The World Happiness Report: Suomi on maailman onnellisin maa 2019

Saimme jälleen lukea Suomen sijoittautumisesta ykköstilalle YK:n vertailussa, missä selvitettiin mikä on onnellisin raportin 156 maasta. Tulokset eivät pohjaudu tähän hetkeen, tähän viikkoon tai edes tähän vuoteen, sillä tulokset pohjautuvat kolmen edellisen vuoden aikana tehtyihin tuloksiin. Näin ollen voidaan päätellä, että johtopäätökset eivät pohjaudu hätäisiin arvioihin tai mutu-tuntumaan kansalaisten onnellisuudesta.

Umpirehelliset ja vaatimattomat suomalaiset saattavat lähteä vähättelemään tulosta jo kansanluoteenkin vuoksi. ”Eihän me nyt niin onnellisia..”, ”Minkä perusteella muka?”, ”No jo pimeydestä ja rännästä tykkää” , ”Onkohan siellä sattunut jokin virhe?”, ”Ihan ookoo kai täällä, kun ei välitä eikä valita.”

Kriteereillä on kuitenkin selkeä painoarvo. Tutkimuksessa maat laitettiin järjestykseen Gallup-yhtiön ”World Poll” – kyselyn tulosten perusteella. Näissä ei kysytä mitä mieltä vastaaja on vallitsevasta kelistä, tai siitä kun naapurin pihlaja ulottuu rajan yli omalle puolelle. Kun teemoissa painotetaan bruttokansantuotetta, sosiaaliturvaa ja vapautta, on ilo olla edes kärkiviisikossa – saati sitten ensimmäisenä.  Vaikka tulokset saavat aikaan epäuskoisia, huvittuneita ja paheksuvia kommentteja, saamme silti esittää niitä ilman sensuuria, sillä sana on kansalaisten oikeudet turvatussa maassa vapaa.

Merkittävää vertailun tuloksissa on, että kaikki Pohjoismaat sijoittuvat kärkikymmenikköön. Väkisinkin tulee mieleen, voisiko luonnonläheisyyden, metsien ja vesistöjen vaikuttavan ihmisten hyvinvointiin ja olemiseen? Mikä osuus on sillä, että emme joudu kärvistelemään suurten luonnonkatastrofien, tulvien ja hurrikaanien pelossa, vaan vuodenaikamme ovat – lööppitason hellejaksoja ja huippupakkasia lukuun ottamatta –  melko tasaisia ympäri vuoden?

Aiemmin mainittu vapaus liittyy myös mahdollisuuteen nauttia luonnosta. Jokamiehenoikeudet antavat nimensä mukaisesti jokaiselle mahdollisuuden iloita vaikkapa auringonlaskusta kalliovaaralla, tuoreista mustikoista viilin päällä tai spontaanista dippauksesta metsästä löytyneeseen kirkasvetiseen lampeen. On siis syytä juoda suomalaisittain mitalikahvit hyvän tuloksen ansiosta ja nauttia hetkestä. Jonain kauniina päivänä onnellisuusbarometrien ykköstila saattaa valua toisaalle, pahimmassa skenaariossa tietysti kadehdittuun länsinaapuriin. Pidetään huolta siitä, että saamme purnata tuolloin tästäkin asiasta puhdasvetisen järven rannalla tai häikäisevän valkoisten hankien laduilla.

Uuden kodin avaimet taskussa, mikä voisi mennä vikaan?

Aika moni suomalainen asuu kuulemma jo nuorella ikää kodissa, jossa tulee ottamaan eläkepäivätkin vastaan. Näin voi päätellä ainakin siitä, kuinka moni ilmoittaa muuttoviikonlopun jälkeen, että ”en sitten muuta enää koskaan.” Työn määrä pakkaamisesta aina muuttolaatikoiden palauttamiseen viekin paljon aikaa, puhumattakaan fyysisestä osuudesta, johon kuuluu usein epäergonomiset kannettavat. Vaikka urakan palkintona on asuminen uudessa, ehkä jo kauemminkin haaveillussa uudessa kodissa, tuntuu prosessi herättävän epätoivoa. Onkin hyvä aika kyseenalaistaa muuttojen epäkohdat. Voisiko muutto olla mukavaa, pahimpia epäkohtia välttelemällä? Listasimme oleellisimpia. Ethän sorru näihin?

Pakkaamisen laiminlyönti

”Ääh, tässä mitään vuokrattavia laatikoita hommata. Eiköhän kaupoista saa sitten lähempänä parit banaanilaatikot.” Kestävissä, tilavissa ja pinottavissa muuttolaatikoissa on puolensa. Kaupoista / tuttavilta ei välttämättä saa haalittua tarpeeksi laatikoita. Jos hamstraaminen onnistuu, ovat laatikot yleensä eri kokoisia, saattavat hajota kannettaessa, eivätkä läheskään aina tule kädensijoilla varustettuna. Pakkaaminen kannattaa myös aloittaa ajoissa. Muuttopäivälle ei kannata jättää mitään muuta pakattavaa, kuin henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet. Kukaan talkooporukasta ei halua olla se, joka tyhjentää kanssasi vielä yömyöhällä häkkivaraston sisältöä Ikea-kasseihin. Eli kunnon pakkausmateriaalit ja itse pakkaaminen hyvissä ajoin kuntoon ennen muuttopäivää.

