Sähkökatko – mitä tehdä kun jääkaappi lämpenee ja kännykän virta hupenee

Oletko yksi niistä, jotka ovat värjötelleet viilenevässä asunnossa, sytytelleet kynttilöitä, välttäneet päästämästä lämpöä pakastimeen ja keittäneet puuroa puuhellalla? Ääri-ilmiöt, kuten esimerkiksi vuoden Tapani-myrsky vuonna 2011 ovat jääneet mieleen paitsi poikkeuksellisena sääolosuhteena, mutta myös ennätyksellisen laajoina sähkökatkoina. Pahimmillaan sähköttä oli yli 102 000 kotitaloutta.

Nykyisen sähkömarkkinalain mukaan esimerkiksi myrskyn aiheuttamat sähkökatkot saisivat kestää taajama-alueilla korkeintaan kuusi, ja muualla enintään 36 tuntia. Verkkoyhtiöt ovat etenkin viime vuosina panostaneet maakaapelointiin, sillä sähkömarkkinalaki velvoittaa sähköverkkojen säävarmuuden parantamiseen vuoteen 2028 mennessä, ellei yhtiölle ole myönnetty lisäaikaa. Mittava projekti on edelleen kesken, mutta työn tulokset ovat jo nähtävissä. Joko uskaltaa ajatella, että sähkökatkot ovat pian Suomessa historiaa?

Vaikka katkot ovat selkeästi vähentyneet, voi vika ilmetä yhtiön omistaman verkon lisäksi myös kiinteistö omassa sähkönjakelussa. Lyhyt, muutamasta minuutista muutaman tuntiin kestävä sähkökatko ei yleensä aiheuta suuria vahinkoja kotitalouksissa. Ärräpäitä saattaa toki lennellä, jos sähkövatkain pysähtyy kesken lastenjuhliin tarkoitetun kakun leivonnan tai sähkösauna viilenee juuri sillä hetkellä, kun on pääsemässä koko päivän odottamiinsa löylyihin. Äkilliset lyhyet katkot ovat ennen kaikkea ärsyttäviä, mutta onneksi nopeasti ohimeneviä. Vuorokauden, usean päivän tai viikon kestävät poikkeukselliset katkot sen sijaan vaativat jo toimenpiteitä. Kun talo jäähtyy, ruoka pilaantuu, eikä puhelinta pääse lataamaan kotona, ovat varasuunnitelmat arvossaan.

Mikäli et ole aiemmin kokenut – tai ajatellut – mahdollisen sähkökatkoksen koskevan sinua, lue alla oleva muistilista varmuuden vuoksi. Yleensä vahinko ei tule kello kaulassa – eli niille, jotka ovat johonkin varautuneet. Mutta jos tulee, olet ainakin ehtinyt miettiä asiaa kodin pimentyessä äkillisesti.

Ruoka

Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista sähkökatkon aikana. Sähkökatkon sattuessa arkkupakastimen tiedetään olevan kaappipakastinta turvallisempi vaihtoehto. Tuotteet voivat säilyä käyttökelpoisina arkkupakastimessa vähintään 24 tuntia tai pakastimen ollessa täynnä, jopa kolme päivää – mikäli kantta ei avata.

Käytä sähkökatkon aikana ensin tuorevalmisteet, kuten lihat- ja maitotuotteet.  Kotona olisi aina hyvä olla hyvin säilyvää ruokaa noin kolmeksi vuorokaudeksi. Hyviä vaihtoehtoja ovat hedelmät, purkki-ja pussiruuat, näkkärit ja esimerkiksi myslipatukat.

Juoma

Mikäli et saa hanastasi puhdasta vettä sähkökatkon aikana, on kotona hyvä olla kannellisia vedenkantoastioita, joilla saat noudettua vettä yleisistä jakelupisteistä

Lämpö

Puulämmittäjillä on apu lähellä sähkökatkonkin tullen. Jos mahdollista, harkitse kaasukäyttöisen lisälämmittimen hankintaa. Pukeudu lämpimästi, varmista että ikkunat ja ovet ovat kiinni ja päästä mahdollisuuksien mukaan päivänvalo lämmittämään huoneilmaa.

Yhteydenpito:

– Lataa puhelimesi myrskyn tai muun sähkökatkouhan lähestyessä ja vältä sen turhaa käyttöä. Optimaalinen virransäästötila estää akkua kuluttavat ilmoitukset, jotka voivat tulla automaattisesti esimerkiksi peleistä tai sosiaalisen median sovelluksista. Tarkista viranomaisten tarjoamat latauspisteet.

– Varmista, että läheisesi ovat tietoisia poikkeuksellisista säätilanteista

– Matkapuhelinten tukiasemat saattavat lakata toimimasta sähkökatkojen aikana, joten tiedotuksia varten kotoa on hyvä olla paristoilla toimiva radio

Turvallisuus:

– Otto-automaatit ja kortinlukijat eivät välttämättä toimi laajan sähkökatkon aikana. Tästä syystä kotona on aina hyvä olla käteistä

– Varmista, että autossasi on aina vähintään puoli tankillista polttoainetta. Myös bensa-asemat voivat sulkeutua sähkökatkojen aikana

– Löytyyhän kotoasi taskulamppuja ja niihin pattereita? Mikäli valaiset kotia kynttilöillä, pidä tulitikkuja paikassa, mistä löydät ne helposti. Muista sammuttaa kynttilät lähtiessäsi huoneesta ja nukkumaan mennessäsi.

– Putkistot: Sähkökatkon pitkittyessä on hyvä pyrkiä ehkäisemään ja torjumaan putkien jäätymistä ja rikkoutumista. Vakuutusyhtiöt suosittelevat katkaisemaan veden, tyhjentämään putket ja omakotitalossa sammuttamaan vesipumpun.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Sivustolla voit myös pelata mielenkiintoista 72 tuntia -peliä, jossa voit ottaaa selvää, miten pärjäisit poikkeustilanteissa. Samalla voit kerrata perusasiat omatoimisesta varautumisesta.

Vinkit kokosi 100 % uusiutuvaa virtaa tarjoava sähköyhtiösi: Energia247

Lähde: http://72tuntia.fi/