Sähkösopimuksen omistaja, selvitä ainakin nämä:

Maksat säännöllisesti sähkölaskusi. Olet saattanut antaa toimeksiannon veloittaa summan automaattisesti tililtäsi, jolloin sähkölasku tulee ja menee huomaamatta arjen ohessa, mutta milloin viimeksi katsoit tarkemmin sen sisältöä? Ota sähkölaskusi haltuun tutustumalla kotiisi virtaavan energian hintaan ja tuotantomuotoon.

Paljonko maksat sähköstä

Kuluttajan on hyvä olla tietoinen, kuinka paljon hän maksaa sähköstään yksikössä snt/kWh tai c/kWh, eli kuinka monta senttiä yhden kilowattitunnin kulutus maksaa. Sähkölaskuun on yleensä myös merkitty peruskuukausimaksun osuus. Tietäessäsi käyttämäsi kilowattitunnin kulutuksen sekä kuukausi-tai perusmaksun, on sähkön hinnan vertailu helpompaa.

Voisitko saada sähkösi halvemmalla

Sopivimman ja edullisimman palveluntarjoajan vertailu, eli kilpailutus onnistuu nykypäivänä helposti. Tarvitset sähkönkilpailutukseen edellä mainitun tiedon maksamasi kilowattitunnin hinnasta, perusmaksusta, sekä asumiseesi liittyvät tiedot, kuten talouden koko, postinumero ja arvio kulutuksestasi.

Miten sähkösi tuotetaan

Sähkötuotteesi tulisi kertoa, ostatko esimerkiksi 100 %: sti uusiutuvaa sähköä, osittain uusiutuvaa sähköä tai täysin uusiutumatonta sähköä. Uusiutuva sähkö on ympäristön kannalta kestävin ratkaisu, sillä se tuotetaan energianlähteistä, jotka nimensä mukaisesti uusiutuvat, eivätkä kulu luonnosta loppuun. Mikäli energian lähteellä on sinulle merkitystä, kannattaa sähkönkilpailutukseen ottaa mukaan vain ne vaihtoehdot, joiden tuotantomuotoa kannatat.

Energiaviraston ylläpitämässä sahkonhinta.fi -palvelussa näkee heti sen, miten kunkin tuotteen sähkö on tuotettu. Sähkön hintavertailu -palvelu on puolueeton ja se sisältää kaikkien sähkönmyyjien yleisesti tarjolla olevat tuotteet. 

Miten vaihtaa sähkösopimusta halutessasi

Voit vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen toiseen milloin vain. Kun vaihdat yhdeltä palveluntuottajalta toiselle, ei sinun tarvitse erikseen irtisanoa vanhaa sopimustasi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen voit päättää vasta sopimuskauden päätyttyä. On hyvä kuitenkin huomioida, että sähkösopimuksen voi aina päättää muuton yhteydessä, olipa kyseessä määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Energia247.fi

100 % :sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Kestävälle kesälomalle

”Kestävälle kesälomalle? Määkin haluun!” Näin voi todeta vaikkapa maisemanhoitopuuhissa työskentelevä kesälammas, mutta myös yhä useampi tiedostava reissaaja tai tulevaisuutta pohtiva lapsiperhe.

Sustainable travel eli kestävä matkailu on yksi ajankohtaisimmista termeistä. Ensi kuulemalla saattaa tulla mieleen johtopäätös, että kestävä matkailu tarkoittaa äärimmillään jalkapatikkaa, sähköttömyyttä ja vain uusiutuvilla luonnonvaroilla, kuten marjoilla evästelyä. Ja vaikka nykymukavuuksia saisi kuitenkin olla, ajatellaan kestävyydellä usein pääosin matkailun ilmastovaikutuksia.

Tutkimukset toki osoittavat, että kulkuvälineen hiilijalanjäljen suuruus ja esimerkiksi majoituspaikan tarjoama mahdollisuus kierrättää jätteitä vaikuttavat merkittävästi alan vastuullisuuteen. Kokonaisuutta katsoessa luonnon huomioiminen ja energiatehokkuus ovat kuitenkin vain tärkeä yksi osa kestävän matkailun palapelissä.

Erityinen huomion aihe on matkailun vaikutus alueen asukkaisiin. Kestävällä matkailulla voidaan onnistuneesti vaikuttaa paitsi ympäristöön, mutta myös yhteisöihin ja pienyrityksiin. On selvää, että esimerkiksi paikallisomisteisessa ravintolassa asioiminen kohdistaa enemmän varoja alueelle, kuin suuret kansainväliset ravintolaketjut.

Kuinka sitten löytää vaihtoehtoja kestävään matkailuun? Tietoa ja oikopolkuja on onneksi hyvin saatavilla eikä matkaa suunnittelevan onneksi tarvitse googlettaa kymmeniä majoitusvaihtoehtoja.

