Valovirtaa

 

Marraskuu, mutta ei ihan vielä joulusesonki. Siellä täällä kuitenkin näkee jo – jos ei ihan jouluvaloja – niin ainakin hämärään sopivia kausivalaistuksia. Kahviloiden ikkunoista pilkottavat kynttilät on helppo huomata. Heijastimia käyttävä jalankulkija suorastaan loistaa autonvaloissa, vaikka on keskipäivä. Hetkeksi pilvien takaa kurkkaava aurinko tuntuu lähes sokaisevalta. Aurinkolasit ovat tietenkin auton hanskalokerossa tai muualla tallessa odottamassa aikaa parempaa. On marraskuu ja hämärämpää, päivä päivältä.

Valo vaikuttaa meihin monella tavalla. Yksi tunnetuimmista hormoneista, melatoniini välittyy tai ei välity riippuen siitä onko valoa tarjolla. Kirkas kesäpäivä ja valoisat yöt pitävät vähentävät elimistön luonnollisen melatoniinin saantia, kun taas hämärä aika käynnistää tuotannon. Hormonilla on ennen kaikkea nukahtamista helpottava vaikutus sekä kyky rytmittää elimistön uni-valverytmiä.

Kun hämäränä vuodenaikana luonnollinen valonsaanti on vähäistä, tarvitsee keho huomiota, jotta unirytmi ei häiriinny. Lisävaloa tarvitaan etenkin aamuun, jotta sisäinen kello pysyy tahdissa ja ihminen tuntee olonsa virkeäksi yöunien jälkeen. Mikäli päivä ei ala kirkkaan päivänpaisteen saattamana, voi kaamosajasta kärsivä sijoittaa sarastus – tai kirkasvalolamppuun. Sarastusvalo asetetaan tuomaan makuuhuoneeseen valoa hiljalleen n. puoli tuntia ennen tarkoitettua heräämisaikaa.  Kirkasvaloa opastetaan käyttämään aamuisin noin puoli tuntia kello 05.00 – ja kello 10.00 välillä, vähintään viitenä aamuna viikossa.

On myös jälleen hyvä aika kiinnittää huomio eri kaupungeissa tarjolla oleviin valotapahtumiin. Tampereen perinteiset Valoviikot tuovat kaupunkiin valoa ja tapahtumia 27.10.17 – 11.03.18 välisen ajan. Aikataulu on ajoitettu sopivaksi, jotta kaupunkilaiset ja kaupungissa vierailevat kävijät pääsevät Valoviikkojen turvin pimeän yli kevään puolelle. Lue tarkempi Valoviikkojen sisältö täältä.

Jyväskylän Valon Kaupunki – tapahtuma ajoitettiin jo aiempaan syksyyn: 28. – 30.09.17. Jos ohjelma ehti mennä tältä vuodelta sivu suun, seuraa Valon kaupungin sivustoja ensi vuoden tapahtumaa silmällä pitäen.

Suomen pääkaupunki Helsinki tarjoaa puolestaan valon juhlaa keskitetysti tammikuun alussa 06. – 10.01.18 Valofestivaali Lux Helsingin myötä. Klikkaa täältä tapahtuman sivustolle ja tutustu Lux Helsingissä esiteltäviin valoteoksiin jo ennakkoon täältä.

 

Lux Helsinki 2016 (c) Lauri Rotko

Ajankohtaisin valotapahtuma on tällä hetkellä Oulussa! Lumo-valofestivaali keskittyy ajankohdalle 17. – 19.11.17, mutta luvassa on ohjelmaa aina Itsenäisyyspäivään 06.12.17 saakka.

Jos inspiroidut valotapahtumien myötä sisustamaan myös omaa kotiasi kausivaloilla, suosi ajastimella varustettuja led-sarjoja, niin säästät energiaa ja voit asettaa lamput syttymään sopivasti hämärimpään aikaan. Kun useampi töpseli on varattu tuomaan virtaa valoihin ja muuhun kodin elektroniikkaan, on hyvä varmistaa että seinästä tuleva sähkö on mahdollisimman edullista ja ympäristöystävällistä. Joka kodin energiatarpeisiin löydät vaihtoehtoja sivuiltamme: www.energia247.fi/tuotteet.

 

Eeva.salminen@energia247.fi

 

 

Lähteet:

Anna.fi – verkkosivusto: https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/tata-kaamos-aiheuttaa-elimistollesi-juuri-5-merkittavaa-muutosta

Yle.fi – verkkosivusto: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/25/tiesitko-taman-melatoniinista

Tampereen Valoviikot – verkkosivusto: http://valoviikot.fi/

Jyväskylä Valon kaupunki – verkkosivusto: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/

Lux Helsinki – verkkosivusto: http://www.luxhelsinki.fi/index.html

Lumo Light Festival Oulu – verkkosivusto: https://www.ouka.fi/lumo