Kesäenergiaa

Toukokuu otti varaslähdön kesään. Suomalaiset ehtivät juuri viedä lumikolan varastoon ja heittää kuivuneet kanervat kompostiin, kun vuoden odotetuin sesonki tassutteli jo paljain, ruohonvihrein varpain etuovelle. Jos kelit jatkuvat samanlaisina, kesä viipyy luonamme pitkään ja hänen seurastaan on syytä nauttia. Kesän lieveilmiönä on tosin pienimuotoinen keuliminen.

Olemme kesämme suhteen nöyriä ja lähes tuskaisen tietoisia sen katoamisesta yhtä nopeasti kuin se tulikin. Tästä syystä pyrimme ottamaan aurinkoa, samalla kun grillaamme, nakutamme peipolle pesää, googletamme reseptiä mansikka-manchegosalaattiin, viljelemme trendikkäästi chilejä, nautimme lounastauot ulkona, nukumme takapihalla teltassa hyttyssyötteinä, riisumme kengät ja sukat aina laiturin nähdessämme ja ostamme tötteröpallot joka pitäjän torikioskilta – kesän kunniaksi. Riskinä on niin vuodenajan, ympäristön, kuin kesänviettäjänkin loppuun palaminen. Voisiko kesästä oppia nauttimaan niin omaa, muiden kuin ympäristönkin energiaa säästäen? Lue Energia247:n vinkit ja pistä itsellesi sopivat kohdat korvan taakse:

 

  1. Säästä aika olennaisesta nauttimiseen

Kesä on tapahtumia täynnä. On kesähäitä, rippijuhlia, koko naapuruston grillimakkarailtoja, firman kesätapahtumia, festareita, kutsuja sukulaisten luo sekä itseään luo kutsuvia sukulaisia. Jos et suojele kalenteriasi, huomaat viettäväsi kesän kauneimmat päivät jonkun muun suunnittelemina. Ota eteesi tyhjä sivu ja kynä käteen. Mieti sitten, mitä sinä haluat kesääsi kuuluvan? Poimintaretki mansikkatilalle, ajelu lapsuuden kesänviettopaikassa, SE kirja, joka on odottanut huomiotasi jo liian kauan, pyöräily lähijärven ympäri, riippukeinussa tai laiturilla makoilua ja lupa torkahtaa? Varaa omille, tärkeille asioille tilaa ja huomaat suhtautuvasi puolison kaukaisen sukulaisen luona vierailuunkin lempeämmin.

 

  1. Säästä kesän ruokakuluissa

Olemme saaneet lukea kauden trendikkäimmistä grilliresepteistä jo maaliskuussa. Kuka enää tyytyy paistamaan jauhomakkaraa ja kassleria uusien perunoiden seuraksi, kun on mahdollisuus sekoitella oma marinadi possunposkille, tehdä vegetaristivieraille korealainen kasvishöystö ja loihtia raakajuustokakku? Jos kimchi, sesamöljy ja agavesiirappi ei kuulu jääkaappisi sisältöön arkenakaan, pyri välttämään kymmenien kalliiden mausteiden ja kastikkeiden ostoa vain yhtä ruokalajia varten. Mikäli innostut kokeilemaan uusia makuja, googleta jäljelle jääneelle ainesosalle uusia reseptejä, niin kymmenen euron erikoisöljy maksaa itsensä takaisin. Muista myös hyödyntää jäljelle jääneet grilliherkut. Lihat voi vaikka suikaloida tortillan väliin ja ylimääräiset grillimakkarat palvelevat seuraavan päivän pyttipannussa.

 

  1. Säästä kehoa

Jätä ylikypsäksi mureuttaminen keittiön puolelle. Kehomme nauttii auringosta, lisääntyneestä valon määrästä ja iholla muodostuvasta D-vitamiinista, mutta tuntikausien käryttäminen kuivattaa elimistöä ja vaurioittaa ihoa. Muista juoda vettä ja nauttia myös suoloja, joita poistuu nopeasti hikoilun myötä. Kun kotimaiset marjat ja vihannekset kypsyvät, on aika tarjota kropalle mehukas vitamiinishotti ja nauttia sen myötä ansaitusta virkistyneestä olosta. Kokeile myös tuoreita villiyrttejä: esimerkiksi alkukesän nokkonen on vielä kohtuullisen lempeä poimittava ja tuo virtaa lautaselle vaikkapa lettujen muodossa.

 

  1. Säästä omaa energiaa

Käsi ylös: kenen to do-listalla ei ole mm. mattojen pesua, pihakalusteiden huoltoa, puutarhatöitä, rakennustöitä, remontointia, ulkopintojen maalausta, tavaroiden viemistä kirpputorille tai maratonille harjoittelua? Kesän työleiri tuntuu kulminoituvan erityisesti mökeille, jossa pieni hetki rentoutua myönnetään vasta ruohonleikkuun, ruuanlaiton ja saunankuurauksen jälkeen. Voisiko kasvimaan, jota kukaan ei jaksa hoitaa pienentää vaikkapa puoleen tai päättää käyttää vaikkapa kaksi tehokasta päivää hommiin ja loput nautiskeluun? Mökkivieraatkin suhtautuvat talkoisiin suopeasti, kun ison porukan urakalle annetaan mittaa max. tunti, jonka jälkeen päästään kahville. Mieti mistä virkistäydyt? Jos olet sinnitellyt koko talven lyhyillä unilla, anna itsellesi nukkua aamulla pitkään. Vie itsesi kesäteatteriin ja rauhalliselle iltauinnille saunan jälkeen.

 

  1. Säästä luontoa

Kaikkihan sen jo tietävät, että matonpesu laiturilla rehevöittää järveä. Vesistön suojelemisen lisäksi ympäristöystävällisiä tekoja ovat moottoriveneen pärinän vaihtaminen airojen liplatukseen, työmatkan kulkeminen polkien tai kävellen, kimppakyytien suosiminen, aurinkopaneelit mökin katolle, reissujen keskittäminen kotimaahan tai muihin kohteisiin, joihin ei tarvitse pitkiä lentoja ja yksittäispakattujen tuotteiden välttäminen. Valitse kesän herkkuja paikallisilta tuottajilta. Pakkaa piknikkoriin muovisten aterimien sijaan kunnon haarukat ja veitset, jotka voi tiskata kotona ja haasta nuoriso lautapeliin, jos he suostuvat sulkemaan hetkeksi älylaitteensa.

 

Nauti alkaneesta kesästä akkujasi ladaten!

 

Toivoo Energia247 – edullinen ja 100 % uusiutuvaa virtaa tarjoava sähköyhtiösi.

www.energia247.fi