Uuden kodin avaimet taskussa, mikä voisi mennä vikaan?

Aika moni suomalainen asuu kuulemma jo nuorella ikää kodissa, jossa tulee ottamaan eläkepäivätkin vastaan. Näin voi päätellä ainakin siitä, kuinka moni ilmoittaa muuttoviikonlopun jälkeen, että ”en sitten muuta enää koskaan.” Työn määrä pakkaamisesta aina muuttolaatikoiden palauttamiseen viekin paljon aikaa, puhumattakaan fyysisestä osuudesta, johon kuuluu usein epäergonomiset kannettavat. Vaikka urakan palkintona on asuminen uudessa, ehkä jo kauemminkin haaveillussa uudessa kodissa, tuntuu prosessi herättävän epätoivoa. Onkin hyvä aika kyseenalaistaa muuttojen epäkohdat. Voisiko muutto olla mukavaa, pahimpia epäkohtia välttelemällä? Listasimme oleellisimpia. Ethän sorru näihin?

Pakkaamisen laiminlyönti

”Ääh, tässä mitään vuokrattavia laatikoita hommata. Eiköhän kaupoista saa sitten lähempänä parit banaanilaatikot.” Kestävissä, tilavissa ja pinottavissa muuttolaatikoissa on puolensa. Kaupoista / tuttavilta ei välttämättä saa haalittua tarpeeksi laatikoita. Jos hamstraaminen onnistuu, ovat laatikot yleensä eri kokoisia, saattavat hajota kannettaessa, eivätkä läheskään aina tule kädensijoilla varustettuna. Pakkaaminen kannattaa myös aloittaa ajoissa. Muuttopäivälle ei kannata jättää mitään muuta pakattavaa, kuin henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet. Kukaan talkooporukasta ei halua olla se, joka tyhjentää kanssasi vielä yömyöhällä häkkivaraston sisältöä Ikea-kasseihin. Eli kunnon pakkausmateriaalit ja itse pakkaaminen hyvissä ajoin kuntoon ennen muuttopäivää.

Merkkaamisen laiminlyönti

”Laitetaanpa nämä hyllyn ruuvit yhteen pussiin niin löytyy sitten kun tarvitsee koota. Kyllä minä tunnistan sitten nuo kulmaraudat, ei tarvitse kirjoittaa mitään.” Siinä vaiheessa kun haluaisit epätoivoisesti koota itsellesi sängyn kokoon ja löydät laatikon pohjalta 12 epämääräistä ruuvipussia, saatat toivoa että jossain niistä lukisi selvästi: ”Sängyn ruuvit.” Mielellään vielä sängyn osaan kiinni teipattuna. Omaa nimeämistä kaipaa myös kaikki mustiin jätesäkkeihin pakatut tekstiilit (”lakanoita vai talvitakkeja”, pengo ja ota selvää), lamput tarvikkeineen, kaikki laatikot (”keittiöön”, ”vessaan” jne.). Ensimmäisenä muuton jälkeisenä yönä toivoo myös, että pyyhe, vaihtovaatteet ja hammasharja löytyisivät helposti, joten pidä huolta, että tiedät tarkkaan mistä tällaiset löytyvät.

Yliarvioitu muuttoauto

”Vuokraisiko kuomuperäkärryn, vai pärjäisikö työpaikalta lainatulla pakettiautolla, olkoonkin että se on hieman nafti..”  Muutto on mukavinta, kun yhteen kuormaan mahtuu paljon tavaraa, ja helposti. Kuun vaihteessa näkee liikaa liikenteessä pakettiauton takaoven raosta törröttäviä huonekaluja, kun kaikki ei ole sittenkään mahtunut kyytiin.

Yliarvioitu hissi

”Jaaha, eihän se mahdukaan tänne, vaikka miten päin yrittää..” Hissiä ei saa vaihdettua isompaan millään konstilla, mutta voit pyrkiä ennakoimaan, että pyykinpesukoneelle ja muulle raskaalle tavaralle on tarpeeksi vahvoja kantajia. Kun kantajia odottaa seitsemän kerroksen valssi kulmasohvan kanssa, on hyvä että he ovat tästä (ja muuttoporukan saamista tarjoiluista) tietoisia hyvissä ajoin.

Yliarvioitu muuttoporukka

”Montakos meitä on tulossa..minä, Eki ja Laura ainakin. Mutta Eki ei sitten saa kantaa mitään painavia.” Edelliseen kohtaan viitaten, ennakoi, lahjo, houkuttele, lupaa vastapalveluksia ja ne erinomaiset eväät, jotta saat tarpeeksi monta käsiparia mukaan muuttoviikonloppuusi. Jos muuttoporukka jää liian pieneksi, saavat muutamat vähäisetkin kääntyä kannoillaan.

Valokatkaisijasta ei tapahdu mitään

Pimeän asunnon ja lämpimän jääkaapin luulisi olevan urbaani legenda, mutta silti sähkösopimukset unohtuvat muuttohässäköissä yllättävän monelta. Jos tiedät muuttavasi kahden kuukauden kuluttua, voit ilmoittaa siitä sähköyhtiöllesi jo nyt, eikä sinun tarvitse jättää sitä viime hetkelle muistettavaksi. Näin tämäkin asia on kunnossa, voit keskittyä muutossasi muuhun ja pääset nauttimaan uudesta kodistasi heti ensihetkistä alkaen.

Jos olet Energia247:n asiakas, voit ilmoittaa muutostasi asiakaspalveluumme: asiakaspalvelu@energia247.fi. Uutena asiakkaana voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen verkkosivujemme kautta, osoitteesta: www.energia247.fi/tuotteet. Kun valitset tilauslomakkeella kohdan ”muutto”, pääset valitsemaan kalenterista haluamasi aloituspäivän sopimukselle.