COP26 – mitä sinun on hyvä tietää?

Mikä

COP26 on yhtä kuin 2021 United Nations Climate Change Conference. Suomeksi tutummin YK:n ilmastokokous. COP-lyhennelmä tulee sanoista ”conference of the parties” ja luku 26 tulee 26.kerrasta kuin ilmastokokous järjestetään.

Missä ja milloin

COP26 järjestetään Iso-Britannian Glasgow´ssa 31.10. -12.11.2021.

Miksi

Kokouksen keskeisenä tavoitteena on kirittää maita kunnianhimoisimpiin toimiin ilmastotoimissaan. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi elokuussa 2021 raportin, jonka mukaan aikaa maapallon keskilämpötilan nousun rajaamiseksi 1,5 asteeseen on alle kymmenen vuotta. Tästä syystä on tarvetta suurille päätöksille, joiden toteuttamiseksi ei ole paljon aikaa.

Uhkana on, että ilman maapallon keskilämpötilan nousun rajausta, ilmaston jatkuva lämpeneminen lisää sademäärien jakautumiseen, valtameriin ja tuuliin kohdistuvia vaikutuksia kaikkialla maailmassa. Euroopassa ja maailmanlaajuisesti koetaan yhä tiheämmin toistuvia ja voimakkaampia äärisäitä kuten lämpöaaltoja, tulvia ja metsäpaloja. Säämuutosten aiheuttamat vaikutukset ovat joissain tapauksissa pysyviä.

COP26 ilmastokokouksessa maailman päättäjillä on konkreettinen mahdollisuus tehdä tehokasta yhteistyötä hillitäkseen lämpötilan nousua ja ilmastonmuutosta.

Keitä mukana

COP26 ilmastokokoukseen osallistuu edustajia 200 maasta joista mainintana mm. Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson, Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.

Tavoitteita

Päästövähennystavoitteiden lisäksi COP26:ssa etsitään myös ratkaisuja ilmastomuutoksen vaikutuksiin sekä erityisesti kehittyvien maiden ilmastotoimien rahoitukseen. Yksi keskeinen teema on Pariisin sääntökirjan viimeistely, joka konkretisoisi ja käytännöllistäisi Pariisin sopimuksen. Sääntökirja saatiin pääosin valmiiksi Katowicen ilmastokokouksessa 2018, mutta kansainvälisiä markkinamekanismeja koskevia säädöksiä ei ole vielä viimeistelty.  

Lähteet:

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ: https://ym.fi/glasgown-ilmastokokous-cop26

EUROOPPANEUVOSTO: https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/climate-change/paris-agreement/cop26/#

Syksyn kirkkain lokakuu

Syyspäivän tasausta vietettiin noin pari viikkoa sitten, 22. päivä syyskuuta. Syyspäivän tasauksen aikana päivä ja yö ovat lähes saman pituiset, mutta tämän jälkeen aamut ja illat alkavat hämärtyä vauhdilla.

Me suomalaiset olemme onneksi melko hyvin tottuneet touhuamaan myös pimeään vuodenaikaan. Lapset pyöräilevät ja tapaavat toisiaan, talviuimarit suuntaavat pipot päässä rohkeasti kohti mustaa vettä ja lenkkeilijät urheilevat lenkkarit tai sauvat vilkkuen. Hämäryys on tuttua ja joidenkin mielestä myös rauhoittavaa, sillä silloin saa vetäytyä peiton alle ja sytytellä kynttilöitä.

Toiselta kantilta ajateltuna, pimeys antaa näyttävät kehykset valolle ja valonlähteille. On siis kirjaimellisesti loistava aika tehdä lokakuusta kirkkaampi kuin koskaan.

Heijastimet

Vanhempien opastuksen ja viranomaisten valistuksen myötä voisi kuvitella, että heijastimen käyttö on jo päivänselvää. Näin ei kuitenkaan ole, pimeässä ajavat autoilijat saavat toisinaan todella siristellä huomatakseen pimeässä liikkuvan kevyen liikenteen edustajan. Saattaa myös olla, että vaikka pyörästä löytyy vilkkuva takavalo, puuttuu valo etuosasta. Tai vaikka koiranulkoiluttajalla olisi kauas näkyvä heijastinliivi, on toisesta päästä saattanut unohtua heijastin. Talvi ja lumi tuovat tullessaan valoa, mutta juuri nyt iltapimeät ovat mustimmillaan. Tästä syystä heijastin- tai vilkkuvalokaupoille kannattaa suunnata niin pian kuin mahdollista.

