Energiatehokkaita etätyöpäiviä

Vuosi 2020 on tuonut mukanaan ennennäkemättömät olosuhteet opiskelulle ja työnteolle. Tuskin kukaan osasi varautua äkilliseen maailmanlaajuiseen epidemiaan, joka vaatisi äkillisen sosiaalisen eristäytymisen kaikille aloille, jossa se vain oli mahdollista toteuttaa. Etätyöskentelyn -ja opiskelun edistyneempi digiloikka, joka olisi luultavasti ollut tuloillaan lähivuosina, tehtiin nyt akuutin tarpeen edessä ennätysajassa.

Samalla kun tiimeissä totuteltiin virtuaaliseen yhteistyöhön, kaipasi moni varmasti mahdollisuutta kysyä kollegan mielipidettä helposti kasvotusten, esitellä projektia asiakkaalle ilman yhteyskatkoksia tai käydä lempilounaspaikassa koko porukalla.

Toisaalta, kolikon toinen puoli eli etätyöskentelyn positiiviset puolet nousivat myös nopeasti esiin. Työmatkaan aiemmin kulutettu aika säästyi nyt kotioloihin hyödynnettäväksi, presentaatiot on helppo kuunnella vaikka aamutakissa ja lemmikit kiittävät lisääntyneestä ajasta omistajiensa seurassa.

”Kivaa, kun oot kotona!”, tuumaa varmasti monen etätyöläisen lemmikki.

Yksi keskeinen etätyöstä hyötyvä osapuoli on ympäristö. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on tutkinut etätyön vaikutuksia niin työntekijän kuin ympäristönkin kannalta. Osoitetut edut nousevat esiin jo osittaisessakin etätyössä: ”Jos 215 000 henkilöautolla työmatkansa kulkevaa suomalaista tekisi päivän viikossa etätyötä kotonaan, vähenisi työmatkojen määrä Suomessa vuosittain yhdeksällä miljoonalla. Etätyöläinen on poissa liikenteestä juuri pahimpaan ruuhka-aikaan, joten myös matkustukseen liittyvä stressi vähenee.”, Motivan sivuilla kerrotaan.

Esimerkkilaskelman oletuksessa keskimääräisen edestakaisen työmatkan pituus on 25 kilometria ja siihen kuluva aika 46 minuuttia. Mikäli 215 000 henkilöautolla työmatkansa kulkevaa suomalaista tekisi etätyötä 42 päivää vuodessa, kiittäisi ympäristö jopa 37 475 tonnin CO2-päästöjen kevennyksestä. (ka. 166 g/km). Polttoaineenkulutuksessa säästettäisiin 519 225 gigajoulea sekä ajallisesti työmatkoissa 6,9 miljoonaa tuntia.

Yritystiloissa tehtävän työn siirtyessä merkittävästi kotikonttoreihin, säästetään myös toimistotilojen ylläpitoon kuluvaa energiaa. Laajemmasta perspektiivistä katsottuna on mahdollista, että tulevaisuuden toimistotilat tulevat olemaan merkittävästi pienemmät, tehden yrityksen päivittäisestä hiilijalanjäljestä pienemmän.

Suurten yritysten tekemät päätökset näkyvät ilmastotalkoissa selkeimmin, mutta luonnollisesti myös kotitoimiston valinnoilla on merkitystä. Yksittäinen työntekijä voi tehdä työpäivästään ekologisesti kestävämmän esimerkiksi huolehtimalla, että kodin laitteissa on hyvä energialuokitus ja lataamalla läppärinsä sähköllä, jonka tuotanto perustuu uusiutuviin energianlähteisiin.

Energia247

– 100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava sähköyhtiö.

Lähde: Motiva.fi