Valovirtaa

 

Marraskuu, mutta ei ihan vielä joulusesonki. Siellä täällä kuitenkin näkee jo – jos ei ihan jouluvaloja – niin ainakin hämärään sopivia kausivalaistuksia. Kahviloiden ikkunoista pilkottavat kynttilät on helppo huomata. Heijastimia käyttävä jalankulkija suorastaan loistaa autonvaloissa, vaikka on keskipäivä. Hetkeksi pilvien takaa kurkkaava aurinko tuntuu lähes sokaisevalta. Aurinkolasit ovat tietenkin auton hanskalokerossa tai muualla tallessa odottamassa aikaa parempaa. On marraskuu ja hämärämpää, päivä päivältä.

Valo vaikuttaa meihin monella tavalla. Yksi tunnetuimmista hormoneista, melatoniini välittyy tai ei välity riippuen siitä onko valoa tarjolla. Kirkas kesäpäivä ja valoisat yöt pitävät vähentävät elimistön luonnollisen melatoniinin saantia, kun taas hämärä aika käynnistää tuotannon. Hormonilla on ennen kaikkea nukahtamista helpottava vaikutus sekä kyky rytmittää elimistön uni-valverytmiä.

Kun hämäränä vuodenaikana luonnollinen valonsaanti on vähäistä, tarvitsee keho huomiota, jotta unirytmi ei häiriinny. Lisävaloa tarvitaan etenkin aamuun, jotta sisäinen kello pysyy tahdissa ja ihminen tuntee olonsa virkeäksi yöunien jälkeen. Mikäli päivä ei ala kirkkaan päivänpaisteen saattamana, voi kaamosajasta kärsivä sijoittaa sarastus – tai kirkasvalolamppuun. Sarastusvalo asetetaan tuomaan makuuhuoneeseen valoa hiljalleen n. puoli tuntia ennen tarkoitettua heräämisaikaa.  Kirkasvaloa opastetaan käyttämään aamuisin noin puoli tuntia kello 05.00 – ja kello 10.00 välillä, vähintään viitenä aamuna viikossa.

On myös jälleen hyvä aika kiinnittää huomio eri kaupungeissa tarjolla oleviin valotapahtumiin. Tampereen perinteiset Valoviikot tuovat kaupunkiin valoa ja tapahtumia 27.10.17 – 11.03.18 välisen ajan. Aikataulu on ajoitettu sopivaksi, jotta kaupunkilaiset ja kaupungissa vierailevat kävijät pääsevät Valoviikkojen turvin pimeän yli kevään puolelle. Lue tarkempi Valoviikkojen sisältö täältä.

Jyväskylän Valon Kaupunki – tapahtuma ajoitettiin jo aiempaan syksyyn: 28. – 30.09.17. Jos ohjelma ehti mennä tältä vuodelta sivu suun, seuraa Valon kaupungin sivustoja ensi vuoden tapahtumaa silmällä pitäen.

Suomen pääkaupunki Helsinki tarjoaa puolestaan valon juhlaa keskitetysti tammikuun alussa 06. – 10.01.18 Valofestivaali Lux Helsingin myötä. Klikkaa täältä tapahtuman sivustolle ja tutustu Lux Helsingissä esiteltäviin valoteoksiin jo ennakkoon täältä.

 

Lux Helsinki 2016 (c) Lauri Rotko

Ajankohtaisin valotapahtuma on tällä hetkellä Oulussa! Lumo-valofestivaali keskittyy ajankohdalle 17. – 19.11.17, mutta luvassa on ohjelmaa aina Itsenäisyyspäivään 06.12.17 saakka.

Jos inspiroidut valotapahtumien myötä sisustamaan myös omaa kotiasi kausivaloilla, suosi ajastimella varustettuja led-sarjoja, niin säästät energiaa ja voit asettaa lamput syttymään sopivasti hämärimpään aikaan. Kun useampi töpseli on varattu tuomaan virtaa valoihin ja muuhun kodin elektroniikkaan, on hyvä varmistaa että seinästä tuleva sähkö on mahdollisimman edullista ja ympäristöystävällistä. Joka kodin energiatarpeisiin löydät vaihtoehtoja sivuiltamme: www.energia247.fi/tuotteet.

 

Eeva.salminen@energia247.fi

 

 

Lähteet:

Anna.fi – verkkosivusto: https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/tata-kaamos-aiheuttaa-elimistollesi-juuri-5-merkittavaa-muutosta

Yle.fi – verkkosivusto: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/25/tiesitko-taman-melatoniinista

Tampereen Valoviikot – verkkosivusto: http://valoviikot.fi/

Jyväskylä Valon kaupunki – verkkosivusto: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/

Lux Helsinki – verkkosivusto: http://www.luxhelsinki.fi/index.html

Lumo Light Festival Oulu – verkkosivusto: https://www.ouka.fi/lumo

 

 

 

 

 

Marraskuun to do -lista

 

Vie aamukahvi ulos tai kävele kauemmaksi lounaalle

Myönnettävä se on. Valoenergian tarjonnassa on nyt myyjän markkinat. Kun luxien saatavuus on rajoitettua, kannattaa ottaa ilo irti siitä mitä on tarjolla. Jos marraskuun päivä valkenee kirkkaana, vie itsesi aamukahvin kanssa aurinkoon ja nauti valokylvystä edes muutama minuutti.

