Lupauksista kiinni

Vuosi 2020 on käynnistynyt jo lähes kokonaisella kuukaudella. Tammikuu 2020 on ollut ollut ainakin eteläisessä Suomessa poikkeuksellisen lämmin, joten on hyvin todennäköistä, että varsinaiset pulkka-ja hiihtokelit ovat vielä edessäpäin.

Etenkin juuri joulunpyhien jälkeen puhutaan paljon alkavasta vuodesta. Lupaukset, aikomukset ja tavoitteet ovat olleet esillä yritysten ja yksityishenkilöiden sosiaalisessa mediassa tai kotisivuilla. Tammikuun lopussa uusi vuosi ja tuore salikortti, päätös opetella uusi kieli tai työelämän aikeet eivät välttämättä tunnu enää niin säkenöiviltä kuin ilotulitusten aikaan.

Monet näkevät vuoden jo kunnolla käynnistyneenä, ei enää sellaisena joka on kokonaisuudessaan edessä ja johon voisi vielä vaikuttaa. Jos on jo lipsahtanut tavoitteistaan, yritetäänkö seuraavan kerran sitten vuonna 2021? Juuri tässä vaiheessa onkin tärkeä tehdä pieni suunnankorjaus (jos tarvetta) ja palata miettimään, miksi halusikaan tehdä työtä muutoksen eteen. Vuotta on jäljellä kokonaista 11/12:aa, joten paikoittaiset lipsahdukset voi pistää hyvillä mielin alkukankeuden (tai vaikkapa mustan talven?) piikkiin.

Myös kokonaisella maalla voi olla tavoitteita. Suomi lupasi sitoutua EU:n yhteisiin ilmastotavoitteisiin, jossa uusiutuvat energianlähteet kattaisivat 38 % kokonaisuudesta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite ja lupaus saavutettiin jo varhain, joten Suomi voi hyvillä mielin taputtaa itseään olkapäälle. Mitä jos saavuttaa pyrkimykset, onko syytä vetäytyä katsomaan työnsä tuloksia? Yksi ajattelutapa on lisätä kierroksia hieman. Uudet tavoitteet on nyt asetettu vuodelle 2030, mutta tällä kertaa ilman jäsenvaltiokohtaisia tavoitteita.

EU:n yhteinen uusiutuvan energian tavoite vuodelle 2030 on 32 prosenttia energian loppukulutuksesta.  Maa-ja metsätalousministeriö kertoo, että taakanjakosektorilla Suomella on kuitenkin myös maakohtainen tavoite vähentää päästöjään 39 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Taakanjakoon kuuluvia aloja ovat rakennusten lämmitys, maatalous (muut kuin hiilidioksidipäästöt), jätehuolto ja liikenne (lentoliikennettä ja kansainvälistä meriliikennettä lukuun ottamatta). Ilmastotavoitteiden kannalta voidaan siis puhua uuden vuoden lupausten sijaan kokonaisista uuden vuosikymmenen lupauksista.

Mikäli olet laatinut tavoitteita vuodelle 2020, on siis lähes koko vuosi aikaa ohjata kurssia, hankkia tukea, tsempata tai jatkaa hyvin aloitettua taivalta. Jos sinun pitäisi tehdä ilmastoon liittyvä lupaus koko vuosikymmenelle, mikä olisi tavoitteesi punainen lanka ja minkälainen visio motivoisi sinua eniten?

Mukavaa vuoden 2020 jatkoa toivottaen,

Energia247

 • Vain 100 % uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä
 • Kotimainen
 • Edullinen

www.energia247.fi/tuotteet

Energiaystävällisen arjen helppous

Sen huomaa lamppuostoksilla. Siitä kuulee työpaikan infoiskuissa ja taloyhtiön kokouksissa. Se näkyy kulutusvalinnoissasi, autokaupoilla ja vihannesosastolla. Se näkyy lukemina taulukoissa ja kirjaimina uuden pyykinpesukoneen kyljessä.

Ostamassasi takissa voi olla mukana viesti, joka kertoo taustatietoa hankinnastasi. Harva poliitikko voi olla ottamatta asiaan enää kantaa. Opiskelijat, koululaiset ja monesti jopa päikky-ikäiset ovat siitä usein tietoisempia kuin heidän vanhempansa.  

Kyse on energiaystävällisestä arjesta: toiminnasta, tavoista ja päätöksistä. Se on ennen kaikkea niitä kuuluisia pieniä tekoja.