Valaise pihapuu

Monet mieltävät pihavalot jouluvaloiksi. Ulkomailla, joissa illat pimenevät kesälläkin näkyy kuitenkin pihavaloja ympäri vuoden, eikä valoketjuja mielletä vain yhden vuodenajan oikeudeksi. Mitä jos aloittaisit tänä vuonna pihavalaistukset jo lokakuussa, niin omaksi kuin ohikulkijoidenkin iloksi? Valaise pihasi kaunein puu esimerkiksi paristokäyttöisellä valosarjalla, mikäli pihallasi ei ole virtalähdettä.

Muista aina kierrättää käytetyt paristot. Kierrättäminen on tehty helpoksi, sillä paristoja ja akkuja voi tuoda kaikkiin niitä myyviin kauppoihin ja kioskeihin.

Portaat

Mikäli kotoasi löytyy portaat, on valaistus pimeään aikaan myös turvallisuustekijä. Viritä kaunis valoketju portaiden kaiteeseen tai seuraamaan kulkijaa seinän korkeudella. LED-lamput voi upottaa vaikka joka porrastason kohdalle.

Valotaikaa lastenhuoneeseen

Syksyn hämäryys on parasta aikaa taskulamppu- ja majaleikeille! Anna lasten rakentaa katos omaan huoneeseensa ja koristelkaa maja ledlampuilla tai vaikkapa RGB-nauhalla, jonka kaukosäätimestä löytyy erilaisia väriävaihtavia ohjelmia. Lämpimän himmeästi valaistu lastenhuone tuo myös tunnelmaa iltasatuhetkiin ja turvallisuuden tuntua, kun nukkumatti odotuttaa itseään.

Nauti syksyn valopilkuista ja muista kierrätys heijastimen tai valaisimen tullessa tiensä päätökseen! Led-valosarjat kierrätetään sähkölaiteromuina. Pienissä heijastinvaloissa on yleensä mukana paristo, joka on hyvä irrottaa ja kierrättää muiden paristojen mukana. Mikäli paristo ei ole irrotettavissa, voit viedä sen kokonaisuudessaan SER-kierrätyspisteeseen.

Virtaa ja valoa syksyysi toivottaa Energia247!

Edullinen ja kotimainen sähköyhtiö – vain 100 %:sti uusiutuvaa energiaa!

Energiankulutuksen seuranta: mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin säästät

Miltä tuntuisi, jos keittiönpöydällä olisi läpinäkyvä säästöpossu, jonka vatsa täyttyisi silmin nähden näkyvästi sitä mukaa, kun tekee fiksuja energiaratkaisuja? Olisi mukavaa kuulla kolikoiden kilahtelevan, kun vaihtaa pitkän kuuman suihkun lyhyempään, tarkentaa sähkökiukaan ajastusta vastaamaan osuvammin sauna-aikaa tyhjänä porottamisen sijaan tai ripustaa pyykit hyvällä säällä ulos, kuivaajan käytön sijaan.

Mikäli näin konkretiaan säästöt tuova possu olisi olemassa, saisi sen omistaja huomata mahan täyttyvän nopeiten erityisesti lämmitysenergian tehostamisen myötä. Näin ainakin, mikäli uskomme alan ammattilaisia, esimerkiksi Motivan kuluttajaneuvontaa tai Energiaviraston alueellisia energianeuvojia.

Valtion kestävän kehityksen yhtiön, Motivan mukaan ” Arkisilla energiateoilla on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kotien energian- ja vedenkäytössä on vielä paljon hyödyntämättömiä säästömahdollisuuksia.”

Moni tietää nuo arjen pienet, mutta tehokkaat energiansäästövinkit: Valojen sammutus huoneesta, jossa kukaan ei ole, lamppujen vaihtaminen energiatehokkaisiin, vedon välttäminen, uunin jälkilämmön hyödyntäminen sekä ruokahävikin pienentäminen. Mikäli haluaa kuitenkin tavoitella fiksun energiankäytön merkittävimpiä mahdollisuuksia, on huomio suunnattava ennen kaikkea kodin ja käyttöveden lämmittämiseen sekä sähkölaitteisiin.

Mistä sitten aloittaa? Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee perehtymään ensiksi omaan tapaan käyttää ja kuluttaa energiaa: ”Tarkka tieto omasta kulutuksesta ja kulutuksen vertaaminen vastaavanlaisten kotien kulutukseen on ensimmäinen askel kodin energiankäytön ja energiatehokkuuden arviointiin. Toteutunut lämmitysenergian kulutustieto on aina myös tärkeä suunnittelun lähtötieto, jos mietitään lämmitysjärjestelmän parannuksia tai uudistamista.”

