Miksi valita 100 %:sti uusiutuvaa energiaa?

Kiinnostus sähköntuotantotapoja kohtaan on kasvanut merkittävästi. Joku voi muistella aikaa, jolloin riitti, että sähköä tuli töpselistä, mutta nyt kuluttaja katsoo hintalapun lisäksi myös energiantuotannon kokonaisvaikutuksia – hyvä niin. Fossiilisten polttoaineiden, kuten esimerkiksi hiilen tai öljyn käyttö tuottaa ilmakehään hiilidioksidia, joka edesauttaa ilmaston lämpenemistä.

YK:n jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet Agenda 2030-ohjelmaan, jossa halutaan taata globaalia hyvinvointia ympäristölle kestävällä tavalla. YK:n kehitysohjelma UNDP tiivistää fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat vaikutukset seuraavasti: ”Fossiilista polttoaineista riippuvainen maailmantalous ja alati kasvavat kasvihuonepäästöt aiheuttavat äärimmäisiä muutoksia ilmastoon, millä on näkyviä vaikutuksia kaikissa maanosissa.”    

Uusiutuvien energianlähteiden, kuten tuuli-, aurinko- ja vesisähkön tuotannossa ilmastoon pääsee merkittävästi vähemmän tai ei ollenkaan hiilidioksidia. Suomi on mukana edistämässä uusituvan energian käyttöä, sen energia- ja ilmastostrategian sekä hallitusohjelman mukaisesti. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta on vähintään 51 prosenttia vuonna 2030.

Lappeenrannan Yliopisto LUT on katsonut asiaa yhteistä tavoitevuotta pidemmälle ja tutkinut mahdollisuuksia siirtyä maailmanlaajuisesti täysin hiilineutraaliin ja uusiutuvaan energiaan perustuvaan sähköjärjestelmään vuoteen 2050 mennessä. Mallinnustulokset osoittavat, että hiilineutraali sähköjärjestelmä on teknillisesti ja taloudellisesti mahdollinen kaikkialla maailmassa. ”Siirtymä tällaiseen järjestelmään vaatisi jatkuvaa kehitystä ja muutoksia 35 vuoden aikajänteellä ja takaisi kestävän ja edullisen energiantuotannon ympäri maailmaa.”

Energia247.fi

Lähteet:

Motiva

Lappeenrannan Yliopisto

YK:n kehitysohjelma UNDP

Uusiutuva energia osa vuoden 2021 megatrendejä

Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille!

Ei ole uutinen, että vuosi 2020 jää mieleen lähihistorian poikkeuksellisimpana vuotena. Kuka olisi vuosi sitten arvannut, että vastaan tulee jotain, joka siirtää jo kalenterissa olevia häitä, matkoja, opiskelusuunnitelmia, tapahtumia, festareita, konsertteja ja kollektiivisesti mitä tahansa tapahtumia, joihin oli tarkoitus kokoontua isommalla joukolla.

Pandemia ajatutti lentokoneita talleihinsa, koulutti matkustamohenkilökuntaa terveydenhuollon tehtäviin, toi taksikuskeja ruokalähettien joukkoon ja siirsi maailmanluokan urheilutapahtumat tulevaisuuteen – jopa olympialaiset ja EM-jalkapallokisat jäivät kakkoseksi, kun tarkoituksena oli taata terveys ja turvallisuus. Vaikka moni hyvästeli vuoden 2020 mielellään, kolikon toista puolta vilkaisevat muistuttavat, että aika sai ihmiset myös miettimään prioriteettejaan ja sitä, mikä on heille kaikkein tärkeintä.

Vaikka raskasmetallia sisältävä tina on vaivihkaa vähentynyt uudenvuoden ostoslistalta, ei halu ennustaa tulevaa ole kadonnut mihinkään. Ammatikseen ”ennustavat” eli erilaisia indikaattoreita ja trendejä seuraavat analyytikot tekevät päättyvän vuoden lopussa arvionsa seuraavasta 12:sta kuukaudesta. Kauppiaat haluavat tietää mitä ja miten kuluttajat ostavat jatkossa – ja kuluttajia kiinnostaa aina uusi: miten valita, vaikuttaa, säästää tai vaikkapa erottua entistä paremmin.

Kuka arvaa, mitä megatrendejä ennustettiin vuosi sitten – kun Covid-19 nimisestä viruksesta ei ollut tietoakaan?

SITRA (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto) arvioi tammikuun 2020 alussa seuraavaa:

1)  Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire

2) Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu

3) Verkostomainen valta voimistuu

4) Teknologia sulautuu kaikkeen

5) Talousjärjestelmä etsii suuntaansa

Uusiutuvan energian megatrendit vuodelle 2021?

SITRAN trendilistauksessa vuodelle 2020 ekologisuus mainitaan erityisesti jälleenrakennuksen parina.