Merkkaamisen laiminlyönti

”Laitetaanpa nämä hyllyn ruuvit yhteen pussiin niin löytyy sitten kun tarvitsee koota. Kyllä minä tunnistan sitten nuo kulmaraudat, ei tarvitse kirjoittaa mitään.” Siinä vaiheessa kun haluaisit epätoivoisesti koota itsellesi sängyn kokoon ja löydät laatikon pohjalta 12 epämääräistä ruuvipussia, saatat toivoa että jossain niistä lukisi selvästi: ”Sängyn ruuvit.” Mielellään vielä sängyn osaan kiinni teipattuna. Omaa nimeämistä kaipaa myös kaikki mustiin jätesäkkeihin pakatut tekstiilit (”lakanoita vai talvitakkeja”, pengo ja ota selvää), lamput tarvikkeineen, kaikki laatikot (”keittiöön”, ”vessaan” jne.). Ensimmäisenä muuton jälkeisenä yönä toivoo myös, että pyyhe, vaihtovaatteet ja hammasharja löytyisivät helposti, joten pidä huolta, että tiedät tarkkaan mistä tällaiset löytyvät.

Yliarvioitu muuttoauto

”Vuokraisiko kuomuperäkärryn, vai pärjäisikö työpaikalta lainatulla pakettiautolla, olkoonkin että se on hieman nafti..”  Muutto on mukavinta, kun yhteen kuormaan mahtuu paljon tavaraa, ja helposti. Kuun vaihteessa näkee liikaa liikenteessä pakettiauton takaoven raosta törröttäviä huonekaluja, kun kaikki ei ole sittenkään mahtunut kyytiin.

Yliarvioitu hissi

”Jaaha, eihän se mahdukaan tänne, vaikka miten päin yrittää..” Hissiä ei saa vaihdettua isompaan millään konstilla, mutta voit pyrkiä ennakoimaan, että pyykinpesukoneelle ja muulle raskaalle tavaralle on tarpeeksi vahvoja kantajia. Kun kantajia odottaa seitsemän kerroksen valssi kulmasohvan kanssa, on hyvä että he ovat tästä (ja muuttoporukan saamista tarjoiluista) tietoisia hyvissä ajoin.

Yliarvioitu muuttoporukka

”Montakos meitä on tulossa..minä, Eki ja Laura ainakin. Mutta Eki ei sitten saa kantaa mitään painavia.” Edelliseen kohtaan viitaten, ennakoi, lahjo, houkuttele, lupaa vastapalveluksia ja ne erinomaiset eväät, jotta saat tarpeeksi monta käsiparia mukaan muuttoviikonloppuusi. Jos muuttoporukka jää liian pieneksi, saavat muutamat vähäisetkin kääntyä kannoillaan.

Valokatkaisijasta ei tapahdu mitään

Pimeän asunnon ja lämpimän jääkaapin luulisi olevan urbaani legenda, mutta silti sähkösopimukset unohtuvat muuttohässäköissä yllättävän monelta. Jos tiedät muuttavasi kahden kuukauden kuluttua, voit ilmoittaa siitä sähköyhtiöllesi jo nyt, eikä sinun tarvitse jättää sitä viime hetkelle muistettavaksi. Näin tämäkin asia on kunnossa, voit keskittyä muutossasi muuhun ja pääset nauttimaan uudesta kodistasi heti ensihetkistä alkaen.

Jos olet Energia247:n asiakas, voit ilmoittaa muutostasi asiakaspalveluumme: asiakaspalvelu@energia247.fi. Uutena asiakkaana voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen verkkosivujemme kautta, osoitteesta: www.energia247.fi/tuotteet. Kun valitset tilauslomakkeella kohdan ”muutto”, pääset valitsemaan kalenterista haluamasi aloituspäivän sopimukselle.

”Ilmeeni, kun blogissa halutaan keskustella sähkölaskuni sisällöstä.”

Sinulla olisi varmasti paljon mielenkiintoisempaakin tekemistä, kuten pyykin lajittelu, käynnistää puhelimessa jonkun sovelluksen päivitys tai varata aika hammaslääkärille. Mutta jos sinulla on pieni hetki, jutellaan lyhyesti sähkölaskustasi, ihan näin maanantain piristykseksi.

Osaatko sanoa, missä viimeisin sähkölaskusi on? Se on mahdollisesti mapissasi odottamassa, että näpyttelet maksun kuntoon verkkopankissasi. Tai ehkäpä se on viime viikon postien seassa: siinä pinossa papereita, josta on on sortattu pois jätepaperi, tiedät pinon sisältävän jotain mihin sinun pitää reagoida, muttet vielä jaksa katsoa sitä. Tai se on jo maksettu. Tai olette jakaneet kiinteät kulut taloudessasi, eikä sinun vastuullesi kuulu sähkölaskun ajatteleminenkaan. Tai se on sähköpostissasi, merkattuna ”unread”-väkäsellä, että muistat myöhemmin avata tiedoston.

Hyvä, nyt olemme hetken miettineet laskua, missä se on ja missä sen ehkä täytyisi olla. Seuraava kysymys: mitä sähkölaskussasi lukee? Päivän selvää on, että siinä on nimesi, mutta yleensä katseesi eksyy ehkä suoraan maksutietoihin: viitenumero, pankin tilinumero, summa ja eräpäivä. Saatat laittaa summan autopilottimaisesti maksuun ja olet tyytyväinen siitä, että vaiva tuli suoritettua. Jos tämä kuulostaa tutulta, suosittelemme että painat stoppia ja kelaat prosessissa takaisinpäin. Avaa nyt sähkölaskusi ajatuksella ja katso sitä uusin silmin ja suurennuslasin kanssa. Yksi arvokkaimmista sähkölaskun tiedoista on kulutuksen määrä. Kuinka paljon sähköä taloutesi kuluttaa? Hyvä, nyt tiedät toisen niistä oleellisimmista kohdista, johon voit laskussasi vaikuttaa. Seuraavaksi tärkein osuus on, kuinka paljon maksat kulutuksestasi. Euromääräinen summa löytyi, hienoa! Olet tiedostava kuluttaja, jolla on kaikki arvokas tieto käsissään: oma sähkönkulutus ja tieto kuinka paljon siitä maksaa.

