Vihreä muutto

Kuun loppu lähestyy ja moni tekee jo käytännön järjestelyjä uutta kotia ja muuttopäivää varten. Muistilista kasvaa projektin lähestyessä, ja mitä useampaan kohtaan voi ruksata oikein-merkin, sitä sujuvampi muutto lienee edessä. Tarkistathan, että ainakin nämä kohdat ovat kunnossa:

 • Muuttolaatikot- ja muut pakkaustarvikkeet: tusseja, teippiä, jätesäkkejä..Laatikot kannattaa varata hieman pidemmäksi aikaa kuin varsinainen muutto, jotta saat tehdä myös purkuosuuden rauhassa
 • Irtisanomis- tai osoitteenmuutossopimukset: Sähkö, vakuutus, jätehuolto, mahd. siivooja, koiranulkoiluttaja ym. säännöllinen kotiosoitteesi sidottu palvelu
 • Muuttoilmoitukset: Isännöitsijä, taloyhtiö, Posti, Maistraatti, työ-tai opiskelupaikka, kaikki kaverit ja sukulaiset, joilta haluat saada postia ilman kiertoteitä. Myös kohteliaat heipat naapurille ovat paikallaan, mikäli olette edes moikkausväleissä
 • Muuttoporukka: Erittäin tärkeä osa sujuvaa muuttoa. Mikäli muuttosi on jo ensi viikolla, nyt on hyvä hetki tarttua luuriin ja luvata ruhtinaalliset talkooeväät
 • Muuttoauto: Tämänkin kanssa kannattaa olla liikenteessä hyvissä ajoin. Oikean kokoinen muuttoauto tekee muutosta sujuvampaa ja nopeampaa

Entä minkälaisen hiilijalanjäljen muuttosi jättää?

Kuten monessa arjen toiminnassa, myös muutossa voit vaikuttaa ympäristövaikutuksiin pienillä teoilla.

 • Valitse muuttoon kestolaatikot kuluvien sijaan
 • Mikäli käytät pakkaamiseen muovia tai pahvia, tarkista lähimmän muovi-ja pahvikeräyksen sijainti. Muutto vie energiaa ja väsyneenä saattaa tulla houkutus kiikuttaa kaikki hiemankin epäselvä kierrätettävä sekajätteeseen. Jätä jätteidenlajittelu suosiolla huomiselle, mikäli sinulla ei ole energiaa kuljettaa pakkausmateriaaleja oikeisiin pisteisiin
 • Kierrätä poisheitettävät tavarat: Hyväkuntoiset ja ehjät vaatteet, lelut ja kodintekstiilit kelpaavat kierrätyskeskuksiin, kirpparille tai esimerkiksi vaatekeräyslaatikkoon
 • Vanhoille patjoille, peitoille ja tyynyille saattaa olla tarvetta esimerkiksi löytöeläinkodeissa
 • Mikäli haluat antaa huonekaluja pois ilmaiseksi, saattaa kierrätyskeskus noutaa ne kotoasi ilman kuluja
 • Huomioi muuttoauton päästöt: Tarpeeksi suuri muuttoauto on ekologisin valinta etenkin pitkien matkojen muutossa, jotta vältytään monilta ajoilta muuttokohteiden välillä
 • Talkooväen muonituksessa saattaa olla kiusaus turvautua kertakäyttöastioihin. Pakkaa erikseen pieni määrä oman keittiösi lautasia, mukeja ja ruokailuvälineitä ja vie ne uuteen kotiin ensimmäisessä kuormassa. Näin löydät tarvittavat ruokailuvälineet helposti
 • Ja tärkeintä: Nauti uudesta kodistasi ympäristöä kunnioittaen. Varaa kierrätysastiat käden ulottuville heti ensimmäisinä päivinä niin jätteiden lajittelu on helppoa ja mukavaa. Valitsemalla 100 % uusiutuvaa energiaa välittävän sähköntoimittajan, voit tehdä tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä jo nyt. Energia247:n tarjoamat vaihtoehdot ovat ystävällisiä niin luonnolle kuin lompakollekin. Lue lisää täältä: www.energia247.fi/tuotteet

Sujuvaa ja ympäristöystävälllistä muuttoa toivottaen,

Energia247