Muuttokisan satoa

 

Viikon päästä on jälleen kuunvaihde. Tämä tarkoittaa sitä, että moni on uuden alun ja uuden kodin edessä. Sitä ennen on kuitenkin hoidettava yksi eniten päämäärätietoisuutta vaativista tehtävistä eli muutto. Ensikertalainen saattaisi olettaa, että toimenpide on hyvinkin yksinkertainen: Siirretään tavarat (ja asukkaat) paikasta A paikkaan B. Ennen siirtämistä tavarat pakataan ja se siirtäminen – itse muutto – on loppujen lopuksi vain logistiikkaa. Mikä voisi mennä pieleen?

Onko kukaan koskaan kuullut tilanteesta, jossa pakkaaminen ei olekaan ihan valmista muuttopäivän kynnyksellä? Jääkaappi on sulattamatta ja kukaan ei ole edes vilkaissut häkkivarastoon? Tai ollaan lähdetty liikenteeseen liian pienellä muuttoautolla tai muuttoporukalla. Sellaistakin on huhuiltu, että muuttoporukka on hoitanut homman, mutta nälkäiset talkoilijat ovat joutuneet itse lähtemään omin varoin pitsalle, kun tarjoilut ovat jääneet hoitamatta. Entä kuinka sujuvasti käyvät valojen ja pesukoneiden kytkemiset?

Muutossa on siis monta tekijää ja yksityiskohtaa. Parhaimmillaan, hyvällä valmistautumisella ja sujuvilla vinkeillä skenaario voi tosiaan olla tuo tavaroiden siirtäminen paikasta A paikkaan B. Energia247 kysyi kesällä muuttokilpailussaan, kuinka muutto hoidetaan kaikista energiatehokkaimmalla tavalla – eli hyvin? Saimme runsaasti vastauksia ja hyviä huomioita kokeneilta kodinvaihtajilta. Lupasimme myös, että esittelemme parhaat vinkit syksyn kynnyksellä. Alla siis erinomaisia poimintoja saamistamme vastauksista. Jos juuri sinä olet muuttamassa lähiaikoina, otahan vinkeistä vaari ja hoida muuttosi kuin ammattilainen.

 

Ennakoi ajoissa:

 • ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Pakkaamiseen ja tavaran karsimiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Itse muuttoon ja siivouksiin kannattaa ajoissa pyytää rohkeasti ja riittävästi apua, suku ja ystävät vain talkoisiin, riittävästi helppoa tarjottavaa, että väki jaksaa :), eikä emännällä mene liikaa aikaa tarjoilujen valmistamiseen. Valmiit pitsat on ihan ok :). Muuttoa helpottaa, jos voit ostaa edellisiltä asukkailta esim. pesukoneet, lamppuja jne muuta itselle sopivaa ja mieluista.” – M.J
 • ”Myy esim. nettikirppareilla kaikki ylimääräinen tavara mitä ei tarvitse.” -A.K
 • ”Pakkaa itsellesi matkalaukku, jonka vaatteilla ja tarvikkeilla selviätte pari viikkoa muuton jälkeen. Tämän jälkeen voi muita laatikoita purkaa rauhassa. Jos on aikaa niin siivoa ensin asunto mihin muutetaan ja muuta tavara pienissä osissa ja laita paikoilleen. Yritä säilyttää pöytien js hyllyjen osat yhdessä. Laita hyllyjen ja pöytien pienet metalliosat minigrip pussiin ja teippaa se kyseiseen huonekaluun.” – P.K
 • ”Varaa aikaa muuttoon, aloita ajoissa. Käy kaikki tavarat läpi, laittele mitä otat mukaasi ja mistä haluat luopua. Pakkaa tavarat ja merkitse mikä menee mihinkin huoneeseen uudessa kodissasi. Poistoon menevät tavarat voit myydä tai lahjoittaa. Muuttopäivänä riittävän iso auto käyttöön, että kaikki mahtuu kerralla kyytiin. Muuttoavulle järjestä riittävästi ruokaa ja juomaa. Purkaessa kuormaa uuteen kotiin merkitse mikä on mikäkin huone niin tavarat kulkeutuvat suoraan oikeaan paikkaan.” – M.M
 • ”Järjestelmällinen pakkaaminen helpottaa muuttamista. Laatikoihin kannattaa merkitä huone, jonne ne viedään.” – S
 • ”Tee lista kaikista pienistäkin asioista mitä tulee mieleesi muuttoon liittyen. Pyyhi yli sitä mukaa kun olet asian hoitanut tai tee korjausmerkintä jos joudut muuttamaan suunnitelmaasi. Hanki laatikot ajoissa ja karsi ennen pakkausta pois heitettävät ja kierrätykseen menevät tavarat. Pakkaa vain ne joita tarvitset jatkossakin. Tee muuttoilmoitus, sähkösopimukset, netti-ilmoitukset yms. riittävän aikaisin ettei tule lisäkuluja. Muista huolellinen loppusiivous ettei tule lisälaskua perässä.”  – M.L