Mitä tällä tiedolla sitten tekee? Tekisikö numeroista Facebook-postauksen, kirjoittaisiko ne päiväkirjaan vai yllättäisikö seuraavan kerran sähkönmyynti-ständillä seisovan feissarin, kertomalla eksaktit tiedot hänen kysymyksiinsä: Paljonko maksat sähköstäsi?

Parasta, mitä voit sähkölaskusi kertomalla tiedolla tehdä, on käyttää niitä sähkösopimuksesi kilpailuttamiseen. Vertaa lukuja rohkeasti kilpaileviin yrityksiin ja tee tarvittaessa muutos, niin käteesi jää enemmän euroja muuhun käytettäväksi. Kilpailuttamalla sähkösi voit siis vaikuttaa maksamaasi loppusummaan. Aiemmin mainitsimme, että myös sähkönkulutuksesi on arvo, joka on sinusta riippuvaista. Muistatko sammuttaa valot huoneista, missä niitä ei tarvita? Raksuttaako sähkökiuas monta tuntia viikossa tyhjillään, odottamassa lempisarjan äärelle jämähtäneitä saunojia? Pyörittääkö pyykinkuivaaja yksittäistä vaatekappaletta tai lakanaa, jonka olisi voinut kuivattaa edullisemmin ripustamalla sen kuivumaan? Voit säästää energiaa ja pienentää samalla sähkölaskuasi monin eri tavoin – muista haastaa koko perhe mukaan!

Lopuksi huomio: Sähkönkilpailutuksella saattaa olla vaivalloinen tai aikaa vievä maine, mutta haluamme kumota vanhan uskomuksen. Riittää siis kun tiedät kulutuksesi ja tiedon siitä, kuinka paljon nyt maksat sähköstäsi, jotta pääset vertailemaan erilaisia tarjouksia. Mikäli tästä huolimattakaan et jaksa perehtyä sähkösi kilpailuttamiseen, on varmasti edullinen vaihtoehto aina hyvä idea. 100 % edullista ja 100 % vihreästä energiasta koostuvaa sähköä löydät meiltä. Etsi oma vaihtoehtosi sivuiltamme niin on sekin homma taas takanpäin: www.energia247.fi/tuotteet.

Lämmin kiitos, mikäli ehdit lukea tekstin tänne loppuun asti! Jos koet orastavaa kiinnostusta sähkölaskusi sisältöä kohtaan, oli ajallinen panostus ehdottomasti sen arvoista.

Terveisin Energia247

www.energia247.fi

Energiankäyttö suurennuslasin alla. Mistä nyt puhutaan?

Fakta on, että läppärini toimii, tuli pistorasiasta sitten uusiutuvaa tai uusiutumatonta energiaa. Mitä eroa näillä on?

Uusiutuva energia perustuu uusiutuviin luonnonvaroihin. On helppo ymmärtää, että omenan syödessään ei tarvitse juuri huolehtia siitä, riittääkö niitä kaikille tai saako niitä lisää ensi vuonna. Monet kasvikset ja kasvikset ja hedelmät ovat uusiutuvaa sorttia parhaimmista päästä, sillä siemeniä on runsaasti tarjolla ja pienen vaivannäön myötä uusi sato lähtee verrattain helposti itämään. Uusiutuvia luonnonvaroja ovat esimerkiksi happi, vesi ja biomassa: happea tulee ilmakehään lisää kasvien yhteyttäessä ja makeaa vettä saadaan sateen kautta. Omenia, kuten muutakin biomassaa saadaan lisää kasvien kasvaessa.  On kuitenkin hyvä huomioida, että esimerkiksi makea pohjavesi on säilyvää vain kestävän käytön myötä. Tässä kohtaa luonnonvaroja voidaan ajatella varantoina ja virtoina. Luonnonvarat, kuten auringonsäteily, merivirrat ja tuuli ovat jatkuvia virtoja, joiden käyttö ei vaikuta niiden määrään. Näitä kutsutaan ehtymättömiksi luonnonvaroiksi.

Fossiiliset polttoaineet ovat ehtyviä luonnonvaroja ja niitä on käytössämme vain rajattu määrä. Puhutaan hiilestä, öljystä, maakaasusta ja monista mineraaleista, joissa ei ole omaa mekanismia, joissa niistä saataisiin lyhyellä aikavälillä lisää. Esimerkiksi maaöljy on syntynyt muinaisista eliöistä, jotka ovat suuressa paineessa muuttuneet nestemäisiksi hiilivedyiksi. Ihmisen eliniän ja toiminnan kannalta tämä prosessi on niin hidas, että kun öljyä käytetään, se kuluu aikanaan loppuun. Ilmastonlämpenemisen ehkäisyssä on myös erittäin tärkeää muistaa, että monien fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyy ilmakehään haitallisia päästöjä.

Lyhyesti sanottuna, mikäli käyttäjä luottaisi vain uusiutumattomiin energialähteisiin, tulisi nykykulutuksella läppäri jonain päivänä sammumaan, vaikka virtajohto olisikin seinässä. Uusiutuva energia perustuu siis luonnonvaroihin, joita on kestävällä käytöllä mahdollista saada lisää. Kestävää käyttöä voi tukea energiaystävällisillä valinnoilla, esimerkiksi käyttämällä enemmän julkista liikennettä tai valitsemalla kodinkoneen, jolla on optimaalinen energialuokitus.