Niin kuin kaikki muukin ei suoraan koronaan liittyvä, myös ilmastoteema jäi vuonna 2020 vähemmälle huomiolle. Itse asiassa, viime vuonna uusiutuvien energianlähteiden kasvuvauhti hidastui edellisvuodesta ensimmäistä kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana. On myös luontevaa, että terveyden ja turvallisuuden ollessa ykkösprioriteettina, eivät kuluttajat pitäneet noutoruokien pakkausjätettä tai esimerkiksi kauppojen muovikasseja yhtä paheksuttavana asiana kuin aiemmin. Useat myymälät esimerkiksi Yhdysvalloissa kielsivät asiakkaiden kotoa tuomat omat kestokassit, juuri koronatilanteeseen vedoten.

Alkaneen vuoden aikana uusiutuvan energian arvioidaan jälleen saavan uutta vetovoimaa mm. Joe Bidenin valinnasta Yhdysvaltojen presidentiksi ja hänen ilmastopolitiikastaan, sekä muiden eri valtioiden omista tavoitteista. Viime vuoden lokakuussa kriittiset ilmastotalkoot sai merkittävän osallistujan Kiinasta, jonka presidentti Xi Jinping kertoi maansa hiilidioksidipäästöjen kasvun loppuvan ennen vuotta 2030. Hiilineutraaliksi Kiina aikoo ennen vuotta 2060. Ilmastoon ja ilmanlaatuun merkittävä liikenne ja liikkumismuodot tullaan todennäköisesti nostamaan selkeämmin tapetille. Onkin arvioitu, että sähköautoilu kasvattaa alkaneena vuonna suosiotaan.

Etätyö, verkkokauppa ja muu digiloikkaan kuuluvat – aikaa ja logistiikkaa säästävät toimintamallit- ovat tulleet osaksi entistä useamman arkea. Mikäli työmatka kuormittaa jatkossakin vähemmän liikennettä sekä liikekiinteistöjen ylläpitoa ja verkkokaupan yleistyminen lyhentää tavaroiden toimitusketjua suoraan varastolta käyttäjälle, on yhteiskunta mukana ilmastotalkoissa kuin itsestään. Kun maailmanlaajuinen pandemia helpottaa, on aikaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten kotikonttorien käyttämä energia on tuotettu ja kuinka ekologisuus näkyy mm. kotiinkuljetusten pakkausmateriaaleissa.

Tavallinen kuluttaja palaa epidemian helpottaessa todennäköisesti keskeisimmäksi vaikuttajaksi. Mitä asiakkaat tai työnantajille keskeisimmät osaajat osaavat vaatia, luultavasti näkyvät palveluntarjoajien ja yritysten valinnoissa. Verkkokauppojen ja eri palveluiden asiakkailla on siis paljon valtaa: tätä mandaattia kannattaa käyttää ja esimerkiksi toivoa lempituotteesi valmistajalta, kuinka ekologisuus on huomioitu yrityksen logistiikkaketjussa.

Aurinkoa, terveyttä ja hyviä valintoja uuteen vuoteen 2021!

Energia247

100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö.

Lähteet:

International Investment

New York Times

Helsingin Sanomat

SITRA

Joululahja omaan arkeen: Vietä enemmän aikaa luonnossa

Mukavaa lähestyvää joulunaikaa!

Viimeistään Black Fridayn ja Cyber Mondayn supertarjouspäivien myötä on moni jo saanut joululahjaostokset lähelle loppusuoraa. Vuoden 2020 epidemiatilanteen vuoksi ei olisi yllätys, mikäli verkossa tehtyjä ostoksia tehtäisiin tänä vuonna ennätysmäärä. Toinen ajankohtainen huomio on aineettomien lahjojen suosio. Lahjakortit erilaisiin palveluihin tai esimerkiksi saajalle tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen ovat helppo tapa muistaa läheistä tavalla, joka säästää myös ympäristöä.

Jos sinun täytyisi valita, mitä antaisit itsellesi lahjaksi? Monella tapaa erilaisen ja vaativankin vuoden jälkeen moni ilahtuisi varmasti, mikäli palautumiseen olisi enemmän aikaa. Vaikka kalenteriin ei saada lisää tunteja, voi päättää käyttää enemmän vapaa-ajastaan oman hyvinvoinnin tukemiseen. Yksi lahja itselle voisi olla suunnitelma viettää jatkossa esimerkiksi tunnin aiempaa enemmän luonnossa.

Aivoliitto kertoo luonnossa oleskelun tukevan ihmisen rentoutumista, jota tukee mittalaittein havaitut tulokset koehenkilöiden leposykkeestä, systolisesta verenpaineesta, ihon sähkönjohtavuudesta ja kasvolihasten jännityksestä. Sveitsiläistutkimuksessa koettu stressi väheni metsässä keskimäärin jopa 87 prosentilla.On myös todettu, että luonnossa ihminen ajattelee lempeämmin itsestään ja muista, tulkitsemme vähemmän vihamielisyyttä vierailta ja tulemme ottaneeksi kontaktia lajikumppaneihin.

