Kestävälle kesälomalle

”Kestävälle kesälomalle? Määkin haluun!” Näin voi todeta vaikkapa maisemanhoitopuuhissa työskentelevä kesälammas, mutta myös yhä useampi tiedostava reissaaja tai tulevaisuutta pohtiva lapsiperhe.

Sustainable travel eli kestävä matkailu on yksi ajankohtaisimmista termeistä. Ensi kuulemalla saattaa tulla mieleen johtopäätös, että kestävä matkailu tarkoittaa äärimmillään jalkapatikkaa, sähköttömyyttä ja vain uusiutuvilla luonnonvaroilla, kuten marjoilla evästelyä. Ja vaikka nykymukavuuksia saisi kuitenkin olla, ajatellaan kestävyydellä usein pääosin matkailun ilmastovaikutuksia.

Tutkimukset toki osoittavat, että kulkuvälineen hiilijalanjäljen suuruus ja esimerkiksi majoituspaikan tarjoama mahdollisuus kierrättää jätteitä vaikuttavat merkittävästi alan vastuullisuuteen. Kokonaisuutta katsoessa luonnon huomioiminen ja energiatehokkuus ovat kuitenkin vain tärkeä yksi osa kestävän matkailun palapelissä.

Erityinen huomion aihe on matkailun vaikutus alueen asukkaisiin. Kestävällä matkailulla voidaan onnistuneesti vaikuttaa paitsi ympäristöön, mutta myös yhteisöihin ja pienyrityksiin. On selvää, että esimerkiksi paikallisomisteisessa ravintolassa asioiminen kohdistaa enemmän varoja alueelle, kuin suuret kansainväliset ravintolaketjut.

Kuinka sitten löytää vaihtoehtoja kestävään matkailuun? Tietoa ja oikopolkuja on onneksi hyvin saatavilla eikä matkaa suunnittelevan onneksi tarvitse googlettaa kymmeniä majoitusvaihtoehtoja.

Esimerkiksi Green Key Finland myöntää kansainvälisesti tunnettuja Green Key sekä Green Activities -sertifikaatteja vaatimukset täyttäville kotimaisille majoitusliikkeille sekä luonnossa tapahtuville ohjelmapalveluille.

Toinen kestävän matkailun symboli, johon kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota on EU:n myöntämä Ympäristömerkki. Motivan mukaan ”Ympäristömerkin ansainneissa majoitusliikkeissä suositaan uusiutuvaa energiaa, vähennetään energian- ja vedenkulutusta sekä jätteiden määrää ja suositaan ympäristömerkittyjä tuotteita.”

Vietä sinäkin hetki kestäviin matkailuvaihtoehtoihin tutustuessa, ennenkuin ruksit varaukset kalenteriin. Ympäristö ja sen hyvinvoinnin eteen töitä tekevät yritykset kiittävät!

Mukavia kesäpäiviä toivotellen,

Energia247.fi

100 %:sti uusiutuvaa energiaa tarjoava sähköyhtiösi

Lähteet:

Yle

Motiva

Greenkey

EU-ympäristömerkki