 

Ekologinen jalanjälki –  mikä se on ja miksi lentoyhtiöni tai hampparini valmistaja tarjoaa mahdollisuutta sen hyvittämiseen?

Ekologinen jalanjälki mittaa kulutusta joka vaikuttaa maapallon ekosysteemeihin. Lyhyesti sanottuna, se mittaa kuinka nykyinen kulutuksesi verottaa luonnonvaroja. Jalanjälkeen ei lasketa uusiutumattomien luonnonvarojen kulutusta. Laskentayksikkönä käytetään globaalia hehtaaria (gha), jonka laskentaperusteena käytetään kansainvälisiä keskiarvoja.

Vaikka jalanjäljen mittaamiseksi tehdyt laskurit vilkkuvat monen kohdalla punaisen puolella, ekologista jalanjälkeä ei ole tarkoitettu syyllistämiseen. Ennen kaikkea mittari on meille informaatio, elämmekö maapallon biologisen tuottokyvyn rajoissa. Jos ihminen tai kokonainen yritys kokee, että kulutus ei ole tasapainossa luonnonvarojen riittämisen kanssa, voi aina tehdä uudenlaisia valintoja.

Hiilijalan jäljen hyvittämisessä on kyse päästöjen kompensoinnista eli vastineeksi aiheutetuista päästöistä rahoitetaan päästöjä vähentäviä hankkeita toisaalla. Esimerkiksi lentoliikenteestä aiheutuvat hiilidioksiditonnit lasketaan ja istutetaan päästöjen kompensoinniksi puita, joiden lasketaan sitovan saman hiilidioksidimäärän. Jos joutuu lentämään esim. työnsä puolesta, on modernin teknologian omaava yhtiö ja suorat lennot parempi valinta kuin yli halvempi, mutta lentoaikaa pidentävä monen etapin reitti. On kuitenkin hyvä muistaa, että parhaiten hiilitonni hyvitetään, tuottamatta sitä. Jos voit valita, oman kulutuksen pienikin vähentäminen on aina ympäristön kannalta suotuisaa.

 

 

Ilmastonmuutokseen ehkäisyyn liittyvät asiat tuntuvat olevan päättäjien käsissä. Yksittäinen kuluttaja ei voi tehdä muuta kuin toivoa parasta?

Voit vaikuttaa monin keinoin. Ota selvää oman tai oman yrityksesi hiilijalanjäljestä. Jos huomaat, että energiankulutustapojasi on mahdollista kehittää, lisää muutoksia arkeesi pienin askelin ja innosta muita mukaan. Kun on itse saanut ahaa-elämyksen, saattaa tehdä mieli heristää sormea muiden elintavoille. Kannattaa muistaa, että esimerkkinä olo ja inspiroiminen on kannustavampaa kuin syyllistäminen.

Kaikkien täysi-ikäisten kannattaa käyttää myös äänioikeuttaan ja äänestää sellaista edustajaa, joka ajaa itselle tärkeitä arvoja. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä, joten läheistä luontosuhdetta edistämällä oppii lapsi arvostamaan puhdasta luontoa osana ympäristöään.

Puhtaamman ympäristön puolesta,

Energia247

 

Lähteet:

Edu.fi

lentomaksu.fi

”Anteeksi, olisiko sinulla pieni hetki aikaa?”

Oletko nähnyt Energia247:n ständin kauppakeskuksessa tai kadulla aamuruuhkissa? Onko esittelijämme mahdollisesti lähestynyt sinua ja tiedustellut nykyisen sähkölaskusi suuruutta? Entä oletko kuullut radiomainoksemme? Onko myyjämme soittanut sinulle hyvän tarjouksen kanssa? Oletko käyttänyt pipoamme? Onko postisi joukossa ollut sinivihreä ilmoitus Energia247:n tarjoamista lettukahveista kaupungin tapahtumassa?

Tai ehkä tiedätkin jo jutun juonen. Pahoittelut, ei ollut tarkoitus harhaanjohtaa ketään. Emme tosiaan kohtaa kadulla, kauppareissullasi, työmatkabussisi mainosteippauksissa tai makkaroidenjakokojussa. Postilaatikkosi ei kolahtele kirjeidemme vuoksi ja vaikka hintamme ovat ehdottomasti kuuluttamisen arvoiset, esittelemme ne sinulle mieluummin netin kuin puhelinsoiton kautta. Siis vaikka emme kohtaa kasvotusten, täällä me olemme, 100 % edullista energiaa, 100 % uusiutuvaa ja 100 % netissä. Ja kotimaisena firmana toimimme Suomessa, joten apua tarvitessasi saat varmasti palvelua omalla kielelläsi.

Meiltä kysytään usein, miten myymämme sähkö voi olla näin halpaa. Ensisijaisesti sähköisestä viestinnästä hyötyvät asiakkaamme, arvatenkin edullisen juuri sähkölaskun myötä. Joten anteeksi, olisiko sinulla pieni hetki aikaa? Kun olet rauhassa kotiutunut koulusta, töistä tai kauppareissulta, sähköinen ständimme on auki ympäri vuorokauden, osoitteessa www.energia247.fi/tuotteet.

 

”Helppoo kuin muuton teko”

Tuskin ehdit sanoa ”mihin tämä aika taas meni”, kun on yksi kuukausi taas lopuillaan. Samalla kun sanomme hyvästit heinäkuulle, saamme ottaa vastaan tunnelmallisen elokuun – ja moni uudet avaimet uuteen kotiin. Syksyn opiskelupaikkojen selvittyä, ovat kauppojen tyhjät banaanilaatikot tehneet kauppansa ja sanomalehtiä hamstrataan naapurilta asti astiastoja suojaamaan. (Välihuomiona kerrottakoon, että etenkin valkoisiin astioihin saattaa jäädä helposti painomusteen jälkiä. Kokeile hyödyntää liinavaatteita, pyyhkeitä ja tyynyliinoja suojaamaan kippoja tärskyiltä.)