Toinen vaihtoehto tulee lounaan aikaan. Jos sinulla on mahdollisuus valita ruokapaikkasi, kävele hiukan tututtua kauemmaksi työpaikalta niin ehdit saada valoannoksen matkalla. Reippaimmat evästelijät pakkaavat keiton & leivän mukaan lämpimän istuinalustan ja nauttivat ateriansa puistonpenkillä. Valon lisäksi saat raitista ilmaa ja aivojen kaipaamaa maisemanvaihdosta. Kokeile edes kerran ja haasta kollegakin mukaan!

 

Avaa pakastin

Muistatko ne loppukesän päivät mansikkatilalla, mustikkametsässä, torimyyjän kärryn tai mummon säilöntäurakan äärellä? Jos et ole vielä raaskinut korkata marjasatoasi, nyt on jo korkea aika avata pakastin. Näiden aarteiden arvo ei nouse ajan myötä ja vitamiinien paras hyötysuhde on juuri nyt pimeän ajan verottaessa jaksamista.

 

Ota kalenteri käteen

Kalenteri kädessä? Hyvä. Miltä se näyttää? Onko kuukausi täynnä töitä ja muiden menoja vai oletko muistanut laittaa tehokkaan tekemisen ohelle hengähdystaukoja? Leffailta, lenkki tai ravintola-ilta virkistää ja auttaa jaksamaan hämärän hetkellä. Kun väsymys kunnolla iskee, ”päiväunet” tai ”ei mitään”, on aivan kelpo kalenterimerkintä, ja tätä menoa tulee muistaa priorisoida.

 

Pysähdy seuraamaan luontoa

Monelle loppuvuosi tarkoittaa vain kylmää ja pimeää. Luonnon haukotellessa itseään talviunille ympärillä kuitenkin tapahtuu paljon – tätä seuraamalla muistaa, että päivän pidentyminenkin on koko ajan lähempänä. Seuraa järvien rantojen jäätymistä, tähtitaivaan kuvioita ja revontulia tai pikkulintujen aktivoitumista ruoanhakuun päivän valoisampaan aikaan. Vuodenaikoja havainnoimalla päivistä saa enemmän irti: luonnon kiertokulun päivittäinen eteneminen lohduttaa niitä, jotka haikailevat jo kevätpäiviä.

 

Pysy hyvällä omallatunnolla sohvalla viltin alla ja nauti hyvästä kirjasta

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: hiljennä tahtia pimeän ajan keskellä.  Nauti hämärästä, sytytä kynttilöitä, vaihda farkut kotihousuihin ja kerää rauhassa virtaa seuraavan päivän haasteisiin. Energiaan liittyen, mikäli sähkösopimuksen teko / kilpailutus on sinulle ajankohtaista, kannattaa toimia marraskuun aikana! Tarjoamme jokaiselle marraskuun aikana sähkösopimuksen tehneelle 1 kk kokeilujakson BookBeat palveluun. Energia247:n tapaan 100 % verkossa toimiva BookBeat tuo ääni-ja E-kirjan älylaitteeseesi tai kuulokkeisiisi – toisin sanoen suoraan viltin  alle.

  1. Klikkaa kampanjasivulle täältä
  2. Iloitse edullisesta & vihreästä sähköstä lompakkosi ja ympäristön kanssa
  3. Hae kuppi kuumaa, asetu mukavaan asentoon, avaa BookBeat -sovellus ja nauti lempikirjastasi kuulokkeiden tai ruudun kautta.

 

eeva.salminen@energia247.fi

 

 

 

Syksy saapuu – aika säästää energiankulutuksessa

Syksyn tullessa ja ilmojen viiletessä lämmityskulut joutuvat syyniin. Kotona vietetään päivien hämärtyessä enemmän aikaa, joten myös valaistukseen ja sähkölaitteiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Ole tietoinen kotinne sähkönkulutuksesta

Jos tavoitteena on säästö, on hyvä olla tietoinen lähtökohdista. Sähkölaskuun ja kulutuksen määrään kannattaa perehtyä, jotta niitä voi vertailla edullisimpiin tapoihin. Monesta tavaratalosta löytyvillä yksinkertaisilla sähkönkulutusmittareilla voi testata eri laitteiden kulutusmääriä ja saada kiinni kodin sähkösyöpöt. Kokonaisvaltaisesta kulutuksesta kiinnostunut kuluttaja voi myös hankkia koko kodin sähkönkulutusta mittaavan laitteen. Tällöin energiankulutuksen näkee reaaliajassa, ja voi tehdä huomioita luvuista vaikkapa sähkökiukaan päälle napsautuksen jälkeen.

 

Kohdista huomio lämmitysmuotoon

Yksi kotitalouksien keskeisimpiä menoja ovat lämmityskulut. Ei olekaan ihme, että ilma-ja maalämpöpumppuja tai aurinkopaneeleja markkinoidaan nimenomaan vuotuisten säästöjen kautta. Mikäli kodissa on ilmalämpöpumppu, on hyvä perehtyä huolella pumpun oikeaoppiseen käyttöön ja huoltotarpeisiin. Kalleinta energiankulutus on silloin, kun ilmalämpöpumppu ja patterit paahtavat samaan aikaan kuumina. Myös liian lämpimäksi lämmitetty asunto ja tämän myötä mahdollinen ikkunoiden kautta tarvittava jäähdytys vievät paljon energiaa ja tuovat tämän myötä lisäkuluja.