Luontohyödyt syntyvät tiedostamatta. Luonto vaikuttaa tavalla tai toisella ihmisiin, mutta vaikutuksen voimakkuus on erilainen. Toki turvallisuuden tunne on hyvin tärkeä, ettei metsä esimerkiksi pelota, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo Yle:n artikkelissa. Tyrväinen huomioi, että metsän myönteiset vaikutukset näkyvät jo viidessätoista minuutissa.

Suomen Mielenterveysyhdistys Ry kertoo sivuillaan, että viherympäristöä on käytetty mielenterveyskuntoutuksessa. Apua on saatu esimerkiksi ahdistuksen, levottomuuden ja masennuksen lievittämiseen sekä tunteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Tämän lisäksi ajan viettäminen luonnossa voi lievittää fyysisiä oireita sekä myös häiritsevää tietoisuutta niistä.

Mikäli päätös viettää enemmän aikaa viherympäristössä tuntuu houkuttelevalta lahjalta itselle, mutta et ole varma tulisiko tavasta pysyvä, anna naapurille tai lähellä asuvalle ystävälle lahjakortti säännölliseen yhteiseen aikaan luonnossa. Keho ja mieli kiittävät ja kuulumisetkin tulee vaihdettua lahjan myötä, joka ei varmasti jää pölyttymään kaappiin.

Mukavaa ja rauhallista lähestyvää joulua sinulle ja koko perheellesi toivottaen,

Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Lähteet:

Yle.fi

Aivoliitto.fi

Mieli.fi

Kun sama lataus ei enää riitäkään

Oletko huomannut, että marraskuussa akku tuntuu tyhjenevän nopeammin kuin heinäkuussa? Koneen käynnistymisessä on viiveitä erityisesti aamuisin, tiedonhakutoiminnot saattavat jumittaa, eikä samanpituinen lataus enää riitäkään koko päivän tarpeeseen.

Laitteillakin saattaa olla virran käytön suhteen huonoja päiviä, mutta erityisesti vähenevä valon puute tuntuu vaikuttavan suoraan meihin koneiden käyttäjiin. Samalla tavoin kuin asunnon lämmitykseen tarvitaan enemmän energiaa talvella kuin kesällä, ei ihminenkään voi olettaa saman palautumisen riittävän jatkuvassa hämärässä, kuin valon tulviessa.

Lataus

Hämärin aika vuodesta on samalla huonoin aika vuodesta pihistää yöunista. Kun kumppani huomauttaa, ettei kuule seuraamastanne sarjasta mitään haukottelusi (tai kuorsauksen!) alta, on hyvä antaa periksi ja siirtää tv-maratonit toiseen iltaan. Mikäli väsymys vaivaa, mutta unentulon kanssa on ongelmia, voit löytää ensiapua esimerkiksi Työterveyslaitoksen vinkeistä.

Kun nukkumatti kutsuu, on hyvä aika siirtyä peiton alle. (ilman ruutuja)

Patterit

Moni tietää, että patterihankintoja kannattaa lähteä mieluummin ennakoivasti, kuin vasta silloin kun taskulamppu tai kaukosäädin on jo pimeänä. Samalla tavalla, etenkin hämärään aikaan kannattaa miettiä omaa, kasvanutta vitamiinien ja muiden terveellisten virtalähteiden tarvetta jo ennen seuraavaa aamupalaa, työ-tai opiskelupäivää, pitkää palaveria tai urheilusuoritusta. Nappaa kesällä pakastetut marjat jääkaappiin sulamaan jo illalla ja pakkaa kahvitaukoa varten jotain terveellistä, ennen kuin lounaskahvilan berliininmunkki pääsee iskemään silmää, juuri matalimman verensokerin hetkellä.

Dynamo

”Harmi kun tuli äsken lähdettyä lenkille!” Tätä lausetta ei kovinkaan usein kuule ja hyvästä syystä. Liikunta on tunnetusti yksi niistä harvinaisista energiankulutusmuodoista, jotka samalla antavat virtaa. Sovi harrastustreffit kaverin kanssa, joka ei helpolla niele ohareita huvituksen puutteen takia, vaan tsemppaa lähtemään säällä kuin säällä.

Aurinkoenergia

Jos ja kun valoa on tarjolla, käy nauttimassa siitä oma osasi hyvän hetken tullen: työmatkalla, lounastunnilla ja etenkin etätyöpäivien tauoilla. Jos tärkeä puhelinneuvottelu ei vaadi koneen äärellä oloa, ota luuri mukaan ja hoida keskustelut edes silloin tällöin raittiissa ilmassa.