Energiaystävällinen arki on muun muassa:

 • Hieman viileämmäksi säädetty huoneenlämpötila
 • Valon sammutus huoneesta, missä sitä ei tarvita
 • Lattialämmityksen sammutus, esimerkiksi matkojen ja lämpimien kesäpäivien ajaksi
 • Aineettomien lahjojen antamista
 • Kotimaisten, vastuullisesti tuotettujen ja kestävien tuotteiden ostamista
 • Henkilöauton parkkeeraus taajaman ulkopuolella sijaitsevaan työmatkaparkkiin, josta voi kulkea loppumatkan julkisilla kulkuneuvoilla
 • Junan, bussin, ratikan tai metron valinta henkilöauton sijaan
 • Polkupyörän tai kävelyn valinta polttoainetta tai sähköä tarvitsevien kulkuneuvojen sijaan
 • Vuokrauspalveluiden (esimerkiksi juhlavaate-, kodinkone – ja kulkuneuvotarpeissa)
 • Täytettävien pakkausmateriaalien suosiminen kertakäyttöisten sijaan (täyttöpalvelua tarjolla esim. tietyissä lounasruokaloissa sekä kosmetiikkamyymälöissä)
 • Pieneksi menneiden lastenvaatteiden- ja lelujen kierrätys sukulaisten ja ystävien perheiden kesken
 • Kirpputorien tukeminen asiakkaana ja/ tai myyjänä
 • Kauppareissulle mukaan otettu kestopussi hedelmille ja vihanneksille
 • Ylimääräiseksi jääneen ruuan hyödyntäminen pakastamalla tai jakamalla tuttujen kanssa
 • Jokapäiväisen saunanlämmityksen vähentäminen esimerkiksi 2-3:een kertaan viikossa
 • Kotimaan matkailua
 • Lähiruuan ostamista
 • Hävikkiruuan suosimista (esim. Fiksuruoka.fi)
 • Paperiton toimisto, tiedostojen tallentaminen yrityksen pilvipalveluun
 • Paperiton posti, E-laskujen tilaaminen
 • ”Ei ilmaisjakelua”-tarra postilaatikossa, jos mainosposti päätyisi suoraan paperinkeräykseen
 • Sähkön kulutusmittarin seuraaminen
 • Sähkösopimus uusiutuvaa energiaa tarjoavalta toimittajalta
 • Etätyöpäivä

Kuinka monta sait oikein?

On jopa todennäköistä, että jokainen suomalainen löytää näistä energiaystävällisistä tavoista yhden -tai useamman kohdan, joka toteutuu hänen arjessaan jo nyt.

Vastuullinen kuluttaminen ei ole useinkaan kalliimpaa tai hankalampaa, vaan voi olla tuoda arkeen rahan-ja ajansäästöä, joista hyvänä esimerkkinä esimerkiksi sähköinen posti tai lastentarvikkeiden kierrättäminen. Kaiken kaikkiaan monet ympäristön- ja ilmaston huomioivista tavoista on yllättävän helppo ottaa käytäntöön.

Jos sinulla on hetki aikaa, lue lista uudelleen läpi ja pohdi, olisiko näissä jotain uutta kokeiltavaa.

Mikäli olet harkitsemassa uutta sähkösopimusta ja seuraava valintasi voisi perustua uusiutuvaan energiaan, toivotamme sinut tervetulleeksi sivuillemme: energia247.fi.

Energiatehokkaita etätyöpäiviä

Vuosi 2020 on tuonut mukanaan ennennäkemättömät olosuhteet opiskelulle ja työnteolle. Tuskin kukaan osasi varautua äkilliseen maailmanlaajuiseen epidemiaan, joka vaatisi äkillisen sosiaalisen eristäytymisen kaikille aloille, jossa se vain oli mahdollista toteuttaa. Etätyöskentelyn -ja opiskelun edistyneempi digiloikka, joka olisi luultavasti ollut tuloillaan lähivuosina, tehtiin nyt akuutin tarpeen edessä ennätysajassa.

Samalla kun tiimeissä totuteltiin virtuaaliseen yhteistyöhön, kaipasi moni varmasti mahdollisuutta kysyä kollegan mielipidettä helposti kasvotusten, esitellä projektia asiakkaalle ilman yhteyskatkoksia tai käydä lempilounaspaikassa koko porukalla.

Toisaalta, kolikon toinen puoli eli etätyöskentelyn positiiviset puolet nousivat myös nopeasti esiin. Työmatkaan aiemmin kulutettu aika säästyi nyt kotioloihin hyödynnettäväksi, presentaatiot on helppo kuunnella vaikka aamutakissa ja lemmikit kiittävät lisääntyneestä ajasta omistajiensa seurassa.

”Kivaa, kun oot kotona!”, tuumaa varmasti monen etätyöläisen lemmikki.

