”Ilmeeni, kun blogissa halutaan keskustella sähkölaskuni sisällöstä.”

Sinulla olisi varmasti paljon mielenkiintoisempaakin tekemistä, kuten pyykin lajittelu, käynnistää puhelimessa jonkun sovelluksen päivitys tai varata aika hammaslääkärille. Mutta jos sinulla on pieni hetki, jutellaan lyhyesti sähkölaskustasi, ihan näin maanantain piristykseksi.

Osaatko sanoa, missä viimeisin sähkölaskusi on? Se on mahdollisesti mapissasi odottamassa, että näpyttelet maksun kuntoon verkkopankissasi. Tai ehkäpä se on viime viikon postien seassa: siinä pinossa papereita, josta on on sortattu pois jätepaperi, tiedät pinon sisältävän jotain mihin sinun pitää reagoida, muttet vielä jaksa katsoa sitä. Tai se on jo maksettu. Tai olette jakaneet kiinteät kulut taloudessasi, eikä sinun vastuullesi kuulu sähkölaskun ajatteleminenkaan. Tai se on sähköpostissasi, merkattuna ”unread”-väkäsellä, että muistat myöhemmin avata tiedoston.

Hyvä, nyt olemme hetken miettineet laskua, missä se on ja missä sen ehkä täytyisi olla. Seuraava kysymys: mitä sähkölaskussasi lukee? Päivän selvää on, että siinä on nimesi, mutta yleensä katseesi eksyy ehkä suoraan maksutietoihin: viitenumero, pankin tilinumero, summa ja eräpäivä. Saatat laittaa summan autopilottimaisesti maksuun ja olet tyytyväinen siitä, että vaiva tuli suoritettua. Jos tämä kuulostaa tutulta, suosittelemme että painat stoppia ja kelaat prosessissa takaisinpäin. Avaa nyt sähkölaskusi ajatuksella ja katso sitä uusin silmin ja suurennuslasin kanssa. Yksi arvokkaimmista sähkölaskun tiedoista on kulutuksen määrä. Kuinka paljon sähköä taloutesi kuluttaa? Hyvä, nyt tiedät toisen niistä oleellisimmista kohdista, johon voit laskussasi vaikuttaa. Seuraavaksi tärkein osuus on, kuinka paljon maksat kulutuksestasi. Euromääräinen summa löytyi, hienoa! Olet tiedostava kuluttaja, jolla on kaikki arvokas tieto käsissään: oma sähkönkulutus ja tieto kuinka paljon siitä maksaa.

Mitä tällä tiedolla sitten tekee? Tekisikö numeroista Facebook-postauksen, kirjoittaisiko ne päiväkirjaan vai yllättäisikö seuraavan kerran sähkönmyynti-ständillä seisovan feissarin, kertomalla eksaktit tiedot hänen kysymyksiinsä: Paljonko maksat sähköstäsi?

Parasta, mitä voit sähkölaskusi kertomalla tiedolla tehdä, on käyttää niitä sähkösopimuksesi kilpailuttamiseen. Vertaa lukuja rohkeasti kilpaileviin yrityksiin ja tee tarvittaessa muutos, niin käteesi jää enemmän euroja muuhun käytettäväksi. Kilpailuttamalla sähkösi voit siis vaikuttaa maksamaasi loppusummaan. Aiemmin mainitsimme, että myös sähkönkulutuksesi on arvo, joka on sinusta riippuvaista. Muistatko sammuttaa valot huoneista, missä niitä ei tarvita? Raksuttaako sähkökiuas monta tuntia viikossa tyhjillään, odottamassa lempisarjan äärelle jämähtäneitä saunojia? Pyörittääkö pyykinkuivaaja yksittäistä vaatekappaletta tai lakanaa, jonka olisi voinut kuivattaa edullisemmin ripustamalla sen kuivumaan? Voit säästää energiaa ja pienentää samalla sähkölaskuasi monin eri tavoin – muista haastaa koko perhe mukaan!

Lopuksi huomio: Sähkönkilpailutuksella saattaa olla vaivalloinen tai aikaa vievä maine, mutta haluamme kumota vanhan uskomuksen. Riittää siis kun tiedät kulutuksesi ja tiedon siitä, kuinka paljon nyt maksat sähköstäsi, jotta pääset vertailemaan erilaisia tarjouksia. Mikäli tästä huolimattakaan et jaksa perehtyä sähkösi kilpailuttamiseen, on varmasti edullinen vaihtoehto aina hyvä idea. 100 % edullista ja 100 % vihreästä energiasta koostuvaa sähköä löydät meiltä. Etsi oma vaihtoehtosi sivuiltamme niin on sekin homma taas takanpäin: www.energia247.fi/tuotteet.

Lämmin kiitos, mikäli ehdit lukea tekstin tänne loppuun asti! Jos koet orastavaa kiinnostusta sähkölaskusi sisältöä kohtaan, oli ajallinen panostus ehdottomasti sen arvoista.

Terveisin Energia247

www.energia247.fi