Veden käytössä huomio on ymmärrettävästi juuri lämpimän veden käytössä: ”Energian- ja rahansäästön vuoksi huomio kannattaa kiinnittää etenkin lämpimän veden kulutukseen. Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.”, huomioi Suur-Uski.

Mikäli oman arjen kulutuksen seuraaminen ja energiankäytön analysointi tuntuu haastavalta, kannattaa hyödyntää alueellisten energianeuvojien tukea ta Energianeuvonnan valtakunnallista Wattimaisteri-kampanjan apua. Kampanjassa kotitalouden sähkön-, veden- ja lämmitysenergian käyttöön liittyvät faktat ja tehostamisvinkit on koottu helposti löydettäviksi, yhdestä paikasta.

Mukavia hetkiä energianseurannan-ja säästön parissa!

Energia247.fi

100 %: sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Lähteet:

Motiva.fi

Energianeuvonta

Wattimaisteri-kampanjaEnergiaa opiskelijaelämään (”Mitä se äiti sanoikaan” tiivistettynä)

Moni aloittaa tai palaa elokuussa opintojen pariin. Kesällä ladattujen akkujen jälkeen koulunkäyntiin on todennäköisesti taas enemmän energiaa keväällä, vaikka arjen rytmiin palaamisessa hetki kestäisikin.

Kestävä kulutus (sustainability, sustainable consuming) on jo tuttu termi monelle, mutta mitä voisi olla kestävä opiskelu, opiskelijan omaa energiankulutusta ajatellen?

Olemme koonneet jälleen muutaman vinkin aiheen parista. Moni huomio on varmasti tuttu jo kotoa – äidin neuvojen muodossa – sillä fiksu arki on usein fiksua myös energiankulutuksen näkökulmasta. Omiin tottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kestävä energiankulutus vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ajateltuna ympäristön lisäksi myös omaan jaksamiseen ja omaan opiskelijatalouteen.

1. Pese vain täysiä koneellisia.

Mikäli et vie pyykkejä äidille (ja jos, niin toivottavasti kiitosten ja kahvipaketin kera), on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitkä laitteet vievät arjessa energiaa kiinteänä kulueränä. Pyykinpesun energiatehokkuutta ovat täydet koneelliset, vaatteiden pesuohjeiden ja suosituslämpötilojen tiiraaminen pesulapuista. Energiaa ja euroja säästyy myös merkittävästi, mikäli taloudessasi on mahdollista kuivattaa pyykit narulla kuivaajan sijaan, joka on yksi kodin ahneimmista sähkösyöpöistä.

2. Osta vähemmän, mutta laadukkaampaa

Opiskelijatalouden tulot ovat usein rajalliset, joten on hyvä kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa. Laadukas vaate tai kodinkone kestää hyvin käytettynä vuosia enemmän kuin markkinoiden halvin versio. Ajan myötä hankinnasta tulee siis energiatehokkaampi ja myös edullisempi, kuin moneen kertaan uusitut huonolaatuiset ostokset. Harkituista hankinnoista iloitsee myös luonto, etenkin mikäli tuote tai palvelu on hankittu läheltä ilman pitkää logistiikkaketjua.

3. Lainaa vain

Mieti mitä hankintoja tarvitset todella omaksi arkeesi. Mikäli tarvitset vain yksittäiseen käyttöön esimerkiksi isompaa astiastoa tai konetta, kannattaa selvittää mistä voit lainata näitä pientä korvausta vastaan tai aivan ilmaiseksi. Tiesitkö, että monet kirjastot lainaavat kirjojen lisäksi esimerkiksi porakoneita, luistimia, ompelukoneita tai soittimia? Monet kunnat tarjoavat asukkailleen myös mahdollisuutta varata erilaisia urheiluvälineitä käyttöön, mm. soutuveneitä, kanootteja, polkupyöriä tai suksia.

4. Hyödynnä jääkaapin sisältö ennen kaupassakäyntiä

Jääkö jääkaappisi perukoille erilaisia kastikkeita, vihanneksia, tahnoja tai mausteseoksia, jotka olet ostanut vain yhden reseptin kokeilua varten? Aikaa myöden pienet purnukat täyttävät nopeasti jääkaapin ”epämääräistä”-osion ja tulevat vain osittain käytettynä kalliiksi. Hyödynnä hankkimasi raaka-aineet ja googleta mausteen tai kastikkeen nimellä, mitä muuta siitä voisi tehdä, ennen kuin parasta ennen-päivämäärä kuluu umpeen.

