Uusiutuva energia osa vuoden 2021 megatrendejä

Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille!

Ei ole uutinen, että vuosi 2020 jää mieleen lähihistorian poikkeuksellisimpana vuotena. Kuka olisi vuosi sitten arvannut, että vastaan tulee jotain, joka siirtää jo kalenterissa olevia häitä, matkoja, opiskelusuunnitelmia, tapahtumia, festareita, konsertteja ja kollektiivisesti mitä tahansa tapahtumia, joihin oli tarkoitus kokoontua isommalla joukolla.

Pandemia ajatutti lentokoneita talleihinsa, koulutti matkustamohenkilökuntaa terveydenhuollon tehtäviin, toi taksikuskeja ruokalähettien joukkoon ja siirsi maailmanluokan urheilutapahtumat tulevaisuuteen – jopa olympialaiset ja EM-jalkapallokisat jäivät kakkoseksi, kun tarkoituksena oli taata terveys ja turvallisuus. Vaikka moni hyvästeli vuoden 2020 mielellään, kolikon toista puolta vilkaisevat muistuttavat, että aika sai ihmiset myös miettimään prioriteettejaan ja sitä, mikä on heille kaikkein tärkeintä.

Vaikka raskasmetallia sisältävä tina on vaivihkaa vähentynyt uudenvuoden ostoslistalta, ei halu ennustaa tulevaa ole kadonnut mihinkään. Ammatikseen ”ennustavat” eli erilaisia indikaattoreita ja trendejä seuraavat analyytikot tekevät päättyvän vuoden lopussa arvionsa seuraavasta 12:sta kuukaudesta. Kauppiaat haluavat tietää mitä ja miten kuluttajat ostavat jatkossa – ja kuluttajia kiinnostaa aina uusi: miten valita, vaikuttaa, säästää tai vaikkapa erottua entistä paremmin.

Kuka arvaa, mitä megatrendejä ennustettiin vuosi sitten – kun Covid-19 nimisestä viruksesta ei ollut tietoakaan?

SITRA (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto) arvioi tammikuun 2020 alussa seuraavaa:

1)  Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire

2) Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu

3) Verkostomainen valta voimistuu

4) Teknologia sulautuu kaikkeen

5) Talousjärjestelmä etsii suuntaansa

Uusiutuvan energian megatrendit vuodelle 2021?

SITRAN trendilistauksessa vuodelle 2020 ekologisuus mainitaan erityisesti jälleenrakennuksen parina.

Niin kuin kaikki muukin ei suoraan koronaan liittyvä, myös ilmastoteema jäi vuonna 2020 vähemmälle huomiolle. Itse asiassa, viime vuonna uusiutuvien energianlähteiden kasvuvauhti hidastui edellisvuodesta ensimmäistä kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana. On myös luontevaa, että terveyden ja turvallisuuden ollessa ykkösprioriteettina, eivät kuluttajat pitäneet noutoruokien pakkausjätettä tai esimerkiksi kauppojen muovikasseja yhtä paheksuttavana asiana kuin aiemmin. Useat myymälät esimerkiksi Yhdysvalloissa kielsivät asiakkaiden kotoa tuomat omat kestokassit, juuri koronatilanteeseen vedoten.

Alkaneen vuoden aikana uusiutuvan energian arvioidaan jälleen saavan uutta vetovoimaa mm. Joe Bidenin valinnasta Yhdysvaltojen presidentiksi ja hänen ilmastopolitiikastaan, sekä muiden eri valtioiden omista tavoitteista. Viime vuoden lokakuussa kriittiset ilmastotalkoot sai merkittävän osallistujan Kiinasta, jonka presidentti Xi Jinping kertoi maansa hiilidioksidipäästöjen kasvun loppuvan ennen vuotta 2030. Hiilineutraaliksi Kiina aikoo ennen vuotta 2060. Ilmastoon ja ilmanlaatuun merkittävä liikenne ja liikkumismuodot tullaan todennäköisesti nostamaan selkeämmin tapetille. Onkin arvioitu, että sähköautoilu kasvattaa alkaneena vuonna suosiotaan.

Etätyö, verkkokauppa ja muu digiloikkaan kuuluvat – aikaa ja logistiikkaa säästävät toimintamallit- ovat tulleet osaksi entistä useamman arkea. Mikäli työmatka kuormittaa jatkossakin vähemmän liikennettä sekä liikekiinteistöjen ylläpitoa ja verkkokaupan yleistyminen lyhentää tavaroiden toimitusketjua suoraan varastolta käyttäjälle, on yhteiskunta mukana ilmastotalkoissa kuin itsestään. Kun maailmanlaajuinen pandemia helpottaa, on aikaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten kotikonttorien käyttämä energia on tuotettu ja kuinka ekologisuus näkyy mm. kotiinkuljetusten pakkausmateriaaleissa.

Tavallinen kuluttaja palaa epidemian helpottaessa todennäköisesti keskeisimmäksi vaikuttajaksi. Mitä asiakkaat tai työnantajille keskeisimmät osaajat osaavat vaatia, luultavasti näkyvät palveluntarjoajien ja yritysten valinnoissa. Verkkokauppojen ja eri palveluiden asiakkailla on siis paljon valtaa: tätä mandaattia kannattaa käyttää ja esimerkiksi toivoa lempituotteesi valmistajalta, kuinka ekologisuus on huomioitu yrityksen logistiikkaketjussa.

Aurinkoa, terveyttä ja hyviä valintoja uuteen vuoteen 2021!

Energia247

100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö.

Lähteet:

International Investment

New York Times

Helsingin Sanomat

SITRA