Puulla lämmittäminen ja etenkin ennakoiva varaavan takan/uunin käyttö auttaa lämpöä pysymään tasaisena koko talossa kylmänäkin yönä.

Patterilämmityksessä on hyvä kiinnittää huomiota pattereiden sijaintiin. Sohva ja verhot eivät saisi olla patterin välittömässä läheisyydessä, jotta lämpö pääsee kiertämään paremmin. Jos sohvan takaosa tuntuu lämpimältä tai kuumalta, on sohva liian lähellä patteria.

Tilat, joissa ei oleskella säännöllisesti, pärjäävät matalimmissakin lämpötiloissa. Esimerkiksi varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

 

Ikkunat

Ikkunoiden tai ovien kautta tuntuva veto on hälytysmerkki energian karkaamisesta. Laadukas ikkuna-tai ovitiiviste kestää yli kymmenenkin vuotta, kun heikompilaatuiset saattavat olla tiensä päässä jo parin vuoden jälkeen. Kiinnityspinnan tulee olla kiinni koko matkalta, sillä lämpö karkaa herkästi pienistäkin aukoista. Hyvä paksuus tiivisteelle on muutama millimetri paksumpi koko kuin tiivistettävä rako.

 

Vältä saunan ja valaistuksen ”tyhjäkäyntiä”

Valoa tarvitaan vain siinä huoneessa missä oleskellaan. Sammuta valot lähtiessäsi ja ajasta koriste -ja kausivalot ilahduttamaan sisustusta vain hämäriksi illoiksi ja aamuiksi. Energiatehokas led-tai energiansäästölamppu kestää pidemmän aikaa ja tuo säästöä lompakolle.

Saunaa ei kannata pistää lämpenemään ennen kuin saunojat ovat valmiita. Nautiskele löylyistä silloin kun sauna on lämmin ja sammuta kiuas, kun sille ei ole enää tarvetta.

 

Mummolta saadut villasukat käyttöön

Jos haluaa tarjeta kotonaan shortseissa ympäri vuoden, vaatii tavoite paljon lämmitykseltäkin. Jos hieman matalammat lämpötilat riittävät, on mukava astella villasukissa ja vaatteissa joilla tarkenee hyvin n. 20 asteen huonelämpötilassakin. Makuuhuoneessa unikin tulee paremmin raikkaassa ilmassa. Unen kannalta ihanteellisimmaksi lämpötilaksi on todettu 18 astetta.

 
eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

motiva.fi

mtv.fi

 

Muuttokisan satoa

 

Viikon päästä on jälleen kuunvaihde. Tämä tarkoittaa sitä, että moni on uuden alun ja uuden kodin edessä. Sitä ennen on kuitenkin hoidettava yksi eniten päämäärätietoisuutta vaativista tehtävistä eli muutto. Ensikertalainen saattaisi olettaa, että toimenpide on hyvinkin yksinkertainen: Siirretään tavarat (ja asukkaat) paikasta A paikkaan B. Ennen siirtämistä tavarat pakataan ja se siirtäminen – itse muutto – on loppujen lopuksi vain logistiikkaa. Mikä voisi mennä pieleen?

Onko kukaan koskaan kuullut tilanteesta, jossa pakkaaminen ei olekaan ihan valmista muuttopäivän kynnyksellä? Jääkaappi on sulattamatta ja kukaan ei ole edes vilkaissut häkkivarastoon? Tai ollaan lähdetty liikenteeseen liian pienellä muuttoautolla tai muuttoporukalla. Sellaistakin on huhuiltu, että muuttoporukka on hoitanut homman, mutta nälkäiset talkoilijat ovat joutuneet itse lähtemään omin varoin pitsalle, kun tarjoilut ovat jääneet hoitamatta. Entä kuinka sujuvasti käyvät valojen ja pesukoneiden kytkemiset?

Muutossa on siis monta tekijää ja yksityiskohtaa. Parhaimmillaan, hyvällä valmistautumisella ja sujuvilla vinkeillä skenaario voi tosiaan olla tuo tavaroiden siirtäminen paikasta A paikkaan B. Energia247 kysyi kesällä muuttokilpailussaan, kuinka muutto hoidetaan kaikista energiatehokkaimmalla tavalla – eli hyvin? Saimme runsaasti vastauksia ja hyviä huomioita kokeneilta kodinvaihtajilta. Lupasimme myös, että esittelemme parhaat vinkit syksyn kynnyksellä. Alla siis erinomaisia poimintoja saamistamme vastauksista. Jos juuri sinä olet muuttamassa lähiaikoina, otahan vinkeistä vaari ja hoida muuttosi kuin ammattilainen.