Mikäli ruokaa jää tähteeksi vain vähän, voi monet annokset hyödyntää esimerkiksi lämpimissä voileivissä, munakkaissa tai tortillojen täytteenä. Hintavin ruoka on se, mikä heitetään syömättömänä jätteeseen. Jos näin käy, muita kuitenkin hyödyntää biojätettä.

5. Säästä omaa energiaa

Opiskelujen lisäksi omalle henkilökohtaiselle energiallesi on monta ottajaa: kaverit, harrastukset, perhe, kämppikset, sovellukset, some ja suoratoistojen maratonit.. Mieti mikä vapaa-ajalla tuo sinulle eniten iloa ja virkistystä ja sano reilusti ei kuluttaville energiasyöpöille, joihin tulee käytettyä aikaa vain tavan vuoksi.

Kannattaa myös harkita kännykän ilta/-nukkumaanmenosovelluksien käyttöä, jotka muistuttavat ruutuajan lopettamisesta niin, etteivät yöunesi häiriinny.

6. Vertaile ja säästä

Kilpailuta vakuutukset ja sähkösopimuksesi. Vaikka puuha ei ajatuksena houkuttele pitkän opiskelupäivän jälkeen, kannattaa kilpailutukseen käyttää pari minuuttia sopivan hetken tullen. Mikäli löydät sopimuksen, jolla säästät viisikin euroa kuussa aiempaan verrattuna, säästät pienellä toimenpiteellä 60 euroa vuodessa, jolla ostaa esim. parin kuukauden matkakortin, salikortin, sarjalippuja elokuviin tai maksaa muutamat puhelinlaskut. Helppoa ja palkitsevaa!

Mikäli sähkösopimuksen hankinta on taloudessasi tällä hetkellä ajankohtaista, kannattaa tutustua sähköpaketteihimme sivuilla energia247.fi/tuotteet. Kaikki tarjoamme sähkö on 100 %:sti uusiutuvista energianlähteistä tuotettu ja ennen kaikkea opiskelijan lompakolle sopivaan hintaan.

Virtaa opiskelijasyksyyn toivottaen,

Energia247.fi

Kotimainen sähköntoimittajasi

Sähkösopimuksen omistaja, selvitä ainakin nämä:

Maksat säännöllisesti sähkölaskusi. Olet saattanut antaa toimeksiannon veloittaa summan automaattisesti tililtäsi, jolloin sähkölasku tulee ja menee huomaamatta arjen ohessa, mutta milloin viimeksi katsoit tarkemmin sen sisältöä? Ota sähkölaskusi haltuun tutustumalla kotiisi virtaavan energian hintaan ja tuotantomuotoon.

Paljonko maksat sähköstä

Kuluttajan on hyvä olla tietoinen, kuinka paljon hän maksaa sähköstään yksikössä snt/kWh tai c/kWh, eli kuinka monta senttiä yhden kilowattitunnin kulutus maksaa. Sähkölaskuun on yleensä myös merkitty peruskuukausimaksun osuus. Tietäessäsi käyttämäsi kilowattitunnin kulutuksen sekä kuukausi-tai perusmaksun, on sähkön hinnan vertailu helpompaa.

Voisitko saada sähkösi halvemmalla

Sopivimman ja edullisimman palveluntarjoajan vertailu, eli kilpailutus onnistuu nykypäivänä helposti. Tarvitset sähkönkilpailutukseen edellä mainitun tiedon maksamasi kilowattitunnin hinnasta, perusmaksusta, sekä asumiseesi liittyvät tiedot, kuten talouden koko, postinumero ja arvio kulutuksestasi.

Miten sähkösi tuotetaan

Sähkötuotteesi tulisi kertoa, ostatko esimerkiksi 100 %: sti uusiutuvaa sähköä, osittain uusiutuvaa sähköä tai täysin uusiutumatonta sähköä. Uusiutuva sähkö on ympäristön kannalta kestävin ratkaisu, sillä se tuotetaan energianlähteistä, jotka nimensä mukaisesti uusiutuvat, eivätkä kulu luonnosta loppuun. Mikäli energian lähteellä on sinulle merkitystä, kannattaa sähkönkilpailutukseen ottaa mukaan vain ne vaihtoehdot, joiden tuotantomuotoa kannatat.

Energiaviraston ylläpitämässä sahkonhinta.fi -palvelussa näkee heti sen, miten kunkin tuotteen sähkö on tuotettu. Sähkön hintavertailu -palvelu on puolueeton ja se sisältää kaikkien sähkönmyyjien yleisesti tarjolla olevat tuotteet. 

