”Helppoo kuin muuton teko”

Tuskin ehdit sanoa ”mihin tämä aika taas meni”, kun on yksi kuukausi taas lopuillaan. Samalla kun sanomme hyvästit heinäkuulle, saamme ottaa vastaan tunnelmallisen elokuun – ja moni uudet avaimet uuteen kotiin. Syksyn opiskelupaikkojen selvittyä, ovat kauppojen tyhjät banaanilaatikot tehneet kauppansa ja sanomalehtiä hamstrataan naapurilta asti astiastoja suojaamaan. (Välihuomiona kerrottakoon, että etenkin valkoisiin astioihin saattaa jäädä helposti painomusteen jälkiä. Kokeile hyödyntää liinavaatteita, pyyhkeitä ja tyynyliinoja suojaamaan kippoja tärskyiltä.)

Miten se muutto taas menikään fiksuiten? Ne, jotka muuttavat ensimmäiseeen uuteen asuntoon lapsuudenkodista, saavat varmasti kuunnella whatsappinsa piippailevan tauotta, kun mummut ja vanhemmat antavat oman niksinsä hommaan. Samalla saa keräilyerän käytettyjä lakanoita, astioita ja huonekaluja. Ole kiitollinen tarpeellisista lahjoituksista, mutta varo vastaanottamasta tavaraa kohteliaisuudesta. ”Väliaikainen” jo hieman pinnalta hapertunut astiasto, jonka lasite kirskahtelee ikävästi aterimia vasten saattaa jämähtää keittiöösi pidemmäksi aikaa kuin uskotkaan.

Mutta sitten siihen varsinaiseen muuttoon ja muuttotavaroiden käsittelyyn:

 

VARMISTA, että asunnossa on tarpeeksi valoja kytkettynä ennen pimenevää iltaa.

Jos katkaisijasta ei tapahdu mitään ja jääkaappikin on lämmin, soita Energia247:n asiakaspalveluun: 010 286 6117

VIRRAN toimiessa laita mieleistä musiikkia soimaan

VIE laatikot oikeisiin huoneisiin. Jos nyt huomaat, ettet ole merkannut laatikoita, aloita keittiöstä ja etsi kahvinkeitin.

Keitä itsellesi iso pannullinen kahvia.

VARAA paikka purkupapereille ja laatikoille lähelle uloskäyntiä

TYHJENNÄ vaate ja liinavaatesäkit, vie vessaan käsipyyhkeet ja petaa itsellesi peti valmiiksi iltaa varten.

KERÄÄ tähän mennessä kasautuneet laatikot, jätesäkit, teipinpalaset ja sanomalehdet kierrätykseen

HAE samalla itsellesi pullaa kahvin kaveriksi

LAITA kirjat, mapit ja koriste-esineet paikalleen

JÄRJESTELE kylppäri kuntoon

KUTSU muuttotalkoolaiset kylään ja lämmitä heille sauna

SAUNAN lämmetessä kytke tv ja digiboksi

TYHJENNÄ sohva sen päälle kerääntyneistä tavaroista.

HIMMENNÄ valoja mikäli loput tavarat häiritsevät

TILATKAA pitsaa jos et jaksa vielä laittaa ruokaa

NAUTTIKAA hyvällä porukalla uuden kodin löylyistä ja lempiohjelmistanne

LAITA tuparipäivä kalenteriin

 

Milloin ilmoitus uudesta osoitteesta pitää tehdä sähköyhtiöllesi? Mikä sopimus olisi uuteen asuntoosi paras? Kuinka lyhyellä varoitusajalla sähkösopimuksen voi tehdä? Katso lisää sivuiltamme: www.energia247.fi/muutto tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme arkisin klo 8.00-16.00: asiakaspalvelu@energia247.fi / puh. 010 286 6117.

Hyvää energiaa muuttopäivään ja onnea uuteen kotiin!

Kesäenergiaa

Toukokuu otti varaslähdön kesään. Suomalaiset ehtivät juuri viedä lumikolan varastoon ja heittää kuivuneet kanervat kompostiin, kun vuoden odotetuin sesonki tassutteli jo paljain, ruohonvihrein varpain etuovelle. Jos kelit jatkuvat samanlaisina, kesä viipyy luonamme pitkään ja hänen seurastaan on syytä nauttia. Kesän lieveilmiönä on tosin pienimuotoinen keuliminen.

Olemme kesämme suhteen nöyriä ja lähes tuskaisen tietoisia sen katoamisesta yhtä nopeasti kuin se tulikin. Tästä syystä pyrimme ottamaan aurinkoa, samalla kun grillaamme, nakutamme peipolle pesää, googletamme reseptiä mansikka-manchegosalaattiin, viljelemme trendikkäästi chilejä, nautimme lounastauot ulkona, nukumme takapihalla teltassa hyttyssyötteinä, riisumme kengät ja sukat aina laiturin nähdessämme ja ostamme tötteröpallot joka pitäjän torikioskilta – kesän kunniaksi. Riskinä on niin vuodenajan, ympäristön, kuin kesänviettäjänkin loppuun palaminen. Voisiko kesästä oppia nauttimaan niin omaa, muiden kuin ympäristönkin energiaa säästäen? Lue Energia247:n vinkit ja pistä itsellesi sopivat kohdat korvan taakse:

 

 1. Säästä aika olennaisesta nauttimiseen

Kesä on tapahtumia täynnä. On kesähäitä, rippijuhlia, koko naapuruston grillimakkarailtoja, firman kesätapahtumia, festareita, kutsuja sukulaisten luo sekä itseään luo kutsuvia sukulaisia. Jos et suojele kalenteriasi, huomaat viettäväsi kesän kauneimmat päivät jonkun muun suunnittelemina. Ota eteesi tyhjä sivu ja kynä käteen. Mieti sitten, mitä sinä haluat kesääsi kuuluvan? Poimintaretki mansikkatilalle, ajelu lapsuuden kesänviettopaikassa, SE kirja, joka on odottanut huomiotasi jo liian kauan, pyöräily lähijärven ympäri, riippukeinussa tai laiturilla makoilua ja lupa torkahtaa? Varaa omille, tärkeille asioille tilaa ja huomaat suhtautuvasi puolison kaukaisen sukulaisen luona vierailuunkin lempeämmin.