Esimerkiksi Green Key Finland myöntää kansainvälisesti tunnettuja Green Key sekä Green Activities -sertifikaatteja vaatimukset täyttäville kotimaisille majoitusliikkeille sekä luonnossa tapahtuville ohjelmapalveluille.

Toinen kestävän matkailun symboli, johon kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota on EU:n myöntämä Ympäristömerkki. Motivan mukaan ”Ympäristömerkin ansainneissa majoitusliikkeissä suositaan uusiutuvaa energiaa, vähennetään energian- ja vedenkulutusta sekä jätteiden määrää ja suositaan ympäristömerkittyjä tuotteita.”

Vietä sinäkin hetki kestäviin matkailuvaihtoehtoihin tutustuessa, ennenkuin ruksit varaukset kalenteriin. Ympäristö ja sen hyvinvoinnin eteen töitä tekevät yritykset kiittävät!

Mukavia kesäpäiviä toivotellen,

Energia247.fi

100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava sähköyhtiösi

Lähteet:

Yle

Motiva

Greenkey

EU-ympäristömerkki

Miten säästää energiaa juuri nyt?

Keskeisimmät energiansäästövinkit, kuten kierrätys ja energiatehokkaiden tuotteiden sekä palveluiden valinta ovat monelle tuttuja. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy kuitenkin myös meneillä olevaan sesonkiin liittyviä tapoja säästää luontoa sekä energiaa – yleensä vieläpä mukavalla tavalla.

Kevät vie huomion erityisesti lämpenevään keliin, ajankohtaiseen juhlasesonkiin ja luontoäidin tarjoamien herkkujen poimimiseen.  

Aineettomat lahjat kevään sankareille

Toukokuussa muistetaan perinteisesti monia koulunsa päättäviä. Osallistumalla haluamallasi summalla tai lahjakortilla sankarin toivomaan kohteeseen, tulee lahja varmasti käyttöön eikä turha tavara jää täyttämään keittiönkaappeja tai häkkivaraston perukoita. Luontoäiti kiittää ennen kaikkea aineettomista lahjoista, kuten lahjakortista kulttuurikohteeseen tai muuhun saajalle mieleiseen palveluun.

Kuivaa pyykki ulkona

Tiesitkö, että pyykinkuivaaja on yksi kodin ahneimmista energiasyöpöistä? Mikäli siitepölykausi ei ole alueellasi pahimmillaan, anna kevättuulen ja auringon kuivatella pyykit raikkaan kuiviksi.

Pese ikkunat

Ikkunanpesu on monelle keväinen perinne. Urakka kannattaa, sillä lika voi vielä auringon valon tehosta jopa 40 prosenttia.

Käytä kylmä kevätpäivä jääkaapin sulatukseen

Takatalvi? Käytä keli hyödyksi viemällä elintarvikkeet suojattuina parvekkeelle, kuistille tai terassille ja pese jääkaappi huolella ennen kesäherkkujen säilytystä. Mikäli pakastimeen on kertynyt huurretta, on sulatus energiateko, sillä ilman kertymiä kylmälaite toimii parhaiten. Siivouksen ohella kannattaa tarkistaa elintarvikkeiden säilytyslämpötila. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 %.

Pyörä käyttöön

Mikäli työmatka on useita kymmeniä kilometrejä tai kauppareissulla kerääntyy takakontillinen ostoksia, on ymmärrettävää, ettei autoa tee mieli vaihtaa pyörään. Joskus on kuitenkin hyvä kurkata kalenteria ja suunnitella minkälaisia menoja olisi mahdollista ajan ja käytännön puolesta hoitaa ilman autoa. Kokeile tehdä uimahalli-tai kirjastoreissu ilman parkkipaikan etsimisen vaivaa, tai saata lapsi harrastukseen pyörällä. Kesä tuntuu alkavan aiemmin, kun toukokuun edetessä saa ihastella aukeavia hiirenkorvia ja haistella ensimmäisiä syreeninkukkia.

Perusta komposti

Mikäli sinulla on oma pihamaa, etkä vielä ole hankkinut kompostia, kannattaa tänä keväänä antaa ajatukselle mahdollisuus. Kompostin käyttö on ympäristöystävällinen tapa kierrättää talouden biojätteet ja saada vaihdossa puutarhalle hyödyllistä maanparannusainetta. Kevät on perustamisajankohtana ihanteellinen, jotta maatuminen pääsee käyntiin kesäaikana ja kompostiin syntyy lämpöä ennen syksyn tuloa.