Hyvän kollegan kanssa palaveri onnistuu mukavasti myös ulkosäässä

Kohtele laturia hyvin

Harva laitevalmistaja kehottaa käyttöohjeissa lataamaan laitetta off/on tapaan kymmenen minuutin erissä, tai saati sitten käyttämään laturia, jota ei ole tarkoitettu kyseiselle aparaatille. Riittämätön tai keinotekoinen virtalähde aiheuttaa latautumisen sijaan ylikuumenemista myös ihmisissä. Mikäli nipistää jatkuvasti hyvinvoinnista, kuten kompensoi lyhyet yöunet energiajuomilla tai yrittää antaa kropalle koko kuukauden kuntosaliharjoittelun parissa päivässä, menee homma nopeasti miinuksen puolelle. Säännölliset, pienetkin hyvät muutokset omaan arkeen toimivat parhaiten – ihan niin kuin kännykkääkin on hyvä ladata tasaiseen tahtiin, ennakoivasti pidempi pätkä kerrallaan.

Hyvinvointia ja virtaa marraskuuhun! (Ja lohduttava muistutus siitä, että päivä alkaa pitenemään jo ensi kuussa..)

Terveisin, Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Virtaa kotimaisesta syyslomasta

Voi tuntua, että kesästä ei ole juurikaan aikaa, mutta siitä huolimatta syyslomasesonki kolkuttelee jo ovella. Syyslomaviikot jakaantuvat viikoille 42-43, joten ensimmäiset lomailevat alle kahden viikon päästä.

Matkustusrajoitusten-ja suositusten ollessa voimassa, ihmiset ympäri maailmaa etsivät nyt matkakohteita pääasiassa omista kotimaistaan. Suomessa vetovoimaisimpia kohteita tuntuvat olevan epidemioista huolimatta kesäinen Järvi-Suomi sekä saaristo, kun taas viimeistään ruska-aikaan ja ensilumille suunnataan pohjoiseen.

Tuttujen reissukohteiden lisäksi kannattaa tuumata syyslomaa mahdollisuutena kokeilla jotain ihan uutta. Listasimme alle muutamia ehdotuksia:

Elämyksiä kaipaavalle:

Vau-hetkiä kaipaavan ei tarvitse odottaa passi kädessä matkustusrajoituksien purkua. Nettiä selaamalla löytyy erilaisia ja erikoisia majoitusvaihtoehtoja ympäri Suomea.

Miltä tuntuisi nukkua yö lasi-iglussa tähtiä ihastellen, lumilinnassa, jurtassa, lammastilalla, puumajassa, entisessä vankilassa, kartanossa tai esimerkiksi japanilaisessa majatalossa? Kaikki nämä löytyvät kotimaisesta majoitusvalikoimasta.

Kotoilijalle:

– Mikäli haluat rentoutua omassa kodissa, mutta kaipaat jotain puuhaa, kannattaa kartoittaa tekisikö jokin elementti omasta kodista vielä ihanamman? Onko sinulla tietty paikka, missä yleensä kuuntelet musiikkia tai luet mieluiten kirjaa vai olisiko nyt hyvä aika tuunata itselle täydellinen lukunurkkaus? Se täydellinen nojatuoli tai divaani voi hyvinkin löytyä kaupan sijasta myös nettikirppikseltä, sillä syksy on monelle sisustamisen ja huonekalujen kierrättämisen aikaa.

– Pimenevä aika on myös hyvä aika ruveta oman kodin, pihan tai parvekkeen valotaiteilijaksi. Voisiko vanhan omenapuun tai sen sisältä löytyvän lukunurkkauksen koristella kauniilla valosarjalla?

– Mikäli olet kiinnostunut ruoanlaitosta ja haluat käyttää sesonkimakuja, on hyvä muistaa, että satokautta on vielä hyvin jäljellä. Monet sienet odottavat löytäjiään pitkälle syksyyn ja marjoista puolukan poiminta-aika jatkuu talven tuloon saakka.

Syysloma rahoiksi:

– Vie tavaraa kirpparille, jotta saat tilaa kaappeihin ja varastoon (tai sille lukunurkkaukselle). Tähän aikaan vuodesta ostajia alkaa jo kiinnostaa talvikauden vaatteet ja urheiluvarusteet. Mikäli innostuit puolukankeruusta ja sait satoa enemmän kuin omiksi tarpeiksi, löytyy ämpärillisille yleensä innokkaita ottajia esimerkiksi paikallisissa FB-ryhmissä.

Yksi hyvä keino säästää syyslomalla on käyttää hetki kilpailuttamalla talouden kiinteät kulut, kuten vakuutus-ja sähkölaskut. Aloita tutustumalla hetki tarkemmin nykyiseen laskuusi, niin olet paremmin perillä mistä maksat ja kuinka paljon.

Toivotamme kaikille mukavaa syksyä ja valonpilkahduksia niin arkeen kuin lomaviikkoihinkin!