 

 1. Säästä kesän ruokakuluissa

Olemme saaneet lukea kauden trendikkäimmistä grilliresepteistä jo maaliskuussa. Kuka enää tyytyy paistamaan jauhomakkaraa ja kassleria uusien perunoiden seuraksi, kun on mahdollisuus sekoitella oma marinadi possunposkille, tehdä vegetaristivieraille korealainen kasvishöystö ja loihtia raakajuustokakku? Jos kimchi, sesamöljy ja agavesiirappi ei kuulu jääkaappisi sisältöön arkenakaan, pyri välttämään kymmenien kalliiden mausteiden ja kastikkeiden ostoa vain yhtä ruokalajia varten. Mikäli innostut kokeilemaan uusia makuja, googleta jäljelle jääneelle ainesosalle uusia reseptejä, niin kymmenen euron erikoisöljy maksaa itsensä takaisin. Muista myös hyödyntää jäljelle jääneet grilliherkut. Lihat voi vaikka suikaloida tortillan väliin ja ylimääräiset grillimakkarat palvelevat seuraavan päivän pyttipannussa.

 

 1. Säästä kehoa

Jätä ylikypsäksi mureuttaminen keittiön puolelle. Kehomme nauttii auringosta, lisääntyneestä valon määrästä ja iholla muodostuvasta D-vitamiinista, mutta tuntikausien käryttäminen kuivattaa elimistöä ja vaurioittaa ihoa. Muista juoda vettä ja nauttia myös suoloja, joita poistuu nopeasti hikoilun myötä. Kun kotimaiset marjat ja vihannekset kypsyvät, on aika tarjota kropalle mehukas vitamiinishotti ja nauttia sen myötä ansaitusta virkistyneestä olosta. Kokeile myös tuoreita villiyrttejä: esimerkiksi alkukesän nokkonen on vielä kohtuullisen lempeä poimittava ja tuo virtaa lautaselle vaikkapa lettujen muodossa.

 

 1. Säästä omaa energiaa

Käsi ylös: kenen to do-listalla ei ole mm. mattojen pesua, pihakalusteiden huoltoa, puutarhatöitä, rakennustöitä, remontointia, ulkopintojen maalausta, tavaroiden viemistä kirpputorille tai maratonille harjoittelua? Kesän työleiri tuntuu kulminoituvan erityisesti mökeille, jossa pieni hetki rentoutua myönnetään vasta ruohonleikkuun, ruuanlaiton ja saunankuurauksen jälkeen. Voisiko kasvimaan, jota kukaan ei jaksa hoitaa pienentää vaikkapa puoleen tai päättää käyttää vaikkapa kaksi tehokasta päivää hommiin ja loput nautiskeluun? Mökkivieraatkin suhtautuvat talkoisiin suopeasti, kun ison porukan urakalle annetaan mittaa max. tunti, jonka jälkeen päästään kahville. Mieti mistä virkistäydyt? Jos olet sinnitellyt koko talven lyhyillä unilla, anna itsellesi nukkua aamulla pitkään. Vie itsesi kesäteatteriin ja rauhalliselle iltauinnille saunan jälkeen.

 

 1. Säästä luontoa

Kaikkihan sen jo tietävät, että matonpesu laiturilla rehevöittää järveä. Vesistön suojelemisen lisäksi ympäristöystävällisiä tekoja ovat moottoriveneen pärinän vaihtaminen airojen liplatukseen, työmatkan kulkeminen polkien tai kävellen, kimppakyytien suosiminen, aurinkopaneelit mökin katolle, reissujen keskittäminen kotimaahan tai muihin kohteisiin, joihin ei tarvitse pitkiä lentoja ja yksittäispakattujen tuotteiden välttäminen. Valitse kesän herkkuja paikallisilta tuottajilta. Pakkaa piknikkoriin muovisten aterimien sijaan kunnon haarukat ja veitset, jotka voi tiskata kotona ja haasta nuoriso lautapeliin, jos he suostuvat sulkemaan hetkeksi älylaitteensa.

 

Nauti alkaneesta kesästä akkujasi ladaten!

 

Toivoo Energia247 – edullinen ja 100 % uusiutuvaa virtaa tarjoava sähköyhtiösi.

www.energia247.fi

 

 

Mistä sähkön kokonaishinta muodostuu?

Kun energiankulutukseen liittyvät laskut tipahtavat fyysiseen tai virtuaaliseen postilaatikkoon, maksaa moni pyydetyn summan sen kummemmin laskun sisältöä tutkimatta. Kiinteät kuluthan kuuluvat ns. normaalimenoihin, joita elämässä tulee. Samoin kuin vesi, vakuutukset ja verot. Osa puolestaan laskuun mielenkiinnolla: Mistä kulut tulevat, kuinka paljon talous on käyttänyt sähköä ja voitaisiinko maksuissa säästää vaihtamalla palveluntarjoajaa?

Energianhintaa ajatellessa on hyvä muistaa, että osan kuluista voi kilpailuttaa ja osaa ei. Karkeasti jaoteltuina sähköntoimituksen hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, siirtopalvelun hinnasta sekä veroista. Näistä ensimmäistä, sähköenergian hintaa ja samalla n. 40 – 50 % sähköntoimituksen hinnasta muodostavaa osaa on mahdollista kilpailuttaa, eli päästä edullisemmalla vaikka omaa kulutusta ei olisikaan mahdollista vähentää.

 

 

Energiahinta

Muodostuu:

 • Sähkön hankinnasta & muista sähkönmyyjälle aiheutuneista kustannuksista
 • Muodostuuu yleensä kuukausittaisesta kiinteästä perusmaksusta sekä sähkön käytöstä riippuvasta kulutusmaksusta
 • Tämän lisäksi käytössä voi olla erilaisia tariffeja, joissa maksu riippuu ajankohdasta
 • Hinta on kilpailutettavissa
 • Palveluntarjoajina energiayritykset

 

Siirtohinta

Muodostuu:

 • Sähkön siirrosta
 • Sähkön kulutuksen mittauksesta
 • Taseselvityksestä
 • Verkon ylläpidosta
 • Verkon käytöstä
 • Siirtopalvelu on aina paikallisen sähköverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa siirtohintaa
 • Palveluntarjoajina sähköverkkoyritykset

Energiavirasto muistuttaa, että ”siirtopalvelu on aina paikallisen sähköverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa siirtohintaa.” Jakeluyhtiötkään eivät kuitenkaan voi hinnoitella kulujaan mielin määrin, sillä Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta.