Mikäli keräät kompostiin vain puutarhajätettä, voit jättää kompostin avoimeksi. Mikäli haluat kompostoida myös talouden biojätteet, suositellaan valinnaksi umpinaista kompostoria.

Mukavaa toukokuuta ja aurinkoisia kevätpäiviä toivottaa,

Energia247.fi

Vain 100 %:sti uusiutuvaa energiaa.

Uusiutuva, ehtymätön, lakkaamaton

Hyvää suomen kielen päivää!

Tiesitkö, että suomea puhuu Suomessa äidinkielenään noin 4,9 miljoonaa ja toisena kielenä yli puoli miljoonaa ihmistä? Kotimaisten kielten keskus KOTUS tietää kertoa, että tämän lisäksi suomen puhujia on Ruotsissa (noin 300 000), Norjassa (noin 12 000), Itä-Karjalassa ja Inkerissä (50 000-100 000), sekä toki myös muualla maailmalla, runsaasti esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Kirjoitetulla suomen kielellä on ikää jo noin viisisataa vuotta. Historian voi jakaa kolmeen eri aikakauteen: vanhaan kirjasuomeen, varhaisnykysuomeen, sekä nykysuomeen 1870-luvulta alkaen.

Päivän kunniaksi on hyvä nautiskella suomen kielestä kaikkine rikkauksineen, ja kokeilla tuoda omaan arkeensa uusia ilmaisutapoja.

Esimerkiksi, kun kerromme että Energia247 tarjoaa asiakkailleen 100 %: sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, aina edulliseen hintaan ja vieläpä kotimaiselta toimittajalta, tarjoaa lause mahdollisuuden useisiin eri muotoihin.

Suomen kieli tuntee termin uusiutuva myös ehtymättömänä, lakkaamattomana sekä ikuisesti riittävänä.

Voimme sanoa, että tarjoamme ainoastaan 100 %:sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, mutta miksei myös, yksinomaan, yksistään, yksin tai pelkästään, ns. vihreää (vehmas, vehreä, vihanta) virtaa.

Energian voimme ilmaista suomessa monilla tavoin, kuten voimana, puhtina, virtana, tarmona ja lämpönä.

Edullinen sähkö tunnetaan myös halpana, huokeana sekä suotuisana.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niinpä suomen kielen määritelmät luonnolle tarjoavatkin uteliaalle kielenkäyttäjille lukuisia eri ilmaisumuotoja.

Esimerkiksi, jos haluamme sanoa, että pidetään metsät puhtaana tulevillekin sukupolville, voi metsän määritelmää tarkentaa käyttämällä esimerkiksi metsämaata, eloyhteisöä, kasvistoa, aarniota, korpea, lehtoa, näreikköä, saloa, vesakkoa, viitaa, sydänmaata, huhtaa, siimestä, kunnasta tai ahoa.

Satsaus puhtaampaan luontoon tuntuu hyvältä, mutta miksei myös ylevältä, miellyttävältä, positiiviselta, suotuisalta, hienolta, kelvolta, kunnolliselta, hyödylliseltä, arvostetulta ja mainiolta.

Voisimme siis sanoa, että eloyhteisön kannalta suotuisaa, ehtymätöntä virtaa löydät täältä: energia247.fi/tuotteet.

Suomen kielen päivää juhlistaen,

Energia247

Kotimainen sähköntoimittajasi

Lähde: KOTUS Kotimaisten kielten keskus

Paitasikin äänestäisi energiatehokkaan pyykinpesun puolesta

Kodinkoneiden energiamerkintöjä on päivitetty 1.3.2021 alkaen. EU:n energiamerkinnän tehtävänä on opastaa kuluttajia vertailemaan hankittavien laitteiden energiankulutusta ja samalla kannustaa valmistajia kehittämään entistä ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Ensimmäiset merkinnät löytyivät kylmälaitteiden kyljistä 25 vuotta sitten. Motivan julkaisema artikkeli tietää kertoa, että tämän myötävaikutuksena esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on pienentynyt 60 prosenttia. Mikäli mummolan väki pitää vielä kiinni alkuperäisen, vanhemman keittiön kalusteista, on pelkästään tässä hyvä peruste lähteä päivittämään kylmälaitteita.

Kuinka moni asiakas merkintöjä oikeasti seuraa?

Seurannan mukaan laitteiden energiatehokkuutta ei mitata ja raportoida turhaan tuttuihin sateenkaariasteikkoihin.

”Neljä viidestä eurooppalaisesta kodinkonehankintaa tekevästä sanoo ottavansa energiamerkinnän huomioon ostopäätöksessään. Energiamerkintä- ja ekosuunnitteluvaatimukset ovat tehokkaasti parantaneet kotitalouksien energiatehokkuutta. Niiden avulla on saavutettu lähes puolet EU:n energiatehokkuustavoitteesta 2020.” toteaa yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta Motivan artikkelissa.