Energia247.fi

Vain 100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Energiaystävällisen arjen helppous

Sen huomaa lamppuostoksilla. Siitä kuulee työpaikan infoiskuissa ja taloyhtiön kokouksissa. Se näkyy kulutusvalinnoissasi, autokaupoilla ja vihannesosastolla. Se näkyy lukemina taulukoissa ja kirjaimina uuden pyykinpesukoneen kyljessä.

Ostamassasi takissa voi olla mukana viesti, joka kertoo taustatietoa hankinnastasi. Harva poliitikko voi olla ottamatta asiaan enää kantaa. Opiskelijat, koululaiset ja monesti jopa päikky-ikäiset ovat siitä usein tietoisempia kuin heidän vanhempansa.  

Kyse on energiaystävällisestä arjesta: toiminnasta, tavoista ja päätöksistä. Se on ennen kaikkea niitä kuuluisia pieniä tekoja.

Energiaystävällinen arki on muun muassa:

 • Hieman viileämmäksi säädetty huoneenlämpötila
 • Valon sammutus huoneesta, missä sitä ei tarvita
 • Lattialämmityksen sammutus, esimerkiksi matkojen ja lämpimien kesäpäivien ajaksi
 • Aineettomien lahjojen antamista
 • Kotimaisten, vastuullisesti tuotettujen ja kestävien tuotteiden ostamista
 • Henkilöauton parkkeeraus taajaman ulkopuolella sijaitsevaan työmatkaparkkiin, josta voi kulkea loppumatkan julkisilla kulkuneuvoilla
 • Junan, bussin, ratikan tai metron valinta henkilöauton sijaan
 • Polkupyörän tai kävelyn valinta polttoainetta tai sähköä tarvitsevien kulkuneuvojen sijaan
 • Vuokrauspalveluiden (esimerkiksi juhlavaate-, kodinkone – ja kulkuneuvotarpeissa)
 • Täytettävien pakkausmateriaalien suosiminen kertakäyttöisten sijaan (täyttöpalvelua tarjolla esim. tietyissä lounasruokaloissa sekä kosmetiikkamyymälöissä)
 • Pieneksi menneiden lastenvaatteiden- ja lelujen kierrätys sukulaisten ja ystävien perheiden kesken
 • Kirpputorien tukeminen asiakkaana ja/ tai myyjänä
 • Kauppareissulle mukaan otettu kestopussi hedelmille ja vihanneksille
 • Ylimääräiseksi jääneen ruuan hyödyntäminen pakastamalla tai jakamalla tuttujen kanssa
 • Jokapäiväisen saunanlämmityksen vähentäminen esimerkiksi 2-3:een kertaan viikossa
 • Kotimaan matkailua
 • Lähiruuan ostamista
 • Hävikkiruuan suosimista (esim. Fiksuruoka.fi)
 • Paperiton toimisto, tiedostojen tallentaminen yrityksen pilvipalveluun
 • Paperiton posti, E-laskujen tilaaminen
 • ”Ei ilmaisjakelua”-tarra postilaatikossa, jos mainosposti päätyisi suoraan paperinkeräykseen
 • Sähkön kulutusmittarin seuraaminen
 • Sähkösopimus uusiutuvaa energiaa tarjoavalta toimittajalta
 • Etätyöpäivä

Kuinka monta sait oikein?

On jopa todennäköistä, että jokainen suomalainen löytää näistä energiaystävällisistä tavoista yhden -tai useamman kohdan, joka toteutuu hänen arjessaan jo nyt.

Vastuullinen kuluttaminen ei ole useinkaan kalliimpaa tai hankalampaa, vaan voi olla tuoda arkeen rahan-ja ajansäästöä, joista hyvänä esimerkkinä esimerkiksi sähköinen posti tai lastentarvikkeiden kierrättäminen. Kaiken kaikkiaan monet ympäristön- ja ilmaston huomioivista tavoista on yllättävän helppo ottaa käytäntöön.

Jos sinulla on hetki aikaa, lue lista uudelleen läpi ja pohdi, olisiko näissä jotain uutta kokeiltavaa.

Mikäli olet harkitsemassa uutta sähkösopimusta ja seuraava valintasi voisi perustua uusiutuvaan energiaan, toivotamme sinut tervetulleeksi sivuillemme: energia247.fi.

Energiatehokkaita etätyöpäiviä

Vuosi 2020 on tuonut mukanaan ennennäkemättömät olosuhteet opiskelulle ja työnteolle. Tuskin kukaan osasi varautua äkilliseen maailmanlaajuiseen epidemiaan, joka vaatisi äkillisen sosiaalisen eristäytymisen kaikille aloille, jossa se vain oli mahdollista toteuttaa. Etätyöskentelyn -ja opiskelun edistyneempi digiloikka, joka olisi luultavasti ollut tuloillaan lähivuosina, tehtiin nyt akuutin tarpeen edessä ennätysajassa.