 

Verotus

Muodostuu:

 • Sähkönsiirtopalvelun ja sähköenergian arvonlisäverosta
 • Sähköverosta (=valmistevero) sähkön siirtohinnan yhteydessä

 

Yhteenveto

Lyhyen tarkastelun perusteella voidaan todeta, että paras tapa säästää energiakuluissa on energiahinnan kilpailuttaminen eri energiayritysten välillä. Keskeistä on myös pyrkiä energiasäästöä edistävään kulutukseen, ja pyrkiä näin alentamaan omia käyttökustannuksiaan. Turhan energiankäytön välttäminen on samalla myös kestävä ja ympäristöystävällinen tapa kuluttaa.

 

Lähde ja lisätiedot: www.energiavirasto.fi

 

 

 

Vihreää energiaa itämään

Jos haluat saada lautasellesi ravinteita ja makua itsekasvatetuista yrteistä, chileistä, salaateista ja tomaateista kesällä, on hommiin ryhdyttävä keväällä. Tiettyjen kasvien kanssa jo nyt, vaikka pakkanen vielä paukkuu kovimmillaan. Lue alta keskeisimmät vinkit puutarhavuoden ensimmäisiin vaiheisiin.

Mitä haluat kasvattaa ja mihin käyttöön?

Lisämaustetta ruokiin? Komea salaattirivi kasvimaalle? Tomaatteja parvekkeelle? Vietä aikaa alan myymälässä-tai nettikaupassa, perehdy valikoimaan ja valitse juuri sinun tarpeisiisi sopivat siemenet. Alta löydät kylvöaikataulun eri lajeille:

Helmikuu (esikasvatus)

 • chili (tammi)
 • munakoiso
 • latva-artisokka (tammi)
 • juuriselleri
 • kuukausi- ja puutarhamansikat
 • jättisipuli

Maaliskuu (esikasvatus)

 • kasvihuonetomaatti
 • ananaskirsikka eli karviaiskoiso
 • paprika (helmi)
 • purjo
 • kiinansipuli

Huhtikuu (esikasvatus / suorakylvö )

 • avomaantomaatti
 • meloni
 • kasvihuonekurkku
 • keräsalaatti
 • pinaatti (lamo)
 • kaalit
 • salaattifenkoli
 • parsaherne (sk)

Toukokuu (esikasvatus / suorakylvö)

 • avomaankurkku
 • kurpitsat
 • pinaatti (tavallinen)
 • salkopapu
 • ruusupapu
 • herneet (sk)
 • sokerimaissi

 

Chilin esikasvatuksen voi aloittaa jo tammi-helmikuussa

Siemenet itämään

Kylvöön soveltuvat monenlaiset, kotoa löytyvät astiat. Esimerkiksi pestyt jogurttipurkit, foliorasiat, tai maitopurkit käyvät hyvin, kunhan niissä on reikä pohjassa. Siementen idätystä varten on olemassa kylvömultia, jotka on valmistettu vaaleasta turpeesta. Esimerkiksi kukkamullassa käytetetään usein tummaa turvetta, joka saattaa sisältää taimille vahingollisia taudinaiheuttajia.

Kylvä siemenet kosteaan multaan, taimiväli huomiiden. Pienet siemenet voi sekoittaa puhtaaseen hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Tiheä kylvös voi altistaa taimen sienitaudeille. Suuret siemenet ja nopeasti itävät voi kylvää suoraan ruukkuun, 2-3 siementä kuhunkin. Suuret siemenet ovat yleensä paksukuorisia, joten haalessa vedessä yön yli liottaminen helpottaa itämistä.

 

Niinkuin arvata saattaa, useimmat kasvien alut viihtyvät parhaiten lämpimässä, joten kylvölaatikko kannattaa sijoittaa esimerkiksi lattialämmityksen päälle. Tarkista kylvölämpötila kuitenkin siemenpussista, josta saat itämisen onnistumiseen parhaat ohjeet. Mullan alla itävät siemenet eivät tarvitse valoa, mutta siirtyvät mielellään valokylpyyn heti taimivaiheessa. Halutessasi voit taata optimoidun valomäärän sähköisten taimivalaisimien avulla.

Peitä kylvöastiat läpinäkyvällä muovilla. Muovi auttaa tasaisen kosteuden säilymisessä, joka on välttämätöntä itämiselle. Muista rei´ittää muovi hapensaantia varten ja pidä kylvös sopivan kosteana. Haalea vesi ja ruiskupullo ovat tarpeeksi lempeitä siemenille sekä taimenaluille. Muista kirjoittaa kasvin nimi ja lajike ylös heti istutuksen jälkeen. Juuri itäneet taimet ovat yllättävän samannäköisiä, joten eri lajien kasvatustarpeita huomioiden on hyvä tietää mitä kasvaa ja missä purnukassa.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä on muistaa nauttia prosessista! Kasvukauden seuraaminen, omien käsien jäljen näkeminen sekä eri vaiheissa onnistuminen koukuttaa monet kotipuutarhurit projektiin heti uuden vuoden vaihdettua. Vaikka autonlasit odottaisivat raappaamista ja piha kolaamista, muistaa vihreiden ensitaimien myötä, että kevät tekee tuloaan tänäkin vuonna.

 

Lähteet:

Kotipuutarha.fi

Yle.fi

Tykkylumi sähköverkoston ja metsienomistajien harmina

Lähes veistokselliset tykkylumipuut aiheuttavat ihastuneita huokauksia Lapin tuntureilla liikkuvien silmissä. Mikä onkaan kauniimpaa kuin paksun lumen alla talviunta nukkuva puusto, juuri alkanutta sinistä hetkeä vasten? Eräs italialainen matkailija kuvasi Pohjois-Suomen matkaansa yhdellä sanalla: ”Narnia!”

