Lupauksista kiinni

Vuosi 2020 on käynnistynyt jo lähes kokonaisella kuukaudella. Tammikuu 2020 on ollut ollut ainakin eteläisessä Suomessa poikkeuksellisen lämmin, joten on hyvin todennäköistä, että varsinaiset pulkka-ja hiihtokelit ovat vielä edessäpäin.

Etenkin juuri joulunpyhien jälkeen puhutaan paljon alkavasta vuodesta. Lupaukset, aikomukset ja tavoitteet ovat olleet esillä yritysten ja yksityishenkilöiden sosiaalisessa mediassa tai kotisivuilla. Tammikuun lopussa uusi vuosi ja tuore salikortti, päätös opetella uusi kieli tai työelämän aikeet eivät välttämättä tunnu enää niin säkenöiviltä kuin ilotulitusten aikaan.

Monet näkevät vuoden jo kunnolla käynnistyneenä, ei enää sellaisena joka on kokonaisuudessaan edessä ja johon voisi vielä vaikuttaa. Jos on jo lipsahtanut tavoitteistaan, yritetäänkö seuraavan kerran sitten vuonna 2021? Juuri tässä vaiheessa onkin tärkeä tehdä pieni suunnankorjaus (jos tarvetta) ja palata miettimään, miksi halusikaan tehdä työtä muutoksen eteen. Vuotta on jäljellä kokonaista 11/12:aa, joten paikoittaiset lipsahdukset voi pistää hyvillä mielin alkukankeuden (tai vaikkapa mustan talven?) piikkiin.

Myös kokonaisella maalla voi olla tavoitteita. Suomi lupasi sitoutua EU:n yhteisiin ilmastotavoitteisiin, jossa uusiutuvat energianlähteet kattaisivat 38 % kokonaisuudesta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite ja lupaus saavutettiin jo varhain, joten Suomi voi hyvillä mielin taputtaa itseään olkapäälle. Mitä jos saavuttaa pyrkimykset, onko syytä vetäytyä katsomaan työnsä tuloksia? Yksi ajattelutapa on lisätä kierroksia hieman. Uudet tavoitteet on nyt asetettu vuodelle 2030, mutta tällä kertaa ilman jäsenvaltiokohtaisia tavoitteita.

EU:n yhteinen uusiutuvan energian tavoite vuodelle 2030 on 32 prosenttia energian loppukulutuksesta.  Maa-ja metsätalousministeriö kertoo, että taakanjakosektorilla Suomella on kuitenkin myös maakohtainen tavoite vähentää päästöjään 39 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Taakanjakoon kuuluvia aloja ovat rakennusten lämmitys, maatalous (muut kuin hiilidioksidipäästöt), jätehuolto ja liikenne (lentoliikennettä ja kansainvälistä meriliikennettä lukuun ottamatta). Ilmastotavoitteiden kannalta voidaan siis puhua uuden vuoden lupausten sijaan kokonaisista uuden vuosikymmenen lupauksista.

Mikäli olet laatinut tavoitteita vuodelle 2020, on siis lähes koko vuosi aikaa ohjata kurssia, hankkia tukea, tsempata tai jatkaa hyvin aloitettua taivalta. Jos sinun pitäisi tehdä ilmastoon liittyvä lupaus koko vuosikymmenelle, mikä olisi tavoitteesi punainen lanka ja minkälainen visio motivoisi sinua eniten?

Mukavaa vuoden 2020 jatkoa toivottaen,

Energia247

  • Vain 100 % uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä
  • Kotimainen
  • Edullinen

www.energia247.fi/tuotteet