Yksi keskeinen etätyöstä hyötyvä osapuoli on ympäristö. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on tutkinut etätyön vaikutuksia niin työntekijän kuin ympäristönkin kannalta. Osoitetut edut nousevat esiin jo osittaisessakin etätyössä: ”Jos 215 000 henkilöautolla työmatkansa kulkevaa suomalaista tekisi päivän viikossa etätyötä kotonaan, vähenisi työmatkojen määrä Suomessa vuosittain yhdeksällä miljoonalla. Etätyöläinen on poissa liikenteestä juuri pahimpaan ruuhka-aikaan, joten myös matkustukseen liittyvä stressi vähenee.”, Motivan sivuilla kerrotaan.

Esimerkkilaskelman oletuksessa keskimääräisen edestakaisen työmatkan pituus on 25 kilometria ja siihen kuluva aika 46 minuuttia. Mikäli 215 000 henkilöautolla työmatkansa kulkevaa suomalaista tekisi etätyötä 42 päivää vuodessa, kiittäisi ympäristö jopa 37 475 tonnin CO2-päästöjen kevennyksestä. (ka. 166 g/km). Polttoaineenkulutuksessa säästettäisiin 519 225 gigajoulea sekä ajallisesti työmatkoissa 6,9 miljoonaa tuntia.

Yritystiloissa tehtävän työn siirtyessä merkittävästi kotikonttoreihin, säästetään myös toimistotilojen ylläpitoon kuluvaa energiaa. Laajemmasta perspektiivistä katsottuna on mahdollista, että tulevaisuuden toimistotilat tulevat olemaan merkittävästi pienemmät, tehden yrityksen päivittäisestä hiilijalanjäljestä pienemmän.

Suurten yritysten tekemät päätökset näkyvät ilmastotalkoissa selkeimmin, mutta luonnollisesti myös kotitoimiston valinnoilla on merkitystä. Yksittäinen työntekijä voi tehdä työpäivästään ekologisesti kestävämmän esimerkiksi huolehtimalla, että kodin laitteissa on hyvä energialuokitus ja lataamalla läppärinsä sähköllä, jonka tuotanto perustuu uusiutuviin energianlähteisiin.

Energia247

– 100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava sähköyhtiö.

Lähde: Motiva.fi

Aina on kesäsää

Tiesithän, että Suomen kesästä voi nauttia joka kelillä?

Valoisin vuodenaika on auringon lisäksi satokauden makuja, musiikkia, torin hälinää, sateen ropinaa uintireissulla, sateenkaarien bongailua pilvien väistyessä, tuttuja grilliruokia ja uusia kokeiluja, valoisien öiden fiilistelyä, aamuviideltä starttaava lintujen konsertti, paljain jaloin tepastelua, järviveden pehmentämä kesäkampaus, kattilallinen hetkessä kypsyneitä uusia perunoita tai vaatteisiin tarttunut nuotion tuoksu.

Laita kännykkä kiinni ja…

 1. Ota ilo irti heinäkuun hehkuvanpunaisesta mansikkasesongista. Syö tuoreena, maidon kanssa, vaniljakastikkeella, dippaa suklaaseen tai leivo mansikkakakku.
 2. Unohda ajankulu hyvän kirjan kanssa.
 3. Tee koivusta vihta (tai osta valmis torilta) ja nauti kesäisestä saunasta. Aikataulun antaessa myöden, kokeile miltä löylyt tuntuisivat vaihtelun vuoksi ensimmäisenä aamulla tai vaikka keskellä yötä.
 4. Sulje silmät ja haistele miltä kesä tuoksuu heinäpellon laidassa, niityllä, nurmikolla sateen jälkeen, puistossa, vihannes-ja marjatorilla, matonpesupaikalla, järven-tai merenrannassa
 5. Ripusta riippukeinu sisätiloihin ja anna itsesi nukahtaa leppoisasti ilman huolta sateesta tai hyttysistä
 6. Lataa kahvinkeitin jo illalla ja herää aikaisin kuuntelemaan lintujen kesäaamua
 7. Käy kesäkahvilassa. Kysy kahvilan pitäjiltä paikan historiasta ja nauti paikallisten tekemistä leivistä, pullista tai piirakoista. Äänestä lompakollasi sitä paikkaa, josta haluat iloita jatkossakin ja kerro löydöistä kaveripiirissäkin
 8. Nuku yö teltassa! Muistatko miltä teltassa tuoksuu tai miltä tuntuu kömpiä makuupussiin kesäyön viiletessä? Mukavuudenhaluisimmat telttailevat omalla kotipihalla, jolloin reitti aamupalapöytään on kätevällä etäisyydellä
 9. Soita pitkä puhelu. Jätä tietoisesti ”ihan pikaisesti tässä soittelin” tai ”nyt sattuisi olemaan kymmenen minuuttia aikaa”-aloitusrepliikit toiseen kertaan, istahda mukavaan asentoon ja asetu jutustelemaan tutun kanssa ilman kummempaa asiaa
 10. ”Olen matkalla taas, läpi nukkuvan maan, on kesäyö…” Mikäli reissaat kotimaassa pidempiä matkoja, varaa lippu yöjunaan ja nauti ennen nukahtamista valoisasta kesäyön tunnelmasta.