Kynttilänvaloa ja aggregaatteja

Tämän päivän uutiset kertovat kauniin tykkylumen aiheuttaman nurjan puolen: Monta päivää ilman sähköä sinnitelleitä talouksia on Kainuussa vielä noin 2500 ja Suomussalmella reilut tuhat. Monissa perheissä on turvauduttu puulämmitykseen, kynttilöihin ja aggregaatteihin, jotta tupa on saatu pidettyä lämpimänä ja pakastimet kylminä. Tilanne on ollut todennäköisesti tiukin maatiloille, joissa eläimet tarvitsevat lämpöä ja juoksevaa vettä.

Sähkönjakelua hankaloittavat sääilmiöt kiihdyttävät kyseenalaistavaa keskustelua vielä olemassa olevista ilmajohdoista. Aihe on nostettu visusti pöydälle jo vuosia sitten ja säävarman sähköverkon rakentaminen on käynnissä oleva projekti. Ihan hetkeen ei kaikilla alueilla voida vielä huokaista helpotuksesta, sillä koko maan kattava maakaapelointi / ilmajohtojen siirtäminen turvallisimmille alueille kestää Suomessa arvioiden mukaan vuoteen 2028 asti. Säävarman verkoston syntymistä edesauttaa sähkömarkkinalaki, joka ohjaa verkkoyhtiöitä rakentamaan verkkoja, jotka eivät pelästy myrskyistä tai painavasta lumitaakasta.

Tykkylumi käy häpeilemättä metsänomistajan lompakolla

Sähkönjakeluongelmien lisäksi tykkylumi aiheuttaa vahinkoja puustolle. Energiauutiset.fi:n tekemässä julkaisussa ”MTK:n Kajaanin toimiston kenttäpäällikkö Heikki Rahko arvioi, että pelkästään Ylä-Kainuun metsissä on tuhansien, ellei kymmenientuhansien kuutiometrien edestä tykkylumen vuoksi silpoutunutta puuta”. Suurimmat tuhot keskittyivät Rahkon mukaan Ylä-Kainuun vaara-alueille, mutta hajatuhoja on muuallakin. Rahko muistuttaa, että jos painava tykkylumi on tuhoisaa puille, ei ihmistenkään kannata lähteä samoilemaan sääilmiöstä kärsiviin metsiin, sillä päälle putoava lumilasti voi olla vaarallinen.

Retkeilijän hyvä pitää tykkylumimetsään välimatkaa

Vaikka tiettävästi yksikään ihminen ei ole joutunut putoavan tykkylumikuorman surmaamaksi, on varovaisuuteen syytä. Yksittäisetkin puut kannattelevat jopa henkilöauton painoisia kuormia oksillaan. Metsäntutkimuslaitos on punninnut tykkylumen painoja puuta kohti ja tulokset vaihtelivat sadoista kiloista useisiin tuhansiin kiloihin. Keskeisintä painon kertymisessä on maaston korkeus ja puun pituus. Metla.fi:n mukaan pari metriä hangen päälle työntyvien kuusten ja mäntyjen taakka oli 70-210 kiloa. Erään 15 metriä korkean kuusen taakka oli noin 1700 kg ja toisen 10-metrisen 1140 kg. Suurin tutkittu kuusi oli 19 metrin korkuinen ja sen kantama tykkylumi painoi peräti 3197 kiloa.

Mitä tykkylumi on?

Mitä eroa on tavallisella lumikerroksella kuusen oksilla, verrattuna tykkylumeen. Ilmatieteenlaitos kertoo, että ”tykkylumeksi kutsutaan puihin lujasti kiinni tarttunutta lumikertymää, joka on syntynyt lumihiutaleiden lisäksi muusta kiinteässä olomuodossa olevasta vedestä.”

Tykyn syntymiseksi vaaditaan

 1. Suuri määrä ilmassa olevaa kosteutta, yleensä sumua ja sumupilveä, joka ulottuu ylempänä maastossa olevaan puustoon ja
 2. fysikaalinen tarttumismekanismi, joka kiinnittää veden puustoon.

Säänvaraisia ilmiöitä on luonnollisesti mahdoton ehkäistä, mutta tapoja selvitä kelillä kuin kelillä kehitetään jatkuvasti. Säävarmaa sähköverkkoa odotellessa, on ”plan B” varsinkin taajaman ulkopuolella osoitus hyvästä varautumisesta Suomen monipuolisten kelien näyttäessä parasta ja pahintaan.

 

Lähteet

Ilmatieteenlaitos.fi

Metla.fi

Yle.fi

Energiauutiset.fi

 

Energiaa joulun odotukseen ja viettoon

Viime vuonna vinkkasimme, kuinka vietää energiaystävällisempi jouluviikko. Koska yhdessä jos toisessa kodissa saatetaan tähän aikaan sesonkia puhkua pahimman joulustressin keskellä, on hyvä hetki ottaa asiaan pieni muistutus. Lue alta vinkit, miten virtaa riittää pidemmäksi aikaa niin itselle kuin ympäristöllekin:

 

