Energiaa ja kesäloman tunnelmaa kotimaasta

Tänä kesänä maailmantilanne kannustaa meitä erityisesti kotimaan matkailuun. Samalla, kun liikumme annettuja rajoituksia seuraten, pääsevät Suomen upeat kohteet valokeilaan ja nautimme kesästä todennäköisesti ympäristöystävällisemmin kuin koskaan. On tunnettu fakta, että esimerkiksi junamatka on lomalentoja moninkertaisesti parempi vaihtoehto, kun vertailee näiden taakseen jättämiä hiilijalanjälkiä.

Eli lähilomailu kunniaan! Monen mielessä on kuitenkin, minkälaista ohjelmaa voisi keksiä peruttujen festareiden, urheilutapahtumien ja kesäteattereiden tilalle. Kotimaan kohteiden konkarit voivat myös kokea, että moni etappi on jo käyty jo nähty. Heitä lohduttanee tieto, että Suomen luonnonpuistojen pinta-ala on yhteensä 1542 neliökilometriä, joten uusia laavu-, telttailu-, vaellus ja marjastuspaikkoja on varmasti tarjolla kaikille. Lisäksi 168 000 järveä tarjoavat varmasti elämyksellisiä niemennotkoja sekä rantakallioita aamukahveille tai yöttömän yön ihailuun.

Oletko jo tutustunut eri maakuntien erikoisherkkuihin? Mitä jos ottaisit ystäväsi kanssa tavoitteeksi maistaa ainakin viittä (bingorivi) eri perinneruokaa-tai juomaa paikan päällä sillä seudulla, josta se on kotoisin? Kaikkia paikallismakuja maistellessa menisi varmasti useampikin kesä, mutta tässä muutama idea, joilla pääset alkuun:

Ahvenanmaa: Saaristolaislammas- ja leipä, mannapuuropannukakku

Etelä-Karjala: Rinkelit, ”höpsötetty” rieska

Pohjois-Karjala: Karjalanpaisti, erilaiset piirakat, kuten sultsinat, tsupukat, kukkoset, pyöröt ja vatruskat

Etelä-Pohjanmaa: Kropsu, kotijuusto

Pohjois-Pohjanmaa: Ruppanat, tyrni-ja lakkaherkut

Etelä-Savo: Muikku, mustikkakukko

Häme: Munajuusto, perunarieska

Pirkanmaa: Mustamakkara, rievä

Lappi: Porotuotteet, rieska, leipäjuusto ja puikulaperuna

Kymenlaakso: Limppu, perunaleposka

Kainuu: Palvilihakeitto, ”norssikaputsino”, marjarönttöset

Samalla kun kierrät maistelemassa eri maakuntien herkkuja, yksi hauska idea on lähettää kortti jokaisesta kohteesta esimerkiksi mummolle, kummilapselle tai hyvälle ystävälle. Muista tarkistaa osoitteet talteen ennen reissua, niin postikortti ei jää repun pohjalle yhteystietojen puutteen takia.

Vaikka monet tapahtumat on tältä kesältä peruttu, kannattaa kysellä paikallisilta asukkailta kunkin kylän ja kaupungin parhaita avoinna olevia käyntikohteita, mielenkiintoisia majoitusvaihtoehtoja tai mieleenpainuvia kahviloita. Kotimaan yrittäjät kiittävät ja lomailija lähtee kotimatkalle monta uutta kokemusta rikkaampana! Kotimaan matkailun ideoita voit hakea myös täältä tai Metsähallituksen ylläpitämältä Luontoon-sivulta.

Toivotamme kaikille mukavaa kesää 2020 ja tietenkin pilvien välistä pilkottavaa ympäristöystävällistä lämpö-ja valoenergiaa

Energia247.fi

Lähteet:

Kotimaanmatkailu.fi

Luontoon.fi

Ruokatieto.fi