Ikimuistoisia kesähetkiä toivottaen,

Energia247

– 100 %:sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä

Energiaa ja kesäloman tunnelmaa kotimaasta

Tänä kesänä maailmantilanne kannustaa meitä erityisesti kotimaan matkailuun. Samalla, kun liikumme annettuja rajoituksia seuraten, pääsevät Suomen upeat kohteet valokeilaan ja nautimme kesästä todennäköisesti ympäristöystävällisemmin kuin koskaan. On tunnettu fakta, että esimerkiksi junamatka on lomalentoja moninkertaisesti parempi vaihtoehto, kun vertailee näiden taakseen jättämiä hiilijalanjälkiä.

Eli lähilomailu kunniaan! Monen mielessä on kuitenkin, minkälaista ohjelmaa voisi keksiä peruttujen festareiden, urheilutapahtumien ja kesäteattereiden tilalle. Kotimaan kohteiden konkarit voivat myös kokea, että moni etappi on jo käyty jo nähty. Heitä lohduttanee tieto, että Suomen luonnonpuistojen pinta-ala on yhteensä 1542 neliökilometriä, joten uusia laavu-, telttailu-, vaellus ja marjastuspaikkoja on varmasti tarjolla kaikille. Lisäksi 168 000 järveä tarjoavat varmasti elämyksellisiä niemennotkoja sekä rantakallioita aamukahveille tai yöttömän yön ihailuun.

Oletko jo tutustunut eri maakuntien erikoisherkkuihin? Mitä jos ottaisit ystäväsi kanssa tavoitteeksi maistaa ainakin viittä (bingorivi) eri perinneruokaa-tai juomaa paikan päällä sillä seudulla, josta se on kotoisin? Kaikkia paikallismakuja maistellessa menisi varmasti useampikin kesä, mutta tässä muutama idea, joilla pääset alkuun:

Ahvenanmaa: Saaristolaislammas- ja leipä, mannapuuropannukakku

Etelä-Karjala: Rinkelit, ”höpsötetty” rieska

Pohjois-Karjala: Karjalanpaisti, erilaiset piirakat, kuten sultsinat, tsupukat, kukkoset, pyöröt ja vatruskat

Etelä-Pohjanmaa: Kropsu, kotijuusto

Pohjois-Pohjanmaa: Ruppanat, tyrni-ja lakkaherkut

Etelä-Savo: Muikku, mustikkakukko

Häme: Munajuusto, perunarieska

Pirkanmaa: Mustamakkara, rievä

Lappi: Porotuotteet, rieska, leipäjuusto ja puikulaperuna

Kymenlaakso: Limppu, perunaleposka

Kainuu: Palvilihakeitto, ”norssikaputsino”, marjarönttöset

Samalla kun kierrät maistelemassa eri maakuntien herkkuja, yksi hauska idea on lähettää kortti jokaisesta kohteesta esimerkiksi mummolle, kummilapselle tai hyvälle ystävälle. Muista tarkistaa osoitteet talteen ennen reissua, niin postikortti ei jää repun pohjalle yhteystietojen puutteen takia.

Vaikka monet tapahtumat on tältä kesältä peruttu, kannattaa kysellä paikallisilta asukkailta kunkin kylän ja kaupungin parhaita avoinna olevia käyntikohteita, mielenkiintoisia majoitusvaihtoehtoja tai mieleenpainuvia kahviloita. Kotimaan yrittäjät kiittävät ja lomailija lähtee kotimatkalle monta uutta kokemusta rikkaampana! Kotimaan matkailun ideoita voit hakea myös täältä tai Metsähallituksen ylläpitämältä Luontoon-sivulta.

Toivotamme kaikille mukavaa kesää 2020 ja tietenkin pilvien välistä pilkottavaa ympäristöystävällistä lämpö-ja valoenergiaa

Energia247.fi

Lähteet:

Kotimaanmatkailu.fi

Luontoon.fi

Ruokatieto.fi

Vappupiknikille olohuoneeseen?

Moni saattaa muistella tänä keväänä haikein mielin aiempien vuosien vappupiknikkejä. On ollut vihdoin lumen alta esiin saatu nurmikko, ihanilla eväillä täytetty piknikkori, viltti, serpentiiniä, yo-lakit ja mikä tärkeintä, tuttuja hymyileviä kasvoja ympärillä. Vaikka aika saattaa kullata muistot – ja korostaa erityisesti niitä muutamaa vappua, jolloin simaa on saanut hörppiä jo t-paita päällä – muistaa moni myös ne vappupiknikit, jotka ovat päättyneet vesi-tai räntäsateeseen.

