COP26 – mitä sinun on hyvä tietää?

Mikä

COP26 on yhtä kuin 2021 United Nations Climate Change Conference. Suomeksi tutummin YK:n ilmastokokous. COP-lyhennelmä tulee sanoista ”conference of the parties” ja luku 26 tulee 26.kerrasta kuin ilmastokokous järjestetään.

Missä ja milloin

COP26 järjestetään Iso-Britannian Glasgow´ssa 31.10. -12.11.2021.

Miksi

Kokouksen keskeisenä tavoitteena on kirittää maita kunnianhimoisimpiin toimiin ilmastotoimissaan. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi elokuussa 2021 raportin, jonka mukaan aikaa maapallon keskilämpötilan nousun rajaamiseksi 1,5 asteeseen on alle kymmenen vuotta. Tästä syystä on tarvetta suurille päätöksille, joiden toteuttamiseksi ei ole paljon aikaa.

Uhkana on, että ilman maapallon keskilämpötilan nousun rajausta, ilmaston jatkuva lämpeneminen lisää sademäärien jakautumiseen, valtameriin ja tuuliin kohdistuvia vaikutuksia kaikkialla maailmassa. Euroopassa ja maailmanlaajuisesti koetaan yhä tiheämmin toistuvia ja voimakkaampia äärisäitä kuten lämpöaaltoja, tulvia ja metsäpaloja. Säämuutosten aiheuttamat vaikutukset ovat joissain tapauksissa pysyviä.

COP26 ilmastokokouksessa maailman päättäjillä on konkreettinen mahdollisuus tehdä tehokasta yhteistyötä hillitäkseen lämpötilan nousua ja ilmastonmuutosta.

Keitä mukana

COP26 ilmastokokoukseen osallistuu edustajia 200 maasta joista mainintana mm. Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson, Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.

Tavoitteita

Päästövähennystavoitteiden lisäksi COP26:ssa etsitään myös ratkaisuja ilmastomuutoksen vaikutuksiin sekä erityisesti kehittyvien maiden ilmastotoimien rahoitukseen. Yksi keskeinen teema on Pariisin sääntökirjan viimeistely, joka konkretisoisi ja käytännöllistäisi Pariisin sopimuksen. Sääntökirja saatiin pääosin valmiiksi Katowicen ilmastokokouksessa 2018, mutta kansainvälisiä markkinamekanismeja koskevia säädöksiä ei ole vielä viimeistelty.  

Lähteet:

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ: https://ym.fi/glasgown-ilmastokokous-cop26

EUROOPPANEUVOSTO: https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/climate-change/paris-agreement/cop26/#