 1. Nyt on oikea aika rentoutua hämärässä, esimerkiksi kynttilän valossa ja samalla himmentää mahdollisesti ympärillä häiritsevä sotku. Käytä valoja vain siinä huoneessa, missä pääsääntöisesti olette. Muista energiatehokkaat LED-tai energiansäästölamput, jotka ovat myös valmiina monissa jouluvalosarjoissa
 2. Hanki aineettomia lahjoja. Esimerkiksi hieronta-, kulttuuri-, tai ravintolalahjakortti tuo saajalleen energiaa myös joulun jälkeen.
 3. Hyödynnä jälkilämpö! Kuumaksi lämmitetyn uunin jälkilämmöllä haudutat vaikka riisipuuron.
 4. Saunokaa silloin kun sauna on lämmitetty, jotta kiuas porota yksinään turhaan kuluttaen energiaa.
 5. Vie lahjapaperit-ja narut energiajätteeseen, jos sille löytyy oma keräyspiste alueellasi, muutoin oikea osoite on sekajäte. Energiaystävällisintä on kierrättää hyväkuntoiset ja siistit lahjakääreet-ja pussit ensi vuotta varten.
 6. Tänä vuonna voit kierrättämisen sijaan lahjoittaa kinkunrasvan hyväntekeväisyyteen! Kinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa jouludieseliä, jonka voimin hyväntekijät pääsevät liikkumaan ympäri Suomea. Lue lisää: www.kinkkutemppu.fi, josta löydät myös eri paikkakuntien keräyspisteet. Jos et osallistu kampanjaan, voit kierrättää rasvan jähmettyneenä biojätteeseen. Joka tapauksessa, rasvaa ei tule ikinä kaataa viemäriin tukkeutumisvaaran takia eikä antaa eläinravinnoksi suuren suolapitoisuuden vuoksi.
 7. Auton esilämmitys kannattaa! Lohkolämmitin pienentää auton polttoaineen kulutusta 0,2 – 0,3 l jokaisella käynnistyskerralla ja vähentää pakokaasupäästöjä jopa puolella kylmäkäynnistykseen verrattuna. Katso sopiva lämmitysaika kelin mukaan, sopiva aika on 0,5 – 3 h.
 8. Suosi joululiikenteessä julkisia välineitä jos mahdollista, niin säästät hermojasi ja voit käyttää matka-ajan rennommin. Lyhyet matkat kannattaa reippailla kävellen, ulkoilun jälkeen jouluruuatkin maistuvat paremmin.
 9. Säästä ja kerää energiaa omaa energiaasi: Karsi kaikki tarpeeton ja pyri löytämään hetki rentoutumiselle. Jos olet järjestelyvastuussa, nyt jouluviikon alussa on vielä hyvä hetki delegoida hommia tasaisesti kaikille, jotka ovat tulossa viettämään joulua saman pöydän ääreen.

 

Hyvää energiaa jouluviikkoon!

eeva.salminen@energia247.fi

Valovirtaa

 

Marraskuu, mutta ei ihan vielä joulusesonki. Siellä täällä kuitenkin näkee jo – jos ei ihan jouluvaloja – niin ainakin hämärään sopivia kausivalaistuksia. Kahviloiden ikkunoista pilkottavat kynttilät on helppo huomata. Heijastimia käyttävä jalankulkija suorastaan loistaa autonvaloissa, vaikka on keskipäivä. Hetkeksi pilvien takaa kurkkaava aurinko tuntuu lähes sokaisevalta. Aurinkolasit ovat tietenkin auton hanskalokerossa tai muualla tallessa odottamassa aikaa parempaa. On marraskuu ja hämärämpää, päivä päivältä.

Valo vaikuttaa meihin monella tavalla. Yksi tunnetuimmista hormoneista, melatoniini välittyy tai ei välity riippuen siitä onko valoa tarjolla. Kirkas kesäpäivä ja valoisat yöt pitävät vähentävät elimistön luonnollisen melatoniinin saantia, kun taas hämärä aika käynnistää tuotannon. Hormonilla on ennen kaikkea nukahtamista helpottava vaikutus sekä kyky rytmittää elimistön uni-valverytmiä.

Kun hämäränä vuodenaikana luonnollinen valonsaanti on vähäistä, tarvitsee keho huomiota, jotta unirytmi ei häiriinny. Lisävaloa tarvitaan etenkin aamuun, jotta sisäinen kello pysyy tahdissa ja ihminen tuntee olonsa virkeäksi yöunien jälkeen. Mikäli päivä ei ala kirkkaan päivänpaisteen saattamana, voi kaamosajasta kärsivä sijoittaa sarastus – tai kirkasvalolamppuun. Sarastusvalo asetetaan tuomaan makuuhuoneeseen valoa hiljalleen n. puoli tuntia ennen tarkoitettua heräämisaikaa.  Kirkasvaloa opastetaan käyttämään aamuisin noin puoli tuntia kello 05.00 – ja kello 10.00 välillä, vähintään viitenä aamuna viikossa.

On myös jälleen hyvä aika kiinnittää huomio eri kaupungeissa tarjolla oleviin valotapahtumiin. Tampereen perinteiset Valoviikot tuovat kaupunkiin valoa ja tapahtumia 27.10.17 – 11.03.18 välisen ajan. Aikataulu on ajoitettu sopivaksi, jotta kaupunkilaiset ja kaupungissa vierailevat kävijät pääsevät Valoviikkojen turvin pimeän yli kevään puolelle. Lue tarkempi Valoviikkojen sisältö täältä.

Jyväskylän Valon Kaupunki – tapahtuma ajoitettiin jo aiempaan syksyyn: 28. – 30.09.17. Jos ohjelma ehti mennä tältä vuodelta sivu suun, seuraa Valon kaupungin sivustoja ensi vuoden tapahtumaa silmällä pitäen.

Suomen pääkaupunki Helsinki tarjoaa puolestaan valon juhlaa keskitetysti tammikuun alussa 06. – 10.01.18 Valofestivaali Lux Helsingin myötä. Klikkaa täältä tapahtuman sivustolle ja tutustu Lux Helsingissä esiteltäviin valoteoksiin jo ennakkoon täältä.

 

Lux Helsinki 2016 (c) Lauri Rotko

Ajankohtaisin valotapahtuma on tällä hetkellä Oulussa! Lumo-valofestivaali keskittyy ajankohdalle 17. – 19.11.17, mutta luvassa on ohjelmaa aina Itsenäisyyspäivään 06.12.17 saakka.

Jos inspiroidut valotapahtumien myötä sisustamaan myös omaa kotiasi kausivaloilla, suosi ajastimella varustettuja led-sarjoja, niin säästät energiaa ja voit asettaa lamput syttymään sopivasti hämärimpään aikaan. Kun useampi töpseli on varattu tuomaan virtaa valoihin ja muuhun kodin elektroniikkaan, on hyvä varmistaa että seinästä tuleva sähkö on mahdollisimman edullista ja ympäristöystävällistä. Joka kodin energiatarpeisiin löydät vaihtoehtoja sivuiltamme: www.energia247.fi/tuotteet.

