Kohdista kesäpäivän energia nauttimiseen

Kesä tuli viimein Suomeen. Vaikka Lapissa on huhujen mukaan avattu vielä laskettelurinteitä, on suurimmassa osassa maata nyt lämmin. Sään kanssa nöyriksi oppineina, osaamme nauttia vienostakin lämpimästä kesätuulesta, vaikka helleasteita ei vielä tavoiteltaisikaan. Onhan tätä nyt odotettu! Tärkeimmät festari-ja kesäteatteriliput on varattu heti loppiaisen jälkeen, ensimmäiset grillit kaivettu esiin nurmikon pilkottaessa lumen alta,  ja kesävaatteet on tilattu maaliskuussa postiluukusta löytyneistä vaatekatalogeista. Vaikka nautimme neljästä vuodenajastamme, on tuleva kesä aina mielessä.

Hellepäivistäkin uskallamme unelmoida: ostamme apteekista ennakkoon SPF 50-kertoimen aurinkorasvaa ja tyhjennämme markettien hyllyt puhallettavista uima-altaista sekä piknik-alustoista. Kun lämpömittari näyttää yli 20+ astetta, on koko kansa vaihtanut kesäisiin shortseihin, hameisiin, pikee-paitoihin ja sandaaleihin. Ja näin kuuluu ollakin, sillä kesästä on nautittava silloin kun sitä on tarjolla.

Ilmatieteenlaitos on pitänyt tilastoa keskimääräisistä hellepäivistä Suomessa. Jos statistiikkaan on luottamista, kesän 2017 pitäisi olla nyt varsin lämmin, sillä tilastot ovat meille nyt suotuisia. Koko maan hellepäiviä vuodesta 1960 alkaen on ollut n. 30-40 kpl tietämillä. Viime kesä oli keskimääräinen 35 hellepäivällään, mutta 2015 saatiin nauttia vaivaisesta 19 takuulämpimästä päivästä. Yli 40:n, 50:n ja jopa yli 60:n hellepäivän rajapyykit on ylitetty niin monena vuonna,  että lämmön olisi syytä sulattaa kunnolla vieläkin hyisestä toukokuusta kananlihalla olleet suomalaiset. Tähän väliin myönnetääköön, että vuosina 2013 ja 2014, saimme nauttia peräkkäisinä kesinä yli 50 hellepäivästä, mutta niistä nyt on jo aikaa.

Lopputuloksena todettakoon, että kesä on Goretexin, heijastinliivien, liukastumisesteiden, routavaurioiden ja hiekoitussepelin maassa poikkeuksellista aikaa. Saamme nauttia valosta ja lämmöstä nyt luvan kanssa. Onko tänään jotain kotityötä, jonka voisit jättää odottamaan sateista tai edes hiukan kylmempää päivää?  Unohda parhailla kesäkeleillä kaappien siivoukset tai lasten pieneksi menneiden vaatteiden lajittelu. Etsi oma paikkasi aurinkoenergian alta: syö lounas ulkona, lue hyvää kirjaa, grillaa, nauti raparperipiirakkaa tai pistä silmät hetkeksi kiinni. Me olemme odottaneet kesää, mutta yhtä lailla kesä on odottanut meitä.

Jos raparperipiirakka kuulosti ensi alkuun hyvältä tavalta nautiskella sesongista, klikkaa tästä takuuherkulliseen reseptiin. Hämeenkyrön Maisemakahvilan legendaarisen reseptin tarjoaa Kotiliesi.

 

Eeva Salminen

eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

Helletilastot – Ilmatieteenlaitos

Maisemakahvilan raparperipiirakka