Samalla kun tiimeissä totuteltiin virtuaaliseen yhteistyöhön, kaipasi moni varmasti mahdollisuutta kysyä kollegan mielipidettä helposti kasvotusten, esitellä projektia asiakkaalle ilman yhteyskatkoksia tai käydä lempilounaspaikassa koko porukalla.

Toisaalta, kolikon toinen puoli eli etätyöskentelyn positiiviset puolet nousivat myös nopeasti esiin. Työmatkaan aiemmin kulutettu aika säästyi nyt kotioloihin hyödynnettäväksi, presentaatiot on helppo kuunnella vaikka aamutakissa ja lemmikit kiittävät lisääntyneestä ajasta omistajiensa seurassa.

”Kivaa, kun oot kotona!”, tuumaa varmasti monen etätyöläisen lemmikki.

Yksi keskeinen etätyöstä hyötyvä osapuoli on ympäristö. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on tutkinut etätyön vaikutuksia niin työntekijän kuin ympäristönkin kannalta. Osoitetut edut nousevat esiin jo osittaisessakin etätyössä: ”Jos 215 000 henkilöautolla työmatkansa kulkevaa suomalaista tekisi päivän viikossa etätyötä kotonaan, vähenisi työmatkojen määrä Suomessa vuosittain yhdeksällä miljoonalla. Etätyöläinen on poissa liikenteestä juuri pahimpaan ruuhka-aikaan, joten myös matkustukseen liittyvä stressi vähenee.”, Motivan sivuilla kerrotaan.

Esimerkkilaskelman oletuksessa keskimääräisen edestakaisen työmatkan pituus on 25 kilometria ja siihen kuluva aika 46 minuuttia. Mikäli 215 000 henkilöautolla työmatkansa kulkevaa suomalaista tekisi etätyötä 42 päivää vuodessa, kiittäisi ympäristö jopa 37 475 tonnin CO2-päästöjen kevennyksestä. (ka. 166 g/km). Polttoaineenkulutuksessa säästettäisiin 519 225 gigajoulea sekä ajallisesti työmatkoissa 6,9 miljoonaa tuntia.

Yritystiloissa tehtävän työn siirtyessä merkittävästi kotikonttoreihin, säästetään myös toimistotilojen ylläpitoon kuluvaa energiaa. Laajemmasta perspektiivistä katsottuna on mahdollista, että tulevaisuuden toimistotilat tulevat olemaan merkittävästi pienemmät, tehden yrityksen päivittäisestä hiilijalanjäljestä pienemmän.

Suurten yritysten tekemät päätökset näkyvät ilmastotalkoissa selkeimmin, mutta luonnollisesti myös kotitoimiston valinnoilla on merkitystä. Yksittäinen työntekijä voi tehdä työpäivästään ekologisesti kestävämmän esimerkiksi huolehtimalla, että kodin laitteissa on hyvä energialuokitus ja lataamalla läppärinsä sähköllä, jonka tuotanto perustuu uusiutuviin energianlähteisiin.

Energia247

– 100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava sähköyhtiö.

Lähde: Motiva.fi

Aina on kesäsää

Tiesithän, että Suomen kesästä voi nauttia joka kelillä?

Valoisin vuodenaika on auringon lisäksi satokauden makuja, musiikkia, torin hälinää, sateen ropinaa uintireissulla, sateenkaarien bongailua pilvien väistyessä, tuttuja grilliruokia ja uusia kokeiluja, valoisien öiden fiilistelyä, aamuviideltä starttaava lintujen konsertti, paljain jaloin tepastelua, järviveden pehmentämä kesäkampaus, kattilallinen hetkessä kypsyneitä uusia perunoita tai vaatteisiin tarttunut nuotion tuoksu.

