Vihreää energiaa itämään

Jos haluat saada lautasellesi ravinteita ja makua itsekasvatetuista yrteistä, chileistä, salaateista ja tomaateista kesällä, on hommiin ryhdyttävä keväällä. Tiettyjen kasvien kanssa jo nyt, vaikka pakkanen vielä paukkuu kovimmillaan. Lue alta keskeisimmät vinkit puutarhavuoden ensimmäisiin vaiheisiin.

Mitä haluat kasvattaa ja mihin käyttöön?

Lisämaustetta ruokiin? Komea salaattirivi kasvimaalle? Tomaatteja parvekkeelle? Vietä aikaa alan myymälässä-tai nettikaupassa, perehdy valikoimaan ja valitse juuri sinun tarpeisiisi sopivat siemenet. Alta löydät kylvöaikataulun eri lajeille:

Helmikuu (esikasvatus)

 • chili (tammi)
 • munakoiso
 • latva-artisokka (tammi)
 • juuriselleri
 • kuukausi- ja puutarhamansikat
 • jättisipuli

Maaliskuu (esikasvatus)

 • kasvihuonetomaatti
 • ananaskirsikka eli karviaiskoiso
 • paprika (helmi)
 • purjo
 • kiinansipuli

Huhtikuu (esikasvatus / suorakylvö )

 • avomaantomaatti
 • meloni
 • kasvihuonekurkku
 • keräsalaatti
 • pinaatti (lamo)
 • kaalit
 • salaattifenkoli
 • parsaherne (sk)

Toukokuu (esikasvatus / suorakylvö)

 • avomaankurkku
 • kurpitsat
 • pinaatti (tavallinen)
 • salkopapu
 • ruusupapu
 • herneet (sk)
 • sokerimaissi

 

Chilin esikasvatuksen voi aloittaa jo tammi-helmikuussa

Siemenet itämään

Kylvöön soveltuvat monenlaiset, kotoa löytyvät astiat. Esimerkiksi pestyt jogurttipurkit, foliorasiat, tai maitopurkit käyvät hyvin, kunhan niissä on reikä pohjassa. Siementen idätystä varten on olemassa kylvömultia, jotka on valmistettu vaaleasta turpeesta. Esimerkiksi kukkamullassa käytetetään usein tummaa turvetta, joka saattaa sisältää taimille vahingollisia taudinaiheuttajia.

Kylvä siemenet kosteaan multaan, taimiväli huomiiden. Pienet siemenet voi sekoittaa puhtaaseen hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Tiheä kylvös voi altistaa taimen sienitaudeille. Suuret siemenet ja nopeasti itävät voi kylvää suoraan ruukkuun, 2-3 siementä kuhunkin. Suuret siemenet ovat yleensä paksukuorisia, joten haalessa vedessä yön yli liottaminen helpottaa itämistä.

 

Niinkuin arvata saattaa, useimmat kasvien alut viihtyvät parhaiten lämpimässä, joten kylvölaatikko kannattaa sijoittaa esimerkiksi lattialämmityksen päälle. Tarkista kylvölämpötila kuitenkin siemenpussista, josta saat itämisen onnistumiseen parhaat ohjeet. Mullan alla itävät siemenet eivät tarvitse valoa, mutta siirtyvät mielellään valokylpyyn heti taimivaiheessa. Halutessasi voit taata optimoidun valomäärän sähköisten taimivalaisimien avulla.

Peitä kylvöastiat läpinäkyvällä muovilla. Muovi auttaa tasaisen kosteuden säilymisessä, joka on välttämätöntä itämiselle. Muista rei´ittää muovi hapensaantia varten ja pidä kylvös sopivan kosteana. Haalea vesi ja ruiskupullo ovat tarpeeksi lempeitä siemenille sekä taimenaluille. Muista kirjoittaa kasvin nimi ja lajike ylös heti istutuksen jälkeen. Juuri itäneet taimet ovat yllättävän samannäköisiä, joten eri lajien kasvatustarpeita huomioiden on hyvä tietää mitä kasvaa ja missä purnukassa.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä on muistaa nauttia prosessista! Kasvukauden seuraaminen, omien käsien jäljen näkeminen sekä eri vaiheissa onnistuminen koukuttaa monet kotipuutarhurit projektiin heti uuden vuoden vaihdettua. Vaikka autonlasit odottaisivat raappaamista ja piha kolaamista, muistaa vihreiden ensitaimien myötä, että kevät tekee tuloaan tänäkin vuonna.

 

Lähteet:

Kotipuutarha.fi

Yle.fi