Tänä vuonna maailmantilanne, ja toisaalta kelikin, kehottaa meitä viettämään vappua kotosalla oman perheen kesken. Vappupiknikistä ei kuitenkaan tarvitse onneksi luopua, jos vain raivaa istuskeluun sopivan alueen oman olohuoneen matolta – ja miksei kelien salliessa vaikkapa parvekkeelta tai takapihalta.

Vapputunnelmaan pääset helposti seuraavilla ainesosilla:

Viltti

Mikäli päätät viettää vappupiknikkiä omalla pihallasi, suositellaan viltin alle telttailusta tuttuja makuualustoja tai extreme-olosuhteissa sitkeimmänkin kosteuden eristävää pressua

Eväät, tietenkin.

Olisiko vappu mitään ilman munkkeja ja/tai tippaleipiä ja simaa? Mikäli et ehdi itse leipomaan, on munkkeja onneksi hyvin tarjolla ostotavaranakin. Omatekoisen simankaan kanssa et ole liian myöhässä, mikäli aloitat pari tuntia ennen herkuttelua ja sekoitat annoksen pikasimaa.

Pikasima

 • 3 sitruunaa
 • 1 l vettä
 • 2 rkl hunajaa
 • 2 dl fariinisokeria
 • 1 l kivennäisvettä
 1. Pese sitruunat kuumalla vedellä huolellisesti harjaten.
 2. Kuori sitruunojen keltainen kerros ohuelti kuorimaveitsellä.
 3. Laita kuoret, vesi, hunaja ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi niin, että sokeri sulaa.
 4. Anna seoksen jäähtyä kokonaan. Siivilöi juoma juuri ennen tarjoilua ja sekoita kivennäisveden kanssa.
 5. Tarjoa pikasima heti.

Lähde: Meillä kotona

Ylioppilaslakki

– tai muu tunnelmaan sopiva päähine. Suomen kuuluisinta lakkiaishetkeä, Havis Amandan eli Mantan lakitusta pääset seuraamaan virtuaalisesti vappuaattona klo 18.00. Mantan lakitus on katsottavissa esimerkiksi täällä vappuaattona 30.4. klo 17.45 alkaen.

Tunnelma

Nauti mukavasta olohuonepiknikistä telkkarin, radion tai suoratoistopalveluiden ohjelmistoa seuraten. Vappuseuralaisistasi riippuen valittavana on monipuolista kulttuuria etäkeikoista lastenohjelmiin. Ylen kokoaman ohjelmalistan löydät täältä.

Yhteydenpito sukulaisiin ja ystäviin nostaa varmasti myös mielialaa. Vuoden 2021 vappua voi esimerkiksi alkaa suunnittelemaan jo nyt, ja sopia kuinka ensi vuonna piknikkorin sisältöön panostetaan tämänkin vuoden edestä.

Rentous

Etenkin puistoihin, brunsseille ja vapputoreille kaipaaville vappu ilman ihmisvilinää voi tuntua haikealta. Etävapun plussapuoliin kuuluvat rentous, mukavuus, nukkumaanpääsy ilman ruuhkabussia tai taksijonoa sekä takuu siitä, ettei tällä räntäsade pakota raivaamaan piknikkiä ennenaikaisesti. Tänä vappuna myös puistoalueet sekä rannat pysyvät harvinaisen siistinä, eikä työntekijöiden tarvitse siivota juhlahumun jälkeen nurmikkoja serpentiinistä.

Erilaista – mutta iloista vappua 2020 toivottaen,

Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

ps. Mikäli omaan vappuusi kuuluu kuunvaihteen myötä muutto, varmista että olet tehnyt sähkösopimuksen uuteen osoitteeseen! Mikäli asialla on jo kiire, soita asiakaspalvelunumeroomme +358 10 286 6117, jossa palvelemme arkisin kello 8.00 – 16.00. Kiireettömissä asioissa voit laittaa myös viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@energia247.fi

Virtaa yhteisöllisyydestä

Kevään 2020 epidemiatilanteen vuoksi tapaamme toisiamme nyt harvemmin. Suuri osa koululaisista on kotiopetuksessa, lähes kaikki mahdolliset työt toteutetaan etätyönä ja pysymme sisätiloissa tai ulkoillessakin etäisyyden päässä, jotta suojaamme läheistemme terveyttä. Vaikka tilanne on määräaikainen, on luonnollista kaivata toisten pariin: sukulaisia, koulukaveria, urheilutapahtumia ja muuta kulttuuria.

