Uusiutuva, ehtymätön, lakkaamaton

Hyvää suomen kielen päivää!

Tiesitkö, että suomea puhuu Suomessa äidinkielenään noin 4,9 miljoonaa ja toisena kielenä yli puoli miljoonaa ihmistä? Kotimaisten kielten keskus KOTUS tietää kertoa, että tämän lisäksi suomen puhujia on Ruotsissa (noin 300 000), Norjassa (noin 12 000), Itä-Karjalassa ja Inkerissä (50 000-100 000), sekä toki myös muualla maailmalla, runsaasti esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Kirjoitetulla suomen kielellä on ikää jo noin viisisataa vuotta. Historian voi jakaa kolmeen eri aikakauteen: vanhaan kirjasuomeen, varhaisnykysuomeen, sekä nykysuomeen 1870-luvulta alkaen.

Päivän kunniaksi on hyvä nautiskella suomen kielestä kaikkine rikkauksineen, ja kokeilla tuoda omaan arkeensa uusia ilmaisutapoja.

Esimerkiksi, kun kerromme että Energia247 tarjoaa asiakkailleen 100 %: sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, aina edulliseen hintaan ja vieläpä kotimaiselta toimittajalta, tarjoaa lause mahdollisuuden useisiin eri muotoihin.

Suomen kieli tuntee termin uusiutuva myös ehtymättömänä, lakkaamattomana sekä ikuisesti riittävänä.

Voimme sanoa, että tarjoamme ainoastaan 100 %:sti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, mutta miksei myös, yksinomaan, yksistään, yksin tai pelkästään, ns. vihreää (vehmas, vehreä, vihanta) virtaa.

Energian voimme ilmaista suomessa monilla tavoin, kuten voimana, puhtina, virtana, tarmona ja lämpönä.

Edullinen sähkö tunnetaan myös halpana, huokeana sekä suotuisana.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niinpä suomen kielen määritelmät luonnolle tarjoavatkin uteliaalle kielenkäyttäjille lukuisia eri ilmaisumuotoja.

Esimerkiksi, jos haluamme sanoa, että pidetään metsät puhtaana tulevillekin sukupolville, voi metsän määritelmää tarkentaa käyttämällä esimerkiksi metsämaata, eloyhteisöä, kasvistoa, aarniota, korpea, lehtoa, näreikköä, saloa, vesakkoa, viitaa, sydänmaata, huhtaa, siimestä, kunnasta tai ahoa.

Satsaus puhtaampaan luontoon tuntuu hyvältä, mutta miksei myös ylevältä, miellyttävältä, positiiviselta, suotuisalta, hienolta, kelvolta, kunnolliselta, hyödylliseltä, arvostetulta ja mainiolta.

Voisimme siis sanoa, että eloyhteisön kannalta suotuisaa, ehtymätöntä virtaa löydät täältä: energia247.fi/tuotteet.

Suomen kielen päivää juhlistaen,

Energia247

Kotimainen sähköntoimittajasi

Lähde: KOTUS Kotimaisten kielten keskus