Muutoksia on kuitenkin tulossa, eli kuluttajan kannattaa olla nyt tarkkana. Se mikä on aiemmin määritellyt koneen A+++-luokan laitteeksi, eli parhaaksi mahdolliseksi, on jatkossa B- tai jopa E-luokan laite uudessa skaalauksessa.  Asiantuntijat muistuttavat, että energia-asteikolla ns.  ”alennettujen” tuotteiden energiatehokkuus tai laatu ei ole huonontunut, vaan vertauskohde on muuttunut samalla kun merkintä on uudelleenskaalattu.

Energiatehokkuudesta hyötyä vaatteille, kuluttajalle ja ympäristölle

Kaikki kuluttajat hyötyvät energialuokitusta, myös he, jotka priorisoivat hankinnoissaan muita tekijöitä kuin ympäristövaikutuksia. Jatkossa energiamerkinnästä selviää nimittäin energialuokan lisäksi laitteen käyttöön liittyviä ominaisuuksia, kuten äänitaso, pesu- ja kuivaustulos.

Energiatehokkuus on ympäristön lisäksi kuluttajan lompakon ja vaatteiden ystävä. Lue hyödyt alla seuraavista pyykinpesuvinkeistä:

Kylmäpesuohjelmalle on oma kohderyhmänsä

Erityisesti runsaasti harrastavien ja urheilevien kotitalouksien ei kannata ohittaa kylmäpesuohjelmaa. Kylmäpesu on niin vaatetta kuin sähkölaskuakin säästävä vaihtoehto silloin, kun tekstiiliä pestään usein. Hikiset urheiluvaatteet on hyvä saada pesuun heti, sillä pinttyneet hiki-ja rasvakerrostumat heikentävät vaatteen tehoa poistaa iholta kosteutta. Päivittäinen lämpimällä vedellä pesu voi vahingoittaa tekstiilien teknisiä ominaisuuksia.

Onko ylitäytetty koneellinen kaikista energiaystävällisin?

Vaikka yleisesti ajatellaan, että on energiatehokasta pestä täysiä koneellisia, on tässäkin hyvä olla tarkkana. Kun rumpu on liian täynnä, pyykki ei mahdu liikkumaan ja tavoiteltu pesutulos jää täyttymättä. Kerralla puhtaaksi pesty on luonnollisesti energiatehokkaampaa kuin se, että joutuu käynnistämään koneen uudelleen. Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli kädellä voi koskettaa pesurummun yläosaa ilman, että käsi koskettaa alla olevaa pyykkikasaa, on kone tarpeeksi väljästi täytetty.

Nopea ja tehokas linkous ei venytä vaatteita eikä sähkölaskua

Tiedätkö pyykinpesukoneesi linkoustehon? Tuloksella on suuri merkitys koneellisen pyykinkuivauksen energiankulutukseen. Pyykinkuivaaja onkin yksi tunnetuista kodin energiasyöpöistä. Varmista siis, että pyykinpesukoneesi linkousohjelma on säästötalkoissa mukana.

Linkouskierrosten noustessa 1000 kierroksesta 1600 kierrokseen minuutissa pyykinkuivaukseen kuluu 25 % vähemmän sähköä. Tehokas linkous säästää myös vaatteita, kun vaate ei veny linkousohjelmassa tuntikaupalla.

Vilkaise pesulappua ja noudata ohjeita: lompakon, ympäristön ja vaatteidesi iloksi

Kun suurin osa pyykinpesun energiakulutuksesta muodostuu pesuveden lämmityksestä, on liian lämpimällä vedellä jatkuvasti pesty pyykki sama kuin maksaisi pyykinpesusta aina pientä ekstraa. Seuraa ohjeita ja malta jättää lämpötila matalaksi pyykin likaisuuden sen salliessa. Hoito-ohjeiden seuraaminen pidentää myös vaatteen käyttöikää, mikä puolestaan on jo osa kestävää kuluttamista.

Lähteet:

EU

Motiva

Miksi valita 100 %:sti uusiutuvaa energiaa?

Kiinnostus sähköntuotantotapoja kohtaan on kasvanut merkittävästi. Joku voi muistella aikaa, jolloin riitti, että sähköä tuli töpselistä, mutta nyt kuluttaja katsoo hintalapun lisäksi myös energiantuotannon kokonaisvaikutuksia – hyvä niin. Fossiilisten polttoaineiden, kuten esimerkiksi hiilen tai öljyn käyttö tuottaa ilmakehään hiilidioksidia, joka edesauttaa ilmaston lämpenemistä.