Miten se muutto taas menikään fiksuiten? Ne, jotka muuttavat ensimmäiseeen uuteen asuntoon lapsuudenkodista, saavat varmasti kuunnella whatsappinsa piippailevan tauotta, kun mummut ja vanhemmat antavat oman niksinsä hommaan. Samalla saa keräilyerän käytettyjä lakanoita, astioita ja huonekaluja. Ole kiitollinen tarpeellisista lahjoituksista, mutta varo vastaanottamasta tavaraa kohteliaisuudesta. ”Väliaikainen” jo hieman pinnalta hapertunut astiasto, jonka lasite kirskahtelee ikävästi aterimia vasten saattaa jämähtää keittiöösi pidemmäksi aikaa kuin uskotkaan.

Mutta sitten siihen varsinaiseen muuttoon ja muuttotavaroiden käsittelyyn:

 

VARMISTA, että asunnossa on tarpeeksi valoja kytkettynä ennen pimenevää iltaa.

Jos katkaisijasta ei tapahdu mitään ja jääkaappikin on lämmin, soita Energia247:n asiakaspalveluun: 010 286 6117

VIRRAN toimiessa laita mieleistä musiikkia soimaan

VIE laatikot oikeisiin huoneisiin. Jos nyt huomaat, ettet ole merkannut laatikoita, aloita keittiöstä ja etsi kahvinkeitin.

Keitä itsellesi iso pannullinen kahvia.

VARAA paikka purkupapereille ja laatikoille lähelle uloskäyntiä

TYHJENNÄ vaate ja liinavaatesäkit, vie vessaan käsipyyhkeet ja petaa itsellesi peti valmiiksi iltaa varten.

KERÄÄ tähän mennessä kasautuneet laatikot, jätesäkit, teipinpalaset ja sanomalehdet kierrätykseen

HAE samalla itsellesi pullaa kahvin kaveriksi

LAITA kirjat, mapit ja koriste-esineet paikalleen

JÄRJESTELE kylppäri kuntoon

KUTSU muuttotalkoolaiset kylään ja lämmitä heille sauna

SAUNAN lämmetessä kytke tv ja digiboksi

TYHJENNÄ sohva sen päälle kerääntyneistä tavaroista.

HIMMENNÄ valoja mikäli loput tavarat häiritsevät

TILATKAA pitsaa jos et jaksa vielä laittaa ruokaa

NAUTTIKAA hyvällä porukalla uuden kodin löylyistä ja lempiohjelmistanne

LAITA tuparipäivä kalenteriin

 

Milloin ilmoitus uudesta osoitteesta pitää tehdä sähköyhtiöllesi? Mikä sopimus olisi uuteen asuntoosi paras? Kuinka lyhyellä varoitusajalla sähkösopimuksen voi tehdä? Katso lisää sivuiltamme: www.energia247.fi/muutto tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme arkisin klo 8.00-16.00: asiakaspalvelu@energia247.fi / puh. 010 286 6117.

Hyvää energiaa muuttopäivään ja onnea uuteen kotiin!

Kesäenergiaa

Toukokuu otti varaslähdön kesään. Suomalaiset ehtivät juuri viedä lumikolan varastoon ja heittää kuivuneet kanervat kompostiin, kun vuoden odotetuin sesonki tassutteli jo paljain, ruohonvihrein varpain etuovelle. Jos kelit jatkuvat samanlaisina, kesä viipyy luonamme pitkään ja hänen seurastaan on syytä nauttia. Kesän lieveilmiönä on tosin pienimuotoinen keuliminen.

Olemme kesämme suhteen nöyriä ja lähes tuskaisen tietoisia sen katoamisesta yhtä nopeasti kuin se tulikin. Tästä syystä pyrimme ottamaan aurinkoa, samalla kun grillaamme, nakutamme peipolle pesää, googletamme reseptiä mansikka-manchegosalaattiin, viljelemme trendikkäästi chilejä, nautimme lounastauot ulkona, nukumme takapihalla teltassa hyttyssyötteinä, riisumme kengät ja sukat aina laiturin nähdessämme ja ostamme tötteröpallot joka pitäjän torikioskilta – kesän kunniaksi. Riskinä on niin vuodenajan, ympäristön, kuin kesänviettäjänkin loppuun palaminen. Voisiko kesästä oppia nauttimaan niin omaa, muiden kuin ympäristönkin energiaa säästäen? Lue Energia247:n vinkit ja pistä itsellesi sopivat kohdat korvan taakse:

 

 1. Säästä aika olennaisesta nauttimiseen

Kesä on tapahtumia täynnä. On kesähäitä, rippijuhlia, koko naapuruston grillimakkarailtoja, firman kesätapahtumia, festareita, kutsuja sukulaisten luo sekä itseään luo kutsuvia sukulaisia. Jos et suojele kalenteriasi, huomaat viettäväsi kesän kauneimmat päivät jonkun muun suunnittelemina. Ota eteesi tyhjä sivu ja kynä käteen. Mieti sitten, mitä sinä haluat kesääsi kuuluvan? Poimintaretki mansikkatilalle, ajelu lapsuuden kesänviettopaikassa, SE kirja, joka on odottanut huomiotasi jo liian kauan, pyöräily lähijärven ympäri, riippukeinussa tai laiturilla makoilua ja lupa torkahtaa? Varaa omille, tärkeille asioille tilaa ja huomaat suhtautuvasi puolison kaukaisen sukulaisen luona vierailuunkin lempeämmin.