Tilanteen tasaantumista odottaessa on tärkeää pitää kiinni sosiaalisista suhteista ja osoittaa, että yhteyttä voi pitää myös etäisyyden päästä. Kokosimme alle vinkkejä teoista, jotka tuovat hyvää mieltä niin tekijälle kuin ympäristöönkin ja joita voi tehdä turvallisesti ilman lähikontaktia.

Maanantai

Soita isovanhemmalle tai muulle läheiselle, joka on nyt eristyksissä ikänsä tai muun riskitekijän puolesta. Ehdota, että lähdette yhdessä kahville, leffa-tai teatteri-iltaan, kun liikkuminen on taas vapaampaa, niin saatte molemmat kalenteriin jotain odotettavaa

Tiistai

Tiesitkö, että voit pelata esimerkiksi shakkia, Afrikan tähteä, Carcassonea tai Aliasta myös netissä? Haasta tuttu koululainen tai opiskelija peliin verkon kautta. Kysy pelaamisen ohella, kuinka tehtävät sujuvat ja jos mahdollista, voitko auttaa jonkin aiheen parissa

Keskiviikko

Kiitä kaupankassaa, terveydenhuollon työtekijää, apteekkaria tai opettajaa arvokkaasta työstä. Sanallinen kiitos lämmittää varmasti monia, mutta jos koet saavasi erityisen hyvää palvelua, muista päiväsi piristäjää vaikkapa paikkakuntasi FB-sivuilla, tilaa kukka-tai karkkilähetys taukotilaan tai lähetä kiitokset suoraan tähtityöntekijän esimiehelle

Torstai

Ehdota työpaikan etätyöpalaveriin jotain piristystä: sopikaa, että palaverissa kaikilla on kamera päällä ja otatte päivään mukaan jotain poikkeavaa. Esimerkiksi niin, että jokainen osallistuu palaveriin hattu päässä tai, että palaverin loppukevennykseksi jokainen jolla on nelijalkainen toimistoassistentti, esittelee lemmikin kollegoilleen

Perjantai

Tue lempiravintolaasi ja tilaa heiltä annos herkullista ruokaa kotiisi viikonlopun kunniaksi

Lauantai

Ehdota etä-brunssia tai lounasta parhaiden kavereidesi kesken. Sopikaa, että jokainen saa vuorollaan kertoa kuulumisiaan muiden keskeyttämättä.

Sunnuntai

Kotona vietetty aika antaa entistä enemmän aikaa katsoa lempisarjojasi- tai leffoja. Tee lista suosikeistasi ja jaa lista tuttavillesi. Pyydä samalla muiden suosituksia, niin saat itsekin uusia ideoita

Yhteisöllistä energiaa toivottaen,

Energia247.fi

ps. Mikäli olet kaiken tämän jälkeen tekemistä vailla, käytä kotona vietetty aika hyödyksi säästämällä rahaa kilpailuttamalla sähkösopimuksesi. Lue lisää täältä

Valoenergiaa

Tuntuuko päivissäsi olevan enemmän virtaa? Tai onko aamuisin edes hieman helpompi herätä kuin muutama viikko sitten? Näin helmikuun lopulla päivä pidentynyt joulukuun hämärimmästä hetkestä jo merkittävästi. Esimerkiksi Helsingissä aurinko nousee helmikuun 26. päivä 7.29, kun joulukuun 26. päivä päivänvaloa saatiin vasta 9.26 – mikä on etenkin aamuvirkuille jo aamupäivän puolella.

Lisääntyvä valon määrä vaikuttaa moniin positiivisesti, piristäen mielialaa ja lisäten aloitekykyä. YLE:n haastattelema ylilääkäri Timo Partonen kertoo kevään ja valon lisääntymisen auttavan paremman vuorokausirytmin hallinnassa. ”Silmän verkkokalvolla tulevasta valosta osa kulkeutuu hypotalamukseen, jonka hermosolut säätelevät niin sanottua sisäistä kelloa.” Partonen vertaa ihmisen sisäistä rytmiä kelloon, joka talvella jätättää aiheuttaen väsymystä, ja joka tahdistuu, kun valoa tulee enemmän päivän pidentyessä.

Yksi syy kasvaneeseen virkeyden tunteeseen voi olla halu syödä terveellisemmin ja säännöllisemmin. ”Talvella elimistö tulkitsee, että energiasta on vajetta ja näläntunne kasvaa. Sitä paikataan usein nimenomaan hiilihydraattipitoisilla välipaloilla. Keväällä tarve vähenee.”, Partonen kertoo.

