Syksy saapuu – aika säästää energiankulutuksessa

Syksyn tullessa ja ilmojen viiletessä lämmityskulut joutuvat syyniin. Kotona vietetään päivien hämärtyessä enemmän aikaa, joten myös valaistukseen ja sähkölaitteiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Ole tietoinen kotinne sähkönkulutuksesta

Jos tavoitteena on säästö, on hyvä olla tietoinen lähtökohdista. Sähkölaskuun ja kulutuksen määrään kannattaa perehtyä, jotta niitä voi vertailla edullisimpiin tapoihin. Monesta tavaratalosta löytyvillä yksinkertaisilla sähkönkulutusmittareilla voi testata eri laitteiden kulutusmääriä ja saada kiinni kodin sähkösyöpöt. Kokonaisvaltaisesta kulutuksesta kiinnostunut kuluttaja voi myös hankkia koko kodin sähkönkulutusta mittaavan laitteen. Tällöin energiankulutuksen näkee reaaliajassa, ja voi tehdä huomioita luvuista vaikkapa sähkökiukaan päälle napsautuksen jälkeen.

 

Kohdista huomio lämmitysmuotoon

Yksi kotitalouksien keskeisimpiä menoja ovat lämmityskulut. Ei olekaan ihme, että ilma-ja maalämpöpumppuja tai aurinkopaneeleja markkinoidaan nimenomaan vuotuisten säästöjen kautta. Mikäli kodissa on ilmalämpöpumppu, on hyvä perehtyä huolella pumpun oikeaoppiseen käyttöön ja huoltotarpeisiin. Kalleinta energiankulutus on silloin, kun ilmalämpöpumppu ja patterit paahtavat samaan aikaan kuumina. Myös liian lämpimäksi lämmitetty asunto ja tämän myötä mahdollinen ikkunoiden kautta tarvittava jäähdytys vievät paljon energiaa ja tuovat tämän myötä lisäkuluja.

Puulla lämmittäminen ja etenkin ennakoiva varaavan takan/uunin käyttö auttaa lämpöä pysymään tasaisena koko talossa kylmänäkin yönä.

Patterilämmityksessä on hyvä kiinnittää huomiota pattereiden sijaintiin. Sohva ja verhot eivät saisi olla patterin välittömässä läheisyydessä, jotta lämpö pääsee kiertämään paremmin. Jos sohvan takaosa tuntuu lämpimältä tai kuumalta, on sohva liian lähellä patteria.

Tilat, joissa ei oleskella säännöllisesti, pärjäävät matalimmissakin lämpötiloissa. Esimerkiksi varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

 

Ikkunat

Ikkunoiden tai ovien kautta tuntuva veto on hälytysmerkki energian karkaamisesta. Laadukas ikkuna-tai ovitiiviste kestää yli kymmenenkin vuotta, kun heikompilaatuiset saattavat olla tiensä päässä jo parin vuoden jälkeen. Kiinnityspinnan tulee olla kiinni koko matkalta, sillä lämpö karkaa herkästi pienistäkin aukoista. Hyvä paksuus tiivisteelle on muutama millimetri paksumpi koko kuin tiivistettävä rako.

 

Vältä saunan ja valaistuksen ”tyhjäkäyntiä”

Valoa tarvitaan vain siinä huoneessa missä oleskellaan. Sammuta valot lähtiessäsi ja ajasta koriste -ja kausivalot ilahduttamaan sisustusta vain hämäriksi illoiksi ja aamuiksi. Energiatehokas led-tai energiansäästölamppu kestää pidemmän aikaa ja tuo säästöä lompakolle.

Saunaa ei kannata pistää lämpenemään ennen kuin saunojat ovat valmiita. Nautiskele löylyistä silloin kun sauna on lämmin ja sammuta kiuas, kun sille ei ole enää tarvetta.

 

Mummolta saadut villasukat käyttöön

Jos haluaa tarjeta kotonaan shortseissa ympäri vuoden, vaatii tavoite paljon lämmitykseltäkin. Jos hieman matalammat lämpötilat riittävät, on mukava astella villasukissa ja vaatteissa joilla tarkenee hyvin n. 20 asteen huonelämpötilassakin. Makuuhuoneessa unikin tulee paremmin raikkaassa ilmassa. Unen kannalta ihanteellisimmaksi lämpötilaksi on todettu 18 astetta.

 
eeva.salminen@energia247.fi

 

Lähteet:

motiva.fi

mtv.fi