 

Ennakoi ajoissa:

  • ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Pakkaamiseen ja tavaran karsimiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Itse muuttoon ja siivouksiin kannattaa ajoissa pyytää rohkeasti ja riittävästi apua, suku ja ystävät vain talkoisiin, riittävästi helppoa tarjottavaa, että väki jaksaa :), eikä emännällä mene liikaa aikaa tarjoilujen valmistamiseen. Valmiit pitsat on ihan ok :). Muuttoa helpottaa, jos voit ostaa edellisiltä asukkailta esim. pesukoneet, lamppuja jne muuta itselle sopivaa ja mieluista.” – M.J
  • ”Myy esim. nettikirppareilla kaikki ylimääräinen tavara mitä ei tarvitse.” -A.K
  • ”Pakkaa itsellesi matkalaukku, jonka vaatteilla ja tarvikkeilla selviätte pari viikkoa muuton jälkeen. Tämän jälkeen voi muita laatikoita purkaa rauhassa. Jos on aikaa niin siivoa ensin asunto mihin muutetaan ja muuta tavara pienissä osissa ja laita paikoilleen. Yritä säilyttää pöytien js hyllyjen osat yhdessä. Laita hyllyjen ja pöytien pienet metalliosat minigrip pussiin ja teippaa se kyseiseen huonekaluun.” – P.K
  • ”Varaa aikaa muuttoon, aloita ajoissa. Käy kaikki tavarat läpi, laittele mitä otat mukaasi ja mistä haluat luopua. Pakkaa tavarat ja merkitse mikä menee mihinkin huoneeseen uudessa kodissasi. Poistoon menevät tavarat voit myydä tai lahjoittaa. Muuttopäivänä riittävän iso auto käyttöön, että kaikki mahtuu kerralla kyytiin. Muuttoavulle järjestä riittävästi ruokaa ja juomaa. Purkaessa kuormaa uuteen kotiin merkitse mikä on mikäkin huone niin tavarat kulkeutuvat suoraan oikeaan paikkaan.” – M.M
  • ”Järjestelmällinen pakkaaminen helpottaa muuttamista. Laatikoihin kannattaa merkitä huone, jonne ne viedään.” – S
  • ”Tee lista kaikista pienistäkin asioista mitä tulee mieleesi muuttoon liittyen. Pyyhi yli sitä mukaa kun olet asian hoitanut tai tee korjausmerkintä jos joudut muuttamaan suunnitelmaasi. Hanki laatikot ajoissa ja karsi ennen pakkausta pois heitettävät ja kierrätykseen menevät tavarat. Pakkaa vain ne joita tarvitset jatkossakin. Tee muuttoilmoitus, sähkösopimukset, netti-ilmoitukset yms. riittävän aikaisin ettei tule lisäkuluja. Muista huolellinen loppusiivous ettei tule lisälaskua perässä.”  – M.L

 

Tykötarpeista

  • ”Markettien kestokassit. Helpot kantaa.” – P.M
  • ”Tukevat muuttolaatikot, banaanilaatikot kannattaa unohtaa ja panostaa kunnon laatikoihin!” – K.S
  • ”Mukit, juoma- ja viinilasit pysyvät muutossa ehjinä kun pakkaat ne sukkiin! Myös parittomat sukat sopivat tähän tehtävään vallan mainiosti eivätkä pienet reiätkään haittaa. Hienoimpien lasien päälle pukea vaikka puuvillasukan ja pörrösukan, eivät taatusti mene rikki.” -J.K
  • ”Lasiesineitten pakkaus on aina oma ohjelma. Monet muutot auttaneena ja itse muuttaneena; aikakauslehdet avuksi. Älä revi sivuja, vaan laita esim lautaset suoraan sivujen väliin. Paljon sotkuja vähemmän! Myös pakkauskelmu on ihan mainio. Ota laatikot ulos lipastosta ja kelmutta ne. Tavarat pysyvät samoissa paikoissa eikä tarvi kaikkea eriksen pakata.” – T
  • ”A. Aloita tarpeeksi ajoissa, sillä joka kerta huomaat, että aika loppuu kesken (4 muuttoa 4 vuoden aikana).
    • B. Luovu turhasta – jos et ole jotakin tavaraa 2 vuoteen tarvinnut, et tule tarvitsemaan sitä jatkossakaan.
    • C. Heitä kaikki rikkinäiset ja kauhtuneet pois, en tule niitä tarvitsemaan jatkossa jos et ole tarvinnut niitä nytkään.
    • D. Kierrätä, myy kirpputoreilla, vie vaatekeräykseen yms. niin paljon kuin mahdollista sellaista, jota et itse tarvitse. Kysäise myös kavereilta, tarvitsevatko.
    • E. Hamstraa tarpeeksi laatikoita ja muuttotavaroita – muista myös teipit, nauhat, langat ja eritoten suojaus, esim. elmukelmu on hyvää pöytien, kaappien yms. suojaukseen.
    • F. Sijauspatja on hyvä vetää rullalle ja rullata esim. lakanan sisään ja kiinnittää langalla rullalle. Suojaa sen hyvin, ja lakanan voi aina pestä.
    • G. Jos käytät ruskeaa pakkausteippiä, ota huomion se, että siitä saattaa jäädä jäljet. Suosittelen siis kirkasta teippiä, sillä sitäkin löytyy.” – K.T

 

Resursseista:

  • ”Riittavasti ihmisia niin menee nopeasti ketaan kuormittamatta liikaa.” – J.L
  • ”Sujuvaan muuttoon tarvitaan reipasta porukkaa, joilta ei lopu energia ja voimat kesken! Riskejä miehiä niin johan homma sujuu ja porukalla sitten vaan kunnon eväät.” – M.L
  • ”Muuttopäivänä on vaikeaa saada ihmisiä paikalle, varsinkin ajoissa. Mutta kun muutto aloitetaan yhteisellä luxusbrunssilla, kaikki tulevat ajoissa maittavalle aamupalalle ja sitten jaksetaan kantaa tavaroita koko päivä ilman että kaikille tulee vuorotellen nälkä.” – M.S
  •  ”Sujuvaan muuttoon tarvitaan lapsenvahteja, jotka vievät perheen energisimmät ja vauhdikkaimmat vaikka leikkipuistoon.” – M.K
  • ”Muuttoporukan pitää olla hyvä ja oikeasti halukkaita auttamaan. Muuttaminen onnistuu helpommin pienellä porukalla kuin isolla jossa puolet eivät haluaisi edes auttaa. ” -V.K
  • ” Taitava ’pomo’ lastauspuolelle. Hyvin pakattuun autoon /peräkärryyn mahtuu paljon tavaraa ja näin ei tule turhia, ylimääräisiä ajoja.” -R

 

Ulkoista koko homma:

  • ”Vuokraa muuttolaatikot, muuttoauto ja muuttomiehet. Rahaa menee, mutta hermot säästyy!” – M.L
  • ”Ottaa yhteyttä muuttofirmaan joka tuo laatikoita kotiin .Niihin on hyvä pakata rauhassa tavaroita jonka jälkeen muuttofirma vie laatikot sekä huonekalut uuteen kotiin jossa voi rauhassa purkaa laatikkojen tavarat paikoilleen.” – M.H

Energia247:n muut:

  • Katso kootut muuttovinkkimme täältä.
  • Muista uusi edullinen muuttosopimus, niin rahaa ja enemmän elämiseen uudessa kodissasi. Itsellesi sopivan sopimuksen löydät tästä linkistä.

 

eeva.salminen@energia247.fi

 

Energiatehokasta opiskelua

 

Opiskelijan syksy on juuri alkanut.

Edessä on kirjapinoja, enemmän ja vähemmän täysinäisiä lukujärjestyksiä, tenttejä, luettavia linkkejä sekä tietysti vapaa-ajan opiskelijaelämää. Arjen kiireissä älylaitteet auttavat muistamaan missä pitää olla ja milloin, sekä tarjoavat mieleistä lenkkimusiikkia käden ulottuville. Puhelimet ja tabletit ovat monessa mukana ja muistammekin ladata ja huoltaa niitä, jotta tärkeät kalenterimerkinnät tai viestit eivät jää pimentoon. Opiskelujen sujuvuuden kannalta tärkein älylaite on kuitenkin opiskelijan korvien välissä. Ohessa muutama vinkki energiseen opiskelija-arkeen:

 

Vältä keskusyksikön ylikuumenemista

 

Ulkoista muistettavia asioita, niin paljon kuin mahdollista. Tallenna maksu-, tentti-ja merkkipäiviä muistiin. Asettamalla arjen lunttilapuille hälytyksen hyvissä ajoin, olet pari askelta edellä, kun päivä vaatii toimia. Automatisoi verkkopankissa esimerkiksi vuokramaksu niin vältyt muistutuksilta ja pidät vuokranantajasi tyytyväisenä.

 

Virusturva kuntoon

 

Etenkin kauden alkaessa opiskelupaikat ovat täynnä uusia ja vanhempia opiskelijoita. Kun yhä useammat sormet osuvat samoihin näppäimistöihin, ovenkahvoihin ja kaiteisiin, aloittavat bakteerit ja virukset syksyn villeimmät bileet, joihin kaikki on kutsuttu. Pidä huoli omasta virusturvastasi: pese käsiä usein, etenkin ennen ruokailua. Yski tai aivasta hihaan ja heitä käytetty nenäliina saman tein roskikseen. Turvaa vastustuskyky: Malta jättää lempparisarjojesi seuraaminen alkuiltaan ja nuku hyvät yöunet. Ota kiitollisena vastaan äidin pakkaseen pakkaamat marjat ja ota tavaksi syödä niitä vaikkapa aamupalalla, vaikka muu syöminen olisikin huolettomampaa.

Lue 12 luonnollista tapaa torjua flunssaa täältä.

 

Lataa akkua

 

Väsyttää, ajatus ja tekstinsyöttö pätkii, keskusyksikkö huutaa sohvalla makoilua ja sokeria..? Kyllä vain, akkusi näyttää olevan tyhjillään. Samalla kun muistat ladata älylaitteita, lataa myös omia resurssejasi. Käy tuntien välillä happihypyllä, ota pienet päiväunet ennen tenttiin pänttäämistä ja muista syödä säännöllisesti ennenkuin matala verensokeri koodaa askeleesi kahvilan pullahyllylle. Kun on yölevon aika, ole hyvillä mielin offline ja estä puhelimen ilmoitukset klo 22-07. Näytön sinisen valon on sanottu heikentävän yöunta, joten takaraivon osuessa tyynyyn on hyvä hetki vaihtaa älylaite kirjaan. Myös ladattavat äänikirjat ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka kaipaavat illan tullen muuta ajateltavaa kuin huomisen tentti.