Miten vaihtaa sähkösopimusta halutessasi

Voit vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen toiseen milloin vain. Kun vaihdat yhdeltä palveluntuottajalta toiselle, ei sinun tarvitse erikseen irtisanoa vanhaa sopimustasi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen voit päättää vasta sopimuskauden päätyttyä. On hyvä kuitenkin huomioida, että sähkösopimuksen voi aina päättää muuton yhteydessä, olipa kyseessä määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Energia247.fi

100 % :sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Kestävälle kesälomalle

”Kestävälle kesälomalle? Määkin haluun!” Näin voi todeta vaikkapa maisemanhoitopuuhissa työskentelevä kesälammas, mutta myös yhä useampi tiedostava reissaaja tai tulevaisuutta pohtiva lapsiperhe.

Sustainable travel eli kestävä matkailu on yksi ajankohtaisimmista termeistä. Ensi kuulemalla saattaa tulla mieleen johtopäätös, että kestävä matkailu tarkoittaa äärimmillään jalkapatikkaa, sähköttömyyttä ja vain uusiutuvilla luonnonvaroilla, kuten marjoilla evästelyä. Ja vaikka nykymukavuuksia saisi kuitenkin olla, ajatellaan kestävyydellä usein pääosin matkailun ilmastovaikutuksia.

Tutkimukset toki osoittavat, että kulkuvälineen hiilijalanjäljen suuruus ja esimerkiksi majoituspaikan tarjoama mahdollisuus kierrättää jätteitä vaikuttavat merkittävästi alan vastuullisuuteen. Kokonaisuutta katsoessa luonnon huomioiminen ja energiatehokkuus ovat kuitenkin vain tärkeä yksi osa kestävän matkailun palapelissä.

Erityinen huomion aihe on matkailun vaikutus alueen asukkaisiin. Kestävällä matkailulla voidaan onnistuneesti vaikuttaa paitsi ympäristöön, mutta myös yhteisöihin ja pienyrityksiin. On selvää, että esimerkiksi paikallisomisteisessa ravintolassa asioiminen kohdistaa enemmän varoja alueelle, kuin suuret kansainväliset ravintolaketjut.

Kuinka sitten löytää vaihtoehtoja kestävään matkailuun? Tietoa ja oikopolkuja on onneksi hyvin saatavilla eikä matkaa suunnittelevan onneksi tarvitse googlettaa kymmeniä majoitusvaihtoehtoja.

Esimerkiksi Green Key Finland myöntää kansainvälisesti tunnettuja Green Key sekä Green Activities -sertifikaatteja vaatimukset täyttäville kotimaisille majoitusliikkeille sekä luonnossa tapahtuville ohjelmapalveluille.

Toinen kestävän matkailun symboli, johon kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota on EU:n myöntämä Ympäristömerkki. Motivan mukaan ”Ympäristömerkin ansainneissa majoitusliikkeissä suositaan uusiutuvaa energiaa, vähennetään energian- ja vedenkulutusta sekä jätteiden määrää ja suositaan ympäristömerkittyjä tuotteita.”

Vietä sinäkin hetki kestäviin matkailuvaihtoehtoihin tutustuessa, ennenkuin ruksit varaukset kalenteriin. Ympäristö ja sen hyvinvoinnin eteen töitä tekevät yritykset kiittävät!

Mukavia kesäpäiviä toivotellen,

Energia247.fi

100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava sähköyhtiösi

Lähteet:

Yle

Motiva

Greenkey

EU-ympäristömerkki

Miten säästää energiaa juuri nyt?

Keskeisimmät energiansäästövinkit, kuten kierrätys ja energiatehokkaiden tuotteiden sekä palveluiden valinta ovat monelle tuttuja. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy kuitenkin myös meneillä olevaan sesonkiin liittyviä tapoja säästää luontoa sekä energiaa – yleensä vieläpä mukavalla tavalla.

Kevät vie huomion erityisesti lämpenevään keliin, ajankohtaiseen juhlasesonkiin ja luontoäidin tarjoamien herkkujen poimimiseen.  

Aineettomat lahjat kevään sankareille

Toukokuussa muistetaan perinteisesti monia koulunsa päättäviä. Osallistumalla haluamallasi summalla tai lahjakortilla sankarin toivomaan kohteeseen, tulee lahja varmasti käyttöön eikä turha tavara jää täyttämään keittiönkaappeja tai häkkivaraston perukoita. Luontoäiti kiittää ennen kaikkea aineettomista lahjoista, kuten lahjakortista kulttuurikohteeseen tai muuhun saajalle mieleiseen palveluun.

