Uusiutuvaa energiaa – ilmastotekoja hiiren klikkauksella

Ilmastonmuutos on ollut median ja politiikan keskeinen puheenaihe viimeiset vuodet. Olemme saaneet lukea Ilmastopaneeli IPCCE:n ilmastoraportin johtopäätöksistä ja nyt oman päätelmänsä on tehnyt ensimmäisenä kokonainen maanosa. Euroopan Parlamentti julisti keskiviikkona Strasbourgissa ilmastohätätilan. Painavien termien käytöllä on syynsä: Julistuksen tarkoituksena on nopeuttaa toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

On tärkeää, että suurten sanojen lisäksi eurooppalaiset päättäjät myös esittävät konkreettisia ilmastotavoitteita. Saksalaisen Ursula von der Leyenin johtama komissio aikoo tuoda julki ensimmäisen sadan päivän aikana ilmastolain, jossa Euroopan Unioni sitoutuisi hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Merkittäviä toimenpiteitä vaativa tavoite edellyttää yksinkertaisuudessaan niiden energialähteiden tukemista ja käyttöä, josta ei aiheudu kasvihuonepäästöjä. Ajankohtaiset keskustelut niin päättäjien kuin kuluttajienkin välillä, koskevat usein juuri ydinvoiman ja uusiutuvien energianlähteiden etuja sekä haasteita. EU tunnustaa, että ydinenergia on päästötöntä, mutta samalla linjaa, että ydinjätteen vuoksi energiamuodon kestävyyttä tulee pohtia tulevaisuudessa.

Ilmastopaneeli IPCC:N johtopäätöksissä ilmaston kannalta ensijaiseksi ratkaisuksi esitettiin uusiutuvien energianmuotojen lisäämistä. Helsingin Sanomat uutisoi IPCC:n raportin olleen suunnattu päättäjille, mutta muistuttaa tavallisen ihmisen keinojen tärkeydestä työssä ilmaston lämpenemisen ehkäisyssä: ”Niitä on käytännössä kolme: asuminen, liikkuminen ja ravinto.” Artikkelin asiantuntijanäkökulmasta vastaava, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori ja Ilmastopaneelin jäsen Lassi Linnanen huomioi energiatehokkuuden olevan keskeistä. ”Kulutus määrittelee viime kädessä sen, miten paljon energiaa käytetään.”

Kuluttajan keskeisin vaikutusmahdollisuus on tehdä päivittäisiä valintoja, jotka säästävät ympäristöä tai edesauttavat mahdollisimman vähän ilmastonlämpenemistä. Kierrätys, harkitut kulutuspäätökset sekä oman asumisen energiatehokkuuteen pyrkiminen ovat askelia oikeaan suuntaan – etenkin kun askeleiden ottajia on useampia.

Uusiutuva energia on ympäristöystävällistä, mutta tämän lisäksi myös kilpailukykyinen hinnaltaan. Tutustu kotimaisen Energia247:n tuotteisiin täältä ja klikkaa omaan arkeesi sopivin paketti vaikka tänään.