 

 1. Säästä kesän ruokakuluissa

Olemme saaneet lukea kauden trendikkäimmistä grilliresepteistä jo maaliskuussa. Kuka enää tyytyy paistamaan jauhomakkaraa ja kassleria uusien perunoiden seuraksi, kun on mahdollisuus sekoitella oma marinadi possunposkille, tehdä vegetaristivieraille korealainen kasvishöystö ja loihtia raakajuustokakku? Jos kimchi, sesamöljy ja agavesiirappi ei kuulu jääkaappisi sisältöön arkenakaan, pyri välttämään kymmenien kalliiden mausteiden ja kastikkeiden ostoa vain yhtä ruokalajia varten. Mikäli innostut kokeilemaan uusia makuja, googleta jäljelle jääneelle ainesosalle uusia reseptejä, niin kymmenen euron erikoisöljy maksaa itsensä takaisin. Muista myös hyödyntää jäljelle jääneet grilliherkut. Lihat voi vaikka suikaloida tortillan väliin ja ylimääräiset grillimakkarat palvelevat seuraavan päivän pyttipannussa.

 

 1. Säästä kehoa

Jätä ylikypsäksi mureuttaminen keittiön puolelle. Kehomme nauttii auringosta, lisääntyneestä valon määrästä ja iholla muodostuvasta D-vitamiinista, mutta tuntikausien käryttäminen kuivattaa elimistöä ja vaurioittaa ihoa. Muista juoda vettä ja nauttia myös suoloja, joita poistuu nopeasti hikoilun myötä. Kun kotimaiset marjat ja vihannekset kypsyvät, on aika tarjota kropalle mehukas vitamiinishotti ja nauttia sen myötä ansaitusta virkistyneestä olosta. Kokeile myös tuoreita villiyrttejä: esimerkiksi alkukesän nokkonen on vielä kohtuullisen lempeä poimittava ja tuo virtaa lautaselle vaikkapa lettujen muodossa.

 

 1. Säästä omaa energiaa

Käsi ylös: kenen to do-listalla ei ole mm. mattojen pesua, pihakalusteiden huoltoa, puutarhatöitä, rakennustöitä, remontointia, ulkopintojen maalausta, tavaroiden viemistä kirpputorille tai maratonille harjoittelua? Kesän työleiri tuntuu kulminoituvan erityisesti mökeille, jossa pieni hetki rentoutua myönnetään vasta ruohonleikkuun, ruuanlaiton ja saunankuurauksen jälkeen. Voisiko kasvimaan, jota kukaan ei jaksa hoitaa pienentää vaikkapa puoleen tai päättää käyttää vaikkapa kaksi tehokasta päivää hommiin ja loput nautiskeluun? Mökkivieraatkin suhtautuvat talkoisiin suopeasti, kun ison porukan urakalle annetaan mittaa max. tunti, jonka jälkeen päästään kahville. Mieti mistä virkistäydyt? Jos olet sinnitellyt koko talven lyhyillä unilla, anna itsellesi nukkua aamulla pitkään. Vie itsesi kesäteatteriin ja rauhalliselle iltauinnille saunan jälkeen.

 

 1. Säästä luontoa

Kaikkihan sen jo tietävät, että matonpesu laiturilla rehevöittää järveä. Vesistön suojelemisen lisäksi ympäristöystävällisiä tekoja ovat moottoriveneen pärinän vaihtaminen airojen liplatukseen, työmatkan kulkeminen polkien tai kävellen, kimppakyytien suosiminen, aurinkopaneelit mökin katolle, reissujen keskittäminen kotimaahan tai muihin kohteisiin, joihin ei tarvitse pitkiä lentoja ja yksittäispakattujen tuotteiden välttäminen. Valitse kesän herkkuja paikallisilta tuottajilta. Pakkaa piknikkoriin muovisten aterimien sijaan kunnon haarukat ja veitset, jotka voi tiskata kotona ja haasta nuoriso lautapeliin, jos he suostuvat sulkemaan hetkeksi älylaitteensa.

 

Nauti alkaneesta kesästä akkujasi ladaten!

 

Toivoo Energia247 – edullinen ja 100 % uusiutuvaa virtaa tarjoava sähköyhtiösi.

www.energia247.fi

 

 

Mistä sähkön kokonaishinta muodostuu?

Kun energiankulutukseen liittyvät laskut tipahtavat fyysiseen tai virtuaaliseen postilaatikkoon, maksaa moni pyydetyn summan sen kummemmin laskun sisältöä tutkimatta. Kiinteät kuluthan kuuluvat ns. normaalimenoihin, joita elämässä tulee. Samoin kuin vesi, vakuutukset ja verot. Osa puolestaan laskuun mielenkiinnolla: Mistä kulut tulevat, kuinka paljon talous on käyttänyt sähköä ja voitaisiinko maksuissa säästää vaihtamalla palveluntarjoajaa?

Energianhintaa ajatellessa on hyvä muistaa, että osan kuluista voi kilpailuttaa ja osaa ei. Karkeasti jaoteltuina sähköntoimituksen hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, siirtopalvelun hinnasta sekä veroista. Näistä ensimmäistä, sähköenergian hintaa ja samalla n. 40 – 50 % sähköntoimituksen hinnasta muodostavaa osaa on mahdollista kilpailuttaa, eli päästä edullisemmalla vaikka omaa kulutusta ei olisikaan mahdollista vähentää.