Kuivaa pyykki ulkona

Tiesitkö, että pyykinkuivaaja on yksi kodin ahneimmista energiasyöpöistä? Mikäli siitepölykausi ei ole alueellasi pahimmillaan, anna kevättuulen ja auringon kuivatella pyykit raikkaan kuiviksi.

Pese ikkunat

Ikkunanpesu on monelle keväinen perinne. Urakka kannattaa, sillä lika voi vielä auringon valon tehosta jopa 40 prosenttia.

Käytä kylmä kevätpäivä jääkaapin sulatukseen

Takatalvi? Käytä keli hyödyksi viemällä elintarvikkeet suojattuina parvekkeelle, kuistille tai terassille ja pese jääkaappi huolella ennen kesäherkkujen säilytystä. Mikäli pakastimeen on kertynyt huurretta, on sulatus energiateko, sillä ilman kertymiä kylmälaite toimii parhaiten. Siivouksen ohella kannattaa tarkistaa elintarvikkeiden säilytyslämpötila. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 %.

Pyörä käyttöön

Mikäli työmatka on useita kymmeniä kilometrejä tai kauppareissulla kerääntyy takakontillinen ostoksia, on ymmärrettävää, ettei autoa tee mieli vaihtaa pyörään. Joskus on kuitenkin hyvä kurkata kalenteria ja suunnitella minkälaisia menoja olisi mahdollista ajan ja käytännön puolesta hoitaa ilman autoa. Kokeile tehdä uimahalli-tai kirjastoreissu ilman parkkipaikan etsimisen vaivaa, tai saata lapsi harrastukseen pyörällä. Kesä tuntuu alkavan aiemmin, kun toukokuun edetessä saa ihastella aukeavia hiirenkorvia ja haistella ensimmäisiä syreeninkukkia.

Perusta komposti

Mikäli sinulla on oma pihamaa, etkä vielä ole hankkinut kompostia, kannattaa tänä keväänä antaa ajatukselle mahdollisuus. Kompostin käyttö on ympäristöystävällinen tapa kierrättää talouden biojätteet ja saada vaihdossa puutarhalle hyödyllistä maanparannusainetta. Kevät on perustamisajankohtana ihanteellinen, jotta maatuminen pääsee käyntiin kesäaikana ja kompostiin syntyy lämpöä ennen syksyn tuloa.

Mikäli keräät kompostiin vain puutarhajätettä, voit jättää kompostin avoimeksi. Mikäli haluat kompostoida myös talouden biojätteet, suositellaan valinnaksi umpinaista kompostoria.

Mukavaa toukokuuta ja aurinkoisia kevätpäiviä toivottaa,

Energia247.fi

Vain 100 %:sti uusiutuvaa energiaa.

Uusiutuva, ehtymätön, lakkaamaton

Hyvää suomen kielen päivää!

Tiesitkö, että suomea puhuu Suomessa äidinkielenään noin 4,9 miljoonaa ja toisena kielenä yli puoli miljoonaa ihmistä? Kotimaisten kielten keskus KOTUS tietää kertoa, että tämän lisäksi suomen puhujia on Ruotsissa (noin 300 000), Norjassa (noin 12 000), Itä-Karjalassa ja Inkerissä (50 000-100 000), sekä toki myös muualla maailmalla, runsaasti esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Kirjoitetulla suomen kielellä on ikää jo noin viisisataa vuotta. Historian voi jakaa kolmeen eri aikakauteen: vanhaan kirjasuomeen, varhaisnykysuomeen, sekä nykysuomeen 1870-luvulta alkaen.

Päivän kunniaksi on hyvä nautiskella suomen kielestä kaikkine rikkauksineen, ja kokeilla tuoda omaan arkeensa uusia ilmaisutapoja.

Esimerkiksi, kun kerromme että Energia247 tarjoaa asiakkailleen 100 %: sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, aina edulliseen hintaan ja vieläpä kotimaiselta toimittajalta, tarjoaa lause mahdollisuuden useisiin eri muotoihin.

Suomen kieli tuntee termin uusiutuva myös ehtymättömänä, lakkaamattomana sekä ikuisesti riittävänä.

Voimme sanoa, että tarjoamme ainoastaan 100 %:sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, mutta miksei myös, yksinomaan, yksistään, yksin tai pelkästään, ns. vihreää (vehmas, vehreä, vihanta) virtaa.

Energian voimme ilmaista suomessa monilla tavoin, kuten voimana, puhtina, virtana, tarmona ja lämpönä.