Laita kännykkä kiinni ja…

 1. Ota ilo irti heinäkuun hehkuvanpunaisesta mansikkasesongista. Syö tuoreena, maidon kanssa, vaniljakastikkeella, dippaa suklaaseen tai leivo mansikkakakku.
 2. Unohda ajankulu hyvän kirjan kanssa.
 3. Tee koivusta vihta (tai osta valmis torilta) ja nauti kesäisestä saunasta. Aikataulun antaessa myöden, kokeile miltä löylyt tuntuisivat vaihtelun vuoksi ensimmäisenä aamulla tai vaikka keskellä yötä.
 4. Sulje silmät ja haistele miltä kesä tuoksuu heinäpellon laidassa, niityllä, nurmikolla sateen jälkeen, puistossa, vihannes-ja marjatorilla, matonpesupaikalla, järven-tai merenrannassa
 5. Ripusta riippukeinu sisätiloihin ja anna itsesi nukahtaa leppoisasti ilman huolta sateesta tai hyttysistä
 6. Lataa kahvinkeitin jo illalla ja herää aikaisin kuuntelemaan lintujen kesäaamua
 7. Käy kesäkahvilassa. Kysy kahvilan pitäjiltä paikan historiasta ja nauti paikallisten tekemistä leivistä, pullista tai piirakoista. Äänestä lompakollasi sitä paikkaa, josta haluat iloita jatkossakin ja kerro löydöistä kaveripiirissäkin
 8. Nuku yö teltassa! Muistatko miltä teltassa tuoksuu tai miltä tuntuu kömpiä makuupussiin kesäyön viiletessä? Mukavuudenhaluisimmat telttailevat omalla kotipihalla, jolloin reitti aamupalapöytään on kätevällä etäisyydellä
 9. Soita pitkä puhelu. Jätä tietoisesti ”ihan pikaisesti tässä soittelin” tai ”nyt sattuisi olemaan kymmenen minuuttia aikaa”-aloitusrepliikit toiseen kertaan, istahda mukavaan asentoon ja asetu jutustelemaan tutun kanssa ilman kummempaa asiaa
 10. ”Olen matkalla taas, läpi nukkuvan maan, on kesäyö…” Mikäli reissaat kotimaassa pidempiä matkoja, varaa lippu yöjunaan ja nauti ennen nukahtamista valoisasta kesäyön tunnelmasta.

Ikimuistoisia kesähetkiä toivottaen,

Energia247

– 100 %:sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä

Energiaa ja kesäloman tunnelmaa kotimaasta

Tänä kesänä maailmantilanne kannustaa meitä erityisesti kotimaan matkailuun. Samalla, kun liikumme annettuja rajoituksia seuraten, pääsevät Suomen upeat kohteet valokeilaan ja nautimme kesästä todennäköisesti ympäristöystävällisemmin kuin koskaan. On tunnettu fakta, että esimerkiksi junamatka on lomalentoja moninkertaisesti parempi vaihtoehto, kun vertailee näiden taakseen jättämiä hiilijalanjälkiä.

Eli lähilomailu kunniaan! Monen mielessä on kuitenkin, minkälaista ohjelmaa voisi keksiä peruttujen festareiden, urheilutapahtumien ja kesäteattereiden tilalle. Kotimaan kohteiden konkarit voivat myös kokea, että moni etappi on jo käyty jo nähty. Heitä lohduttanee tieto, että Suomen luonnonpuistojen pinta-ala on yhteensä 1542 neliökilometriä, joten uusia laavu-, telttailu-, vaellus ja marjastuspaikkoja on varmasti tarjolla kaikille. Lisäksi 168 000 järveä tarjoavat varmasti elämyksellisiä niemennotkoja sekä rantakallioita aamukahveille tai yöttömän yön ihailuun.

Oletko jo tutustunut eri maakuntien erikoisherkkuihin? Mitä jos ottaisit ystäväsi kanssa tavoitteeksi maistaa ainakin viittä (bingorivi) eri perinneruokaa-tai juomaa paikan päällä sillä seudulla, josta se on kotoisin? Kaikkia paikallismakuja maistellessa menisi varmasti useampikin kesä, mutta tässä muutama idea, joilla pääset alkuun:

Ahvenanmaa: Saaristolaislammas- ja leipä, mannapuuropannukakku

Etelä-Karjala: Rinkelit, ”höpsötetty” rieska

Pohjois-Karjala: Karjalanpaisti, erilaiset piirakat, kuten sultsinat, tsupukat, kukkoset, pyöröt ja vatruskat

Etelä-Pohjanmaa: Kropsu, kotijuusto

Pohjois-Pohjanmaa: Ruppanat, tyrni-ja lakkaherkut

Etelä-Savo: Muikku, mustikkakukko

Häme: Munajuusto, perunarieska

Pirkanmaa: Mustamakkara, rievä

Lappi: Porotuotteet, rieska, leipäjuusto ja puikulaperuna

Kymenlaakso: Limppu, perunaleposka

Kainuu: Palvilihakeitto, ”norssikaputsino”, marjarönttöset

Samalla kun kierrät maistelemassa eri maakuntien herkkuja, yksi hauska idea on lähettää kortti jokaisesta kohteesta esimerkiksi mummolle, kummilapselle tai hyvälle ystävälle. Muista tarkistaa osoitteet talteen ennen reissua, niin postikortti ei jää repun pohjalle yhteystietojen puutteen takia.

Vaikka monet tapahtumat on tältä kesältä peruttu, kannattaa kysellä paikallisilta asukkailta kunkin kylän ja kaupungin parhaita avoinna olevia käyntikohteita, mielenkiintoisia majoitusvaihtoehtoja tai mieleenpainuvia kahviloita. Kotimaan yrittäjät kiittävät ja lomailija lähtee kotimatkalle monta uutta kokemusta rikkaampana! Kotimaan matkailun ideoita voit hakea myös täältä tai Metsähallituksen ylläpitämältä Luontoon-sivulta.