 

Muista huoltopisteet

 

Kuntosali, sauna, tanssitunti, frisbeegolf-rata, kuoroharjoitukset, joogamatto, sählytreenit, lenkkipolku, uima-allas tai opiskelijaporukan harrastelijateatteri: rakkailla huoltopisteillä on monta nimeä. Harrastukset pitävät mielen & kropan vireänä ja auttavat tutustumaan muihin, jos olet uusi paikkakunnalla. Opiskelijat saavat moneen paikkaan myös alennuksia, joita kannattaa hyödyntää. Frank.fi-sivuilta löydät opiskelijoiden kootut alennukset.

UKK-instituutin maksuttomalla sovelluksella voit testata liikutko tarpeeksi. Testiin pääset tästä.

Eristäytyminen tekee hallaa hyvinvoinnille. Tapaa ystäviä koulun ulkopuolellakin ja ehdota iltapalaa nyyttärimeiningillä, niin ei tarvitse syödä ilman juttuseuraa.  Yksi tärkeimmistä huoltopisteistä löytyy kotijoukoista. Ota vanhempien kutsu syömään vastaan ja todennäköisesti lähdet takaisin kämpille viikon ruokamäärien kanssa.

Energia247.fi toivottaa hyvää alkanutta syksyä kaikille opiskelijoille! Kun tarvitset opiskelijabudjetille sopivan ja ympäristöä säästävän sähkösopimuksen, löydät meidät täältä.

 

eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

www.terve.fi

Terveys- ja liikunta-alan yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutti

Opiskelijoiden omistama hyötypalvelu Frank.fi

 

 

Osallistu kilpailuun!

 

Hyvä muuttoporukka, kunnon eväät, tehokas työnjohtaja..Mitä kaikkea tarvitaan energiatehokkaaseen ja sujuvaan muuttoon? Kerro meille parhaat muuttovinkkisi 31.7.2017 mennessä ja voit voittaa S-ryhmän lahjakortteja.

Voit osallistua kilpailuun sivulla: https://www.energia247.fi/ajankohtaista/muuttoenergiaa/ tai jättää vinkkisi Facebook-sivuillemme.

Kilpailun säännöt löydät täältä: http://www.energia247.fi/ajan…/muuttokisa-kilpailun-saannot/

Ps. Muista lukea myös Energia247:n kokoama Muuttajan muistilista sivuiltamme!

Kohdista kesäpäivän energia nauttimiseen

Kesä tuli viimein Suomeen. Vaikka Lapissa on huhujen mukaan avattu vielä laskettelurinteitä, on suurimmassa osassa maata nyt lämmin. Sään kanssa nöyriksi oppineina, osaamme nauttia vienostakin lämpimästä kesätuulesta, vaikka helleasteita ei vielä tavoiteltaisikaan. Onhan tätä nyt odotettu! Tärkeimmät festari-ja kesäteatteriliput on varattu heti loppiaisen jälkeen, ensimmäiset grillit kaivettu esiin nurmikon pilkottaessa lumen alta,  ja kesävaatteet on tilattu maaliskuussa postiluukusta löytyneistä vaatekatalogeista. Vaikka nautimme neljästä vuodenajastamme, on tuleva kesä aina mielessä.

Hellepäivistäkin uskallamme unelmoida: ostamme apteekista ennakkoon SPF 50-kertoimen aurinkorasvaa ja tyhjennämme markettien hyllyt puhallettavista uima-altaista sekä piknik-alustoista. Kun lämpömittari näyttää yli 20+ astetta, on koko kansa vaihtanut kesäisiin shortseihin, hameisiin, pikee-paitoihin ja sandaaleihin. Ja näin kuuluu ollakin, sillä kesästä on nautittava silloin kun sitä on tarjolla.

Ilmatieteenlaitos on pitänyt tilastoa keskimääräisistä hellepäivistä Suomessa. Jos statistiikkaan on luottamista, kesän 2017 pitäisi olla nyt varsin lämmin, sillä tilastot ovat meille nyt suotuisia. Koko maan hellepäiviä vuodesta 1960 alkaen on ollut n. 30-40 kpl tietämillä. Viime kesä oli keskimääräinen 35 hellepäivällään, mutta 2015 saatiin nauttia vaivaisesta 19 takuulämpimästä päivästä. Yli 40:n, 50:n ja jopa yli 60:n hellepäivän rajapyykit on ylitetty niin monena vuonna,  että lämmön olisi syytä sulattaa kunnolla vieläkin hyisestä toukokuusta kananlihalla olleet suomalaiset. Tähän väliin myönnetääköön, että vuosina 2013 ja 2014, saimme nauttia peräkkäisinä kesinä yli 50 hellepäivästä, mutta niistä nyt on jo aikaa.

