Kestävyyttä jouluperinteisiin

Juhlapyhien herkutteluista sanotaan, että ei ole niin tarkkaa mitä tekee joulun ja uudenvuoden välissä, vaan enemmänkin se miten toimii uudenvuodesta jouluun. Ympäristöystävällisen kuluttamisen ja energiankäytön kannalta on niin ikään tärkeintä minkälaisia tapoja toteuttaa arjessaan ympäri vuoden, mutta kestävyys voi toimia joulunpunaisena lankana juhlankin taustalla.

Kierrätettävä pakkauspaperi ei täytä sekajäteastiaa

Kokosimme alle muutaman, ajatuksen arvoisen vinkin kestävämpään jouluun. Kaiken keskiössä on hetkestä nauttiminen ja tehdä tietoisia valintoja niin, että ostokset, ruuat ja energiankäyttö tulevat käyttöön, eivätkä jää hävikkiin.

  • Ympäristöystävällisin lahja on aineeton. Kulttuuri-, urheilu- ja hyvinvointilahjakortit ovat suosittuja ja ilahduttavat varmasti saajaansa, joka voi vielä vaikuttaa lahjansa sisältöön. Omavarainen lahjakortti tarjoaa apua tai seuraa joulun jälkeenkin esimerkiksi lastenvahti-, siivous-, kolaus-, puutalkoo- tai kevään puutarhahommissa jeesaamisen merkeissä. Luovuutta saa ja pitää käyttää hyväksi! Soittotaitoinen voi luvata esityksen ystävän juhliin tai lahjakortti voi oikeuttaa vaikkapa isovanhempien terassin keväthuoltoon.   
  • Mikäli päätät ilahduttaa läheistä materialla, pyri välttämään perinteistä pakkauspaperia, joka tuttuun tapaan täyttää sekajätteen välipäiviksi. Nykyään suosittu, nostalginen ruskea pakkauspaperi voidaan kierrättää kartonkijätteen mukana. Lahjan voi kääräistä myös esimerkiksi sanomalehteen ja viimeistellä tyylin kauniilla paperinarulla. Kurkkaa ideoita esimerkiksi täältä.
  • Ekologiset joululöylyt tuovat jouluun nautintoa ja ovat energiatehokkaat, silloin kun sauna-aika on mitoitettu vain saunomisajaksi. Etenkään sähkösaunaa ei kannata lämmittää valmiiksi kahta tuntia ennen saunojia.
  • Jouluherkut kuuluvat juhlapöytään, ilmastoa ajattelevan kannattaa suosia mahdollisimman lähellä ja ekologisesti tuotettuja raaka-aineita tai valmisteita.Kiinnitä ennen kaikkea huomiota ruuan määrään, jotta et joutuisi heittämään ruokaa hävikkinä jätteeseen. Jos puoliso on ainoa joka syö rosollia, ei sitä kannata varata kuudelle hengelle. Jäljelle jääneistä kasvis-ja liharuuista voi usein jatkojalostaa esimerkiksi suolaisen piirakan tai kiusauksen. Ylijääneet piparit voi jauhaa korppujauhoksi, joka toimii erinomaisesti parin kuukauden päästä runebergintorttutaikinan materiaalina.
  • Joululiikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen turvin. Mikäli liikut omalla autolla, muista ympäristöä ja autoa säästävä moottorin esilämmitys. Säästä myös kuskin voimia tarjoamalla vaihtoa ajovuoroihin ja muista varata siirtymisiin tarpeeksi aikaa.
  • Koko suku koolla? Kun uunit lämmittävät ruokia ja ihmiset huoneilmaa, saatat hyvinkin pärjätä hieman tavallista matalammalla lämmityksellä muutaman päivän. Muista hyödyntää myös uunien jälkilämpö!
  • Jouluvieraana tarjoudu kattamaan tai raivaan pöytää pöydän tai vaikkapa sytyttämään ulkotulia. Pidä seuraa lahjojenjakoa jännittävälle nuorisolle tai lähde ulkoiluttamaan perheen koiraa.
  • Hyvinvoiva joulunviettäjä jaksaa pitää huolta luonnosta välipäivinäkin. Kokeile laskea rimaa ja katso kuinka käy jos istahdatkin nauttimaan tunnelmasta kiristävän juhlapaidan sijaan leppoisassa yökkärissä.

Leppoisia ja ympäristöystävällisiä juhlapyhiä toivottaa 100 % uusiutuvaa energiaa toimittava sähköyhtiö Energia247.