Syksyn kirkkain lokakuu

Syyspäivän tasausta vietettiin noin pari viikkoa sitten, 22. päivä syyskuuta. Syyspäivän tasauksen aikana päivä ja yö ovat lähes saman pituiset, mutta tämän jälkeen aamut ja illat alkavat hämärtyä vauhdilla.

Me suomalaiset olemme onneksi melko hyvin tottuneet touhuamaan myös pimeään vuodenaikaan. Lapset pyöräilevät ja tapaavat toisiaan, talviuimarit suuntaavat pipot päässä rohkeasti kohti mustaa vettä ja lenkkeilijät urheilevat lenkkarit tai sauvat vilkkuen. Hämäryys on tuttua ja joidenkin mielestä myös rauhoittavaa, sillä silloin saa vetäytyä peiton alle ja sytytellä kynttilöitä.

Toiselta kantilta ajateltuna, pimeys antaa näyttävät kehykset valolle ja valonlähteille. On siis kirjaimellisesti loistava aika tehdä lokakuusta kirkkaampi kuin koskaan.

Heijastimet

Vanhempien opastuksen ja viranomaisten valistuksen myötä voisi kuvitella, että heijastimen käyttö on jo päivänselvää. Näin ei kuitenkaan ole, pimeässä ajavat autoilijat saavat toisinaan todella siristellä huomatakseen pimeässä liikkuvan kevyen liikenteen edustajan. Saattaa myös olla, että vaikka pyörästä löytyy vilkkuva takavalo, puuttuu valo etuosasta. Tai vaikka koiranulkoiluttajalla olisi kauas näkyvä heijastinliivi, on toisesta päästä saattanut unohtua heijastin. Talvi ja lumi tuovat tullessaan valoa, mutta juuri nyt iltapimeät ovat mustimmillaan. Tästä syystä heijastin- tai vilkkuvalokaupoille kannattaa suunnata niin pian kuin mahdollista.

Valaise pihapuu

Monet mieltävät pihavalot jouluvaloiksi. Ulkomailla, joissa illat pimenevät kesälläkin näkyy kuitenkin pihavaloja ympäri vuoden, eikä valoketjuja mielletä vain yhden vuodenajan oikeudeksi. Mitä jos aloittaisit tänä vuonna pihavalaistukset jo lokakuussa, niin omaksi kuin ohikulkijoidenkin iloksi? Valaise pihasi kaunein puu esimerkiksi paristokäyttöisellä valosarjalla, mikäli pihallasi ei ole virtalähdettä.

Muista aina kierrättää käytetyt paristot. Kierrättäminen on tehty helpoksi, sillä paristoja ja akkuja voi tuoda kaikkiin niitä myyviin kauppoihin ja kioskeihin.

Portaat

Mikäli kotoasi löytyy portaat, on valaistus pimeään aikaan myös turvallisuustekijä. Viritä kaunis valoketju portaiden kaiteeseen tai seuraamaan kulkijaa seinän korkeudella. LED-lamput voi upottaa vaikka joka porrastason kohdalle.

Valotaikaa lastenhuoneeseen

Syksyn hämäryys on parasta aikaa taskulamppu- ja majaleikeille! Anna lasten rakentaa katos omaan huoneeseensa ja koristelkaa maja ledlampuilla tai vaikkapa RGB-nauhalla, jonka kaukosäätimestä löytyy erilaisia väriävaihtavia ohjelmia. Lämpimän himmeästi valaistu lastenhuone tuo myös tunnelmaa iltasatuhetkiin ja turvallisuuden tuntua, kun nukkumatti odotuttaa itseään.

Nauti syksyn valopilkuista ja muista kierrätys heijastimen tai valaisimen tullessa tiensä päätökseen! Led-valosarjat kierrätetään sähkölaiteromuina. Pienissä heijastinvaloissa on yleensä mukana paristo, joka on hyvä irrottaa ja kierrättää muiden paristojen mukana. Mikäli paristo ei ole irrotettavissa, voit viedä sen kokonaisuudessaan SER-kierrätyspisteeseen.

Virtaa ja valoa syksyysi toivottaa Energia247!

Edullinen ja kotimainen sähköyhtiö – vain 100 %:sti uusiutuvaa energiaa!