 

Eeva.salminen@energia247.fi

 

 

Lähteet:

Anna.fi – verkkosivusto: https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/tata-kaamos-aiheuttaa-elimistollesi-juuri-5-merkittavaa-muutosta

Yle.fi – verkkosivusto: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/25/tiesitko-taman-melatoniinista

Tampereen Valoviikot – verkkosivusto: http://valoviikot.fi/

Jyväskylä Valon kaupunki – verkkosivusto: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/

Lux Helsinki – verkkosivusto: http://www.luxhelsinki.fi/index.html

Lumo Light Festival Oulu – verkkosivusto: https://www.ouka.fi/lumo

 

 

 

 

 

Marraskuun to do -lista

 

Vie aamukahvi ulos tai kävele kauemmaksi lounaalle

Myönnettävä se on. Valoenergian tarjonnassa on nyt myyjän markkinat. Kun luxien saatavuus on rajoitettua, kannattaa ottaa ilo irti siitä mitä on tarjolla. Jos marraskuun päivä valkenee kirkkaana, vie itsesi aamukahvin kanssa aurinkoon ja nauti valokylvystä edes muutama minuutti.

Toinen vaihtoehto tulee lounaan aikaan. Jos sinulla on mahdollisuus valita ruokapaikkasi, kävele hiukan tututtua kauemmaksi työpaikalta niin ehdit saada valoannoksen matkalla. Reippaimmat evästelijät pakkaavat keiton & leivän mukaan lämpimän istuinalustan ja nauttivat ateriansa puistonpenkillä. Valon lisäksi saat raitista ilmaa ja aivojen kaipaamaa maisemanvaihdosta. Kokeile edes kerran ja haasta kollegakin mukaan!

 

Avaa pakastin

Muistatko ne loppukesän päivät mansikkatilalla, mustikkametsässä, torimyyjän kärryn tai mummon säilöntäurakan äärellä? Jos et ole vielä raaskinut korkata marjasatoasi, nyt on jo korkea aika avata pakastin. Näiden aarteiden arvo ei nouse ajan myötä ja vitamiinien paras hyötysuhde on juuri nyt pimeän ajan verottaessa jaksamista.

 

Ota kalenteri käteen

Kalenteri kädessä? Hyvä. Miltä se näyttää? Onko kuukausi täynnä töitä ja muiden menoja vai oletko muistanut laittaa tehokkaan tekemisen ohelle hengähdystaukoja? Leffailta, lenkki tai ravintola-ilta virkistää ja auttaa jaksamaan hämärän hetkellä. Kun väsymys kunnolla iskee, ”päiväunet” tai ”ei mitään”, on aivan kelpo kalenterimerkintä, ja tätä menoa tulee muistaa priorisoida.

 

Pysähdy seuraamaan luontoa

Monelle loppuvuosi tarkoittaa vain kylmää ja pimeää. Luonnon haukotellessa itseään talviunille ympärillä kuitenkin tapahtuu paljon – tätä seuraamalla muistaa, että päivän pidentyminenkin on koko ajan lähempänä. Seuraa järvien rantojen jäätymistä, tähtitaivaan kuvioita ja revontulia tai pikkulintujen aktivoitumista ruoanhakuun päivän valoisampaan aikaan. Vuodenaikoja havainnoimalla päivistä saa enemmän irti: luonnon kiertokulun päivittäinen eteneminen lohduttaa niitä, jotka haikailevat jo kevätpäiviä.

 

Pysy hyvällä omallatunnolla sohvalla viltin alla ja nauti hyvästä kirjasta

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: hiljennä tahtia pimeän ajan keskellä.  Nauti hämärästä, sytytä kynttilöitä, vaihda farkut kotihousuihin ja kerää rauhassa virtaa seuraavan päivän haasteisiin. Energiaan liittyen, mikäli sähkösopimuksen teko / kilpailutus on sinulle ajankohtaista, kannattaa toimia marraskuun aikana! Tarjoamme jokaiselle marraskuun aikana sähkösopimuksen tehneelle 1 kk kokeilujakson BookBeat palveluun. Energia247:n tapaan 100 % verkossa toimiva BookBeat tuo ääni-ja E-kirjan älylaitteeseesi tai kuulokkeisiisi – toisin sanoen suoraan viltin  alle.

 1. Klikkaa kampanjasivulle täältä
 2. Iloitse edullisesta & vihreästä sähköstä lompakkosi ja ympäristön kanssa
 3. Hae kuppi kuumaa, asetu mukavaan asentoon, avaa BookBeat -sovellus ja nauti lempikirjastasi kuulokkeiden tai ruudun kautta.

 

eeva.salminen@energia247.fi

 

 

 

Syksy saapuu – aika säästää energiankulutuksessa

Syksyn tullessa ja ilmojen viiletessä lämmityskulut joutuvat syyniin. Kotona vietetään päivien hämärtyessä enemmän aikaa, joten myös valaistukseen ja sähkölaitteiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Ole tietoinen kotinne sähkönkulutuksesta

Jos tavoitteena on säästö, on hyvä olla tietoinen lähtökohdista. Sähkölaskuun ja kulutuksen määrään kannattaa perehtyä, jotta niitä voi vertailla edullisimpiin tapoihin. Monesta tavaratalosta löytyvillä yksinkertaisilla sähkönkulutusmittareilla voi testata eri laitteiden kulutusmääriä ja saada kiinni kodin sähkösyöpöt. Kokonaisvaltaisesta kulutuksesta kiinnostunut kuluttaja voi myös hankkia koko kodin sähkönkulutusta mittaavan laitteen. Tällöin energiankulutuksen näkee reaaliajassa, ja voi tehdä huomioita luvuista vaikkapa sähkökiukaan päälle napsautuksen jälkeen.

 

Kohdista huomio lämmitysmuotoon

Yksi kotitalouksien keskeisimpiä menoja ovat lämmityskulut. Ei olekaan ihme, että ilma-ja maalämpöpumppuja tai aurinkopaneeleja markkinoidaan nimenomaan vuotuisten säästöjen kautta. Mikäli kodissa on ilmalämpöpumppu, on hyvä perehtyä huolella pumpun oikeaoppiseen käyttöön ja huoltotarpeisiin. Kalleinta energiankulutus on silloin, kun ilmalämpöpumppu ja patterit paahtavat samaan aikaan kuumina. Myös liian lämpimäksi lämmitetty asunto ja tämän myötä mahdollinen ikkunoiden kautta tarvittava jäähdytys vievät paljon energiaa ja tuovat tämän myötä lisäkuluja.