 

Tykötarpeista

 • ”Markettien kestokassit. Helpot kantaa.” – P.M
 • ”Tukevat muuttolaatikot, banaanilaatikot kannattaa unohtaa ja panostaa kunnon laatikoihin!” – K.S
 • ”Mukit, juoma- ja viinilasit pysyvät muutossa ehjinä kun pakkaat ne sukkiin! Myös parittomat sukat sopivat tähän tehtävään vallan mainiosti eivätkä pienet reiätkään haittaa. Hienoimpien lasien päälle pukea vaikka puuvillasukan ja pörrösukan, eivät taatusti mene rikki.” -J.K
 • ”Lasiesineitten pakkaus on aina oma ohjelma. Monet muutot auttaneena ja itse muuttaneena; aikakauslehdet avuksi. Älä revi sivuja, vaan laita esim lautaset suoraan sivujen väliin. Paljon sotkuja vähemmän! Myös pakkauskelmu on ihan mainio. Ota laatikot ulos lipastosta ja kelmutta ne. Tavarat pysyvät samoissa paikoissa eikä tarvi kaikkea eriksen pakata.” – T
 • ”A. Aloita tarpeeksi ajoissa, sillä joka kerta huomaat, että aika loppuu kesken (4 muuttoa 4 vuoden aikana).
  • B. Luovu turhasta – jos et ole jotakin tavaraa 2 vuoteen tarvinnut, et tule tarvitsemaan sitä jatkossakaan.
  • C. Heitä kaikki rikkinäiset ja kauhtuneet pois, en tule niitä tarvitsemaan jatkossa jos et ole tarvinnut niitä nytkään.
  • D. Kierrätä, myy kirpputoreilla, vie vaatekeräykseen yms. niin paljon kuin mahdollista sellaista, jota et itse tarvitse. Kysäise myös kavereilta, tarvitsevatko.
  • E. Hamstraa tarpeeksi laatikoita ja muuttotavaroita – muista myös teipit, nauhat, langat ja eritoten suojaus, esim. elmukelmu on hyvää pöytien, kaappien yms. suojaukseen.
  • F. Sijauspatja on hyvä vetää rullalle ja rullata esim. lakanan sisään ja kiinnittää langalla rullalle. Suojaa sen hyvin, ja lakanan voi aina pestä.
  • G. Jos käytät ruskeaa pakkausteippiä, ota huomion se, että siitä saattaa jäädä jäljet. Suosittelen siis kirkasta teippiä, sillä sitäkin löytyy.” – K.T

 

Resursseista:

 • ”Riittavasti ihmisia niin menee nopeasti ketaan kuormittamatta liikaa.” – J.L
 • ”Sujuvaan muuttoon tarvitaan reipasta porukkaa, joilta ei lopu energia ja voimat kesken! Riskejä miehiä niin johan homma sujuu ja porukalla sitten vaan kunnon eväät.” – M.L
 • ”Muuttopäivänä on vaikeaa saada ihmisiä paikalle, varsinkin ajoissa. Mutta kun muutto aloitetaan yhteisellä luxusbrunssilla, kaikki tulevat ajoissa maittavalle aamupalalle ja sitten jaksetaan kantaa tavaroita koko päivä ilman että kaikille tulee vuorotellen nälkä.” – M.S
 •  ”Sujuvaan muuttoon tarvitaan lapsenvahteja, jotka vievät perheen energisimmät ja vauhdikkaimmat vaikka leikkipuistoon.” – M.K
 • ”Muuttoporukan pitää olla hyvä ja oikeasti halukkaita auttamaan. Muuttaminen onnistuu helpommin pienellä porukalla kuin isolla jossa puolet eivät haluaisi edes auttaa. ” -V.K
 • ” Taitava ’pomo’ lastauspuolelle. Hyvin pakattuun autoon /peräkärryyn mahtuu paljon tavaraa ja näin ei tule turhia, ylimääräisiä ajoja.” -R

 

Ulkoista koko homma:

 • ”Vuokraa muuttolaatikot, muuttoauto ja muuttomiehet. Rahaa menee, mutta hermot säästyy!” – M.L
 • ”Ottaa yhteyttä muuttofirmaan joka tuo laatikoita kotiin .Niihin on hyvä pakata rauhassa tavaroita jonka jälkeen muuttofirma vie laatikot sekä huonekalut uuteen kotiin jossa voi rauhassa purkaa laatikkojen tavarat paikoilleen.” – M.H

Energia247:n muut:

 • Katso kootut muuttovinkkimme täältä.
 • Muista uusi edullinen muuttosopimus, niin rahaa ja enemmän elämiseen uudessa kodissasi. Itsellesi sopivan sopimuksen löydät tästä linkistä.

 

eeva.salminen@energia247.fi