Energiankulutuksen seuranta: mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin säästät

Miltä tuntuisi, jos keittiönpöydällä olisi läpinäkyvä säästöpossu, jonka vatsa täyttyisi silmin nähden näkyvästi sitä mukaa, kun tekee fiksuja energiaratkaisuja? Olisi mukavaa kuulla kolikoiden kilahtelevan, kun vaihtaa pitkän kuuman suihkun lyhyempään, tarkentaa sähkökiukaan ajastusta vastaamaan osuvammin sauna-aikaa tyhjänä porottamisen sijaan tai ripustaa pyykit hyvällä säällä ulos, kuivaajan käytön sijaan.

Mikäli näin konkretiaan säästöt tuova possu olisi olemassa, saisi sen omistaja huomata mahan täyttyvän nopeiten erityisesti lämmitysenergian tehostamisen myötä. Näin ainakin, mikäli uskomme alan ammattilaisia, esimerkiksi Motivan kuluttajaneuvontaa tai Energiaviraston alueellisia energianeuvojia.

Valtion kestävän kehityksen yhtiön, Motivan mukaan ” Arkisilla energiateoilla on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kotien energian- ja vedenkäytössä on vielä paljon hyödyntämättömiä säästömahdollisuuksia.”

Moni tietää nuo arjen pienet, mutta tehokkaat energiansäästövinkit: Valojen sammutus huoneesta, jossa kukaan ei ole, lamppujen vaihtaminen energiatehokkaisiin, vedon välttäminen, uunin jälkilämmön hyödyntäminen sekä ruokahävikin pienentäminen. Mikäli haluaa kuitenkin tavoitella fiksun energiankäytön merkittävimpiä mahdollisuuksia, on huomio suunnattava ennen kaikkea kodin ja käyttöveden lämmittämiseen sekä sähkölaitteisiin.

Mistä sitten aloittaa? Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee perehtymään ensiksi omaan tapaan käyttää ja kuluttaa energiaa: ”Tarkka tieto omasta kulutuksesta ja kulutuksen vertaaminen vastaavanlaisten kotien kulutukseen on ensimmäinen askel kodin energiankäytön ja energiatehokkuuden arviointiin. Toteutunut lämmitysenergian kulutustieto on aina myös tärkeä suunnittelun lähtötieto, jos mietitään lämmitysjärjestelmän parannuksia tai uudistamista.”

Veden käytössä huomio on ymmärrettävästi juuri lämpimän veden käytössä: ”Energian- ja rahansäästön vuoksi huomio kannattaa kiinnittää etenkin lämpimän veden kulutukseen. Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.”, huomioi Suur-Uski.

Mikäli oman arjen kulutuksen seuraaminen ja energiankäytön analysointi tuntuu haastavalta, kannattaa hyödyntää alueellisten energianeuvojien tukea ta Energianeuvonnan valtakunnallista Wattimaisteri-kampanjan apua. Kampanjassa kotitalouden sähkön-, veden- ja lämmitysenergian käyttöön liittyvät faktat ja tehostamisvinkit on koottu helposti löydettäviksi, yhdestä paikasta.

Mukavia hetkiä energianseurannan-ja säästön parissa!

Energia247.fi

100 %: sti uusiutuvaa energiaa tarjoava kotimainen sähköyhtiö

Lähteet:

Motiva.fi

Energianeuvonta

Wattimaisteri-kampanja