Edullinen sähkö tunnetaan myös halpana, huokeana sekä suotuisana.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niinpä suomen kielen määritelmät luonnolle tarjoavatkin uteliaalle kielenkäyttäjille lukuisia eri ilmaisumuotoja.

Esimerkiksi, jos haluamme sanoa, että pidetään metsät puhtaana tulevillekin sukupolville, voi metsän määritelmää tarkentaa käyttämällä esimerkiksi metsämaata, eloyhteisöä, kasvistoa, aarniota, korpea, lehtoa, näreikköä, saloa, vesakkoa, viitaa, sydänmaata, huhtaa, siimestä, kunnasta tai ahoa.

Satsaus puhtaampaan luontoon tuntuu hyvältä, mutta miksei myös ylevältä, miellyttävältä, positiiviselta, suotuisalta, hienolta, kelvolta, kunnolliselta, hyödylliseltä, arvostetulta ja mainiolta.

Voisimme siis sanoa, että eloyhteisön kannalta suotuisaa, ehtymätöntä virtaa löydät täältä: energia247.fi/tuotteet.

Suomen kielen päivää juhlistaen,

Energia247

Kotimainen sähköntoimittajasi

Lähde: KOTUS Kotimaisten kielten keskus

Paitasikin äänestäisi energiatehokkaan pyykinpesun puolesta

Kodinkoneiden energiamerkintöjä on päivitetty 1.3.2021 alkaen. EU:n energiamerkinnän tehtävänä on opastaa kuluttajia vertailemaan hankittavien laitteiden energiankulutusta ja samalla kannustaa valmistajia kehittämään entistä ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Ensimmäiset merkinnät löytyivät kylmälaitteiden kyljistä 25 vuotta sitten. Motivan julkaisema artikkeli tietää kertoa, että tämän myötävaikutuksena esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on pienentynyt 60 prosenttia. Mikäli mummolan väki pitää vielä kiinni alkuperäisen, vanhemman keittiön kalusteista, on pelkästään tässä hyvä peruste lähteä päivittämään kylmälaitteita.

Kuinka moni asiakas merkintöjä oikeasti seuraa?

Seurannan mukaan laitteiden energiatehokkuutta ei mitata ja raportoida turhaan tuttuihin sateenkaariasteikkoihin.

”Neljä viidestä eurooppalaisesta kodinkonehankintaa tekevästä sanoo ottavansa energiamerkinnän huomioon ostopäätöksessään. Energiamerkintä- ja ekosuunnitteluvaatimukset ovat tehokkaasti parantaneet kotitalouksien energiatehokkuutta. Niiden avulla on saavutettu lähes puolet EU:n energiatehokkuustavoitteesta 2020.” toteaa yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta Motivan artikkelissa.

Muutoksia on kuitenkin tulossa, eli kuluttajan kannattaa olla nyt tarkkana. Se mikä on aiemmin määritellyt koneen A+++-luokan laitteeksi, eli parhaaksi mahdolliseksi, on jatkossa B- tai jopa E-luokan laite uudessa skaalauksessa.  Asiantuntijat muistuttavat, että energia-asteikolla ns.  ”alennettujen” tuotteiden energiatehokkuus tai laatu ei ole huonontunut, vaan vertauskohde on muuttunut samalla kun merkintä on uudelleenskaalattu.

Energiatehokkuudesta hyötyä vaatteille, kuluttajalle ja ympäristölle

Kaikki kuluttajat hyötyvät energialuokitusta, myös he, jotka priorisoivat hankinnoissaan muita tekijöitä kuin ympäristövaikutuksia. Jatkossa energiamerkinnästä selviää nimittäin energialuokan lisäksi laitteen käyttöön liittyviä ominaisuuksia, kuten äänitaso, pesu- ja kuivaustulos.

Energiatehokkuus on ympäristön lisäksi kuluttajan lompakon ja vaatteiden ystävä. Lue hyödyt alla seuraavista pyykinpesuvinkeistä:

Kylmäpesuohjelmalle on oma kohderyhmänsä

Erityisesti runsaasti harrastavien ja urheilevien kotitalouksien ei kannata ohittaa kylmäpesuohjelmaa. Kylmäpesu on niin vaatetta kuin sähkölaskuakin säästävä vaihtoehto silloin, kun tekstiiliä pestään usein. Hikiset urheiluvaatteet on hyvä saada pesuun heti, sillä pinttyneet hiki-ja rasvakerrostumat heikentävät vaatteen tehoa poistaa iholta kosteutta. Päivittäinen lämpimällä vedellä pesu voi vahingoittaa tekstiilien teknisiä ominaisuuksia.