YK:n jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet Agenda 2030-ohjelmaan, jossa halutaan taata globaalia hyvinvointia ympäristölle kestävällä tavalla. YK:n kehitysohjelma UNDP tiivistää fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat vaikutukset seuraavasti: ”Fossiilista polttoaineista riippuvainen maailmantalous ja alati kasvavat kasvihuonepäästöt aiheuttavat äärimmäisiä muutoksia ilmastoon, millä on näkyviä vaikutuksia kaikissa maanosissa.”    

Uusiutuvien energianlähteiden, kuten tuuli-, aurinko- ja vesisähkön tuotannossa ilmastoon pääsee merkittävästi vähemmän tai ei ollenkaan hiilidioksidia. Suomi on mukana edistämässä uusituvan energian käyttöä, sen energia- ja ilmastostrategian sekä hallitusohjelman mukaisesti. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta on vähintään 51 prosenttia vuonna 2030.

Lappeenrannan Yliopisto LUT on katsonut asiaa yhteistä tavoitevuotta pidemmälle ja tutkinut mahdollisuuksia siirtyä maailmanlaajuisesti täysin hiilineutraaliin ja uusiutuvaan energiaan perustuvaan sähköjärjestelmään vuoteen 2050 mennessä. Mallinnustulokset osoittavat, että hiilineutraali sähköjärjestelmä on teknillisesti ja taloudellisesti mahdollinen kaikkialla maailmassa. ”Siirtymä tällaiseen järjestelmään vaatisi jatkuvaa kehitystä ja muutoksia 35 vuoden aikajänteellä ja takaisi kestävän ja edullisen energiantuotannon ympäri maailmaa.”

Energia247.fi

Lähteet:

Motiva

Lappeenrannan Yliopisto

YK:n kehitysohjelma UNDP

Uusiutuva energia osa vuoden 2021 megatrendejä

Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille!

Ei ole uutinen, että vuosi 2020 jää mieleen lähihistorian poikkeuksellisimpana vuotena. Kuka olisi vuosi sitten arvannut, että vastaan tulee jotain, joka siirtää jo kalenterissa olevia häitä, matkoja, opiskelusuunnitelmia, tapahtumia, festareita, konsertteja ja kollektiivisesti mitä tahansa tapahtumia, joihin oli tarkoitus kokoontua isommalla joukolla.

Pandemia ajatutti lentokoneita talleihinsa, koulutti matkustamohenkilökuntaa terveydenhuollon tehtäviin, toi taksikuskeja ruokalähettien joukkoon ja siirsi maailmanluokan urheilutapahtumat tulevaisuuteen – jopa olympialaiset ja EM-jalkapallokisat jäivät kakkoseksi, kun tarkoituksena oli taata terveys ja turvallisuus. Vaikka moni hyvästeli vuoden 2020 mielellään, kolikon toista puolta vilkaisevat muistuttavat, että aika sai ihmiset myös miettimään prioriteettejaan ja sitä, mikä on heille kaikkein tärkeintä.

Vaikka raskasmetallia sisältävä tina on vaivihkaa vähentynyt uudenvuoden ostoslistalta, ei halu ennustaa tulevaa ole kadonnut mihinkään. Ammatikseen ”ennustavat” eli erilaisia indikaattoreita ja trendejä seuraavat analyytikot tekevät päättyvän vuoden lopussa arvionsa seuraavasta 12:sta kuukaudesta. Kauppiaat haluavat tietää mitä ja miten kuluttajat ostavat jatkossa – ja kuluttajia kiinnostaa aina uusi: miten valita, vaikuttaa, säästää tai vaikkapa erottua entistä paremmin.

Kuka arvaa, mitä megatrendejä ennustettiin vuosi sitten – kun Covid-19 nimisestä viruksesta ei ollut tietoakaan?

SITRA (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto) arvioi tammikuun 2020 alussa seuraavaa:

1)  Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire

2) Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu

3) Verkostomainen valta voimistuu

4) Teknologia sulautuu kaikkeen

5) Talousjärjestelmä etsii suuntaansa

Uusiutuvan energian megatrendit vuodelle 2021?

SITRAN trendilistauksessa vuodelle 2020 ekologisuus mainitaan erityisesti jälleenrakennuksen parina.

Niin kuin kaikki muukin ei suoraan koronaan liittyvä, myös ilmastoteema jäi vuonna 2020 vähemmälle huomiolle. Itse asiassa, viime vuonna uusiutuvien energianlähteiden kasvuvauhti hidastui edellisvuodesta ensimmäistä kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana. On myös luontevaa, että terveyden ja turvallisuuden ollessa ykkösprioriteettina, eivät kuluttajat pitäneet noutoruokien pakkausjätettä tai esimerkiksi kauppojen muovikasseja yhtä paheksuttavana asiana kuin aiemmin. Useat myymälät esimerkiksi Yhdysvalloissa kielsivät asiakkaiden kotoa tuomat omat kestokassit, juuri koronatilanteeseen vedoten.