Lopputuloksena todettakoon, että kesä on Goretexin, heijastinliivien, liukastumisesteiden, routavaurioiden ja hiekoitussepelin maassa poikkeuksellista aikaa. Saamme nauttia valosta ja lämmöstä nyt luvan kanssa. Onko tänään jotain kotityötä, jonka voisit jättää odottamaan sateista tai edes hiukan kylmempää päivää?  Unohda parhailla kesäkeleillä kaappien siivoukset tai lasten pieneksi menneiden vaatteiden lajittelu. Etsi oma paikkasi aurinkoenergian alta: syö lounas ulkona, lue hyvää kirjaa, grillaa, nauti raparperipiirakkaa tai pistä silmät hetkeksi kiinni. Me olemme odottaneet kesää, mutta yhtä lailla kesä on odottanut meitä.

Jos raparperipiirakka kuulosti ensi alkuun hyvältä tavalta nautiskella sesongista, klikkaa tästä takuuherkulliseen reseptiin. Hämeenkyrön Maisemakahvilan legendaarisen reseptin tarjoaa Kotiliesi.

 

Eeva Salminen

eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

Helletilastot – Ilmatieteenlaitos

Maisemakahvilan raparperipiirakka

 

WWF: Green Office säästää rahaa ja luontoa

 

Tuntuvatko maanantait harmailta? Entä kuinka usein paikallaan junnaavassa palaverissa nähdään punaista? Astu rohkeasti vihreisiin saappaisiin ja ryhdy oman työpaikkasi Green Office-vastaavaksi! Ympäristöystävällisten tavoitteiden myötä yritys säästää rahaa ja luontoa – yhteisten tavoitteiden myötä yhteishenkikin saattaa parantua.

”Ai mikä Green office?”

WWF Green Office on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä kaiken kokoisille toimistoille. Sen avulla työpaikka voi pienentää ekologista jalanjälkeään sekä vähentää hiilidioksidi- ja kasvihuonekaasupäästöjä. WWF Suomi käynnisti Green Office -ohjelman vuonna 2002. Suomen Green Office -verkostossa on mukana 403 toimistoa 150 eri organisaatiosta. Niissä työskentelee yhteensä noin 57 500 työntekijää.

Saavutetut tulokset ovat lupaavia ja kannustavat muitakin mukaan: Suomen WWF Green Office-toimistot vähensivät 4 440 tonnia kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2016 edelliseen vuoteen verrattuna. Paperia toimistoissa säästettiin vuoden aikana yli puolen kilometrin korkuinen pino eli lähes kuusi miljoonaa arkkia. Myös jätemäärät kääntyivät laskuun. Eniten vähenivät sähkönkulutuksesta ja käytetyistä lentoliikennepalveluista aiheutuneet päästöt.

 

 

”Miksi meidän kannattaisi lähteä mukaan Green Office-toimintaan?”

Green Office-yhteistyö hyödyttää niin ympäristöä, tulevia sukupolvia, yrityksen taloudenhallintaa-sekä tuloksia:

  1. Yritys hillitsee ilmastonmuutosta vähentämällä toimistonsa päästöjä.
  2. Yritys säästää rahaa pienentämällä esimerkiksi sähkön- ja paperinkulutusta työpaikan arjessa.
  3. Yritys saa käyttöönsä valmiit työkalut, jotka auttavat ympäristöjärjestelmän toteuttamisessa.
  4. Yritys saa nopeasti aikaan mitattavia tuloksia.
  5. Yhteinen tavoite sitouttaa ympäristötyöhön ja luo yhteishenkeä.
  6. Green Office auttaa viestimään organisaation arvoista.
  7. Yritys saa käyttöönsä Green Office -merkin.

”Onko siellä ketään tuttua?”

Toiminnassa on mukana jo 150 organisaatiota. Klikkaa TÄÄLTÄ ja katso Green Office-merkin saaneet toimistot.

 

”Hei tämä voisi sopia myös meille! Mistä aloitetaan?”

Jätä yhteystietosi WWF:n sivuille tai ota yhteyttä Green Office -päällikkö Helka Julkuselle: helka.julkunen@wwf.fi tai 040 531 0555.

Paras motivaatio ilmastotekoihin on puhtaampi ympäristö ja tulevaisuuden sukupolvien hyvinvoinnin eteen tehdyt ratkaisut. On kuitenkin kannustavaa huomata, että vihreitä valintoja tekemällä saa myös hyötyä yrityksen kassaan. Esimerkiksi sähköä ja paperia säästämällä yrityksen kiinteät kulut laskevat ja varoja jää kohdistettavaksi muuhun toimintaan.

 

Eeva Salminen

eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

Energiauutiset

Suomen WWF

 

 

 

Suomi upeasti toisena EU:n energiatalkoissa

 

Hopea ei ole häpeä. Etenkin kun on kyse EU:n jäsenvaltioiden uusiutuvan energian osuuksista kokonaisenergian loppukulutuksessa. Eurostatin tuore tilasto käsittää uusiutuvien osuuksia EU:n energiapaletissa  vuoden 2015 lopussa. Suomi on kaikista jäsenmaista hienosti toisena 39,3 prosentin osuudellaan. Ykkönen ei liene monellekaan yllätys: Rakas länsinaapurimme Ruotsi pitää komeasti ykköspaikkaa jopa 53,9 prosentin uusiutuvan energian käyttöosuudella. Pohjoismaat eivät kuitenkaan suvereenisti hallitse vihreän energian palkintokoroketta: Pronssille ylsi Latvia (37,6 %), jonka jälkeen tulevat Itävalta (33,0 %) ja vasta tämän jälkeen Tanska (30,8 %).