Ihminen saa siis lisääntyneestä luonnollisesta valoenergiasta tukea niin mielialaan, vuorokausirytmiin kuin ruokailutapoihinkin. Toinen lisääntyneestä valosta iloitseva tekijä on ympärillämme oleva luonto eläimineen. Keväällä 2020 luonto on herännyt vuoteen jo hyvissä ajoin. Huomioita leskenlehdistä, pajunkissoista, talviunilta heränneistä karhuista ja silmuista on tehty jo useamman viikon ajan.

Luonto-Liiton julkinen vuotuinen kevätseuranta tekee huomioita vuodenajan etenemisestä kahdeksana eri viikonloppuna. Liiton sivuilla kerrotaan, että seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia sekä vuosittain vaihtuvat teemalajit. Luonnossa liikkuminen on hauskempaa -etenkin lapsille, kun voi samalla tehdä merkintöjä ja ilmoittaa niistä muillekin. Lue lisää kampanjasta osoitteessa: http://www.kevatseuranta.fi/.

Palataan vielä hetkeksi päivän pituuteen. Ei ihme, jos joulukuun lopussa iltapäivät tuntuivat olevan hyvä hetki siirtyä sohvalle lepäilemään – aurinko kun laski jo esimerkkikaupungissamme Helsingissä jo kello 15.00 jälkeen. Näin helmikuun viimeistä viikkoa viedessä saavat monet työpisteiltä ja opinnoista palaavat nauttia päivänvalosta, auringon laskiessa vasta iltapuolikuuden jälkeen. Maaliskuussa lopussa valosta on syytä lähes innostua, sillä kuukauden päästä aurinko laskee vasta kahdeksan jälkeen. Hyvä syy kaivaa lenkkikengät taas kaapista ja nauttia keväisistä illoista!

Energisiä kevättalven päiviä toivottaa 100 % uusiutuvaa virtaa tarjoava sähköyhtiösi Energia247

Lähteet:

Yle.fi

kevatseuranta.fi

Kestävyyttä jouluperinteisiin

Juhlapyhien herkutteluista sanotaan, että ei ole niin tarkkaa mitä tekee joulun ja uudenvuoden välissä, vaan enemmänkin se miten toimii uudenvuodesta jouluun. Ympäristöystävällisen kuluttamisen ja energiankäytön kannalta on niin ikään tärkeintä minkälaisia tapoja toteuttaa arjessaan ympäri vuoden, mutta kestävyys voi toimia joulunpunaisena lankana juhlankin taustalla.

Kierrätettävä pakkauspaperi ei täytä sekajäteastiaa

Kokosimme alle muutaman, ajatuksen arvoisen vinkin kestävämpään jouluun. Kaiken keskiössä on hetkestä nauttiminen ja tehdä tietoisia valintoja niin, että ostokset, ruuat ja energiankäyttö tulevat käyttöön, eivätkä jää hävikkiin.

 • Ympäristöystävällisin lahja on aineeton. Kulttuuri-, urheilu- ja hyvinvointilahjakortit ovat suosittuja ja ilahduttavat varmasti saajaansa, joka voi vielä vaikuttaa lahjansa sisältöön. Omavarainen lahjakortti tarjoaa apua tai seuraa joulun jälkeenkin esimerkiksi lastenvahti-, siivous-, kolaus-, puutalkoo- tai kevään puutarhahommissa jeesaamisen merkeissä. Luovuutta saa ja pitää käyttää hyväksi! Soittotaitoinen voi luvata esityksen ystävän juhliin tai lahjakortti voi oikeuttaa vaikkapa isovanhempien terassin keväthuoltoon.   
 • Mikäli päätät ilahduttaa läheistä materialla, pyri välttämään perinteistä pakkauspaperia, joka tuttuun tapaan täyttää sekajätteen välipäiviksi. Nykyään suosittu, nostalginen ruskea pakkauspaperi voidaan kierrättää kartonkijätteen mukana. Lahjan voi kääräistä myös esimerkiksi sanomalehteen ja viimeistellä tyylin kauniilla paperinarulla. Kurkkaa ideoita esimerkiksi täältä.
 • Ekologiset joululöylyt tuovat jouluun nautintoa ja ovat energiatehokkaat, silloin kun sauna-aika on mitoitettu vain saunomisajaksi. Etenkään sähkösaunaa ei kannata lämmittää valmiiksi kahta tuntia ennen saunojia.
 • Jouluherkut kuuluvat juhlapöytään, ilmastoa ajattelevan kannattaa suosia mahdollisimman lähellä ja ekologisesti tuotettuja raaka-aineita tai valmisteita.Kiinnitä ennen kaikkea huomiota ruuan määrään, jotta et joutuisi heittämään ruokaa hävikkinä jätteeseen. Jos puoliso on ainoa joka syö rosollia, ei sitä kannata varata kuudelle hengelle. Jäljelle jääneistä kasvis-ja liharuuista voi usein jatkojalostaa esimerkiksi suolaisen piirakan tai kiusauksen. Ylijääneet piparit voi jauhaa korppujauhoksi, joka toimii erinomaisesti parin kuukauden päästä runebergintorttutaikinan materiaalina.
 • Joululiikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen turvin. Mikäli liikut omalla autolla, muista ympäristöä ja autoa säästävä moottorin esilämmitys. Säästä myös kuskin voimia tarjoamalla vaihtoa ajovuoroihin ja muista varata siirtymisiin tarpeeksi aikaa.
 • Koko suku koolla? Kun uunit lämmittävät ruokia ja ihmiset huoneilmaa, saatat hyvinkin pärjätä hieman tavallista matalammalla lämmityksellä muutaman päivän. Muista hyödyntää myös uunien jälkilämpö!
 • Jouluvieraana tarjoudu kattamaan tai raivaan pöytää pöydän tai vaikkapa sytyttämään ulkotulia. Pidä seuraa lahjojenjakoa jännittävälle nuorisolle tai lähde ulkoiluttamaan perheen koiraa.
 • Hyvinvoiva joulunviettäjä jaksaa pitää huolta luonnosta välipäivinäkin. Kokeile laskea rimaa ja katso kuinka käy jos istahdatkin nauttimaan tunnelmasta kiristävän juhlapaidan sijaan leppoisassa yökkärissä.