Alkaneen vuoden aikana uusiutuvan energian arvioidaan jälleen saavan uutta vetovoimaa mm. Joe Bidenin valinnasta Yhdysvaltojen presidentiksi ja hänen ilmastopolitiikastaan, sekä muiden eri valtioiden omista tavoitteista. Viime vuoden lokakuussa kriittiset ilmastotalkoot sai merkittävän osallistujan Kiinasta, jonka presidentti Xi Jinping kertoi maansa hiilidioksidipäästöjen kasvun loppuvan ennen vuotta 2030. Hiilineutraaliksi Kiina aikoo ennen vuotta 2060. Ilmastoon ja ilmanlaatuun merkittävä liikenne ja liikkumismuodot tullaan todennäköisesti nostamaan selkeämmin tapetille. Onkin arvioitu, että sähköautoilu kasvattaa alkaneena vuonna suosiotaan.

Etätyö, verkkokauppa ja muu digiloikkaan kuuluvat – aikaa ja logistiikkaa säästävät toimintamallit- ovat tulleet osaksi entistä useamman arkea. Mikäli työmatka kuormittaa jatkossakin vähemmän liikennettä sekä liikekiinteistöjen ylläpitoa ja verkkokaupan yleistyminen lyhentää tavaroiden toimitusketjua suoraan varastolta käyttäjälle, on yhteiskunta mukana ilmastotalkoissa kuin itsestään. Kun maailmanlaajuinen pandemia helpottaa, on aikaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten kotikonttorien käyttämä energia on tuotettu ja kuinka ekologisuus näkyy mm. kotiinkuljetusten pakkausmateriaaleissa.

Tavallinen kuluttaja palaa epidemian helpottaessa todennäköisesti keskeisimmäksi vaikuttajaksi. Mitä asiakkaat tai työnantajille keskeisimmät osaajat osaavat vaatia, luultavasti näkyvät palveluntarjoajien ja yritysten valinnoissa. Verkkokauppojen ja eri palveluiden asiakkailla on siis paljon valtaa: tätä mandaattia kannattaa käyttää ja esimerkiksi toivoa lempituotteesi valmistajalta, kuinka ekologisuus on huomioitu yrityksen logistiikkaketjussa.

Aurinkoa, terveyttä ja hyviä valintoja uuteen vuoteen 2021!

Energia247

100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö.

Lähteet:

International Investment

New York Times

Helsingin Sanomat

SITRA

Joululahja omaan arkeen: Vietä enemmän aikaa luonnossa

Mukavaa lähestyvää joulunaikaa!

Viimeistään Black Fridayn ja Cyber Mondayn supertarjouspäivien myötä on moni jo saanut joululahjaostokset lähelle loppusuoraa. Vuoden 2020 epidemiatilanteen vuoksi ei olisi yllätys, mikäli verkossa tehtyjä ostoksia tehtäisiin tänä vuonna ennätysmäärä. Toinen ajankohtainen huomio on aineettomien lahjojen suosio. Lahjakortit erilaisiin palveluihin tai esimerkiksi saajalle tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen ovat helppo tapa muistaa läheistä tavalla, joka säästää myös ympäristöä.

Jos sinun täytyisi valita, mitä antaisit itsellesi lahjaksi? Monella tapaa erilaisen ja vaativankin vuoden jälkeen moni ilahtuisi varmasti, mikäli palautumiseen olisi enemmän aikaa. Vaikka kalenteriin ei saada lisää tunteja, voi päättää käyttää enemmän vapaa-ajastaan oman hyvinvoinnin tukemiseen. Yksi lahja itselle voisi olla suunnitelma viettää jatkossa esimerkiksi tunnin aiempaa enemmän luonnossa.

Aivoliitto kertoo luonnossa oleskelun tukevan ihmisen rentoutumista, jota tukee mittalaittein havaitut tulokset koehenkilöiden leposykkeestä, systolisesta verenpaineesta, ihon sähkönjohtavuudesta ja kasvolihasten jännityksestä. Sveitsiläistutkimuksessa koettu stressi väheni metsässä keskimäärin jopa 87 prosentilla.On myös todettu, että luonnossa ihminen ajattelee lempeämmin itsestään ja muista, tulkitsemme vähemmän vihamielisyyttä vierailta ja tulemme ottaneeksi kontaktia lajikumppaneihin.

