Valoenergiaa

Tuntuuko päivissäsi olevan enemmän virtaa? Tai onko aamuisin edes hieman helpompi herätä kuin muutama viikko sitten? Näin helmikuun lopulla päivä pidentynyt joulukuun hämärimmästä hetkestä jo merkittävästi. Esimerkiksi Helsingissä aurinko nousee helmikuun 26. päivä 7.29, kun joulukuun 26. päivä päivänvaloa saatiin vasta 9.26 – mikä on etenkin aamuvirkuille jo aamupäivän puolella.

Lisääntyvä valon määrä vaikuttaa moniin positiivisesti, piristäen mielialaa ja lisäten aloitekykyä. YLE:n haastattelema ylilääkäri Timo Partonen kertoo kevään ja valon lisääntymisen auttavan paremman vuorokausirytmin hallinnassa. ”Silmän verkkokalvolla tulevasta valosta osa kulkeutuu hypotalamukseen, jonka hermosolut säätelevät niin sanottua sisäistä kelloa.” Partonen vertaa ihmisen sisäistä rytmiä kelloon, joka talvella jätättää aiheuttaen väsymystä, ja joka tahdistuu, kun valoa tulee enemmän päivän pidentyessä.

Yksi syy kasvaneeseen virkeyden tunteeseen voi olla halu syödä terveellisemmin ja säännöllisemmin. ”Talvella elimistö tulkitsee, että energiasta on vajetta ja näläntunne kasvaa. Sitä paikataan usein nimenomaan hiilihydraattipitoisilla välipaloilla. Keväällä tarve vähenee.”, Partonen kertoo.

Ihminen saa siis lisääntyneestä luonnollisesta valoenergiasta tukea niin mielialaan, vuorokausirytmiin kuin ruokailutapoihinkin. Toinen lisääntyneestä valosta iloitseva tekijä on ympärillämme oleva luonto eläimineen. Keväällä 2020 luonto on herännyt vuoteen jo hyvissä ajoin. Huomioita leskenlehdistä, pajunkissoista, talviunilta heränneistä karhuista ja silmuista on tehty jo useamman viikon ajan.

Luonto-Liiton julkinen vuotuinen kevätseuranta tekee huomioita vuodenajan etenemisestä kahdeksana eri viikonloppuna. Liiton sivuilla kerrotaan, että seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia sekä vuosittain vaihtuvat teemalajit. Luonnossa liikkuminen on hauskempaa -etenkin lapsille, kun voi samalla tehdä merkintöjä ja ilmoittaa niistä muillekin. Lue lisää kampanjasta osoitteessa: http://www.kevatseuranta.fi/.

Palataan vielä hetkeksi päivän pituuteen. Ei ihme, jos joulukuun lopussa iltapäivät tuntuivat olevan hyvä hetki siirtyä sohvalle lepäilemään – aurinko kun laski jo esimerkkikaupungissamme Helsingissä jo kello 15.00 jälkeen. Näin helmikuun viimeistä viikkoa viedessä saavat monet työpisteiltä ja opinnoista palaavat nauttia päivänvalosta, auringon laskiessa vasta iltapuolikuuden jälkeen. Maaliskuussa lopussa valosta on syytä lähes innostua, sillä kuukauden päästä aurinko laskee vasta kahdeksan jälkeen. Hyvä syy kaivaa lenkkikengät taas kaapista ja nauttia keväisistä illoista!

Energisiä kevättalven päiviä toivottaa 100 % uusiutuvaa virtaa tarjoava sähköyhtiösi Energia247

Lähteet:

Yle.fi

kevatseuranta.fi