Puulla lämmittäminen ja etenkin ennakoiva varaavan takan/uunin käyttö auttaa lämpöä pysymään tasaisena koko talossa kylmänäkin yönä.

Patterilämmityksessä on hyvä kiinnittää huomiota pattereiden sijaintiin. Sohva ja verhot eivät saisi olla patterin välittömässä läheisyydessä, jotta lämpö pääsee kiertämään paremmin. Jos sohvan takaosa tuntuu lämpimältä tai kuumalta, on sohva liian lähellä patteria.

Tilat, joissa ei oleskella säännöllisesti, pärjäävät matalimmissakin lämpötiloissa. Esimerkiksi varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

 

Ikkunat

Ikkunoiden tai ovien kautta tuntuva veto on hälytysmerkki energian karkaamisesta. Laadukas ikkuna-tai ovitiiviste kestää yli kymmenenkin vuotta, kun heikompilaatuiset saattavat olla tiensä päässä jo parin vuoden jälkeen. Kiinnityspinnan tulee olla kiinni koko matkalta, sillä lämpö karkaa herkästi pienistäkin aukoista. Hyvä paksuus tiivisteelle on muutama millimetri paksumpi koko kuin tiivistettävä rako.

 

Vältä saunan ja valaistuksen ”tyhjäkäyntiä”

Valoa tarvitaan vain siinä huoneessa missä oleskellaan. Sammuta valot lähtiessäsi ja ajasta koriste -ja kausivalot ilahduttamaan sisustusta vain hämäriksi illoiksi ja aamuiksi. Energiatehokas led-tai energiansäästölamppu kestää pidemmän aikaa ja tuo säästöä lompakolle.

Saunaa ei kannata pistää lämpenemään ennen kuin saunojat ovat valmiita. Nautiskele löylyistä silloin kun sauna on lämmin ja sammuta kiuas, kun sille ei ole enää tarvetta.

 

Mummolta saadut villasukat käyttöön

Jos haluaa tarjeta kotonaan shortseissa ympäri vuoden, vaatii tavoite paljon lämmitykseltäkin. Jos hieman matalammat lämpötilat riittävät, on mukava astella villasukissa ja vaatteissa joilla tarkenee hyvin n. 20 asteen huonelämpötilassakin. Makuuhuoneessa unikin tulee paremmin raikkaassa ilmassa. Unen kannalta ihanteellisimmaksi lämpötilaksi on todettu 18 astetta.

 
eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

motiva.fi

mtv.fi

 

Muuttokisan satoa

 

Viikon päästä on jälleen kuunvaihde. Tämä tarkoittaa sitä, että moni on uuden alun ja uuden kodin edessä. Sitä ennen on kuitenkin hoidettava yksi eniten päämäärätietoisuutta vaativista tehtävistä eli muutto. Ensikertalainen saattaisi olettaa, että toimenpide on hyvinkin yksinkertainen: Siirretään tavarat (ja asukkaat) paikasta A paikkaan B. Ennen siirtämistä tavarat pakataan ja se siirtäminen – itse muutto – on loppujen lopuksi vain logistiikkaa. Mikä voisi mennä pieleen?

Onko kukaan koskaan kuullut tilanteesta, jossa pakkaaminen ei olekaan ihan valmista muuttopäivän kynnyksellä? Jääkaappi on sulattamatta ja kukaan ei ole edes vilkaissut häkkivarastoon? Tai ollaan lähdetty liikenteeseen liian pienellä muuttoautolla tai muuttoporukalla. Sellaistakin on huhuiltu, että muuttoporukka on hoitanut homman, mutta nälkäiset talkoilijat ovat joutuneet itse lähtemään omin varoin pitsalle, kun tarjoilut ovat jääneet hoitamatta. Entä kuinka sujuvasti käyvät valojen ja pesukoneiden kytkemiset?

Muutossa on siis monta tekijää ja yksityiskohtaa. Parhaimmillaan, hyvällä valmistautumisella ja sujuvilla vinkeillä skenaario voi tosiaan olla tuo tavaroiden siirtäminen paikasta A paikkaan B. Energia247 kysyi kesällä muuttokilpailussaan, kuinka muutto hoidetaan kaikista energiatehokkaimmalla tavalla – eli hyvin? Saimme runsaasti vastauksia ja hyviä huomioita kokeneilta kodinvaihtajilta. Lupasimme myös, että esittelemme parhaat vinkit syksyn kynnyksellä. Alla siis erinomaisia poimintoja saamistamme vastauksista. Jos juuri sinä olet muuttamassa lähiaikoina, otahan vinkeistä vaari ja hoida muuttosi kuin ammattilainen.

 

Ennakoi ajoissa:

 • ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Pakkaamiseen ja tavaran karsimiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Itse muuttoon ja siivouksiin kannattaa ajoissa pyytää rohkeasti ja riittävästi apua, suku ja ystävät vain talkoisiin, riittävästi helppoa tarjottavaa, että väki jaksaa :), eikä emännällä mene liikaa aikaa tarjoilujen valmistamiseen. Valmiit pitsat on ihan ok :). Muuttoa helpottaa, jos voit ostaa edellisiltä asukkailta esim. pesukoneet, lamppuja jne muuta itselle sopivaa ja mieluista.” – M.J
 • ”Myy esim. nettikirppareilla kaikki ylimääräinen tavara mitä ei tarvitse.” -A.K
 • ”Pakkaa itsellesi matkalaukku, jonka vaatteilla ja tarvikkeilla selviätte pari viikkoa muuton jälkeen. Tämän jälkeen voi muita laatikoita purkaa rauhassa. Jos on aikaa niin siivoa ensin asunto mihin muutetaan ja muuta tavara pienissä osissa ja laita paikoilleen. Yritä säilyttää pöytien js hyllyjen osat yhdessä. Laita hyllyjen ja pöytien pienet metalliosat minigrip pussiin ja teippaa se kyseiseen huonekaluun.” – P.K
 • ”Varaa aikaa muuttoon, aloita ajoissa. Käy kaikki tavarat läpi, laittele mitä otat mukaasi ja mistä haluat luopua. Pakkaa tavarat ja merkitse mikä menee mihinkin huoneeseen uudessa kodissasi. Poistoon menevät tavarat voit myydä tai lahjoittaa. Muuttopäivänä riittävän iso auto käyttöön, että kaikki mahtuu kerralla kyytiin. Muuttoavulle järjestä riittävästi ruokaa ja juomaa. Purkaessa kuormaa uuteen kotiin merkitse mikä on mikäkin huone niin tavarat kulkeutuvat suoraan oikeaan paikkaan.” – M.M
 • ”Järjestelmällinen pakkaaminen helpottaa muuttamista. Laatikoihin kannattaa merkitä huone, jonne ne viedään.” – S
 • ”Tee lista kaikista pienistäkin asioista mitä tulee mieleesi muuttoon liittyen. Pyyhi yli sitä mukaa kun olet asian hoitanut tai tee korjausmerkintä jos joudut muuttamaan suunnitelmaasi. Hanki laatikot ajoissa ja karsi ennen pakkausta pois heitettävät ja kierrätykseen menevät tavarat. Pakkaa vain ne joita tarvitset jatkossakin. Tee muuttoilmoitus, sähkösopimukset, netti-ilmoitukset yms. riittävän aikaisin ettei tule lisäkuluja. Muista huolellinen loppusiivous ettei tule lisälaskua perässä.”  – M.L

 

Tykötarpeista

 • ”Markettien kestokassit. Helpot kantaa.” – P.M
 • ”Tukevat muuttolaatikot, banaanilaatikot kannattaa unohtaa ja panostaa kunnon laatikoihin!” – K.S
 • ”Mukit, juoma- ja viinilasit pysyvät muutossa ehjinä kun pakkaat ne sukkiin! Myös parittomat sukat sopivat tähän tehtävään vallan mainiosti eivätkä pienet reiätkään haittaa. Hienoimpien lasien päälle pukea vaikka puuvillasukan ja pörrösukan, eivät taatusti mene rikki.” -J.K
 • ”Lasiesineitten pakkaus on aina oma ohjelma. Monet muutot auttaneena ja itse muuttaneena; aikakauslehdet avuksi. Älä revi sivuja, vaan laita esim lautaset suoraan sivujen väliin. Paljon sotkuja vähemmän! Myös pakkauskelmu on ihan mainio. Ota laatikot ulos lipastosta ja kelmutta ne. Tavarat pysyvät samoissa paikoissa eikä tarvi kaikkea eriksen pakata.” – T
 • ”A. Aloita tarpeeksi ajoissa, sillä joka kerta huomaat, että aika loppuu kesken (4 muuttoa 4 vuoden aikana).
  • B. Luovu turhasta – jos et ole jotakin tavaraa 2 vuoteen tarvinnut, et tule tarvitsemaan sitä jatkossakaan.
  • C. Heitä kaikki rikkinäiset ja kauhtuneet pois, en tule niitä tarvitsemaan jatkossa jos et ole tarvinnut niitä nytkään.
  • D. Kierrätä, myy kirpputoreilla, vie vaatekeräykseen yms. niin paljon kuin mahdollista sellaista, jota et itse tarvitse. Kysäise myös kavereilta, tarvitsevatko.
  • E. Hamstraa tarpeeksi laatikoita ja muuttotavaroita – muista myös teipit, nauhat, langat ja eritoten suojaus, esim. elmukelmu on hyvää pöytien, kaappien yms. suojaukseen.
  • F. Sijauspatja on hyvä vetää rullalle ja rullata esim. lakanan sisään ja kiinnittää langalla rullalle. Suojaa sen hyvin, ja lakanan voi aina pestä.
  • G. Jos käytät ruskeaa pakkausteippiä, ota huomion se, että siitä saattaa jäädä jäljet. Suosittelen siis kirkasta teippiä, sillä sitäkin löytyy.” – K.T

 

Resursseista:

 • ”Riittavasti ihmisia niin menee nopeasti ketaan kuormittamatta liikaa.” – J.L
 • ”Sujuvaan muuttoon tarvitaan reipasta porukkaa, joilta ei lopu energia ja voimat kesken! Riskejä miehiä niin johan homma sujuu ja porukalla sitten vaan kunnon eväät.” – M.L
 • ”Muuttopäivänä on vaikeaa saada ihmisiä paikalle, varsinkin ajoissa. Mutta kun muutto aloitetaan yhteisellä luxusbrunssilla, kaikki tulevat ajoissa maittavalle aamupalalle ja sitten jaksetaan kantaa tavaroita koko päivä ilman että kaikille tulee vuorotellen nälkä.” – M.S
 •  ”Sujuvaan muuttoon tarvitaan lapsenvahteja, jotka vievät perheen energisimmät ja vauhdikkaimmat vaikka leikkipuistoon.” – M.K
 • ”Muuttoporukan pitää olla hyvä ja oikeasti halukkaita auttamaan. Muuttaminen onnistuu helpommin pienellä porukalla kuin isolla jossa puolet eivät haluaisi edes auttaa. ” -V.K
 • ” Taitava ’pomo’ lastauspuolelle. Hyvin pakattuun autoon /peräkärryyn mahtuu paljon tavaraa ja näin ei tule turhia, ylimääräisiä ajoja.” -R

 

Ulkoista koko homma:

 • ”Vuokraa muuttolaatikot, muuttoauto ja muuttomiehet. Rahaa menee, mutta hermot säästyy!” – M.L
 • ”Ottaa yhteyttä muuttofirmaan joka tuo laatikoita kotiin .Niihin on hyvä pakata rauhassa tavaroita jonka jälkeen muuttofirma vie laatikot sekä huonekalut uuteen kotiin jossa voi rauhassa purkaa laatikkojen tavarat paikoilleen.” – M.H

Energia247:n muut:

 • Katso kootut muuttovinkkimme täältä.
 • Muista uusi edullinen muuttosopimus, niin rahaa ja enemmän elämiseen uudessa kodissasi. Itsellesi sopivan sopimuksen löydät tästä linkistä.

 

eeva.salminen@energia247.fi