Luontohyödyt syntyvät tiedostamatta. Luonto vaikuttaa tavalla tai toisella ihmisiin, mutta vaikutuksen voimakkuus on erilainen. Toki turvallisuuden tunne on hyvin tärkeä, ettei metsä esimerkiksi pelota, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo Yle:n artikkelissa. Tyrväinen huomioi, että metsän myönteiset vaikutukset näkyvät jo viidessätoista minuutissa.

Suomen Mielenterveysyhdistys Ry kertoo sivuillaan, että viherympäristöä on käytetty mielenterveyskuntoutuksessa. Apua on saatu esimerkiksi ahdistuksen, levottomuuden ja masennuksen lievittämiseen sekä tunteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Tämän lisäksi ajan viettäminen luonnossa voi lievittää fyysisiä oireita sekä myös häiritsevää tietoisuutta niistä.

Mikäli päätös viettää enemmän aikaa viherympäristössä tuntuu houkuttelevalta lahjalta itselle, mutta et ole varma tulisiko tavasta pysyvä, anna naapurille tai lähellä asuvalle ystävälle lahjakortti säännölliseen yhteiseen aikaan luonnossa. Keho ja mieli kiittävät ja kuulumisetkin tulee vaihdettua lahjan myötä, joka ei varmasti jää pölyttymään kaappiin.

Mukavaa ja rauhallista lähestyvää joulua sinulle ja koko perheellesi toivottaen,

Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Lähteet:

Yle.fi

Aivoliitto.fi

Mieli.fi

Kun sama lataus ei enää riitäkään

Oletko huomannut, että marraskuussa akku tuntuu tyhjenevän nopeammin kuin heinäkuussa? Koneen käynnistymisessä on viiveitä erityisesti aamuisin, tiedonhakutoiminnot saattavat jumittaa, eikä samanpituinen lataus enää riitäkään koko päivän tarpeeseen.

Laitteillakin saattaa olla virran käytön suhteen huonoja päiviä, mutta erityisesti vähenevä valon puute tuntuu vaikuttavan suoraan meihin koneiden käyttäjiin. Samalla tavoin kuin asunnon lämmitykseen tarvitaan enemmän energiaa talvella kuin kesällä, ei ihminenkään voi olettaa saman palautumisen riittävän jatkuvassa hämärässä, kuin valon tulviessa.

Lataus

Hämärin aika vuodesta on samalla huonoin aika vuodesta pihistää yöunista. Kun kumppani huomauttaa, ettei kuule seuraamastanne sarjasta mitään haukottelusi (tai kuorsauksen!) alta, on hyvä antaa periksi ja siirtää tv-maratonit toiseen iltaan. Mikäli väsymys vaivaa, mutta unentulon kanssa on ongelmia, voit löytää ensiapua esimerkiksi Työterveyslaitoksen vinkeistä.

Kun nukkumatti kutsuu, on hyvä aika siirtyä peiton alle. (ilman ruutuja)

Patterit

Moni tietää, että patterihankintoja kannattaa lähteä mieluummin ennakoivasti, kuin vasta silloin kun taskulamppu tai kaukosäädin on jo pimeänä. Samalla tavalla, etenkin hämärään aikaan kannattaa miettiä omaa, kasvanutta vitamiinien ja muiden terveellisten virtalähteiden tarvetta jo ennen seuraavaa aamupalaa, työ-tai opiskelupäivää, pitkää palaveria tai urheilusuoritusta. Nappaa kesällä pakastetut marjat jääkaappiin sulamaan jo illalla ja pakkaa kahvitaukoa varten jotain terveellistä, ennen kuin lounaskahvilan berliininmunkki pääsee iskemään silmää, juuri matalimman verensokerin hetkellä.

Dynamo

”Harmi kun tuli äsken lähdettyä lenkille!” Tätä lausetta ei kovinkaan usein kuule ja hyvästä syystä. Liikunta on tunnetusti yksi niistä harvinaisista energiankulutusmuodoista, jotka samalla antavat virtaa. Sovi harrastustreffit kaverin kanssa, joka ei helpolla niele ohareita huvituksen puutteen takia, vaan tsemppaa lähtemään säällä kuin säällä.

Aurinkoenergia

Jos ja kun valoa on tarjolla, käy nauttimassa siitä oma osasi hyvän hetken tullen: työmatkalla, lounastunnilla ja etenkin etätyöpäivien tauoilla. Jos tärkeä puhelinneuvottelu ei vaadi koneen äärellä oloa, ota luuri mukaan ja hoida keskustelut edes silloin tällöin raittiissa ilmassa.