 

 

Energiahinta

Muodostuu:

 • Sähkön hankinnasta & muista sähkönmyyjälle aiheutuneista kustannuksista
 • Muodostuuu yleensä kuukausittaisesta kiinteästä perusmaksusta sekä sähkön käytöstä riippuvasta kulutusmaksusta
 • Tämän lisäksi käytössä voi olla erilaisia tariffeja, joissa maksu riippuu ajankohdasta
 • Hinta on kilpailutettavissa
 • Palveluntarjoajina energiayritykset

 

Siirtohinta

Muodostuu:

 • Sähkön siirrosta
 • Sähkön kulutuksen mittauksesta
 • Taseselvityksestä
 • Verkon ylläpidosta
 • Verkon käytöstä
 • Siirtopalvelu on aina paikallisen sähköverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa siirtohintaa
 • Palveluntarjoajina sähköverkkoyritykset

Energiavirasto muistuttaa, että ”siirtopalvelu on aina paikallisen sähköverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa siirtohintaa.” Jakeluyhtiötkään eivät kuitenkaan voi hinnoitella kulujaan mielin määrin, sillä Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta.

 

Verotus

Muodostuu:

 • Sähkönsiirtopalvelun ja sähköenergian arvonlisäverosta
 • Sähköverosta (=valmistevero) sähkön siirtohinnan yhteydessä

 

Yhteenveto

Lyhyen tarkastelun perusteella voidaan todeta, että paras tapa säästää energiakuluissa on energiahinnan kilpailuttaminen eri energiayritysten välillä. Keskeistä on myös pyrkiä energiasäästöä edistävään kulutukseen, ja pyrkiä näin alentamaan omia käyttökustannuksiaan. Turhan energiankäytön välttäminen on samalla myös kestävä ja ympäristöystävällinen tapa kuluttaa.

 

Lähde ja lisätiedot: www.energiavirasto.fi

 

 

 

Vihreää energiaa itämään

Jos haluat saada lautasellesi ravinteita ja makua itsekasvatetuista yrteistä, chileistä, salaateista ja tomaateista kesällä, on hommiin ryhdyttävä keväällä. Tiettyjen kasvien kanssa jo nyt, vaikka pakkanen vielä paukkuu kovimmillaan. Lue alta keskeisimmät vinkit puutarhavuoden ensimmäisiin vaiheisiin.

Mitä haluat kasvattaa ja mihin käyttöön?

Lisämaustetta ruokiin? Komea salaattirivi kasvimaalle? Tomaatteja parvekkeelle? Vietä aikaa alan myymälässä-tai nettikaupassa, perehdy valikoimaan ja valitse juuri sinun tarpeisiisi sopivat siemenet. Alta löydät kylvöaikataulun eri lajeille:

Helmikuu (esikasvatus)

 • chili (tammi)
 • munakoiso
 • latva-artisokka (tammi)
 • juuriselleri
 • kuukausi- ja puutarhamansikat
 • jättisipuli

Maaliskuu (esikasvatus)

 • kasvihuonetomaatti
 • ananaskirsikka eli karviaiskoiso
 • paprika (helmi)
 • purjo
 • kiinansipuli

Huhtikuu (esikasvatus / suorakylvö )

 • avomaantomaatti
 • meloni
 • kasvihuonekurkku
 • keräsalaatti
 • pinaatti (lamo)
 • kaalit
 • salaattifenkoli
 • parsaherne (sk)

Toukokuu (esikasvatus / suorakylvö)

 • avomaankurkku
 • kurpitsat
 • pinaatti (tavallinen)
 • salkopapu
 • ruusupapu
 • herneet (sk)
 • sokerimaissi

 

Chilin esikasvatuksen voi aloittaa jo tammi-helmikuussa

Siemenet itämään

Kylvöön soveltuvat monenlaiset, kotoa löytyvät astiat. Esimerkiksi pestyt jogurttipurkit, foliorasiat, tai maitopurkit käyvät hyvin, kunhan niissä on reikä pohjassa. Siementen idätystä varten on olemassa kylvömultia, jotka on valmistettu vaaleasta turpeesta. Esimerkiksi kukkamullassa käytetetään usein tummaa turvetta, joka saattaa sisältää taimille vahingollisia taudinaiheuttajia.

Kylvä siemenet kosteaan multaan, taimiväli huomiiden. Pienet siemenet voi sekoittaa puhtaaseen hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Tiheä kylvös voi altistaa taimen sienitaudeille. Suuret siemenet ja nopeasti itävät voi kylvää suoraan ruukkuun, 2-3 siementä kuhunkin. Suuret siemenet ovat yleensä paksukuorisia, joten haalessa vedessä yön yli liottaminen helpottaa itämistä.

 

Niinkuin arvata saattaa, useimmat kasvien alut viihtyvät parhaiten lämpimässä, joten kylvölaatikko kannattaa sijoittaa esimerkiksi lattialämmityksen päälle. Tarkista kylvölämpötila kuitenkin siemenpussista, josta saat itämisen onnistumiseen parhaat ohjeet. Mullan alla itävät siemenet eivät tarvitse valoa, mutta siirtyvät mielellään valokylpyyn heti taimivaiheessa. Halutessasi voit taata optimoidun valomäärän sähköisten taimivalaisimien avulla.

