The World Happiness Report: Suomi on maailman onnellisin maa 2019

Saimme jälleen lukea Suomen sijoittautumisesta ykköstilalle YK:n vertailussa, missä selvitettiin mikä on onnellisin raportin 156 maasta. Tulokset eivät pohjaudu tähän hetkeen, tähän viikkoon tai edes tähän vuoteen, sillä tulokset pohjautuvat kolmen edellisen vuoden aikana tehtyihin tuloksiin. Näin ollen voidaan päätellä, että johtopäätökset eivät pohjaudu hätäisiin arvioihin tai mutu-tuntumaan kansalaisten onnellisuudesta.

Umpirehelliset ja vaatimattomat suomalaiset saattavat lähteä vähättelemään tulosta jo kansanluoteenkin vuoksi. ”Eihän me nyt niin onnellisia..”, ”Minkä perusteella muka?”, ”No jo pimeydestä ja rännästä tykkää” , ”Onkohan siellä sattunut jokin virhe?”, ”Ihan ookoo kai täällä, kun ei välitä eikä valita.”

Kriteereillä on kuitenkin selkeä painoarvo. Tutkimuksessa maat laitettiin järjestykseen Gallup-yhtiön ”World Poll” – kyselyn tulosten perusteella. Näissä ei kysytä mitä mieltä vastaaja on vallitsevasta kelistä, tai siitä kun naapurin pihlaja ulottuu rajan yli omalle puolelle. Kun teemoissa painotetaan bruttokansantuotetta, sosiaaliturvaa ja vapautta, on ilo olla edes kärkiviisikossa – saati sitten ensimmäisenä.  Vaikka tulokset saavat aikaan epäuskoisia, huvittuneita ja paheksuvia kommentteja, saamme silti esittää niitä ilman sensuuria, sillä sana on kansalaisten oikeudet turvatussa maassa vapaa.

Merkittävää vertailun tuloksissa on, että kaikki Pohjoismaat sijoittuvat kärkikymmenikköön. Väkisinkin tulee mieleen, voisiko luonnonläheisyyden, metsien ja vesistöjen vaikuttavan ihmisten hyvinvointiin ja olemiseen? Mikä osuus on sillä, että emme joudu kärvistelemään suurten luonnonkatastrofien, tulvien ja hurrikaanien pelossa, vaan vuodenaikamme ovat – lööppitason hellejaksoja ja huippupakkasia lukuun ottamatta –  melko tasaisia ympäri vuoden?

Aiemmin mainittu vapaus liittyy myös mahdollisuuteen nauttia luonnosta. Jokamiehenoikeudet antavat nimensä mukaisesti jokaiselle mahdollisuuden iloita vaikkapa auringonlaskusta kalliovaaralla, tuoreista mustikoista viilin päällä tai spontaanista dippauksesta metsästä löytyneeseen kirkasvetiseen lampeen. On siis syytä juoda suomalaisittain mitalikahvit hyvän tuloksen ansiosta ja nauttia hetkestä. Jonain kauniina päivänä onnellisuusbarometrien ykköstila saattaa valua toisaalle, pahimmassa skenaariossa tietysti kadehdittuun länsinaapuriin. Pidetään huolta siitä, että saamme purnata tuolloin tästäkin asiasta puhdasvetisen järven rannalla tai häikäisevän valkoisten hankien laduilla.