Toivotamme kaikille mukavaa kesää 2020 ja tietenkin pilvien välistä pilkottavaa ympäristöystävällistä lämpö-ja valoenergiaa

Energia247.fi

Lähteet:

Kotimaanmatkailu.fi

Luontoon.fi

Ruokatieto.fi

Vappupiknikille olohuoneeseen?

Moni saattaa muistella tänä keväänä haikein mielin aiempien vuosien vappupiknikkejä. On ollut vihdoin lumen alta esiin saatu nurmikko, ihanilla eväillä täytetty piknikkori, viltti, serpentiiniä, yo-lakit ja mikä tärkeintä, tuttuja hymyileviä kasvoja ympärillä. Vaikka aika saattaa kullata muistot – ja korostaa erityisesti niitä muutamaa vappua, jolloin simaa on saanut hörppiä jo t-paita päällä – muistaa moni myös ne vappupiknikit, jotka ovat päättyneet vesi-tai räntäsateeseen.

Tänä vuonna maailmantilanne, ja toisaalta kelikin, kehottaa meitä viettämään vappua kotosalla oman perheen kesken. Vappupiknikistä ei kuitenkaan tarvitse onneksi luopua, jos vain raivaa istuskeluun sopivan alueen oman olohuoneen matolta – ja miksei kelien salliessa vaikkapa parvekkeelta tai takapihalta.

Vapputunnelmaan pääset helposti seuraavilla ainesosilla:

Viltti

Mikäli päätät viettää vappupiknikkiä omalla pihallasi, suositellaan viltin alle telttailusta tuttuja makuualustoja tai extreme-olosuhteissa sitkeimmänkin kosteuden eristävää pressua

Eväät, tietenkin.

Olisiko vappu mitään ilman munkkeja ja/tai tippaleipiä ja simaa? Mikäli et ehdi itse leipomaan, on munkkeja onneksi hyvin tarjolla ostotavaranakin. Omatekoisen simankaan kanssa et ole liian myöhässä, mikäli aloitat pari tuntia ennen herkuttelua ja sekoitat annoksen pikasimaa.

Pikasima

 • 3 sitruunaa
 • 1 l vettä
 • 2 rkl hunajaa
 • 2 dl fariinisokeria
 • 1 l kivennäisvettä
 1. Pese sitruunat kuumalla vedellä huolellisesti harjaten.
 2. Kuori sitruunojen keltainen kerros ohuelti kuorimaveitsellä.
 3. Laita kuoret, vesi, hunaja ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi niin, että sokeri sulaa.
 4. Anna seoksen jäähtyä kokonaan. Siivilöi juoma juuri ennen tarjoilua ja sekoita kivennäisveden kanssa.
 5. Tarjoa pikasima heti.

Lähde: Meillä kotona

Ylioppilaslakki

– tai muu tunnelmaan sopiva päähine. Suomen kuuluisinta lakkiaishetkeä, Havis Amandan eli Mantan lakitusta pääset seuraamaan virtuaalisesti vappuaattona klo 18.00. Mantan lakitus on katsottavissa esimerkiksi täällä vappuaattona 30.4. klo 17.45 alkaen.

Tunnelma

Nauti mukavasta olohuonepiknikistä telkkarin, radion tai suoratoistopalveluiden ohjelmistoa seuraten. Vappuseuralaisistasi riippuen valittavana on monipuolista kulttuuria etäkeikoista lastenohjelmiin. Ylen kokoaman ohjelmalistan löydät täältä.

Yhteydenpito sukulaisiin ja ystäviin nostaa varmasti myös mielialaa. Vuoden 2021 vappua voi esimerkiksi alkaa suunnittelemaan jo nyt, ja sopia kuinka ensi vuonna piknikkorin sisältöön panostetaan tämänkin vuoden edestä.

Rentous

Etenkin puistoihin, brunsseille ja vapputoreille kaipaaville vappu ilman ihmisvilinää voi tuntua haikealta. Etävapun plussapuoliin kuuluvat rentous, mukavuus, nukkumaanpääsy ilman ruuhkabussia tai taksijonoa sekä takuu siitä, ettei tällä räntäsade pakota raivaamaan piknikkiä ennenaikaisesti. Tänä vappuna myös puistoalueet sekä rannat pysyvät harvinaisen siistinä, eikä työntekijöiden tarvitse siivota juhlahumun jälkeen nurmikkoja serpentiinistä.

Erilaista – mutta iloista vappua 2020 toivottaen,

Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

ps. Mikäli omaan vappuusi kuuluu kuunvaihteen myötä muutto, varmista että olet tehnyt sähkösopimuksen uuteen osoitteeseen! Mikäli asialla on jo kiire, soita asiakaspalvelunumeroomme +358 10 286 6117, jossa palvelemme arkisin kello 8.00 – 16.00. Kiireettömissä asioissa voit laittaa myös viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@energia247.fi