Mitä ihmeen vihreää energiaa?

”Saisiko olla vihreää, uusiutuvaa, ympäristöystävällistä, ekologista vai mahdollisesti fossiilivapaata sähköä?” Ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosia, mutta Kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin julkaisema raportti sai perustellusti monet kansalaiset tarkkailemaan kulutustaan entisestään. Saman suurennuslasin alle on päätynyt yritysten ympäristövastuullisuus, sekä markkinoille tarjottujen tuotteiden ympäristökuormittavuus. Lieveilmiöiltä ei varmasti ole voinut välttyä. Samalla kun tiedostava kuluttaja voi hyvittää lentomatkansa ja hampurilaisateriansa, voi pyrkiä varmistamaan mahdollisimman vähäisen ympäristövaikutuksen myös käyttämälleen energialle.

Mitä sieltä töpselistä sitten tulee milläkin sopimuksella? Ja onko vihreä energia ilmojen herrojen käsissä, ja tarjolla vain silloin kuin vesi virtaa turbiineissa tai aurinko paistaa paneeleihin? Onneksi asiakas voi luottaa sähkönsaantiin senkin jälkeen kun sopimus on tehty. Jos sähkönjakelijoiden fyysisessä verkossa ei ole vikaa esimerkiksi myrskyn tai kaivurin tekemän hutiosuman vuoksi, latautuu kännykkä ja käynnistyy sähkövatkain kelistä huolimatta. Mutta palataksemme asiaan, uusiutuva – ja samalla vihreäksikin markkinoitu – energia on peräisin uusiutuvasta luonnonvaroista, toisin kuin fossiiliset polttoaineet sekä uusiutumattomat energianlähteet. Kuuluisimpia uusiutumattomia luonnonvaroja ovat öljy, kivihiili, maakaasu ja turve. Uusiutuvia energianlähteitä ovat mm. vesivoima, tuulivoima, maalämpö sekä aurinkoenergia. Fossiilivapaalla energialla sen sijaan viitataan pääsääntöisesti ydinvoimalla tuotettuun sähköön.

Uusiutuvan energian etuja ovat nimensä mukaisesti niiden virtamuotojen käyttäminen, jotka muodostuvat luontaisesti uudelleen. Puhtaampi virtalähde säästää luontoa eikä aiheuta hiilidioksidipäästöjä, ellei keskusteluun oteta mukaan biomassan polttoa. Uusiutuvan energian käyttöä pyritään lisäämään nykyisestä Suomen energia-ja ilmastostrategian mukaisesti. Toistaiseksi maltillisesta kokonaiskäyttöasteesta huolimatta osa tutkijoista uskoo uusiutuvien energianlähteiden potentiaaliin tulevaisuudessa. Lappeenrannan yliopiston (LUT) juuri julkaisema tutkimus kuvaa, kuinka täysin uusiutuvaan energiaan perustuva maailmanlaajuinen sähköjärjestelmä voisi olla toteutettavissa vuoteen 2050 – ilman että yhteiskunnan rakenteet järkkyisivät.

On tärkeä muistaa, että kaikilla energiamuodoilla on vaikutuksensa ympäristöön, sillä huomio on ennen kaikkea tuotanto- ja käyttötavoissa. Älä siis tuhlaa vihreääkään energiaa, vaan tee huomioita arjestasi ja vähennä virran kulutusta siellä missä se on mahdollista. Säästäminen säästämisen vuoksi tekee tekemisestä helposti tiukkapipoista, sen takia onkin hyvä muistaa syy kohtuullisuuden taustalla. Innosta läheisesi mukaan ja tee ympäristön huomioivasta elämäntavasta arkipäivää. Opeta jälkikasvu sammuttamaan valoja ja pleikkareita perässään – sekä ennen kaikkea nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta.

Lähde Lappeenrannan yliopiston tekemään tutkimukseen:
https://www.lut.fi/opiskelu/opiskelu-lappeenrannassa/ilmiot/taysin-uusiutuva-energiajarjestelma