Testi: Minkälainen rooli ympäristöllä on arjen valinnoissasi?

Onko ympäristö ykkönen, mukana meiningeissä vai kaukana kiinnostavasta?

Kun lähdet kotoa:

 1. Tarkistan, että kaikki valot on varmasti sammutettu, eivätkä radio, tv tai netistä avattu Youtube-kanava jää pitämään ääntä yksinään.
 2. ”Missä ne avaimet taas on..!” Lähdön hetkellä ollaan usein jo myöhästymässä bussista, koulusta tai kokouksesta. Kahvinkeitin ja valot tulee napsautettua pois siitä huoneesta missä ollaan, mutta joskus palatessa saattaakin huomata vaatehuoneen tai vessan valojen jääneen päälle.
 3. Suljen ne vempaimet mitkä muistan. Mitäpä noista laitteista stressaamaan. Kotiin tullaan kuitenkin kohta tai parin tunnin päästä takaisin. Viimeistään illalla.

Kotisi valaisimet ovat pääsääntöisesti:

 1. Led-lamppuja, tottakai!
 2. Olen ostanut tarjouksesta pari lediä, mutta taloudesta löytyy todennäköisesti vielä muutama hehkulamppu ja saattaa löytyä jatkossakin. Ovat niin paljon edullisempiakin kappalehinnaltaan.
 3. Lamppu kuin lamppu. Kunhan näkee.

Työpaikallesi / kouluusi on matkaa noin viisi kilometriä. Mikä on mieleisin kulkuvälineesi:

 1. Mikä täydellinen pyöräilymatka! Joskus tulee startattua myös hölkäten tai rullaluistimilla. Kun kaatosateessa tai paukkupakkasilla reippailu ei kiinnosta, vaihdan julkisiin
 2. Nautin pääsääntöisesti julkisten kulkuneuvojen helppoudesta, joskus kuljen omalla autolla. Kun aikataulut / keli suosivat, on mukava ottaa pyörä alle.
 3. Mieluiten omalla autolla. Ei tarvitse katsoa bussien perävaloja tai tulla hikisenä töihin.

Kuinka kodinkoneiden energialuokka vaikuttaa ostopäätöksiisi:

 1. Keskeisesti. Vähintään A+ luokitus on oltava.
 2. Hieman. Jos hinta ja toimivuus ovat kohdallaan, on energiatehokkuus tähän päälle vielä mukava lisä
 3. Ei juurikaan.

Kun peset pyykkiä:

 1. Pesen vain täysiä koneellisia ja käytän ympäristöystävällisiä puhdistusaineita
 2. Kone tulee yleensä melko täyteen, mutta jos tarvitsen tietyn vaatteen puhtaaksi, en välttämättä lähde etsimään sille kavereita koneeseen. Voin ostaa ympäristöystävällisiä pesuaineita, jos niitä on tarjouksessa
 3. Yksinäisiä farkkuja pyörittävä pesuohjelma voi olla meillä hyvinkin tuttu ilmiö. Pesuaineissa katson enemmän hintaa kuin muita ominaisuuksia.

Jääkö taloudestasi ruokahävikkiä?

 1. Ei juurikaan, sillä katson aina ennen kauppareissua mitä kaapista löytyy. Pyrin käyttämään nahistuneet vihannekset keitoissa tai padoissa. Mustuneet banaanit maustavat vielä letut tai -leivonnaiset.
 2. Jonkin verran. Pyrin noudattamaan ostoslistaa, mutta heräteostokset- tai reseptit saattavat jättää kaapin perukoille puolitäysiä purkkeja.
 3. Heitän ainakin pari kertaa vuodessa muutaman kassillisen pilaantunutta ruokaa pois. Kun elää hetkessä, ei ehdi joka purnukan parasta ennen-päivämääriä tutkimaan.

Kierrätätkö?

 1. Aika lailla kaiken. Joudun harvoin tyhjentämään varsinaista kaatopaikkaroskista.
 2. Teen parhaani. Vien kierrätykseen pahvit, lasit ja keräyspaperit. Aina en jaksa esimerkiksi viedä itselleni turhaa paitaa kirpparille vaan saatan hyödyntää yleisroskista. Biojäteastia on ollut arjessa mukana puheen tasolla.
 3. Vien pantilliset pullot kauppaan ja saatan käyttää lehtiä takansytytykseen. Kaikki muu menee yhteen roskikseen.

Viimeinen kysymys!

Kuinka ympäristöystävällisyys ja kestävät valinnat vaikuttavat sähköntoimittajasi valintaan?

 1. Vaikuttavat keskeisesti sähkötuotteen-ja toimittajan valintaan.
 2. Hieman kahden vaiheilla. Vihreä energia voisi olla ok, mutta en ole vielä ehtinyt paneutua vaihtoehtoihin. En ole edes ihan varma minkälaista sähköä meille tulee.
 3. Ei mitenkään. Kunhan virtaa tulee seinästä.

Eniten A-vastauksia:

Teet huolella valintoja niin kulutuksen kuin elintapojesikin suhteen. Olet perehtynyt ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin ja panostat niihin mielelläsi. Tuttavasi tietävät kenen luo tulla, kun kaipaavat kierrätysvinkkejä tai haluavat välttää ruokahävikkiä. Luonto kiittää!

Eniten B-vastauksia:

Ympäristön hyvinvoinnilla on sinulle tietyssä määrin merkitystä. Teet silloin tällöin tietoisia, energiaystävällisiä valintoja, mutta vihreän vaihtoehdon olisi hyvä olla miellyttävästi ja kohtuullisen edullisesti toteutettavissa. Saattaisit hyvinkin panostaa luontoarvoihin lisää, saatuasi eri vaihtoehtojen saatavuudesta enemmän tietoa.

Eniten C-vastauksia:

Et juuri kiinnitä huomiota siihen, ovatko valintasi ympäristön kannalta kestäviä. Huolettomuus tuo rentoutta arkeen, mutta kasvattaa nopeasti painavaa hiilijalanjälkeä. Mikäli sinulla on aikaa, tutkaile seuraavan hankinnan kohdalla avoimin mielin vaihtoehtoja. Ympäristöystävällisyys ei suinkaan ole yhtäläisyysmerkki kalliille ja epämukavalle elämälle – etenkin ruokahävikin välttämisen ja uusiutuvien energiatuotteiden kohdalla juuri päinvastoin.

***

Tuloksista huolimatta toivomme, että testi herätti sinussa kiinnostuksen pohtia omaa kulutustasi ja sen vaikutusta ympäristön hyvinvointiin! Mikäli etsit arkeesi vaihtoehtoja, jotka ovat lempeitä niin ympäristölle kuin lompakollesi, voit aloittaa vaikka täältä: www.energia247.fi/tuotteet

Testi: Energia247.fi