Energiaa opiskelijaelämään (”Mitä se äiti sanoikaan” tiivistettynä)

Moni aloittaa tai palaa elokuussa opintojen pariin. Kesällä ladattujen akkujen jälkeen koulunkäyntiin on todennäköisesti taas enemmän energiaa keväällä, vaikka arjen rytmiin palaamisessa hetki kestäisikin.

Kestävä kulutus (sustainability, sustainable consuming) on jo tuttu termi monelle, mutta mitä voisi olla kestävä opiskelu, opiskelijan omaa energiankulutusta ajatellen?

Olemme koonneet jälleen muutaman vinkin aiheen parista. Moni huomio on varmasti tuttu jo kotoa – äidin neuvojen muodossa – sillä fiksu arki on usein fiksua myös energiankulutuksen näkökulmasta. Omiin tottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kestävä energiankulutus vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ajateltuna ympäristön lisäksi myös omaan jaksamiseen ja omaan opiskelijatalouteen.

1. Pese vain täysiä koneellisia.

Mikäli et vie pyykkejä äidille (ja jos, niin toivottavasti kiitosten ja kahvipaketin kera), on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitkä laitteet vievät arjessa energiaa kiinteänä kulueränä. Pyykinpesun energiatehokkuutta ovat täydet koneelliset, vaatteiden pesuohjeiden ja suosituslämpötilojen tiiraaminen pesulapuista. Energiaa ja euroja säästyy myös merkittävästi, mikäli taloudessasi on mahdollista kuivattaa pyykit narulla kuivaajan sijaan, joka on yksi kodin ahneimmista sähkösyöpöistä.

2. Osta vähemmän, mutta laadukkaampaa

Opiskelijatalouden tulot ovat usein rajalliset, joten on hyvä kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa. Laadukas vaate tai kodinkone kestää hyvin käytettynä vuosia enemmän kuin markkinoiden halvin versio. Ajan myötä hankinnasta tulee siis energiatehokkaampi ja myös edullisempi, kuin moneen kertaan uusitut huonolaatuiset ostokset. Harkituista hankinnoista iloitsee myös luonto, etenkin mikäli tuote tai palvelu on hankittu läheltä ilman pitkää logistiikkaketjua.

3. Lainaa vain

Mieti mitä hankintoja tarvitset todella omaksi arkeesi. Mikäli tarvitset vain yksittäiseen käyttöön esimerkiksi isompaa astiastoa tai konetta, kannattaa selvittää mistä voit lainata näitä pientä korvausta vastaan tai aivan ilmaiseksi. Tiesitkö, että monet kirjastot lainaavat kirjojen lisäksi esimerkiksi porakoneita, luistimia, ompelukoneita tai soittimia? Monet kunnat tarjoavat asukkailleen myös mahdollisuutta varata erilaisia urheiluvälineitä käyttöön, mm. soutuveneitä, kanootteja, polkupyöriä tai suksia.

4. Hyödynnä jääkaapin sisältö ennen kaupassakäyntiä

Jääkö jääkaappisi perukoille erilaisia kastikkeita, vihanneksia, tahnoja tai mausteseoksia, jotka olet ostanut vain yhden reseptin kokeilua varten? Aikaa myöden pienet purnukat täyttävät nopeasti jääkaapin ”epämääräistä”-osion ja tulevat vain osittain käytettynä kalliiksi. Hyödynnä hankkimasi raaka-aineet ja googleta mausteen tai kastikkeen nimellä, mitä muuta siitä voisi tehdä, ennen kuin parasta ennen-päivämäärä kuluu umpeen.

Mikäli ruokaa jää tähteeksi vain vähän, voi monet annokset hyödyntää esimerkiksi lämpimissä voileivissä, munakkaissa tai tortillojen täytteenä. Hintavin ruoka on se, mikä heitetään syömättömänä jätteeseen. Jos näin käy, muita kuitenkin hyödyntää biojätettä.

5. Säästä omaa energiaa

Opiskelujen lisäksi omalle henkilökohtaiselle energiallesi on monta ottajaa: kaverit, harrastukset, perhe, kämppikset, sovellukset, some ja suoratoistojen maratonit.. Mieti mikä vapaa-ajalla tuo sinulle eniten iloa ja virkistystä ja sano reilusti ei kuluttaville energiasyöpöille, joihin tulee käytettyä aikaa vain tavan vuoksi.

Kannattaa myös harkita kännykän ilta/-nukkumaanmenosovelluksien käyttöä, jotka muistuttavat ruutuajan lopettamisesta niin, etteivät yöunesi häiriinny.

6. Vertaile ja säästä

Kilpailuta vakuutukset ja sähkösopimuksesi. Vaikka puuha ei ajatuksena houkuttele pitkän opiskelupäivän jälkeen, kannattaa kilpailutukseen käyttää pari minuuttia sopivan hetken tullen. Mikäli löydät sopimuksen, jolla säästät viisikin euroa kuussa aiempaan verrattuna, säästät pienellä toimenpiteellä 60 euroa vuodessa, jolla ostaa esim. parin kuukauden matkakortin, salikortin, sarjalippuja elokuviin tai maksaa muutamat puhelinlaskut. Helppoa ja palkitsevaa!

Mikäli sähkösopimuksen hankinta on taloudessasi tällä hetkellä ajankohtaista, kannattaa tutustua sähköpaketteihimme sivuilla energia247.fi/tuotteet. Kaikki tarjoamme sähkö on 100 %:sti uusiutuvista energianlähteistä tuotettu ja ennen kaikkea opiskelijan lompakolle sopivaan hintaan.

Virtaa opiskelijasyksyyn toivottaen,

Energia247.fi

Kotimainen sähköntoimittajasi