Hyvän kollegan kanssa palaveri onnistuu mukavasti myös ulkosäässä

Kohtele laturia hyvin

Harva laitevalmistaja kehottaa käyttöohjeissa lataamaan laitetta off/on tapaan kymmenen minuutin erissä, tai saati sitten käyttämään laturia, jota ei ole tarkoitettu kyseiselle aparaatille. Riittämätön tai keinotekoinen virtalähde aiheuttaa latautumisen sijaan ylikuumenemista myös ihmisissä. Mikäli nipistää jatkuvasti hyvinvoinnista, kuten kompensoi lyhyet yöunet energiajuomilla tai yrittää antaa kropalle koko kuukauden kuntosaliharjoittelun parissa päivässä, menee homma nopeasti miinuksen puolelle. Säännölliset, pienetkin hyvät muutokset omaan arkeen toimivat parhaiten – ihan niin kuin kännykkääkin on hyvä ladata tasaiseen tahtiin, ennakoivasti pidempi pätkä kerrallaan.

Hyvinvointia ja virtaa marraskuuhun! (Ja lohduttava muistutus siitä, että päivä alkaa pitenemään jo ensi kuussa..)

Terveisin, Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Virtaa kotimaisesta syyslomasta

Voi tuntua, että kesästä ei ole juurikaan aikaa, mutta siitä huolimatta syyslomasesonki kolkuttelee jo ovella. Syyslomaviikot jakaantuvat viikoille 42-43, joten ensimmäiset lomailevat alle kahden viikon päästä.

Matkustusrajoitusten-ja suositusten ollessa voimassa, ihmiset ympäri maailmaa etsivät nyt matkakohteita pääasiassa omista kotimaistaan. Suomessa vetovoimaisimpia kohteita tuntuvat olevan epidemioista huolimatta kesäinen Järvi-Suomi sekä saaristo, kun taas viimeistään ruska-aikaan ja ensilumille suunnataan pohjoiseen.

Tuttujen reissukohteiden lisäksi kannattaa tuumata syyslomaa mahdollisuutena kokeilla jotain ihan uutta. Listasimme alle muutamia ehdotuksia:

Elämyksiä kaipaavalle:

Vau-hetkiä kaipaavan ei tarvitse odottaa passi kädessä matkustusrajoituksien purkua. Nettiä selaamalla löytyy erilaisia ja erikoisia majoitusvaihtoehtoja ympäri Suomea.

Miltä tuntuisi nukkua yö lasi-iglussa tähtiä ihastellen, lumilinnassa, jurtassa, lammastilalla, puumajassa, entisessä vankilassa, kartanossa tai esimerkiksi japanilaisessa majatalossa? Kaikki nämä löytyvät kotimaisesta majoitusvalikoimasta.

Kotoilijalle:

– Mikäli haluat rentoutua omassa kodissa, mutta kaipaat jotain puuhaa, kannattaa kartoittaa tekisikö jokin elementti omasta kodista vielä ihanamman? Onko sinulla tietty paikka, missä yleensä kuuntelet musiikkia tai luet mieluiten kirjaa vai olisiko nyt hyvä aika tuunata itselle täydellinen lukunurkkaus? Se täydellinen nojatuoli tai divaani voi hyvinkin löytyä kaupan sijasta myös nettikirppikseltä, sillä syksy on monelle sisustamisen ja huonekalujen kierrättämisen aikaa.

– Pimenevä aika on myös hyvä aika ruveta oman kodin, pihan tai parvekkeen valotaiteilijaksi. Voisiko vanhan omenapuun tai sen sisältä löytyvän lukunurkkauksen koristella kauniilla valosarjalla?

– Mikäli olet kiinnostunut ruoanlaitosta ja haluat käyttää sesonkimakuja, on hyvä muistaa, että satokautta on vielä hyvin jäljellä. Monet sienet odottavat löytäjiään pitkälle syksyyn ja marjoista puolukan poiminta-aika jatkuu talven tuloon saakka.

Syysloma rahoiksi:

– Vie tavaraa kirpparille, jotta saat tilaa kaappeihin ja varastoon (tai sille lukunurkkaukselle). Tähän aikaan vuodesta ostajia alkaa jo kiinnostaa talvikauden vaatteet ja urheiluvarusteet. Mikäli innostuit puolukankeruusta ja sait satoa enemmän kuin omiksi tarpeiksi, löytyy ämpärillisille yleensä innokkaita ottajia esimerkiksi paikallisissa FB-ryhmissä.

Yksi hyvä keino säästää syyslomalla on käyttää hetki kilpailuttamalla talouden kiinteät kulut, kuten vakuutus-ja sähkölaskut. Aloita tutustumalla hetki tarkemmin nykyiseen laskuusi, niin olet paremmin perillä mistä maksat ja kuinka paljon.

Toivotamme kaikille mukavaa syksyä ja valonpilkahduksia niin arkeen kuin lomaviikkoihinkin!

Energia247.fi

Vain 100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö