Suomi upeasti toisena EU:n energiatalkoissa

 

Hopea ei ole häpeä. Etenkin kun on kyse EU:n jäsenvaltioiden uusiutuvan energian osuuksista kokonaisenergian loppukulutuksessa. Eurostatin tuore tilasto käsittää uusiutuvien osuuksia EU:n energiapaletissa  vuoden 2015 lopussa. Suomi on kaikista jäsenmaista hienosti toisena 39,3 prosentin osuudellaan. Ykkönen ei liene monellekaan yllätys: Rakas länsinaapurimme Ruotsi pitää komeasti ykköspaikkaa jopa 53,9 prosentin uusiutuvan energian käyttöosuudella. Pohjoismaat eivät kuitenkaan suvereenisti hallitse vihreän energian palkintokoroketta: Pronssille ylsi Latvia (37,6 %), jonka jälkeen tulevat Itävalta (33,0 %) ja vasta tämän jälkeen Tanska (30,8 %).

Vuonna 2015 EU:n koko energiapaletista 17 % oli uusiutuvaa energiaa. Kaikkiaan yksitoista jäsenmaata on jo saavuttanut 2020 tavoitteensa: edistystä on siis tapahtunut etenkin Bulgariassa, Italiassa, Kroatiassa, Liettuassa, Romaniassa, Ruotsissa, Suomessa, Tsekissä, Unkarissa ja Virossa. Vihreän energian osuus kasvoi kuitenkin vain 22 jäsenmaassa, joka tarkoittaa, että kuudessa maassa se ei kasvanut vuonna 2015. Asteikon häntäpäässä pienimpiä uusiutuvan energian osuuksia pitelevät varakas Luxemburg sekä Välimeren pikkuinen Malta, joilla kummallakin on uusiutuvaa energiaa vain 5 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Näiden kahden edellä hieman suuremmilla osuuksilla ovat Alankomaat (5,8 %), Belgia (7,9 %) ja Britannia (8,2 %). Energiauutisten mukaan EU:n jäsenmaiden vuoden 2020 uusiutuvan energian tavoitteissa oli otettu huomioon kunkin maan lähtötaso, uusiutuvan energian potentiaali sekä taloudellinen suorituskyky.

Kun kyseessä on 2015 vuoden tilastot ja vuosi 2017 on saatu jo reippaasti käyntiin, on syytä olla toiveikas tulosten parantumisesta tästä eteenpäin. Uusiutuvaa energiaa on tarjolla runsaasti, eri vaihtoehtoja ja helposti muutaman klikkauksen päässä. Kuluttajan kannalta huomioitavaa on, että satsaus puhtaampaan huomiseen on mahdollista tehdä myös edullisesti. Tulevaisuuden tilastot näyttävät, saammeko näissä kisoissa Ruotsin kiinni vai tyydymmekö kirimään edes hieman välimatkaa. Kahden ensimmäisen kiriessä, tärkeintä on kuitenkin saada kaikki EU:n jäsenvaltiot talkoisiin mukaan.

Lähde: Energiauutiset

 

Eeva Salminen

eeva.salminen@energia247.fi