Peitä kylvöastiat läpinäkyvällä muovilla. Muovi auttaa tasaisen kosteuden säilymisessä, joka on välttämätöntä itämiselle. Muista rei´ittää muovi hapensaantia varten ja pidä kylvös sopivan kosteana. Haalea vesi ja ruiskupullo ovat tarpeeksi lempeitä siemenille sekä taimenaluille. Muista kirjoittaa kasvin nimi ja lajike ylös heti istutuksen jälkeen. Juuri itäneet taimet ovat yllättävän samannäköisiä, joten eri lajien kasvatustarpeita huomioiden on hyvä tietää mitä kasvaa ja missä purnukassa.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä on muistaa nauttia prosessista! Kasvukauden seuraaminen, omien käsien jäljen näkeminen sekä eri vaiheissa onnistuminen koukuttaa monet kotipuutarhurit projektiin heti uuden vuoden vaihdettua. Vaikka autonlasit odottaisivat raappaamista ja piha kolaamista, muistaa vihreiden ensitaimien myötä, että kevät tekee tuloaan tänäkin vuonna.

 

Lähteet:

Kotipuutarha.fi

Yle.fi

Tykkylumi sähköverkoston ja metsienomistajien harmina

Lähes veistokselliset tykkylumipuut aiheuttavat ihastuneita huokauksia Lapin tuntureilla liikkuvien silmissä. Mikä onkaan kauniimpaa kuin paksun lumen alla talviunta nukkuva puusto, juuri alkanutta sinistä hetkeä vasten? Eräs italialainen matkailija kuvasi Pohjois-Suomen matkaansa yhdellä sanalla: ”Narnia!”

Kynttilänvaloa ja aggregaatteja

Tämän päivän uutiset kertovat kauniin tykkylumen aiheuttaman nurjan puolen: Monta päivää ilman sähköä sinnitelleitä talouksia on Kainuussa vielä noin 2500 ja Suomussalmella reilut tuhat. Monissa perheissä on turvauduttu puulämmitykseen, kynttilöihin ja aggregaatteihin, jotta tupa on saatu pidettyä lämpimänä ja pakastimet kylminä. Tilanne on ollut todennäköisesti tiukin maatiloille, joissa eläimet tarvitsevat lämpöä ja juoksevaa vettä.

Sähkönjakelua hankaloittavat sääilmiöt kiihdyttävät kyseenalaistavaa keskustelua vielä olemassa olevista ilmajohdoista. Aihe on nostettu visusti pöydälle jo vuosia sitten ja säävarman sähköverkon rakentaminen on käynnissä oleva projekti. Ihan hetkeen ei kaikilla alueilla voida vielä huokaista helpotuksesta, sillä koko maan kattava maakaapelointi / ilmajohtojen siirtäminen turvallisimmille alueille kestää Suomessa arvioiden mukaan vuoteen 2028 asti. Säävarman verkoston syntymistä edesauttaa sähkömarkkinalaki, joka ohjaa verkkoyhtiöitä rakentamaan verkkoja, jotka eivät pelästy myrskyistä tai painavasta lumitaakasta.

Tykkylumi käy häpeilemättä metsänomistajan lompakolla

Sähkönjakeluongelmien lisäksi tykkylumi aiheuttaa vahinkoja puustolle. Energiauutiset.fi:n tekemässä julkaisussa ”MTK:n Kajaanin toimiston kenttäpäällikkö Heikki Rahko arvioi, että pelkästään Ylä-Kainuun metsissä on tuhansien, ellei kymmenientuhansien kuutiometrien edestä tykkylumen vuoksi silpoutunutta puuta”. Suurimmat tuhot keskittyivät Rahkon mukaan Ylä-Kainuun vaara-alueille, mutta hajatuhoja on muuallakin. Rahko muistuttaa, että jos painava tykkylumi on tuhoisaa puille, ei ihmistenkään kannata lähteä samoilemaan sääilmiöstä kärsiviin metsiin, sillä päälle putoava lumilasti voi olla vaarallinen.

Retkeilijän hyvä pitää tykkylumimetsään välimatkaa

Vaikka tiettävästi yksikään ihminen ei ole joutunut putoavan tykkylumikuorman surmaamaksi, on varovaisuuteen syytä. Yksittäisetkin puut kannattelevat jopa henkilöauton painoisia kuormia oksillaan. Metsäntutkimuslaitos on punninnut tykkylumen painoja puuta kohti ja tulokset vaihtelivat sadoista kiloista useisiin tuhansiin kiloihin. Keskeisintä painon kertymisessä on maaston korkeus ja puun pituus. Metla.fi:n mukaan pari metriä hangen päälle työntyvien kuusten ja mäntyjen taakka oli 70-210 kiloa. Erään 15 metriä korkean kuusen taakka oli noin 1700 kg ja toisen 10-metrisen 1140 kg. Suurin tutkittu kuusi oli 19 metrin korkuinen ja sen kantama tykkylumi painoi peräti 3197 kiloa.

Mitä tykkylumi on?

Mitä eroa on tavallisella lumikerroksella kuusen oksilla, verrattuna tykkylumeen. Ilmatieteenlaitos kertoo, että ”tykkylumeksi kutsutaan puihin lujasti kiinni tarttunutta lumikertymää, joka on syntynyt lumihiutaleiden lisäksi muusta kiinteässä olomuodossa olevasta vedestä.”

Tykyn syntymiseksi vaaditaan

 1. Suuri määrä ilmassa olevaa kosteutta, yleensä sumua ja sumupilveä, joka ulottuu ylempänä maastossa olevaan puustoon ja
 2. fysikaalinen tarttumismekanismi, joka kiinnittää veden puustoon.

Säänvaraisia ilmiöitä on luonnollisesti mahdoton ehkäistä, mutta tapoja selvitä kelillä kuin kelillä kehitetään jatkuvasti. Säävarmaa sähköverkkoa odotellessa, on ”plan B” varsinkin taajaman ulkopuolella osoitus hyvästä varautumisesta Suomen monipuolisten kelien näyttäessä parasta ja pahintaan.

 

Lähteet

Ilmatieteenlaitos.fi

Metla.fi

Yle.fi

Energiauutiset.fi