Vuonna 2015 EU:n koko energiapaletista 17 % oli uusiutuvaa energiaa. Kaikkiaan yksitoista jäsenmaata on jo saavuttanut 2020 tavoitteensa: edistystä on siis tapahtunut etenkin Bulgariassa, Italiassa, Kroatiassa, Liettuassa, Romaniassa, Ruotsissa, Suomessa, Tsekissä, Unkarissa ja Virossa. Vihreän energian osuus kasvoi kuitenkin vain 22 jäsenmaassa, joka tarkoittaa, että kuudessa maassa se ei kasvanut vuonna 2015. Asteikon häntäpäässä pienimpiä uusiutuvan energian osuuksia pitelevät varakas Luxemburg sekä Välimeren pikkuinen Malta, joilla kummallakin on uusiutuvaa energiaa vain 5 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Näiden kahden edellä hieman suuremmilla osuuksilla ovat Alankomaat (5,8 %), Belgia (7,9 %) ja Britannia (8,2 %). Energiauutisten mukaan EU:n jäsenmaiden vuoden 2020 uusiutuvan energian tavoitteissa oli otettu huomioon kunkin maan lähtötaso, uusiutuvan energian potentiaali sekä taloudellinen suorituskyky.

Kun kyseessä on 2015 vuoden tilastot ja vuosi 2017 on saatu jo reippaasti käyntiin, on syytä olla toiveikas tulosten parantumisesta tästä eteenpäin. Uusiutuvaa energiaa on tarjolla runsaasti, eri vaihtoehtoja ja helposti muutaman klikkauksen päässä. Kuluttajan kannalta huomioitavaa on, että satsaus puhtaampaan huomiseen on mahdollista tehdä myös edullisesti. Tulevaisuuden tilastot näyttävät, saammeko näissä kisoissa Ruotsin kiinni vai tyydymmekö kirimään edes hieman välimatkaa. Kahden ensimmäisen kiriessä, tärkeintä on kuitenkin saada kaikki EU:n jäsenvaltiot talkoisiin mukaan.

Lähde: Energiauutiset

 

Eeva Salminen

eeva.salminen@energia247.fi

 

 

Jakeluverkkoyhtiöiden 115 miljoonan ylijäämä säänkestävään jakeluun

Energiauutiset: ”50 000 kilometriä uutta maakaapeliverkkoa vuoteen 2028 mennessä”

 

Suomessa ollaan totuttu olemaan sään armoilla. Puutarhakalusteet, leikkipuistot, teltat, ulkoiluvaatteet ja pikkuhiljaa myös elektroniikka alkavat olla sitä tasoa, että olemme valmiustilassa, vaikka räntäsäde iskisi keskelle juhannusta. Sähköttömyyteen sen sijaan emme todennäköisesti enää tule tottumaan – ainakaan taajaman sisäpuolella – eikä tulevaisuudessa tarvitsekaan. Jakeluverkkoyhtiöiden tavoitteena on korvata ilmajohtoverkot säänkestävällä maakaapeliverkolla kokonaisuudessaan vuoteen 2028 mennessä. Noin kymmenen vuoden päästä viime vuosien kuuluisat Seija-, Valio- ja Tapani-myrskyt eivät siis tarkoita automaattisesti hämärää kynttiläillallista, jolla tarjotaan sulamaan päässyttä pakastimen satoa.

Mittava operaatio vaatii myös mittavan budjetin. Suomalaista sähköverkkotoimintaa valvova Energiavirasto on juuri tarkastanut kaikkien kotimaisten sähköverkkoyhtiöiden taloustilanteen, jossa ilmeni yhteensä 115 miljoonan euron ylituotto. Voitto otetaan toki huomioon, kun yhtiöt päättävät seuraavalla valvontajaksolla sähkön siirtohinnoista. Iso osa summasta menee kuitenkin luonnollisesti maakaapeliverkon rakentamiseen – etenkin haja-asutusalueilla.

”Suomessa on noin 3,5 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa, joista 2,6 miljoonaa käyttöpaikkaa on tällä hetkellä lain edellyttämien toimitusvarmuusvaatimusten mukaisia. Käyttöpaikoista yli 2,5 miljoonaa sijaitsee asemakaava-alueilla — kaupungeissa tai taajamissa. Näistä yli 85 prosenttia on jo nyt toimitusvarmuusvaatimusten mukaisia. Kaava-alueiden ulkopuolella, eli maaseudulla ja haja-asutusalueilla, tilanne ei ole yhtä hyvä.”, uutisoi Energiauutiset.

Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo huomauttaa myös, että haja-asutusalueilla ilmajohtoverkkoja on vielä melko paljon metsissä, joista ne pitäisi saada maanteiden varsille tai ne pitäisi vaihtaa maakaapeleihin. Suunniteltu 14 vuoden aikataulutavoite on hurja projektille, joka Saajon mukaan veisi normaalisti 30-40 vuotta.

eeva.salminen@energia247.fi

Lähde: www.energiauutiset.fi