Onko ylitäytetty koneellinen kaikista energiaystävällisin?

Vaikka yleisesti ajatellaan, että on energiatehokasta pestä täysiä koneellisia, on tässäkin hyvä olla tarkkana. Kun rumpu on liian täynnä, pyykki ei mahdu liikkumaan ja tavoiteltu pesutulos jää täyttymättä. Kerralla puhtaaksi pesty on luonnollisesti energiatehokkaampaa kuin se, että joutuu käynnistämään koneen uudelleen. Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli kädellä voi koskettaa pesurummun yläosaa ilman, että käsi koskettaa alla olevaa pyykkikasaa, on kone tarpeeksi väljästi täytetty.

Nopea ja tehokas linkous ei venytä vaatteita eikä sähkölaskua

Tiedätkö pyykinpesukoneesi linkoustehon? Tuloksella on suuri merkitys koneellisen pyykinkuivauksen energiankulutukseen. Pyykinkuivaaja onkin yksi tunnetuista kodin energiasyöpöistä. Varmista siis, että pyykinpesukoneesi linkousohjelma on säästötalkoissa mukana.

Linkouskierrosten noustessa 1000 kierroksesta 1600 kierrokseen minuutissa pyykinkuivaukseen kuluu 25 % vähemmän sähköä. Tehokas linkous säästää myös vaatteita, kun vaate ei veny linkousohjelmassa tuntikaupalla.

Vilkaise pesulappua ja noudata ohjeita: lompakon, ympäristön ja vaatteidesi iloksi

Kun suurin osa pyykinpesun energiakulutuksesta muodostuu pesuveden lämmityksestä, on liian lämpimällä vedellä jatkuvasti pesty pyykki sama kuin maksaisi pyykinpesusta aina pientä ekstraa. Seuraa ohjeita ja malta jättää lämpötila matalaksi pyykin likaisuuden sen salliessa. Hoito-ohjeiden seuraaminen pidentää myös vaatteen käyttöikää, mikä puolestaan on jo osa kestävää kuluttamista.

Lähteet:

EU

Motiva

Miksi valita 100 %:sti uusiutuvaa energiaa?

Kiinnostus sähköntuotantotapoja kohtaan on kasvanut merkittävästi. Joku voi muistella aikaa, jolloin riitti, että sähköä tuli töpselistä, mutta nyt kuluttaja katsoo hintalapun lisäksi myös energiantuotannon kokonaisvaikutuksia – hyvä niin. Fossiilisten polttoaineiden, kuten esimerkiksi hiilen tai öljyn käyttö tuottaa ilmakehään hiilidioksidia, joka edesauttaa ilmaston lämpenemistä.

YK:n jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet Agenda 2030-ohjelmaan, jossa halutaan taata globaalia hyvinvointia ympäristölle kestävällä tavalla. YK:n kehitysohjelma UNDP tiivistää fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat vaikutukset seuraavasti: ”Fossiilista polttoaineista riippuvainen maailmantalous ja alati kasvavat kasvihuonepäästöt aiheuttavat äärimmäisiä muutoksia ilmastoon, millä on näkyviä vaikutuksia kaikissa maanosissa.”    

Uusiutuvien energianlähteiden, kuten tuuli-, aurinko- ja vesisähkön tuotannossa ilmastoon pääsee merkittävästi vähemmän tai ei ollenkaan hiilidioksidia. Suomi on mukana edistämässä uusituvan energian käyttöä, sen energia- ja ilmastostrategian sekä hallitusohjelman mukaisesti. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta on vähintään 51 prosenttia vuonna 2030.

Lappeenrannan Yliopisto LUT on katsonut asiaa yhteistä tavoitevuotta pidemmälle ja tutkinut mahdollisuuksia siirtyä maailmanlaajuisesti täysin hiilineutraaliin ja uusiutuvaan energiaan perustuvaan sähköjärjestelmään vuoteen 2050 mennessä. Mallinnustulokset osoittavat, että hiilineutraali sähköjärjestelmä on teknillisesti ja taloudellisesti mahdollinen kaikkialla maailmassa. ”Siirtymä tällaiseen järjestelmään vaatisi jatkuvaa kehitystä ja muutoksia 35 vuoden aikajänteellä ja takaisi kestävän ja edullisen energiantuotannon ympäri maailmaa.”

Energia247.fi

Lähteet:

Motiva

Lappeenrannan Yliopisto

YK:n kehitysohjelma UNDP