Jakeluverkkoyhtiöiden 115 miljoonan ylijäämä säänkestävään jakeluun

Energiauutiset: ”50 000 kilometriä uutta maakaapeliverkkoa vuoteen 2028 mennessä”

 

Suomessa ollaan totuttu olemaan sään armoilla. Puutarhakalusteet, leikkipuistot, teltat, ulkoiluvaatteet ja pikkuhiljaa myös elektroniikka alkavat olla sitä tasoa, että olemme valmiustilassa, vaikka räntäsäde iskisi keskelle juhannusta. Sähköttömyyteen sen sijaan emme todennäköisesti enää tule tottumaan – ainakaan taajaman sisäpuolella – eikä tulevaisuudessa tarvitsekaan. Jakeluverkkoyhtiöiden tavoitteena on korvata ilmajohtoverkot säänkestävällä maakaapeliverkolla kokonaisuudessaan vuoteen 2028 mennessä. Noin kymmenen vuoden päästä viime vuosien kuuluisat Seija-, Valio- ja Tapani-myrskyt eivät siis tarkoita automaattisesti hämärää kynttiläillallista, jolla tarjotaan sulamaan päässyttä pakastimen satoa.

Mittava operaatio vaatii myös mittavan budjetin. Suomalaista sähköverkkotoimintaa valvova Energiavirasto on juuri tarkastanut kaikkien kotimaisten sähköverkkoyhtiöiden taloustilanteen, jossa ilmeni yhteensä 115 miljoonan euron ylituotto. Voitto otetaan toki huomioon, kun yhtiöt päättävät seuraavalla valvontajaksolla sähkön siirtohinnoista. Iso osa summasta menee kuitenkin luonnollisesti maakaapeliverkon rakentamiseen – etenkin haja-asutusalueilla.

”Suomessa on noin 3,5 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa, joista 2,6 miljoonaa käyttöpaikkaa on tällä hetkellä lain edellyttämien toimitusvarmuusvaatimusten mukaisia. Käyttöpaikoista yli 2,5 miljoonaa sijaitsee asemakaava-alueilla — kaupungeissa tai taajamissa. Näistä yli 85 prosenttia on jo nyt toimitusvarmuusvaatimusten mukaisia. Kaava-alueiden ulkopuolella, eli maaseudulla ja haja-asutusalueilla, tilanne ei ole yhtä hyvä.”, uutisoi Energiauutiset.

Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo huomauttaa myös, että haja-asutusalueilla ilmajohtoverkkoja on vielä melko paljon metsissä, joista ne pitäisi saada maanteiden varsille tai ne pitäisi vaihtaa maakaapeleihin. Suunniteltu 14 vuoden aikataulutavoite on hurja projektille, joka Saajon mukaan veisi normaalisti 30-40 vuotta.

eeva.salminen@energia247.fi

Lähde: www.energiauutiset.fi