Energiatehokkaat kesäjuhlat

Vaikka ”energiatehokas” ja ”kesäjuhlat” on hieman tylsä yhdistelmä samaan lauseeseen, on aiheeseen hyvä kiinnittää huomiota. Herättävätkö rippi-, yo-, valmistujais- tai hääjuhlat sinussa järjestävänä osapuolena virtapiikin vai siirrytkö saman tein säästöliekille? Entä ympäristötietoisuus, voisiko juhlat järjestää kuormittamatta liikaa luontoa?

Suomessa kevään juhlahuipennus keskittyy viikon päähän lauantaille. Tässä kohtaa kevättä monet ovat jo ottaneet töistä vapaata, suunnittelemassa terassin maalausta, tehneet puutarhoille ennakkotilauksen kullankalliista ensimansikoista ja varmistaneet, että suvusta mahdollisesti löytyvät soittoniekat harjoittelevat juhliin bravuurinsa. Jos kuitenkin ehdit istahtaa hetkeksi (vaikka rätti kädessä), ota pieni tauko ja mieti juhlien syvintä olemusta. Onko tärkeintä, että talo on pihavaraston suksihyllyä myöden ojennuksessa ja juhlissa on trendikkäitä & tyylikkäitä tarjottavia vai juhlahetki itsessään?

Oli kyseessä sitten häät, rippi- tai valmistujaisjuhlat, on hyvin yleistä, että yksi järjestäjä (morsian tai valmistuvan nuoren äiti) ottaa vastuulleen n. 99 % suunnitelmista ja delegoi vain parille luottotutulle /pitopalvelulle, jos sitäkään. Mikäli juhlien järjestäminen on päävastuulliselle tekijälle suuri intohimo, johon jaksaa ja haluaa käyttää aikaa tunteja laskematta, käy organisointi mieleisestä harrastuksesta – eikä siinä mitään. Mikäli kuitenkin närästys, unettomat yöt, äreys, toivottomuus nousevat lineaarisesti juhlapäivän lähestyessä, ehtii vielä tekemään pienen korjausliikkeen. On ehdottomasti kaikkien etu, että myös juhlien järjestäjällä on virtaa nauttia päivästä sen koittaessa. Ohessa muutama huomio (jos et ehdi lukea, palaa asiaan parin vuoden päästä vaikka seuraavan lapsen juhlien lähestyessä).

  1. Delegoi, delegoi, delegoi.

Ok, sinulla on työlista ja valta sen sisältöön. Jos vain pystyt irrottamaan ranskalaisista viivoista selkeitä osioita muiden toteutettaviksi, työllistä muut perheenjäsenet mukaan. ”Tyhjennä eteinen urheiluvarusteista” on paljon helpompi pyyntö, kuin abstrakti ”hanki joku kiva pöytäliina keittiöön ja pirteitä lautasliinoja.”  Jälkimmäisessä rästissä ei voi onnistua kukaan muu kuin se, jonka pää tietää mitä  ”kiva” ja ”pirteä” tässä yhteydessä tarkoittaa. Mikäli budjetti sallii ammattilaissiivoojan tai pitopalvelun hyödyntämiseen, nyt jos koskaan on niiden paikka. Tietysti tässä kohtaa kevättä voi enää turvautua mahdollisiin peruutuspaikkoihin.

2. Vähennä

Mitkä ovat päivänsankarin ehdottomat toiveet? Jos juhlia ei tule ilman mansikkamarenkikakkua ja luomuteetä, panosta niihin. Samalla voi päättää jättää sittenkin olohuoneen tapetin sellaiseksi kuin se on ja freesata ilmettä vaikka uusilla sohvatyynyillä. Uusi japanilainen kivipuutarha jää varjoon, jos keli onkin tutun suomalainen. Perussiisti piha & kesäkukat riittää aina ja tietysti se, että vierailla on jokin paikka istua ulkona, mikäli aurinko osoittaakin suosiotaan.

3. Ympäristöystävällistä juhlintaa

Juhlia järjestäessä ei aina tule luonnon näkökulma huomioon. Pienet huomiot varmistavat kuitenkin, ettei sekajäte pursuile seuraavana päivänä eikä päivänsankarin lahja kuormita hankintaketjua kaukomaille asti.

– Normaali, pestävä astiasto on ympäristön kannalta vihreämpi valinta kuin kertakäyttöiset vaihtoehdot. Jos kuitenkin haluat välttää tiskivuoria kertakäyttöastioiden myötä, suosi kierrätettäviä tuotteita.

– Katso vaatekaappiin ennen kuin ostat uutta. Tuore ylioppilas tai hääpari haluaa usein pukeutua uuteen. Jos olet edustamassa useissa kesän juhlissa, voit tuunata siistiä asua koruilla, huiveilla, neuleilla tai miesten puvuissa erilaisilla solmioilla. Lähellä ja vastuullisesti tuotettu on usein ekologisuutensa lisäksi laadukas ja tehty pysymään hyvänä useita vuosia.  

– Raha tai lahjakortti on aina hyvä lahja, mikäli päivänsankari ei ole esittänyt tarkempia toiveita. Näin vältetään hutilyönneiltä, eikä käyttämättä jäänyt lahja pölyty turhakkeena. Lahjakortin voi myös osoittaa moneen aineettomaan lahjaan, kuten kulttuuriin, ravintolaan tai kurssiin jolla opitaan uusi taito.

Toivotamme mukavia juhlia kaikille kevään ja kesän päivänsankareille sekä tietysti lämmintä valoenergiaa kirkkaalta taivaalta!

Energia247