Energiaystävällisen joulun muistilista

energia247_blogi

Muista lohkolämmitys! Tai kulje joululiikenteessä suosiolla julkisilla

 

Pieni joulustressi on normaalia, mutta mikäli omat ja jouluvalojen patterit alkavat olla aivan finaalissa, kannatta viimeistään nyt aloittaa energiaystävällisempi jouluviikko. Lue alta vinkit, miten virtaa riittää pidemmäksi aikaa niin itselle kuin ympäristöllekin:

 

  1. Nyt on oikea aika rentoutua hämärässä, esimerkiksi kynttilän valossa ja samalla himmentää mahdollisesti ympärillä häiritsevä sotku. Käytä valoja vain siinä huoneessa, missä pääsääntöisesti olette. Muista energiatehokkaat LED-tai energiansäästölamput, jotka ovat myös valmiina monissa jouluvalosarjoissa
  2. Hanki aineettomia lahjoja. Esimerkiksi hieronta-, kulttuuri-, tai ravintolalahjakortti tuo saajalleen energiaa myös joulun jälkeen.
  3. Hyödynnä jälkilämpö! Kuumaksi lämmitetyn uunin jälkilämmöllä haudutat vaikka riisipuuron.
  4. Saunokaa silloin kun sauna on lämmitetty, jotta kiuas porota yksinään turhaan kuluttaen energiaa.
  5. Vie lahjapaperit-ja narut energiajätteeseen, jos sille löytyy oma keräyspiste alueellasi, muutoin oikea osoite on sekajäte. Energiaystävällisintä on kierrättää hyväkuntoiset ja siistit lahjakääreet-ja pussit ensi vuotta varten.
  6. Tänä vuonna voit kierrättämisen sijaan lahjoittaa kinkunrasvan hyväntekeväisyyteen! Kinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa jouludieseliä, jonka voimin hyväntekijät pääsevät liikkumaan ympäri Suomea. Lue lisää: www.kinkkutemppu.fi, josta löydät myös eri paikkakuntien keräyspisteet. Jos et osallistu kampanjaan, voit kierrättää rasvan jähmettyneenä biojätteeseen. Joka tapauksessa, rasvaa ei tule ikinä kaataa viemäriin tukkeutumisvaaran takia eikä antaa eläinravinnoksi suuren suolapitoisuuden vuoksi.
  7. Auton esilämmitys kannattaa! Lohkolämmitin pienentää auton polttoaineen kulutusta 0,2 – 0,3 l jokaisella käynnistyskerralla ja vähentää pakokaasupäästöjä jopa puolella kylmäkäynnistykseen verrattuna. Katso sopiva lämmitysaika kelin mukaan, sopiva aika on 0,5 – 3 h.
  8. Suosi joululiikenteessä julkisia välineitä jos mahdollista, niin säästät hermojasi ja voit käyttää matka-ajan rennommin. Lyhyet matkat kannattaa reippailla kävellen, ulkoilun jälkeen jouluruuatkin maistuvat paremmin.
  9. Säästä ja kerää energiaa omaa energiaasi: Karsi kaikki tarpeeton ja pyri löytämään hetki rentoutumiselle. Jos olet järjestelyvastuussa, nyt jouluviikon alussa on vielä hyvä hetki delegoida hommia tasaisesti kaikille, jotka ovat tulossa viettämään joulua saman pöydän ääreen.

 

Hyvää energiaa jouluviikkoon!

eeva.salminen@energia247.fi