Joululahja omaan arkeen: Vietä enemmän aikaa luonnossa

Mukavaa lähestyvää joulunaikaa!

Viimeistään Black Fridayn ja Cyber Mondayn supertarjouspäivien myötä on moni jo saanut joululahjaostokset lähelle loppusuoraa. Vuoden 2020 epidemiatilanteen vuoksi ei olisi yllätys, mikäli verkossa tehtyjä ostoksia tehtäisiin tänä vuonna ennätysmäärä. Toinen ajankohtainen huomio on aineettomien lahjojen suosio. Lahjakortit erilaisiin palveluihin tai esimerkiksi saajalle tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen ovat helppo tapa muistaa läheistä tavalla, joka säästää myös ympäristöä.

Jos sinun täytyisi valita, mitä antaisit itsellesi lahjaksi? Monella tapaa erilaisen ja vaativankin vuoden jälkeen moni ilahtuisi varmasti, mikäli palautumiseen olisi enemmän aikaa. Vaikka kalenteriin ei saada lisää tunteja, voi päättää käyttää enemmän vapaa-ajastaan oman hyvinvoinnin tukemiseen. Yksi lahja itselle voisi olla suunnitelma viettää jatkossa esimerkiksi tunnin aiempaa enemmän luonnossa.

Aivoliitto kertoo luonnossa oleskelun tukevan ihmisen rentoutumista, jota tukee mittalaittein havaitut tulokset koehenkilöiden leposykkeestä, systolisesta verenpaineesta, ihon sähkönjohtavuudesta ja kasvolihasten jännityksestä. Sveitsiläistutkimuksessa koettu stressi väheni metsässä keskimäärin jopa 87 prosentilla.On myös todettu, että luonnossa ihminen ajattelee lempeämmin itsestään ja muista, tulkitsemme vähemmän vihamielisyyttä vierailta ja tulemme ottaneeksi kontaktia lajikumppaneihin.

Luontohyödyt syntyvät tiedostamatta. Luonto vaikuttaa tavalla tai toisella ihmisiin, mutta vaikutuksen voimakkuus on erilainen. Toki turvallisuuden tunne on hyvin tärkeä, ettei metsä esimerkiksi pelota, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo Yle:n artikkelissa. Tyrväinen huomioi, että metsän myönteiset vaikutukset näkyvät jo viidessätoista minuutissa.

Suomen Mielenterveysyhdistys Ry kertoo sivuillaan, että viherympäristöä on käytetty mielenterveyskuntoutuksessa. Apua on saatu esimerkiksi ahdistuksen, levottomuuden ja masennuksen lievittämiseen sekä tunteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Tämän lisäksi ajan viettäminen luonnossa voi lievittää fyysisiä oireita sekä myös häiritsevää tietoisuutta niistä.

Mikäli päätös viettää enemmän aikaa viherympäristössä tuntuu houkuttelevalta lahjalta itselle, mutta et ole varma tulisiko tavasta pysyvä, anna naapurille tai lähellä asuvalle ystävälle lahjakortti säännölliseen yhteiseen aikaan luonnossa. Keho ja mieli kiittävät ja kuulumisetkin tulee vaihdettua lahjan myötä, joka ei varmasti jää pölyttymään kaappiin.

Mukavaa ja rauhallista lähestyvää joulua sinulle ja koko perheellesi toivottaen,

Energia247

100 % uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Lähteet:

Yle.fi

Aivoliitto.fi

Mieli.fi