Leppoisia ja ympäristöystävällisiä juhlapyhiä toivottaa 100 % uusiutuvaa energiaa toimittava sähköyhtiö Energia247.

Uusiutuvaa energiaa – ilmastotekoja hiiren klikkauksella

Ilmastonmuutos on ollut median ja politiikan keskeinen puheenaihe viimeiset vuodet. Olemme saaneet lukea Ilmastopaneeli IPCCE:n ilmastoraportin johtopäätöksistä ja nyt oman päätelmänsä on tehnyt ensimmäisenä kokonainen maanosa. Euroopan Parlamentti julisti keskiviikkona Strasbourgissa ilmastohätätilan. Painavien termien käytöllä on syynsä: Julistuksen tarkoituksena on nopeuttaa toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

On tärkeää, että suurten sanojen lisäksi eurooppalaiset päättäjät myös esittävät konkreettisia ilmastotavoitteita. Saksalaisen Ursula von der Leyenin johtama komissio aikoo tuoda julki ensimmäisen sadan päivän aikana ilmastolain, jossa Euroopan Unioni sitoutuisi hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Merkittäviä toimenpiteitä vaativa tavoite edellyttää yksinkertaisuudessaan niiden energialähteiden tukemista ja käyttöä, josta ei aiheudu kasvihuonepäästöjä. Ajankohtaiset keskustelut niin päättäjien kuin kuluttajienkin välillä, koskevat usein juuri ydinvoiman ja uusiutuvien energianlähteiden etuja sekä haasteita. EU tunnustaa, että ydinenergia on päästötöntä, mutta samalla linjaa, että ydinjätteen vuoksi energiamuodon kestävyyttä tulee pohtia tulevaisuudessa.

Ilmastopaneeli IPCC:N johtopäätöksissä ilmaston kannalta ensijaiseksi ratkaisuksi esitettiin uusiutuvien energianmuotojen lisäämistä. Helsingin Sanomat uutisoi IPCC:n raportin olleen suunnattu päättäjille, mutta muistuttaa tavallisen ihmisen keinojen tärkeydestä työssä ilmaston lämpenemisen ehkäisyssä: ”Niitä on käytännössä kolme: asuminen, liikkuminen ja ravinto.” Artikkelin asiantuntijanäkökulmasta vastaava, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori ja Ilmastopaneelin jäsen Lassi Linnanen huomioi energiatehokkuuden olevan keskeistä. ”Kulutus määrittelee viime kädessä sen, miten paljon energiaa käytetään.”

Kuluttajan keskeisin vaikutusmahdollisuus on tehdä päivittäisiä valintoja, jotka säästävät ympäristöä tai edesauttavat mahdollisimman vähän ilmastonlämpenemistä. Kierrätys, harkitut kulutuspäätökset sekä oman asumisen energiatehokkuuteen pyrkiminen ovat askelia oikeaan suuntaan – etenkin kun askeleiden ottajia on useampia.

Uusiutuva energia on ympäristöystävällistä, mutta tämän lisäksi myös kilpailukykyinen hinnaltaan. Tutustu kotimaisen Energia247:n tuotteisiin täältä ja klikkaa omaan arkeesi sopivin paketti vaikka tänään.